Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вигідно чи ні розведення кроликів як бізнес

  1. особливості бізнесу
  2. Вибір породи для розведення
  3. Складання бізнес плану
  4. В цілому в рамках проекту потрібно розглянути наступні питання:
  5. Варіанти реєстрації діяльності
  6. Для ЛПГ необхідно оформити:
  7. Організаційні питання
  8. устаткування ферми
  9. Перелік обладнання для бійні включає:
  10. Витрати на будівництво ферми
  11. годування тварин
  12. Добова норма годування, г
  13. Зміст і розмноження
  14. Фінансові вкладення и витрати
  15. початкові інвестиції
  16. Поточні річні витрати
  17. Прибуток і рентабельність
  18. Преимущества та Недоліки бізнесу
  19. Недоліки кроліководческой бізнесу полягають в наступному:

Тваринництво вважається одним з найскладніших, ресурсномістких і в той же час прибуткових напрямків сільського господарства

Тваринництво вважається одним з найскладніших, ресурсномістких і в той же час прибуткових напрямків сільського господарства. Втім, такий вид бізнесу не обов'язково характеризується багатомільйонними інвестиціями в покупку або будівництво величезних ферм. Наприклад, зайнятися кролівництвом можна практично з нуля - досить побудувати кілька клітин і закупити молодняк підходящої породи.

Розведення кролів як бізнес - вигідно чи ні? При наявності у підприємця вільної ділянки, особистого підсобного господарства і доступу до кормової бази відповідь однозначно буде позитивним - навіть з урахуванням того, що збувати продукцію в цьому випадку можна тільки приватним клієнтам, знайомим і покупцям на сільськогосподарському ринку. Якщо ж мова йде про створення великої кроліководческой ферми і зміст стада в декілька тисяч голів, то такий проект вимагає проведення ретельних розрахунків, аналізу місткості ринку і розробки повноцінного бізнес-плану.

особливості бізнесу


Фермерство як бізнес ідея для початківців з нуля в Росії в цілому, і розведення кроликів зокрема, є досить перспективним напрямком для підприємців з наступних причин:

  • Ринок продажів кролячого м'яса заповнений тільки наполовину;
  • Продукт по дієтичним і смаковим якостям перевершує яловичину і свинину;
  • Власник фермерського господарства може розраховувати на податкові канікули і різні державні субсидії;
  • Завдяки невисоким витратам собівартість кілограма продукції значно нижче, ніж у інших видів м'яса, а ціна реалізації висока внаслідок обмеженої пропозиції.

Кроляче м'ясо використовується не тільки для приготування страв в ресторанах або в домашніх умовах, але і при виробництві консервів, ковбас, напівфабрикатів, а також для організації харчування видужуючих пацієнтів. Тому клієнтами кроліководческой ферми можуть бути:

  1. М'ясопереробні підприємства;
  2. Приватні особи з будь-яким рівнем достатку;
  3. Заклади громадського харчування;
  4. Медичні установи, лікарні, профілакторії;
  5. Підприємства та навчальні заклади з їдальнями.

Кролики розмножуються і ростуть дуже швидко. Після окролу самка відразу ж готова до нової в'язанні і завдяки можливості поєднання періодів вагітності та лактації може приносити потомство до шести разів на рік. До чотиримісячного віку представники м'ясних порід досягають достатнього для забою товарної ваги в 4-5 кг, внаслідок чого виробництво м'яса стає практично безперервним.

Вибір породи для розведення


Розглядаючи, з чого починати вирощування кроликів, в першу чергу слід визначити пріоритетний напрямок тваринницької діяльності:

  • Виробництво м'яса;
  • Розведення комбінованих порід (виробництво м'яса і шкур);
  • Зміст хутряних та хутрових порід;
  • Розведення декоративних порід.

Як бізнес, розведення кроликів на м'ясо завдяки високій рентабельності користується найбільшою популярністю серед підприємців. До числа найпоширеніших м'ясних порід відносяться:

  • Новозеландський білий;
  • Французький баран;
  • Каліфорнійський.


Вирощування кролів для одержання м'яса і шкур передбачає покупку молодняка комбінованих порід з густим красивим хутром і хорошим виходом м'яса:

  • Сірий і Білий велетні;
  • Різен (Німецький велетень);
  • Радянська шиншила;
  • Європейське і Полтавське (Радянське) срібло;
  • Віденський блакитний.

Для отримання кролячого хутра або пуху вибирають породи з красивою густою шерстю оригінальної забарвлення. Незважаючи на те що хутрові кролики мають меншу масу тіла, їх м'ясо за смаком нічим не поступається іншим різновидам. Для промислового розведення підходять:

  • Русский горностай;
  • Рекс білий, блакитний, російська, вогненний, чорний;
  • Ангорский англійську або французьку кролик.

У бізнес плані розведення кроликів з розрахунками обов'язково враховують витрати на формування племінного стада. Купувати молодняк слід тільки в розплідниках або на спеціальних виставках після обов'язкового огляду ветеринаром: ймовірність придбати на «пташиному» ринку хворих тварин з невідомої родоводу досить висока. Вартість кожного екземпляра визначається його віком: м'ясні і мясошкуркових породи оцінюються в 420-450 рублів за кожен місяць змісту на фермі.

Складання бізнес плану


Незважаючи на гадану простоту технології, бізнес на кролівництві має безліч тонкощів, які часом невідомі навіть досвідченому фермеру. Щоб оцінити перспективи цього виду діяльності, будь-який підприємець може завантажити шаблон бізнес плану розведення кроликів безкоштовно і зробити власний розрахунок основних економічних показників: проект, представлений в цифрах, є більш наочним, ніж абстрактна концепція.

Бізнес-план кроліководческой ферми складається зі стандартних розділів (оглядового, виробничого і економічного), однак, такі вихідні дані, як вартість кормів, племінного стада, земельної ділянки, ринкові ціни на продукцію - є суто індивідуальними і залежать від конкретних регіональних умов.

В цілому в рамках проекту потрібно розглянути наступні питання:

  1. Опис продукту, його достоїнства і переваги, обґрунтування попиту;
  2. Опис підприємства, розміри племінного стада і очікуваний приріст поголів'я;
  3. Аналіз ємності регіонального ринку, наявність на ньому великих клієнтів і конкурентів, передбачувані механізми збуту м'яса, шкур і інших продуктів;
  4. План виробництва - кількість і конструкцію клітин, бажане розташування ділянки, механізми поставки молодняка і заготівлі кормів;
  5. Фінансовий план з урахуванням витрат і передбачуваних доходів;
  6. Стратегію пошуку нових ринків і розвитку підприємства.

Слід зазначити, що скачати бізнес план розведення кроликів і адаптувати його для своїх цілей значно простіше і дешевше, ніж замовити розробку проекту стороннім організаціям за 50-60 тисяч рублів. Додатковою перевагою в цьому випадку буде придбання підприємцем деякого досвіду в проведенні економічних розрахунків, без яких навіть самий прибутковий бізнес стає ризикованим і непередбачуваним.

Варіанти реєстрації діяльності


Способи легалізації діяльності ферми також вимагають розгляду в готовому бізнес плані по розведенню кроликів. Найпростішою організаційною формою видається особисте підсобне господарство - в цьому випадку підприємець може не платити податки, але має право реалізовувати продукцію тільки знайомим або приватним покупцям на колгоспних ринках.

Для ЛПГ необхідно оформити:

  • Санітарну книжку фермера;
  • Ветеринарну довідку про стан здоров'я тварин і наявності у них щеплень;
  • Свідоцтво про лабораторному аналізі м'яса і дозвіл на реалізацію;
  • Санітарне посвідчення автомобіля, використовуваного для перевезення продукції.

Крім того, в деяких регіонах для ЛПГ регламентуються розміри племінного стада. Щоб позбутися від подібних обмежень і отримати можливість поставляти м'ясо в роздрібні магазини, в бізнес плані розведення кроликів в домашніх умовах потрібно передбачити реєстрацію в податкових органах як індивідуальний підприємець або селянського фермерського господарства. При цьому необхідно вибрати відповідну систему оподаткування: для кроліководческой ферми оптимальним варіантом є ЕСХН за ставкою 6%.

В цілому ІП та СФГ з точки зору оподаткування та ведення бухгалтерського обліку є ідентичними - основні відмінності полягають у тому, що у СФГ може бути кілька власників, а створив його підприємець має право отримати державний грант за програмою розвитку сільськогосподарської галузі.

Організаційні питання


Істотним недоліком при вирощуванні кроликів в домашніх умовах є обмеження загальної кількості дорослих особин в господарстві залежно від відстані до житлових приміщень. Так, в 20 метрах від будинку дозволяється утримувати не більше 20 тварин. Тому відповідно до санітарних норм для будівництва великої кроліководческой ферми використовують захищений від вітру ділянку, розташовану на відстані більше 300 м від найближчих будинків, інших ферм, заболочених територій і звалищ.

Площа, яку вимагають для реалізації бізнес ідеї розведення кроликів, залежить від масштабів підприємства: всі споруди, необхідні для утримання стада в 1000 голів, розмістяться на ділянці в 10-12 соток. Однак якщо придбати або орендувати кілька гектарів, то решту території можна використовувати для вирощування кормових культур - люцерни, кукурудзи, буряків або ячменю, що призведе в результаті до значної економії на закупівлю кормів.

Вирощування кролів в домашніх умовах з нуля передбачає використання однієї з чотирьох поширених технологій:

  • Розведення тварин в закритих приміщеннях з регульованим мікрокліматом. В цьому випадку ферма являє собою один або кілька ангарів, обладнаних системами штучного освітлення, опалення та вентиляції. При невеликих масштабах виробництва в якості такого приміщення використовується сарай, гараж або інша господарська будівля;
  • Використання міні-ферм Михайлова. Така конструкція дозволяє повністю автоматизувати процес утримання тварин - досить один раз в тиждень наповнити годівниці, залити воду в поїлки і очистити приймальний бункер з відходами. Клітини Михайлова також оснащуються підігрівом, що особливо зручно для початківців - вирощування кроликів в домашніх умовах при цьому практично не залежить від сезонних коливань циклу розмноження;
  • Зміст кроликів в багатоярусних клітинах за методом Золотухіна. Клітини мають вздовж стін в спеціальних довгих будівлях (шедах) і накривають спільним дахом, що значно спрощує процеси годування і прибирання з використанням мототехніки. Шедовими система особливо популярна серед дачників і фермерів-початківців завдяки можливості облаштування вольєрів з підручних матеріалів.

Технологія вирощування кролів в ямі. При цьому в будівництві ферми немає необхідності - достатньо вибрати сухе підвищенні, і облаштувати там обкладеною цеглою яму глибиною 1,6-2 м з декількома норами. Крім достоїнств у вигляді простоти обладнання крільчатника і мінімальних вимог до стартового капіталу, розведення кроликів в ямах як бізнес має і суттєві недоліки: в таких умовах не можна утримувати тварин хутрових і мясошкуркових порід, а близькі контакти особин провокують миттєве поширення захворювань серед них. До того ж, при вирощуванні в ямі кролики дрібніють і дичавіють внаслідок неможливості проведення з ними селекційної роботи.

устаткування ферми


Територію майбутньої ферми потрібно упорядкувати: розчистити майданчик під будівництво, забезпечити підключення до електричних мереж і безперебійну подачу води з колодязя, свердловини або водопроводу. Крім того, згідно з санітарними вимогами, ділянку з клітинами повинен бути обгороджений суцільним або сітчастим парканом висотою 1,5 м. В цілому ж розведення кроликів як бізнес вимагає побудови декількох споруд, в числі яких:

  • Крільчатника. Відповідно до обраних умовами вирощування кроликів на ділянці зводять шеди з клітинами з дерева, листів ОСБ і оцинкованої сітки, або встановлюють ряди готових міні-ферм Михайлова: кожен такий блок призначений для утримання 20-25 кроликів і займає 1,4-1,5 м² площі;
  • Кормоцех. Для складування кормів використовується сарай відповідних розмірів, а при його відсутності - ангар, здатний вмістити запас сіна, комбікорму і коренеплодів. При низькій вартості зерна доцільно придбати і встановити в цеху гранулятор і дробарку, щоб мати можливість приготувати корм самостійно. Тут же облаштовують ділянку в 10-15 м² для зберігання інструментів і мототехніки;
  • Побутові приміщення. Невеликий утеплений будинок потрібен для ночівлі сторожа і ветеринара, цілодобово спостерігає за новонародженими кроленятами. У будинку можна обладнати кімнату для прийому їжі та відпочинку персоналу, виділити місце для зберігання шкур. При відсутності відповідного будови на ділянці зводиться щитова конструкція або встановлюється блок-контейнер 3х6 м;
  • Бійня. Як бізнес, вирощування кроликів на м'ясо передбачає облаштування окремої будівлі для забою тварин: обробка такого приміщення кахлем і металом повинна дозволяти регулярно проводити прибирання і дезінфекцію.

Перелік обладнання для бійні включає:

  1. Пристрої з гаками для підвіски тушок;
  2. Столи та мийки з нержавіючої сталі;
  3. Ножі й обробні дошки;
  4. Холодильні камери для м'яса;
  5. Утилізатор субпродуктів і відходів (крематорію дизельний або газовий).

Навозосборник. Обладнану відкритим навісом яму для гною глибиною не менше 3м з бетонованими стінками розташовують на максимальному видаленні від бійні і крільчатника (відповідно до санітарних норм - на відстані не менше 100 м).

Витрати на будівництво ферми

Найменування Сума, руб. Земельна ділянка 5 га з оформленням 110000 Буріння та облаштування свердловини 130000 Підключення до електромереж 5000 Пристрій сітчастої огорожі ферми 50х50 м 62000 Закупівля 40 клітин Михайлова 480000 Ангар кормоцеху 12х12 м 160000 Облаштування гноєзбірника 25000 Побутове приміщення 3х6 м 80000 Приміщення бійні 125000 Обладнання обробного цеху 50000 Низькотемпературний шафа для м'яса 48000 крематорій для відходів газовий на 50 кг 115000 Міні-трактор Білорусь 287000 Ручний інструмент (лопати, вила, граблі, тачки) 25000 інструмент для ремонту клітин 15000 Відра, лопатки для корму, напувалки 10000 Разом: 1727000

годування тварин


У домашньому бізнесі розведення кроликів передбачає включення в раціон тварин харчових відходів, капусти, різних каш і самостійно заготовленого сіна. Однак при промисловому утриманні підприємець не зможе дозволити собі таке розмаїття кормів, а тому змушений буде закуповувати або заготовлювати:

  • Зелений корм - лугові трави, бадилля картоплі і буряка, кукурудзу, люцерну;
  • Сухий корм - силос, сіно з різнотрав'я і гілки фруктових дерев, про які тварини люблять точити зуби;
  • Соковитий корм - морква, картопля, буряк;
  • Зерновий корм - комбікорм, пшеницю, ячмінь, овес, квасоля, кукурудзяне зерно;
  • Мінеральні добавки - крейда, сіль, кісткове борошно.

Вартість тонни сіна становить 5000 рублів, коренеплодів - 12000 рублів, зерна - 6000 рублів, повнораціонного комбікорми - від 8000 до 12000 рублів. З урахуванням наведеної нижче добової норми годування в бізнес плані по розведенню кроликів для ферми з 1000 голів потрібно виділяти не менше 500 тисяч рублів на рік на закупівлю кормів.

Добова норма годування, г

Корм Племінне стадо Вагітні самки Шалені самки Комбікорм, зерно 120 150 180 Сіно (взимку) 400 400 600 Трава (влітку) 800 900 1500 Коренеплоди 200 200 350

Поїти кроликів можна звичайною водою зі свердловини або колодязя за умови, що вона не має запаху і сторонніх домішок. Воду в поїлки міняють щодня.

Зміст і розмноження

М'ясні і мясошкуркових породи зазвичай комфортно витримують зміна температури повітря в широкому діапазоні, завдяки чому їх протягом всього року можна утримувати на вулиці. Однак є деякі чинники, які слід врахувати при розведенні і вирощуванні кроликів:

  1. Тварини погано переносять підвищену вологість і протяги;
  2. Температура в клітинах не повинна підніматися вище 30 ° С і опускатися нижче -20 ° С;
  3. Клітку самки з кроленятами потрібно додатково утеплювати і обігрівати;
  4. Клітки повинні бути сухими, вентильованими і добре освітленими;
  5. У холодному кліматі вирощування кроликів як бізнес передбачає будівництво окремого приміщення для зимівлі.

У племінному стаді на одного самця припадає чотири-вісім самок, які досягають репродуктивного віку в п'ять-шість місяців. Кроля містять окремо і під час в'язки по черзі підсаджують до кролиця. Через 28-30 днів від кожної можна очікувати потомства в 6-8 кроленят.

Самка готова до нового парування відразу ж після окролу, проте з урахуванням того, що вона повинна годувати потомство молоком протягом 5-7 тижнів, в'язки рекомендується проводити один раз в три-чотири місяці. При утриманні на відкритому повітрі першого парування проводять на початку квітня, а при розведенні кроликів в підігріваються клітинах - протягом усього року. Таким чином, через 12 місяців потомство однієї кролиці налічуватиме 40-70 голів.

Фінансові вкладення и витрати


Будь-яка бізнес ідея 2019 з мінімальнімі вкладення в сільській місцевості предполагает максимально Залучення всех ресурсов, наявний у розпорядженні підприємця. розглядаючі, як стати фермером з нуля , Слід вівчіті доступні матеріальну базу и продуматі варіанти ее использование: так, в особістом підсобному господарстві бійню облаштовують в літній кухні, кормоцех - в сараї, Шеді будують з підручніх матеріалів, а сіно заготовляються на пасовища самостійно. В цілому витрати на облаштування ферми визначаються розташуванням наявного земельної ділянки, наявністю на ній будівель, води і ліній електропередачі, розмірами і вартістю племінного стада.

початкові інвестиції

Найменування Сума, руб. Реєстрація підприємства 2000 Обладнання ферми 1727000 Закупівля стада з 100 голів 45000 Інші витрати 30000 Разом: 1804000

Такий бізнес, як вирощування кроликів в домашніх умовах, супроводжується і поточними витратами, які можна визначити в перерахунку на рік роботи ферми з урахуванням постійних коливань розмірів поголів'я:

Поточні річні витрати

Найменування Сума, руб. Закупівля корми 550000 Податкові відрахування ЕСХН 6% 30360 Комунальні платежі 60000 Транспортні витрати 24000 Зарплата робітника і сторожа 300000 Страхові платежі 90000 Бухгалтерський супровід 24000 Послуги ветеринара 6000 Разом: 1084360

Прибуток і рентабельність

Дохід від розведення кроликів можна обчислити тільки приблизно, в рамках граничних показників, оскільки заздалегідь не можна передбачити ні кількість кроленят в пометах, ні відсоток виживання молодняка, ні підсумкову вартість м'яса на ринку. В якості вихідних даних можна використовувати такі мінімальні значення:

  • Розміри племінного стада - 100 голів, з них 80 самок;
  • Середня кількість кроленят в пометах - 6;
  • Кількість окролов в перший рік роботи - 2, в другій і подальші - 3;
  • Максимальна кількість домашніх тварин на фермі - 1060;
  • Товарну вагу кролика м'ясної породи - 5 кг;
  • Вихід м'яса з тушки - 60%;
  • Вартість кілограма кролячого м'яса - 425 рублів.

Таким чином, за перший рік цілком реально продати 960 тушок вагою в 3 кг кожна. Загальний дохід від їх реалізації складе 1224000 рублів. розглядаючи, на чому можна заробіті в селі , Не можна забувати також про продаж кролячих шкурок по 350 рублів за штуку і гною по 1000 рублів за тонну.

Отже, загальний річний дохід ферми можна оцінити в 1580000 рублів, що за вирахуванням податків і поточних витрат еквівалентно 495640 рублів чистого прибутку. Рентабельність бізнесу з вирощування кроликів в цьому випадку складе 45% при терміні окупності в 3,5 року.

Преимущества та Недоліки бізнесу


Будівництво власної кроліководческой ферми - досить відповідальний крок, який вимагає зваженого підходу. Більшість плюсів і мінусів бізнесу по розведенню кроликів добре відомі фермерам і власникам підсобних господарств, однак підприємець неодмінно повинен ознайомитися з ними, щоб ясно уявити собі специфіку сільськогосподарської діяльності. У числі основних достоїнств кролівництва можна назвати наступні фактори:

  1. Тварини характеризуються високою плодючістю і швидкістю зростання;
  2. На ринку існує попит не тільки на м'ясо, а й на кролячу печінку, шкурки, гній і навіть на кроленят;
  3. Кролі відноситься до найменш витратною галузі тваринництва;
  4. Почати бізнес можна з невеликими вкладеннями в домашніх умовах - досить купити стадо в 20-30 голів і побудувати кілька клітин;
  5. Рівень конкуренції на ринку низький, а попит на 50% перевищує пропозицію;
  6. Можна працювати за пільговою податковою ставкою ЕСХН, або повністю уникнути оподаткування при організації ЛПГ;
  7. При наявності утеплених приміщень для зимівлі або підігріваються клітин розведення кроликів не схильний до сезонних коливань.

Недоліки кроліководческой бізнесу полягають в наступному:

  • Кролики вимогливі до умов утримання, погано сприймають тісноту, підвищену вологість і протяги;
  • Тварини потребують щеплення і регулярному огляді ветеринаром;
  • Відсоток смертності серед молодняка може бути досить високим;
  • Розведення кролів вимагає чистоти, сухості, дотримання норм гігієни;
  • Отримання санітарної документації супроводжується втратою часу і коштів.

Висновок

Привабливість кроліководческой бізнесу цілком пояснюється низькою конкуренцією, доступністю технології і можливістю швидкого масштабування. У той же час робота з тваринами вимагає певної підготовки - без практичного досвіду важко створити для тварин оптимальні умови, вибрати найбільш ефективний режим роботи підприємства і навіть просто обробити кролячу тушку. У наступному відео вирощування кроликів з точки зору технології утримання і розведення показано більш наочно:

Не можна забувати і про те, що ефективність і прибутковість підприємства визначається насамперед наявністю каналів збуту. Серед таких можна використовувати не тільки сільськогосподарські ринки, а й оптові компанії, супермаркети, м'ясні лавки. Зрозуміло, укладаючи з ними договори про співпрацю, підприємець приймає на себе певні зобов'язання щодо обсягів і термінів поставок, однак, інших способів створити успішний бізнес просто не існує.

Розведення кролів як бізнес - вигідно чи ні?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама