Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування цибулі на перо в теплиці взимку: як виростити своїми руками, відео-інструкція по посадці, що вигнала, технологія, фото і ціна

  1. Загальні відомості
  2. Основні сорти цибулі для посадки на перо в зимовий період
  3. підготовка ґрунту
  4. Зберігання посівного матеріалу
  5. технологія вирощування
  6. Вирощування цибулі на перо з насіння в закритому грунті
  7. Основні вимоги до насіння
  8. посадка насіння
  9. Вимоги до теплиці
  10. резюме

Загальні відомості

Лук - це одна з найпопулярніших вигоночних культур. Зелене перо містить цінні мінеральні солі, вітаміни і має специфічний гострий смак. Завдяки цьому дана культура вживається в їжу, як в свіжому, так і у вареному вигляді.

Ефективне вирощування рослин в теплиці може принести не тільки моральне задоволення, але і певний прибуток

Швидкість зростання і простота догляду роблять можливим культивувати цибуля на перо в усіх видах захищеного грунту:

  • в теплицях;
  • в утепленому грунті.

Поєднавши вигонку цибулі НЕ перо в теплиці і у відкритому грунті, ми можемо вирощувати зелень круглий рік своїми руками.

При вигонки цибулі на перо зростання забезпечується поживними речовинами, які були накопичені в цибулині, саме тому, процес вирощування не доставляє особливого клопоту.

Однак:

  • для скорочення термінів вигонки;
  • для підвищення якості продукції;
  • для отримання більш високого врожаю - необхідно дотримуватися технології вирощування цибулі на перо в теплиці.

Незважаючи на те, що при тій, що вигнала листя рослин в більшій мірі використовують поживні речовини від цибулини, а в меншій мірі - з грунту, грунт повинен бути насичений що легко засвоюються поживні речовини.

Примітка! Як правило, чим менше за розмірами цибулина, тим більше вона вибаглива до якості і складу грунту.

В основному, посадка цибулі на перо в теплиці проводиться пізньої осені - ранньою зимою. Це пояснюється тим, що теплиці в весняно-осінній період більш розумно використовувати для інших теплолюбних культур.

скляна теплиця досить дорога в будівництві і обслуговуванні. Для отримання вигоди з такої теплиці, необхідно, щоб отриманий продукт перевищував вартість посадкового матеріалу на 25-35%.

Тому більш доцільно використовувати багаторічні цибулі, що не мають періоду спокою, або мають, але короткий.

Наприклад, це можуть бути такі сорти як:

  • багатоярусний,
  • слизун,
  • шніт-цибуля.

Лук-слизун

Також можна використовувати сорти цибулі з порівняно коротким періодом спокою, такі як:

  • батун (період спокою приблизно півтора місяця);
  • шалот.

Основні сорти цибулі для посадки на перо в зимовий період

Перерахуємо найбільш затребувані і полюбилися види зеленої цибулі для посадки в теплицю, отже:

  • Лук-батун (ще називають-піщаний, татарський, зимовий, дудчатий). У цього сорту рівна зелень, собівартість матеріалу для посадки нижче, ніж, наприклад, у цибулі-ріпки.

У багаторічних сортів зелень можна зрізати 2-3 рази за вегетацію. У однорічних видів - 1 раз. Урожайність: 35 - 40 кг з 10 кв.м.

Готовий до вживання: сорт батун

  • Лук-шніт (різанець). Цінується городниками за довгі (до 50 см), вузькі, ароматне листя, які тривалий час зберігаються ніжними, що не грубіють. Урожайність: близько 30 - 32 кг з 9 кв.м.
  • Лук-порей (інша назва - перловий). За зовнішнім виглядом листя схожі на пагони часнику: широколінійні пір'я мають досить делікатним смаком. Урожайність: до 20 - 22 кг з 9 кв м.
  • Лук-шалот. За кількістю і якістю зеленого пір'я перевершує цибулю-ріпку. Невибагливий, дає досить рясний урожай: в межах від 27 до 45 кг з 9 кв.м.

На фото - зовнішній вигляд лука шалот

  • Лук-слизун. Листя у цього сорту широкі і плоскі, мають ніжну структуру і слабкий часниковий аромат. Сорт морозостійкий, скоростиглий, урожайний. У теплицях (закритому грунті) може виростати круглий рік, у відкритому грунті припиняє зростання з настанням морозів.
  • Багатоярусний цибуля (канадський або єгипетський). Самий морозостійкий і невибагливий вид, який перевершує інші сорти за якістю і продуктивності зеленої частини рослини. Чи не боїться холодних днів навіть взимку.

багатоярусний представник

Отже, з сортом ви визначилися. Як відбувається вигонка цибулі на перо в теплиці, розповімо далі.

підготовка ґрунту

Під цибулю в грунт вносяться добрива з розрахунку на 1 метр квадратний - 1 відро гною або компосту, 30 грам суперфосфату і 15 грам хлористого калію. Після чого підготовлений для посадки ділянку потрібно ретельно вирівняти граблями.

Скородом грунт, розпушують ґрунт

Зберігання посівного матеріалу

Практично всі багаторічні цибулі морозостійкі, тому особливого температурного режиму при зберіганні не вимагають. Лук на зберіганні бажано оберігати від зайвої вологи. Також не бажано підвищувати температуру вище 0 ° С, так як сажанец може почати відтавати, а перепади температури для нього небезпечніше ніж сильні морози.

Посадковий матеріал різних сортів

технологія вирощування

Отже, як виростити цибулю на перо в теплиці? Для початку необхідно відібрати посадковий матеріал. Бажано щоб цибулини були не надто великого розміру (приблизно три сантиметри в діаметрі), це необхідно для того, щоб в грунті залишалося не більше 10% ваги від посадкового матеріалу.

Зверніть увагу! Якщо ви хочете домогтися збільшення врожайності, то цибулини треба перед посадкою прогрівати протягом доби при температурі +40 градусів. Далі необхідно обрізати шийку цибулі, як на фото.

Обрізаємо шийку для якнайшвидшого прорізання зеленої частини рослини

Це необхідно для того, щоб підвищити доступ кисню до рослини, а також полегшити шлях листю. Для обрізки шийок лука в основному використовується звичайний садовий секатор.

Також бажано позбутися зайвої лушпиння, під час цього процесу необхідно впорядкувати цибулю за розміром. Внаслідок того, що терміни вигону зелені у цибулин з різним розміром будуть відрізнятися, а це викличе незручності при зборі врожаю.

Відхід не складний - підгодівля і полив. Підживлення проводиться азотними добривами: від 10 до 15 г сечовини на 1 метр квадратний. Полив бажано проводити водою кімнатної температури.

Урожай поспіє приблизно через 25 - 30 діб, після посадки. А для того, щоб так і сталося, слід підтримувати комфортну температуру. Вдень вона повинна складати 18 - 20 градусів зі знаком плюс, а вночі 13 - 15.

При правильній технології - ефективність забезпечена

Вирощування цибулі на перо з насіння в закритому грунті

Менш поширений такий метод, як цибуля на перо з насіння в теплиці. Це пов'язано з тим, що подібний спосіб займає більше часу від моменту посадки і до моменту збору врожаю. Основні вимоги до насіння.

Основні вимоги до насіння

  • Насіння цибулі повинні бути не старше 2-х років, але краще використовувати максимально молоді насіння.
  • Схожість насіння не повинна бути менше, ніж 80%. Для визначення схожості спочатку відбирають 20 чорнушок і кладуть їх на мокру ганчірку. Після появи паростків ми можемо судити про схожість насіння і про необхідну густоті посадки для найменшої втрати посівної площі.

Підготовка насіння до посадки

Починаємо підготовку посівного матеріалу до посадки. Насіння слід промити, зазвичай це робиться в воді кімнатної температури протягом 18-20 годин. Воду дуже бажано замінити три - чотири рази.

Далі насіння рекомендується обробити 1% -м розчином марганцівки (близько 45 хвилин). Потім їх поміщають в розчин «Епін», з розрахунку 2 краплі складу на 100 мл води. Час перебування в цьому складі має скласти 18 годин, все це робиться для перешкоди розвитку грибкових захворювань.

Під час цього процесу температуру бажано підтримувати в межі 25 - 30 градусів. Після цього, ми можемо з упевненістю сказати, що наші насіння готові до посадки.

Вимочування насіння цибулі

посадка насіння

Висадка насіння проводиться на підготовленому грунті на однакову глибину. Приблизно ця глибина становить 1-1,2 см на важких і до 1,5 см на легких ґрунтах. Глибина закладки насіння при посадці вкрай важлива, так як в іншому випадку сходи виходити не рівномірними, а насіння, які були закладені занадто глибоко, дадуть недорозвинені цибулини.

Як правило, насіння сіють трьох- або чотирирядковому стрічками на визначення приблизної відстані ряд від ряду (12-15 сантиметрів). А ось відстань між самими насінням в рядку повинно бути близько 1,2 - 1,5 сантиметра.

Для рівномірного розподілу насіння, їх змішують з яким-небудь світлим барвником, наприклад, крейда або пісок. Це робиться для того, щоб насіння були помітні на тлі грунту. Після висадки грунт можна трохи ущільнити для того, щоб підтягти вологу.

Можна ускладнити процес, і кожне насіння розкладати на потрібну відстань

Вирощування цибулі з насіння - дуже вимогливий процес щодо грунту, тому відразу після висадки, грунт треба замульчувати тонким шаром торфу і над грядкою натягнути плівку. Як тільки з'являться перші сходи, плівку слід видалити (інакше посіви можуть згоріти), а насіння прорідити.

перші сходи

Після проріджування відстань між рослинами повинна скласти приблизно 2 сантиметри. Друге проріджування проводять у фазі 2-3 листків, на цьому етапі необхідно залишити відстань між рослинами 3-4 сантиметри.

Лук корисний для здоров'я!

За бажанням, після проростання 4-5 листків проводять ще одне проріджування, залишаючи відстань між рослинами 5-6 сантиметрів. Це залежить від того, якої висоти ви плануєте отримати зелень цибулі.

Зима, літо, весна або осінь - не має принципового значення: урожай радує великою кількістю, а ціна цього - ваші старання!

В ході проростання цибулі, грунт необхідно періодично і дуже акуратно розпушити, для забезпечення необхідного доступу кисню до коренів. Найголовнішим ворогом на даному етапі є швидкорослі бур'яни, так як вони можуть затінити свіжі сходи цибулі. У разі якщо ви зібралися вирощувати цю культуру касетним способом, то на фото знизу схема правильного посіву.

Схематична інструкція посіву касетним способом

Вимоги до теплиці

  • Теплиця повинна знаходитися в НЕ притінку, а на відкритій надають допуск сонця території.
  • Вирощування цибулі на перо взимку в закритому грунті можливо на стелажах, таким чином, можна підвищити вихід продукції на малих площах.
  • Теплиця повинна мати обігрівач , Який зможе підтримувати температуру не менше 15, а для деяких сортів не менше 25 градусів.
  • можливе використання крапельного поливу в теплиці .
  • Повинно бути передбачено ефективне провітрювання в конструкції.

резюме

Професійний і точний підхід до справи дає відмінні результати

Висновок можна зробити тільки один, якщо вся технологія вирощування цибулі на перо в теплиці виконується відповідно до урахуванням вимог умов цієї культури - то пожинати плоди старань ви неодмінно будете. Наочне розкриття теми продемонструє відео в цій статті, подивіться!

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама