Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування цибулі порею з насіння, коли і як садити на розсаду + відео

  1. Походження та особливості цибулі-порею
  2. Відео: характеристика цибулі-порею
  3. Висадка насіння для отримання розсади
  4. підготовка насіння
  5. Вибір ємності і грунту
  6. Температурний режим
  7. посів насіння
  8. Відео: як посіяти насіння цибулі-порею
  9. Відео: стрижка розсади цибулі
  10. Відео: агротехніка цибулі-порею
  11. Відео: вибір сорту і збір врожаю цибулі-порею
  12. Фотогалерея: шкідники та хвороби цибулі

Лук-порей - одна з цінних вітамінних культур серед зелених овочів. Особливість рослини в тому, що воно містить багато природної води (майже 90%), вуглеводи, білки і навіть жири, а також цукор, крохмаль, органічні кислоти, корисні солі і харчові волокна. Порей багатий багатьма вітамінами: С, А, Е, В, Н, РР. За рахунок свого унікального хімічного складу цибулю робить корисний вплив на здоров'я людини: шлунково-кишковий тракт, лімфу, печінка, серце. До того ж він солодший ріпчастої, має більш тонкий аромат і смак. Лук-порей займає почесне місце в кулінарії.

Походження та особливості цибулі-порею

Лук-порей має ще одну назву - Перлинний. Він був відомий з античних часів, батьківщиною його вважається Передня Азія. Звідти порей потрапив в Середземномор'ї і поширився в європейських країнах. Зараз його культивують всюди, від Північної Америки до Азії. Завидну популярність цибулю-порей придбав в Європі, де його активно вирощують і застосовують в кулінарії. Найбільший постачальник на сьогодні - Франція.

Відео: характеристика цибулі-порею

Порей - дворічна рослина. У перший рік виростають листя і білий помилковий стебло, на другий - формується стрілка з насінням. На відміну від ріпчастої, порей не формує головку-цибулину. У їжу вживають білу ніжку і молоде листя, смак яких не пекучий, а злегка гострий. У кулінарії із застосуванням порею готують перші страви, салати, його смажать у клярі і маринують.

У кулінарії із застосуванням порею готують перші страви, салати, його смажать у клярі і маринують

На відміну від ріпчастої, цибуля-порей має більш ніжним ароматом і тонким смаком

Свіжа цибуля зберігається в холодильнику не більше 7 днів, а для тривалого збереження його можна заморозити. Розмножується порей насінням.

Висадка насіння для отримання розсади

У Росії цибуля-порей росте у всіх зонах, незалежно від клімату. Способи вирощування відрізняються невеликими особливостями, але основні прийоми агротехніки залишаються незмінними.

У південній місцевості кращий безрассадний метод, тобто посів насіння безпосередньо в грунт. В інших районах, де земля прогрівається не так швидко, застосовується розсадний спосіб.

Насіння порею можуть прорости при 2 ° C, але для нормального розвитку потрібна температура 22-25 ° C і світловий день 10,5-11,5 годин

підготовка насіння

Починати підготовку насіння для посадки потрібно в другій декаді лютого. Їх замочують у гарячій і холодній воді по черзі на 20 хвилин. Щоб насіння швидше проклюнулися, їх пророщують три доби у вологому ваті. Також можна використовувати намочену в розчині Росток марлю, складену в декілька шарів.

Також можна використовувати намочену в розчині Росток марлю, складену в декілька шарів

Для посадки краще використовувати двух- і трирічні насіння, вони мають кращу схожістю

Довжина світлового дня для цибулі-порею повинна становити 10,5-11,5 годин, тому при посадці ранньої розсади варто відразу задуматися, чи зможете ви забезпечити сходам необхідну підсвічування. Найбільш практичні і ефективні в цьому плані фітолампи або світлодіоди з червоним і синім спектром світіння.

Вибір ємності і грунту

Ємність потрібно вибирати в залежності від того, де і як ви будете вирощувати розсаду. Дуже зручні для цибулі-порею ящики, які легко розмістити на підвіконнях або теплому балконі. Сіяти потрібно рядами з проміжками в 5-6 см і глибиною закладення приблизно в 1,5 см. Тому ємність не повинна бути надмірно глибокої, щоб стінки згодом не затінювали сходи. У міру зростання і розвитку рослини грунт потрібно підсипати невеликими порціями.

Багато хто використовує торф'яні таблетки в якості прекрасної альтернативи скриньках. Вони значно спрощують процес посадки, так як не потрібно готувати спеціальний грунт. У таблетках слід лише постійно підтримувати вологість, тому що вони дуже швидко пересихають.

Розсада цибулі погано переносить пікіровку, тому хороший варіант - використання торф'яних таблеток

Для вирощування розсади в звичайних ємностях, без торф'яних таблеток, потрібно приготувати живильну суміш. Необхідні елементи для грунту:

  1. органіка:
    • деревна зола без домішок;
    • подрібнена яєчна шкаралупа;
    • торф;
    • мох, залишки розкладання листя;
    • тирса хвойних і листяних дерев (обов'язково перепріли);
    • дернова земля без личинок, черв'яків.
  2. Неорганічні домішки:
    • гідрогель для більш ефективної зволоженості грунту;
    • розпушувачі для аерації грунту:
      • вермикуліт,
      • керамзит,
      • перліт,
      • подрібненого пінопласт,
      • великий річковий пісок.

Найбільш підходяще співвідношення елементів для почвосмеси:

  • 40% землі,
  • 30% торфу,
  • 30% піску.

При необхідності можна додати в суміш трохи золи (якщо ваша земля з підвищеною кислотністю). Для лужних грунтів слід скористатися доломітового борошном. Відмінними добривами для цибулі-порею служать:

  • сечовина,
  • калійна сіль,
  • компост,
  • суперфосфат.

Не слід садити цибулю в важкі, щільні, глинисті грунти. Насіння або не зійдуть, або дадуть слабкі і мляві сходи, а рослина не зможе нормально розвиватися. Можна придбати готову грунтосуміш: чудово підійдуть грунти для перцю, огірків і баклажанів.

Температурний режим

При пророщування насіння важливо підтримувати правильну температуру: від 22 ° C до 25 ° C. У домашніх умовах досить важко виконати ідеально всі умови. Наприклад, оптимальна температура для щойно проклюнулися насіння: вдень 15-17 ° C, вночі 12 ° C. В таких умовах сіянцям потрібно «пожити» тиждень, потім денну та нічну температуру підвищують кожен раз на два градуси. У такому режимі розсада буде рости до висадки в грунт.

Так як порей - зелень дворічна, то неправильна температура в розсадний період першого року життя може викликати передчасне стрелкование. Надмірно теплий режим для розсади стимулює дозрівання суцвіть в перший рік замість другого.

посів насіння

Посів насіння здійснюється в наступній послідовності:

  1. Обробляємо насіння. Для цього необхідно протравити їх в спеціальному розчині, наприклад, Росток. Можна підготувати слабкий розчин марганцівки для знезараження.

    Проводити знезараження потрібно при кімнатній температурі, а потім промити насіння чистою водою

  2. Готуємо ємність. Засипаємо спеціальний грунт не вище рівня 5 см.

    При виборі ємності для розсади слід враховувати, що буде потрібно 2-3 рази виробляти підсипку землі

  3. Поливаємо грунт теплою водою (36-39 ° C). Можна розвести невелику порцію мінеральних добрив, якщо потрібно додатково удобрити грунт. Підсушене насіння сіємо в акуратно підготовлені борозенки на глибину 1-1,5 см.

    Відстань між рядами для посадки повинна становити 5 см

  4. Сходи з'являються, як правило, на 8-20 день в залежності від умов і якості насіння.
  5. Як тільки довжина розсади перевищить 10 см, обрізаємо перо цибулі. Це забезпечить більш здорову і міцну зелень. Листя у порею краще обрізати кожні два тижні. Це позитивно позначиться на розвитку кореневої системи і потовщенні стебла.
  6. На 7-8 тиждень при появі третього листа розсаду висаджуємо у відкритий грунт. Перед посадкою потрібно прищипнуть корінець і листочки на третину, це дозволить отримати більш якісну зелень, швидке укорінення.

    Корінь лука і листя потрібно вкоротити на третину перед посадкою в грунт

Коріння рослин можна вмочити в бовтанку - суміш глини і коров'яку, взятих в рівних кількостях. Цей прийом покращує приживлюваність розсади.

Відео: як посіяти насіння цибулі-порею

Догляд за розсадою в домашніх умовах

В основному догляд включає дві обов'язкові процедури: полив і підгодівлю. Своєчасне зволоження забезпечить правильний розвиток рослини, воно не буде відставати в рості через пересихання. До того ж цибуля сам по собі дуже любить вологу (адже в його складі 90% води), тому грунт повинен бути завжди добре полита.

Можна періодично обприскувати листя з пульверизатора - ця процедура зволожить рослини і ліквідує пил.

Поки молоді сіянці ростуть і витягуються, потрібно встигнути підгодувати їх. В основному роблять це пару раз за весь рассадний термін:

  1. Через 2 тижні після появи сходів.
  2. За тиждень до висадки у відкритий грунт.

Найкращим добривом для порею є пташиний послід. Його розводять у співвідношенні 1:20 з теплою водою і акуратно проливають міжряддя, що не направляючи на перо.

У багатьох городників виникає проблема з загущених посадок. У такому випадку необхідно провести своєчасну пікіровку.

  1. Полийте сходи так, щоб можна було без праці вийняти рослину з грудкою землі.
  2. Акуратно за допомогою лопатки або вилки розділіть розсаду на окремі цибулинки з пером.
  3. Розсадите на відстані 3-5 см один від одного.
  4. Присипте живильним грунтом, злегка придавлюючи пальцями для вкорінення.
  5. Якщо хочете розсадити цибулю з різних ємностей з однією спільною - скористайтеся стаканчиками діаметром 4 см.

Відео: стрижка розсади цибулі

Висадка у відкритий грунт і теплиці

Якщо у вас є тепла теплиця (полікарбонатна або скляна), то посів можна проводити в середині квітня на високі грядки. В такому випадку розсада порею буде більш здоровою, міцною, кремезної і витривалою.

В кінці квітня сіють насіння у відкритий грунт, при цьому накриваючи плівкою для зігріву. Висадка супроводжується більш щільним і глибоким укоріненням рослин, ніж в розсадних ємностях.

Пам'ятайте, що земля повинна прогрітися, а інакше насіння все одно не зійдуть, поки не настане тепло.

У перший час після посадки на постійне місце не варто старатися з поливом, нехай рослина адаптується в грунті і вкорениться. Для запобігання подмораживания в травневі прохолодні ранкові і вечірні години можна скористатися тонким покривним матеріалом, який прибирають в денний час.

Відео: агротехніка цибулі-порею

Особливості вирощування різних сортів

Важливо пам'ятати, що при вирощуванні пізніх сортів, що відрізняються холодостійкістю, можна не встигнути отримати урожай. Справа в тому, що через тривале вегетаційного періоду в 6 місяців цибулю-порей не встигає розвинутися максимально і дати ніжну соковиту зелень і білі стебла (висота в середньому до 15 см). Тому для більшої ефективності рослини слід акуратно викопати з відкритого грунту, де вони росли влітку, висадити в просторі ящики і помістити в закриті засклені або полікарбонатні теплиці. Таким способом вирощують пізні сорти:

  • Акреок,
  • Сізокрил,
  • Меркурій,
  • Зимовий гігант,
  • Осінній гігант,
  • болгарський;
  • Карантанскій.

У ранньої цибулі-порею термін дозрівання набагато коротше і дорівнює 4 місяців. Популярні сорти цього типу:

  • Голіаф,
  • килим,
  • Веста,
  • Коламбус,
  • Гулівер.

Сорти Карантанскій, Веста гідні особливої ​​уваги, так як мають хороший імунітет до хвороб.

Відео: вибір сорту і збір врожаю цибулі-порею

Проблеми з розсадою і їх рішення

Лук - ніжна культура, хвороби і шкідники не обходять стороною такої «делікатес». Порей часто уражається:

  • лушпиння мухою;
  • чорної цвіллю;
  • шейковой гниллю;
  • іржею лука;
  • несправжньою борошнистою росою.

Якщо ви впевнені, що розсаді нічого не загрожує, то навіть просте нехтування поливами або температурним режимом можуть привести до хвороби цибулі. Тому вирощування розсади порею - копітка заняття.

Кращий спосіб запобігти хворобі і напад шкідників - ретельно доглядати за рослинами. В першу чергу не забувати вчасно поливати і рихлити міжряддя. Наступним пунктом є термін зберігання насіння. Найкраще використовувати насіння, полежали два-три роки до посіву. Таким чином, всі шкідники і віруси (мозаїка, іржа) загинуть до потрапляння в грунт.

  • Цибулева муха дуже схожа на звичайну домашню муху. Комаха завдовжки близько 5-6 мм відкладає личинки в грунт або в посадковий матеріал. Шкідники поїдають лушпиння, а потім і саму цибулину. Листя починають засихати і в'янути, вся рослина пізніше гине. Кращим засобом є обробка цибулин розчином солі. Розводять його в співвідношенні 350 г на 10 літрів води. Посадковий матеріал потрібно ненадовго замочити в такий сольовий ванні.
  • Іржа лука є плями, які розростаються у вигляді подушечок. На них видно спори грибка, які легко переходять від рослини до рослини. Кращим методом боротьби є видалення і спалювання зараженого пера, а також обробка легким розчином будь-якого противогрибкового фунгіциду.
  • Несправжня борошниста роса виглядає як відмирання і засихання кінчиків пера, а потім і всього рослини. Колір з зеленого і насиченого стає блідо-сірим, болючим, білястим. Плями швидко розростаються. Всі заражені рослини необхідно видалити, а що залишилися обробити. Кращими противірусними препаратами в цьому випадку є хлорокись міді і Фітоспорін.

Фотогалерея: шкідники та хвороби цибулі

Рассадний метод вирощування цибулі-порею є прекрасним способом отримання добротного врожаю. Варто тільки звертати увагу на особливості сорту, щоб не пропустити терміни пересадки розсади в теплицю перед заморозками. А весь інший успіх залежить від правильного догляду за культурою. Як і всякий овоч, цибуля-порей вимагає до себе уваги і праці, але воно того варте.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама