Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування цибулі, як бізнес: особливості вирощування на продаж зеленого і ріпки взимку і навесні в теплиці і відкритому грунті

  1. Особливості бізнес-плану
  2. рентабельність
  3. збут
  4. витрати
  5. Необхідне обладнання
  6. Вирощування і догляд
  7. сорти
  8. Способи вирощування в домашніх і промислових умовах
  9. Висадка у відкритий грунт
  10. Теплиця: зелень, цибулю на перо взимку
  11. Гідропоніка: вигідний для вирощування на продаж
  12. аеропоніка
  13. Відео

Сільське господарство - одна з найперспективніших напрямків для ведення бізнесу. Попит на свіжі овочі зберігається протягом усього року, а витрати на виробництво легко регулювати способом вирощування. Більшість фермерів починають свою справу саме з вирощування цибулі, так як це невибаглива культура, здатна давати багатий урожай в будь-яких кліматичних умовах. Для початку необхідно не тільки зареєструватися в якості індивідуального підприємця, а й скласти докладний бізнес-проект, що враховує всі тонкощі процесу.

Особливості бізнес-плану

Лук є однією з найпоширеніших культур для промислового і домашнього вирощування. Урожай можна отримати навіть в самому суворому кліматі, а при дотриманні правил по догляду за посадкою, правильної профілактики можна знизити до мінімуму ризик зараження шкідниками і хворобами. Детальніше про обробку цибулі перед посадкою можна прочитати тут .

Детальніше про обробку цибулі перед посадкою можна прочитати   тут

Вирощування цибулі в промислових масштабах

Вирощування цибулі на продаж допустимо у відкритому грунті, теплиці або спеціально підготовленому спорудженні (наприклад, при гідропонному методі). За статистикою, при використанні обладнаних теплиць можна домогтися збільшення врожайності на 30-40%.

В останні роки сільське господарство отримало серйозну державну підтримку, що значно збільшило конкуренцію серед фермерів. Плюс до цього, зелена цибуля - пройдуть, вимагає певних умов зберігання, що ускладнює процес транспортування і збуту. У вирощування цибулі на продаж є ряд істотних переваг:

  • виведені сорти, що дозволяють вирощувати культуру в будь-який час року;
  • завжди є високий попит на свіжу зелень;
  • на початкових етапах досить незначних вкладень;
  • вирощування цибулі підходить для початківців фермерів;
  • є кілька способів збуту продукції.

Незважаючи на велику кількість плюсів, у даного виду фермерства є ряд істотних недоліків, які слід враховувати:

  • щоб домогтися високої врожайності, необхідні витрати на обладнання для теплиці;
  • ціна залежить від сезону, влітку прибуток істотно знижується;
  • у продукції короткий термін зберігання і реалізації;
  • до середини літа конкуренція досягає високого рівня.

вирощування - трудомісткий процес, особливо на етапі посадки і збору врожаю. Плюс до цього, необхідно продумати якісну упаковку, яка буде відрізнятися від конкурентів, але при цьому зберігати зовнішній вигляд товару.

рентабельність

Дохід від продажу цибулі багато в чому залежить від техніки культивування, способі вирощування і площі ділянки. В середньому, рентабельність становить від 30 до 50% в залежності від пори року. На початкових етапах рекомендується висаджувати цибулю в відкритому грунті - для цього необхідно мінімум вкладень, а тривалий термін дозрівання дозволить налагодити збут продукції. Посів цибулі краще проводить на зиму, до настання перших морозів Зазвичай цибуля повністю готовий до збирання за 4 місяці, тому починати висаджувати потрібно відразу, як тільки закінчаться заморозки в вашому регіоні. Середня врожайність цієї культури становить 5 кг / м2. Таким чином, з 10 соток можна отримати до 5 тонн свіжих овочів. На рику 1 кг ріпчастої цибулі коштує 20 рублів (вартість безпосередньо залежить від сорту і регіону збуту). З ділянки в 10 соток можна отримати до 100 тис. Рублів.

Друга стаття доходів - продаж свіжої зелені (пір'я цибулі). При оптимальній посадці середнього про врожайності сорту за 4 місяці можна отримати до 0,5 кг / м2 зелені, 500 кг зі всієї ділянки. Середня роздрібна ціна на пір'я становить 130 рублів за 1 кг. Можна отримати до 65 тис. Рублів від продажу свіжої зелені.

Важливо розуміти, що загальна виручка завжди знижується з урахуванням витрат на утримання ділянки, покупку посівного матеріалу та інші складові. Овочі можуть псуватися, а також деформуватися під час транспортування, що знижує обсяг доходів.

Овочі можуть псуватися, а також деформуватися під час транспортування, що знижує обсяг доходів

Деформація цибулин і картоплі під час перевезення

збут

Питання збуту продукції - найважливіший етап організації бізнесу. Як і при продажу будь-якої сільськогосподарської продукції, тут є ряд моментів:

  • вартість товару багато в чому залежить від сезону, влітку виручка нижче;
  • зелень цибулі при роздрібному збуті рідко продається великими партіями (не більше 2-3 пучків за раз), тому є ризик псування продукції;
  • попит на пір'я і коренеплоди багато в чому залежить від регіону. У південних регіонах він нижчий, а в північних областях доведеться докласти чимало зусиль для вирощування;
  • готову продукцію необхідно десь зберігати, оскільки зрізаний лук швидко втрачає товарний вигляд. Детальніше про зберігання врожаю цибулі можна прочитати в цій статті .

Зберігання цибулі в сховищі зручний метод для поступової зміни температури в приміщенні. А чому гниє цибуля при зберіганні розповість даний матеріал .

Ще на етапі створення бізнес-плану слід проаналізувати стан ринку, актуальність продукції і продумати ринок збуту. Існує кілька способів продажу:

  • Оптовий продаж. Найвигідніший шлях реалізації готової продукції. У більшості населених пунктів є оптові компанії, що працюють безпосередньо з постачальниками. В останні роки великого поширення набули торговельні майданчики для оптових продажів з різною системою функціонування (наприклад, аукціонні).
  • Продаж закладам громадського харчування. Доведеться напряму домовлятися про постачання свого товару. Більшість закладів громадського харчування вже має постійних постачальників, тому для початку їм необхідно запропонувати вигідні умови угоди. Попит на зелень цибулі для кафе, ресторанів або їдальнях не залежить від пори року.
  • Продуктові магазини. При продажу продукції роздрібним магазинам важливо пам'ятати, що існує ризик повернення неякісного товару і заміни зіпсованої продукції. Доведеться закласти пакувальний матеріал в статті витрат, оскільки всі торгові мережі обов'язково зажадають фасовку товару. При роздрібному продажі на продукцію буде додана магазинна накрутка, тому ваш цибуля буде коштувати дорожче, що може відлякати потенційних покупців.
  • Самостійний продаж. При невеликих обсягах виробництва найвигідніше продавати цибулю власними зусиллями в організованих торгових майданчиках. Для цього потрібен дозвіл адміністративних органів, а також необхідні сертифікати відповідності якості продукції. У деяких ситуаціях може знадобитися касове та холодильне обладнання.

Для реалізації цибулі в роздрібних і оптових мережах необхідно мати статус ІП або СФГ, а також всі необхідні сертифікати, що підтверджують якість вашої продукції.

витрати

Сума витрат визначається декількома факторами - сорт цибулі, особливості клімату і грунту, спосіб вирощування. У кожному конкретному випадку додаються додаткові статті витрат, наприклад, на транспортування товару або обслуговування касового обладнання, утримання торгової точки. Зазвичай витрати зводяться до облаштування теплиці, купівлі посадкового матеріалу і добрив.

Необхідне обладнання

Устаткування для вирощування цибулі на продаж закуповується раз, а потім потрібні вкладення на ремонт і заміну пристроїв.

Устаткування для вирощування цибулі на продаж закуповується раз, а потім потрібні вкладення на ремонт і заміну пристроїв

Приклад теплиці із стільникового полікарбонату

Виділяють наступні витрати:

  • Теплиця. Це найбільша стаття витрат, яка може перекрити дохід від продажу цибулі в першому сезоні. Середня ціна на теплицю розміром 3х8 метрів становить 20 тис. Рублів. при вирощуванні тільки в теплиці буде потрібно до 500 тис. рублів на зведення споруди з полікарбонату.
  • Обігрів. Інвестиції на обігрів теплиці залежать від способу опалення. Для початку можна придбати звичайну піч-буржуйку, але тоді слід заздалегідь підготувати паливо. На обігрів теплиці пічним способом березовими дровами потрібно до 10 тис. Рублів. Краще відразу купити інфрачервоні обігрівачі для якісного обігріву приміщення (середня ціна - 2500 рублів, потрібно до 7 пристроїв).
  • Система поливу. Бажано придбати автоматичну поливну систему, але при наявності доступу до джерела води, можна обмежитися компресором і системою шлангів, що обійдеться в 20-30 тис. Рублів для ділянки в 10 соток. На перших етапах можна придбати велику ємність для води, а також ручні лійки. Важливо дотримуватися правил поливу лука як у відкритому грунті, так і в теплиці, інакше можна втратити весь урожай. Як поливати цибулю описано тут .
  • Освітлення. Потрібно тільки в зимовий час для вирощування в тепличних умовах. Показники за цією статтею залежать від джерела електроенергії і тарифу в вашому регіоні. В середньому, на використання електроприладів необхідно закласти до 7 тис. Рублів за один сезон. Як джерело світла підійдуть звичайні лампочки, але краще придбати спеціальні джерела світла для сільськогосподарського призначення. Не рекомендується встановлювати лампи розжарювання - вони швидко виходять з ладу і витрачають велику кількість електроенергії.
  • Вентиляція. Провітрювання теплиці необхідно для гармонійного зростання і розвитку рослин. Система циркуляції повітря залежить від розміру приміщення і ваших фінансів. На перших етапах можна використовувати кватирки, але згодом бажано встановити вентилятори або повітряні конвектори.

Заощадити на зведенні теплиці можна за допомогою її самостійної споруди, а також при поступовому введенні споруд в експлуатацію. Якщо відразу задіяти кілька теплиць, потрібні величезні трудові і фінансові витрати.

Вирощування і догляд

Для промислового вирощування цибулі необхідні певні інвестиції, особливо на початкових етапах. Крім всіх витрат на оформлення та реєстрацію індивідуального підприємництва і податкові відрахування, необхідні наступні витрати на вирощування і догляд з розрахунку на один виробничий цикл (від 45 до 120 днів):

  • Посадковий матеріал. Для прискорення дозрівання цибулин для посадки використовують тільки цибуля-севок . На 10 соток буде потрібно 200 кг посівного матеріалу. Середня ціна на сіянку становить 20 рублів за 1 кг. Чому цибулю-севок вигідніше при посадці восени можна дізнатися за цим засланні .
  • Грунт. Потрібен для тепличного або лоткового способу вирощування. Кількість субстрату залежить від обсягу теплиці. Середня ціна за родючий грунт - 380 рублів за 1 м3.
  • Добрива. Для оптимального росту рослин необхідні всі три макроелементи - фосфор, калій і натрій. Їх можна додавати окремо чи в якості комплексного добрива. Кількість підгодівлі залежить від складу грунту, в середньому, необхідно до 15 тис. Рублів на добрива.

Таким чином, витрати на вирощування і догляд можуть скласти від 35 до 55 тис. Рублів на ділянку, розміром в 10 соток.

Покращувати теплицю можна в міру отримання доходу від збуту продукції. Поки ви не налагодите систему збуту і не вийдете на пристойний обсяг продукції, варто обійтися підручними способами.

сорти

Вибір виду цибулі для вирощування на продаж грає важливу роль для рентабельності бізнесу. Сорти відрізняються швидкістю дозрівання, стійкістю, врожайністю і вимогами до вирощування. Використовують такі різновиди цибулі:

  • Шніт-цибуля . Має довгі і вузькі пір'я, що відрізняються приємним смаком, а також невелику по діаметру цибулину. Урожайність становить всього 3 кг / 1м2. Сорт вимогливий до умов освітлення, при недоліку світла зелень не набирає обсяг і жовтіє.
  • Лук-батун . Листя на смак нагадують пір'я звичайного ріпчастої цибулі, але цей вид рослини не формує повноцінний коренеплід, тому його вирощують тільки для зелені. Невимогливий до зовнішніх умов, врожайність досягає 4 кг / 1м2.
  • Єгипетський (багатоярусний) . Вважається одним з найприбутковіших сортів, так як допустимо вирощування в ярусних теплицях. Майже не дає врожаю коренеплодів, а пір'я формуються за все за 25-40 днів і виростають до 45 см. Урожайність становить 4 кг / 1м2.
  • Лук-шалот . За своїми особливостями нагадує ріпчасту цибулю, але відрізняється будовою і виглядом цибулини. В одному гнізді формується до 10 часткою, кожна з яких дає свою втечу. Пір'я досягають довжини 30 см, що є хорошим показником серед сортів. Урожайність - до 4 кг / 1м2.
  • Зелена цибуля . У процесі росту формує широкі і смачні пір'я, які ростуть на придатному в їжу втечу. Зазвичай цей сорт висаджують з насіння, тому використовується тільки для отримання зелені. Урожайність одна з найнижчих серед усіх видів - до 2 кг / 1м2.
  • Ріпчаста цибуля. Використовується для промислового і приватного вирощування. Для продажу рекомендується вибирати південні сорти, оскільки вони мають найкоротший термін дозрівання. Якщо використовувати інтенсивні технології вирощування, можна домогтися врожайності до 15 кг / 1м2.
  • лук Стардаст . У перший рік посадки застосовується для вирощування зелені, на наступний рік дає хороший урожай білих цибулин.

Лук Елан - сверхранний сорт. Крім великих цибулин, не вибагливий у догляді.

При виборі сорту або гібрида цибулі для вирощування на продаж потрібно враховувати особливості вирощування, також спосіб посадки. Найбільша кількість зелені в короткий термін можна отримати тільки при висадці сорти з коротким періодом спокою в тепличних умовах.
технології культивування

Для вирощування цибулі на продаж використовують дві техніки - отримання розсади з насіння і посадку невеликих торішніх цибулин (севок). Обидва способи мають особливості, які слід враховувати:

  1. Насіння або чорнушка . Їх можна придбати або підготувати самостійно, дочекавшись дозрівання пір'я в минулому сезоні. Перед посадкою їх необхідно перевірити і обробити дезінфікуючим препаратом. Зазвичай насіння висівають в ряди з інтервалом до 10 см. Слід пам'ятати, що період вегетації при насіннєвий посадці збільшиться до 4 місяців, а зелень буде тонка і коротка, так як всі поживні речовини йдуть на формування цибулини.
  2. Севок. Це найшвидший спосіб вирощування цибулі. Період вегетації становить від 45 до 60 днів в залежності від сорту. Севок можна висаджувати стрічковим (в ряд) або більш продуктивним способом (з максимальною щільність висадки, цибулини торкаються один одного).

Алгоритм вирощування цибулі на продаж нічим не відрізняється від звичайного способу. Необхідний регулярний полив, підживлення, а також прополка грядок з овочами.

Способи вирощування в домашніх і промислових умовах

Є кілька методів вирощування цибулі на продаж, кожен з яких має свої плюси і мінуси. Його вибір залежить від кліматичних умов у вашому регіоні, сорти, садівничих навичок і необхідної швидкості дозрівання.

Висадка у відкритий грунт

Найдовший і трудомісткий метод вирощування цибулі на продаж, що вимагає просторий розроблений ділянку з родючим грунтом. Першу посадку необхідно здійснювати відразу після закінчення заморозків, але при цьому способі можна застосовувати як севок, так і насіння. Як посівного матеріалу рекомендується вибирати голландські або японські скоростиглі сорти. Залежно від регіону за один сезон можна отримати до 3 урожаїв зелені з невеликими фінансовими витратами.

Теплиця: зелень, цибулю на перо взимку

Час висадки першої партії не залежить від погодних умов, так як теплиця дозволяє отримувати урожай цілий рік. За рахунок використання скоростиглих сортів і ярусів в приміщенні, можна домогтися максимальної рентабельності навіть на обмеженій площі. Головний недолік цього способу - необхідність вкладень в обладнання теплиці.

У тепличних умовах можна використовувати будь-які сорти цибулі, але рекомендується вибирати гібриди з коротким періодом спокою, щоб не гальмувати процес вирощування.

Гідропоніка: вигідний для вирощування на продаж

Сучасний метод швидкісного вирощування цибулю за допомогою гідропонній установки - спеціальних матів, змочених в живильному розчині. В даному випадку немає грунту, тому всі необхідні речовини для росту і розвитку рослина отримує зі спеціального субстрату (зазвичай використовують кокосове волокно). За допомогою цього методу можна домогтися гарної врожайності в короткий термін (до 16 днів) на невеликій площі без урахування кліматичних умов. Немає витрат на добрива для грунту, а якщо правильно обладнати приміщення, цибулю можна вирощувати в кілька ярусів. також на гідропоніці вирощують і огірки .

також   на гідропоніці вирощують і огірки

Вирощування цибулі з допомогою гідропоніки

Головний недолік цього методу - дорожнеча облаштування гідропонній установки, але при наявності ринку збуту, всі витрати окупляться протягом 1-2 років.

аеропоніка

При даному способі вирощування взагалі не використовується субстрат, що повністю виключає взаємодію з брудом і зараження хворобами та шкідниками. Рослини розташовують в спеціальних контейнерах так, щоб коренева система перебувала на повітрі. Підживлення рослин здійснюється за допомогою постійного зрошення коренів добрив в аерозольній формі, що сприяє швидкому насиченню киснем і іншими необхідними елементами. Аеропоніка дозволяє домогтися максимальної врожайності на обмеженому просторі за короткий термін.

Якщо ви плануєте серйозно зайнятися вирощуванням цибулі на продаж, то рекомендується відразу вкластися в гідропонну установку або використовувати аеропоніки.

Відео

Висновки

В останні роки велику популярність набирає бізнес по вирощуванню певних видів рослин, в гаражі, підвалі або в великих масштабах. Серед них ріпка і цибулю користується особливим попитом, так як це стійка і невибаглива культура, яку можна легко виростити і взимку. Ще до початку посадки слід розробити детальний бізнес-план, продумати способи збуту продукції. Рентабельність залежить від способу вирощування цибулі, клімату в регіоні та особливостей ринку в вашій області.

такоже читайте бізнес-план по вирощуванню огірків в теплиці і відкритому грунті .

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама