Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування глив в домашніх умовах: технологія

  1. "Діти підземелля"
  2. На чому ростуть гриби
  3. Етап перший: міцелій - нарощування маси
  4. процес плодоношення
  5. Догляд за майбутніми грибами
  6. Цінність і використання

Вирощування грибів в домашніх умовах і на присадибних ділянках ще не стало поширеним явищем. А навіщо? Адже і так лісу кожної осені заповнені білими, опеньками, лисичками і підберезники. Але існують гриби, які або зовсім не ростуть в наших лісах, або роблять це з великим небажанням. Ними можна прекрасно урізноманітнити меню, а також непогано на них заробити. Наприклад, плантація глив на власній дачі - більш ніж реально! Це ідеальний для культивування в домашньому господарстві гриб. Смачний, недорогий (в сенсі трудовитрат і вартості технологічного процесу). Вирощувати гливу можна різними способами, але є варіант обраний часом і досвідом багатьох грибоводов-любителів. Вирощування грибів в домашніх умовах і на присадибних ділянках ще не стало поширеним явищем

Вирощування глив в домашніх умовах

Зміст покрокової інструкції:

"Діти підземелля"

Для першої фази вирощування грибів, якої є розмноження їх за допомогою грибниці (міцелію), можна обійтися будь-яким наземним розташуванням - сарайчиком, наприклад.

Другу ж, основну фазу грибам краще «прожити» в погребі чи підвалі, тобто під землею в прохолоді.

Вирощування глив - фото

Обидва приміщення під грибну плантацію повинні бути ретельно підготовлені і оснащені вентиляцією, електро- і водозабезпеченням. З інвентаря обов'язково знадобляться термометри, щоб контролювати ступінь нагрівання та охолодження повітря в приміщенні. З обладнання знадобиться водонагрівач.

До речі! Регуляцію температури в приміщенні зі зростаючими вешенками найкраще контролювати звичайним провітрюванням. Для цього доведеться передбачити можливість широкого відкриття вікон або дверей.

Існує кілька обов'язкових процедур, які слід зробити в будівлі або підземному приміщенні, де будуть рости гриби.

  1. Приміщення білять вапном, а потім сушать методом активної вентиляції.

    Стіни побілені вапном - фото

  2. Потім місце вирощування обприскують хлорним вапном (4% -ний розчин).
  3. Після обробки двері / вікна закривають і залишають внутрішність дезинфікуватися на дві доби.
  4. Потім ще стільки ж часу об'єкт провітрюють.
  5. Подібна дезинфицирующая обробка при конвеєрному багаторазовому вирощуванні повинна проводитися кожен цикл.

На чому ростуть гриби

Гливи відрізняються від лісових побратимів тим, що ростуть вони не в грунті. Їм для успішного росту потрібен субстрат. Скласти відповідну суміш можна з численних компонентів:

  • висушена солома польових злаків;
  • підійде шкаралупа насіння соняшнику;
  • дуже добре використовувати тирсу дерев, але тільки не хвойних порід, а листяних;
  • годяться стебла кукурудзи, очерет.

підготовка субстрату

Все це стане ідеальним «грунтом» для плантації глив. Компоненти можна використовувати окремо, а допустимо і змішати в довільних комбінаціях і пропорціях. Інгредієнти повинні бути сухими. Перед використанням їх потрібно подрібнити (оптимальний розмір фракцій - в діапазоні 0,5-3 см). Отримана суміш повинна мати приємний запах, не містити слідів цвілі, грибкового нальоту сміття і сторонніх речей.

Готують субстрат на поверхні землі, в погребі це робити не обов'язково. Для правильної підготовки і дотримання всіх норм слід виконати певні процедури.

  1. Подрібнену масу заливають окропом до повного покриття, для знищення всіляких організмів-конкурентів у вигляді інших різновидів або шкідливої ​​мікрофлори.

    Зволоження і перемішування субстрату

  2. Залитий таким чином субстрат, розпарений до стану «каші», трамбують в великі бочки або інші відповідні по літражу ємності і залишають до півдоби розбухати.
  3. Потім масу виймають з бочки і розкладають для повного охолодження і випаровування частини вологи на широку плівку тонким шаром.

Етап перший: міцелій - нарощування маси

міцелій гливи

Підготовка закінчена. Міцелій придбаний. Можна приступати до першого етапу, завдання якого - наростити його масу.

Порада! Як перевірити якість міцелію прародителя гливи? Він повинен володіти деякими ознаками. Сніжно-білий колір, з невеликою часткою вкраплень субстрату, мають темнуватий відтінок. Другий параметр - запах. Незважаючи на те, що це гриб в лісі не ростуть, пахнути міцелій повинен лісовими грибами.

  1. У щільний прозорий мішок з поліетилену, об'ємом від 20 до 60 літрів закладається шар вологого холодного субстрату. Висота шару - 8 см. Ретельно вирівнюється руками.

    закладання субстрату

  2. Зверху укладають, щільно трамбуючи, міцелій, трисантиметровим шаром (можна просто розірвати його на дрібні частини, щоб утрамбувати без пустот).
  3. Потім укладають і ущільнюють субстрат, але вже шаром 15 см.
  4. Знову трисантиметровим шар міцелію.

    Мішки з субстратом для грибів

  5. Процедуру слід повторювати, поки не закінчиться весь набутий міцелій. Зверху при цьому повинен виявитися шар субстрату в 8 см.
  6. Отриманий «листковий пиріг» ущільнюють, пакет зав'язують шпагатом щільно і встановлюють у вертикальне положення.
  7. Всю поверхню мішка протикають довгим продезинфікованим (можна прожарити на вогні) цвяхом, розмірами 120-150 мм. Чи не кожні 25 см² доводиться один отвір.

    Як зробити перфорацію грибного блоку

Порада! На дні отворів повинно бути більше: це потрібно для стікання постійно утворюється в пакеті рідини.

Відразу після проведення процедури через плівку пакета буде видно чіткий поділ шарів на темні і світлі (субстрат і міцелій).

Температура, потрібна для збільшення маси міцелію, повинна триматися на рівні + 18 ... 26 ° С. Проростання суперечка міцелію почнеться через три дні, а десять днів по тому ви можете спостерігати чудо. Вся маса перетвориться в міцелій і стане повністю білою. Після цього пакет розв'язують і продовжують розмноження до потрібної кількості.

Після цього пакет розв'язують і продовжують розмноження до потрібної кількості

Підвішені мішки з субстратом і вирощування глив

Один повний стандартний мішок дає «життя» 8-10 іншим мішкам з прошарком (субстрат + міцелій). Коли, нарешті, утворюється необхідну кількість для ваших цілей міцелію, то 2 пакети з кожних десяти залишають для подальшого нарощування маси, а 8 - переводять на отримання довгоочікуваного врожаю гливи.

процес плодоношення

вирощування гливи

Побілілий субстрат необхідно потримати в «рідному» мішку ще 5-6 днів після дозрівання, якщо цей мішок відправляється на плодоношення. За цей період він остаточно дозріє, стане «монолітним», максимально ущільнити.

Щоб активувати початок формування врожаю, мішки з повністю обробити субстрат міцелієм ще три доби тримають при +3 ... +5 ° С. Для створення можливості грибного плодового тіла вирости, йому знадобиться простір для зростання. Створюючи його, в поліетилені вирізують отвори 3-5 см в діаметрі (по одному на квадратний метр). Пакети переміщують в підземне приміщення в температурні умови +10 ... 16 ° С. Тут їх встановлюють на відстані один від одного не менше 30-40 см, обов'язково вертикально. Щоб було зручніше поливати грибну «плантацію», мішки розставляють стрічками в три ряди з проходом між ними 70 см.

Порада! Якщо ви є щасливим власником високого підвалу, то розмістити мішки з майбутніми грибами ви можете також на додаткових стелажах, розташованих уздовж стін. Таке розміщення збільшить використовувану площу, а значить і врожай грибів.

Догляд за майбутніми грибами

Раз на добу мішки слід трохи зволожувати, а саме приміщення ретельно провітрювати, оскільки в процесі плодоношення гливи утворюється велика кількість вуглекислого газу. Що стосується освітлення в підземеллі, то протягом першого тижня воно не знадобиться зовсім, а потім було б непогано приміщення підсвітити. Гриби виростуть в будь-якому випадку - і зі світлом, і без нього - але підсвічування здатна значно збільшити урожай.

Гриби виростуть в будь-якому випадку - і зі світлом, і без нього - але підсвічування здатна значно збільшити урожай

полив глив

Якщо дотримуватися всіх умов, через 10 днів почнеться перше плодоношення. Коли головки гриба почнуть світлішати (після білуватою, темної і мишастій стадії) можна збирати урожай. Через деякий час (близько трьох тижнів) розпочнеться друге плодоношення з набагато більш низькою продуктивністю. Дві серії плодоношення з урахуванням добре підібраній основи і якісного міцелію приносять до 45 кг глив зі 100 кг використовуваного субстрату. Коли закінчено прибирання грибів повторної другої хвилі, пакети виносять з підвалу, і, після санітарної обробки підземного приміщення, розміщують в ньому нову партію. Такий конвеєрний метод дозволяє здійснювати за рік 6 подвійних плодоносних циклів.

Основні правила вирощування гливи

Основні правила вирощування гливи

Гриби глива ростуть в мішку з сіном

Таблиця. Умови вирощування по циклам

№ циклу Опис циклу Тривалість циклу в днях Температура в ° С Вологість в% Освітлення в лк / м² 1 Проростання міцеліевих тел в субстрат 10-14 20-24 90 не потрібно 2 Дозрівання і вихід на плодоношення 4-5 22-28 95 не вимагається 3 Нарощування плодового тіла (1 хвиля) 7-10 15-19 85 100 4 Нарощування плодового тіла (2 хвиля) 7-10 13-17 85 100 5 Збір врожаю, вивантаження субстрату, дезінфекція камери 2 не має значення не має значення не вимагається

Цінність і використання

Свіжі гриби Глива

Глива цінується досить високо в силу корисних поживних властивостей. За смаком вона не поступається іншим культурним грибам і навіть їх перевершує, а по цінності складу їй взагалі серед них конкурентів немає. Чи не тверда, але щільна текстура, легкий присмак хліба і ледь вловимі анісові нотки в смаку. Для кулінарії - знахідка, оскільки глива - універсальний гриб. Його можна відварювати, обсмажувати, консервувати (маринувати і солити), тушкувати, сушити. Єдиний продукт, з яким популярний гриб не поєднується - риба. В іншому, в салаті, гарячих, супах, в якості автономного кулінарного шедевра - гливи прекрасні.

Глива свіжа - фото

Важливо! Обов'язковою умовою при готуванні будь-яких страв з гриба є його термічна обробка. У сирому вигляді він містить хітин, що не засвоюваний і відторгається людським організмом.

Вирощування гриба, при наявності відповідного приміщення і деякого вільного часу, може стати не тільки корисним і поживним хобі, а й способом непогано заробити, постачаючи корисну і смачну гливу в торгову мережу.

Відео - Приміщення для вигонки грибів Глива

Відео - Збір врожаю Гливи

А навіщо?
Як перевірити якість міцелію прародителя гливи?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама