Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування і посів розсади квітів в домашніх умовах

  1. Як підготувати насіння до посіву
  2. Ємність для розсади
  3. Земля для розсади
  4. Вибір місця для розсади
  5. Полив і добриво

З настанням весни починаються перші клопоти у дачників і городників. Коли земля трохи прогріється, всі починають замислюватися про вирощування розсади. У цій справі важливо не упустити момент, вчасно встигнути. Завдяки розсадним методом можна виростити багато садові квіти. Серед них айстри , жоржини , флокси , петунія , Хризантеми, гвоздики і багато інших квітів, які стануть прикрасою саду.

Існує кілька способів вирощування здорової і міцної розсади. Багато з них досить прості. Не вимагають спеціального обладнання, особливих умов. Крім того, вони перевірені роками. Завдяки їм можна виростити розсаду квітів і овочів.

Як підготувати насіння до посіву

Як підготувати насіння до посіву

Якість розсади безпосередньо залежить від посадкового матеріалу. Для вирощування хорошої розсади необхідно вибрати якісне насіння. Перед посівом насіння готують до пророщування. Не менш важливо підготувати їх до перших труднощів - перепадів температур, хвороб, атаці шкідників. Процедуру проводять одночасно. Спочатку готують слабкий розчин марганцівки, додають туди трохи борної кислоти і поміщають туди насіння однорічних рослин. Перший раз насіння замочують в кімнаті на 10-12 годин. Потім їх переставляють в холодильник теж на 12 годин. Процедуру повторюють, поки не проклюнутся насіння.

Сіянці багатьох однорічних, дворічних і багаторічних рослин повільно сходять, тому до посіву насіння деяких квітів потрібно приступати вже взимку. У лютому сіють розсаду петунії , Віоли, сальвії. У березні проводять посів примул, айстр, флоксів, жоржин, гвоздики, рицини. А в квітні можна вирощувати розсаду квітів, які добре розвиваються і сходять - агератум , чорнобривці , Иберис, цинію.

Ємність для розсади

Ємність для розсади

Величезне значення при вирощуванні розсади має посуд. Є певні критерії вибору ємності для розсади. При великій кількості насіння краще взяти дерев'яні ящики. У них має бути знімне дно, кілька саморобних відсіків. Висота такого ящика не повинна перевищувати 5 сантиметрів. Ящики для розсади економлять простір, їх зручно переносити. Догляд за рослинами буде простий. Однак витягти розсаду з ящика, що не травмувавши кореневу систему рослини, дуже складно. Ящик сам по собі важкий, а разом з землею він стає непідйомним.

Багато садівники вирощують розсаду в підручних ємностях. Наприклад, в дірявих каструлях, старих мисках, жерстяних банках. Цей спосіб не підходить для початківців садівників. По-перше, земля не повинна контактувати з металом. Це призводить до закисання грунту і застою води. По-друге, буде незручно пікірувати молоді паростки.

Набагато зручніше пророщувати насіння в невисоких картонних коробках. Цілком підійдуть пакети з-під молока. Попередньо необхідно зробити невеликі отвори на дні коробки, щоб вода могла спокійно стікати. В таких ємностях багато людей висаджують рослини у відкритий грунт. Краще цього не робити. У складі пакетів присутні не тільки картон, але і фольга, поліетилен. Якщо картон легко розчиняється в землі, то на розчинення інших компонентів коробки піде вічність. Навіщо засмічувати землю і завдавати шкоди навколишньому середовищу?

В якості тари для розсади можна використовувати залишки поліетиленових труб. Необхідно взяти непотрібні труби діаметром близько 6 сантиметрів. Їх надрізають по 8-10 см, ставлять вертикально, наповнюючи землею, і сіють насіння. Коли розсада буде готова, її виштовхують з труби і відправляють в землю разом з грунтом.

Розсаду можна вирощувати в горщиках. Використовуючи горщики, можна обійтися без пікіровки сіянців. Досить перевалити їх у землю при пересадці. Завдяки цьому способу молоденьким і незміцнілим коріння паростків буде не страшна коренева гниль. Але на розміщення горщиків на підвіконні піде багато місце. Це дуже незручно.

Але найкраще використовувати торф'яні контейнери, які продаються в спеціалізованих квіткових магазинах. Коштують вони недорого, доступні кожному. До того ж, вони допоможуть заощадити час, і полегшать життя початківцям садівникам. У продажу є і пластикові касети-контейнери, призначені для багаторазового використання. Користуватися ними дуже зручно.

Багато заповзятливих городники пристосовують пластикові стаканчики. Цей спосіб не тільки зручний, але і доступний. Найкраще висаджувати насіння в багаторазові контейнери, а пікірувати в торф'яні стаканчики. Це дозволить заощадити час, позбутися зайвих пікіровок, отримати відповідне кількість найбільш якісної розсади. До того ж, завдяки цьому способу можна контролювати густоту розсади.

Перераховані пристосування для вирощування розсади допомагають зберегти цілісність кореневої системи при висаджуванні сіянців квітів. При використанні будь-якої ємності для вирощування розсади її необхідно продезінфікувати - ошпарити окропом або потримати тару в слабкому розчині марганцівки.

Земля для розсади

Земля для розсади

Майбутнє квітів залежить від якості землі для розсади, яку можна купити в магазині або приготувати самостійно. Купуючи універсальний грунт для рослин в квітковому магазині, можна заощадити час. Приготувавши земляну суміш своїми руками, не буде сумнівів з приводу її якості. Крім того, такий спосіб обійдеться вам дешевше. У будь-якому випадку, щоб виростити хороший, міцний посадковий матеріал, необхідно підготувати хорошу землю. Кожна рослина пред'являє власні вимоги до складу грунту.

Земля для посадки повинна бути свіжою. Грунт, в якому раніше росли інші рослини, не придатний для вирощування розсади. У грунтовій суміші не повинно бути рослинних залишків, спор грибів, насіння бур'янів, хвороботворних мікробів, черв'яків, личинок. Вони можуть погубити молоде рослина. Земля повинна бути поживною і водопроникної. Не менш важливо, щоб вона була родючою, містила необхідні поживні речовини. Залежно від типу рослини складу землі підбирають індивідуально. До складу найбільш популярною земляної суміші входить одна частина дернової землі, одна частина піску і три частини торфу. Якщо не дотримуватися пропорції, якість розсади буде низьким. Як легкого дренажу можна використовувати крупнозернистий пісок, який необхідно помістити на дно ємності. Залежно від виду вирощуваної культури до земляної суміші додають додаткові компоненти в певних пропорціях.

Вибір місця для розсади

Вибір місця для розсади

При вирощуванні розсади квітучих рослин слід пам'ятати, що насіння необхідно пророщувати в темряві. Висадивши насіння, тару з розсадою ставлять у темне місце. Але при появі перших сходів, контейнери з розсадою переставляють на світло. Природного світла в кінці зими - початку весни буде мало. Щоб виправити це, необхідно підсвічувати сіянці люмінесцентними лампами. Лампи денного світла включають в світлий час доби. Це допоможе молодим саджанців зберегти баланс дня і ночі. Ідеальним місцем для вирощування розсади є мінітеплічка. Її можна знайти в квітковому магазині. Але в її використанні є один недолік - вона займає надто багато місця. Підручні засоби виправлять цю ситуацію. Ємність з майбутньою розсадою накривають склом. Після проростання насіння споруджують своєрідний парник, натягнувши шматок поліетилену між двома шматочками дроту.

Полив і добриво

Полив і добриво

Після висаджування насіння у вологий грунт їх не поливають. Просто трохи зволожують землю за допомогою пульверизатора. Коли з'являться перші зелені паростки, їх починають поливати блідо-рожевим розчином марганцівки. Робити це потрібно поступово. Розсада потребує помірного поливу. Надмірна волога і водне виснаження знизить якість розсади.

Перед висадкою зелених паростків у відкритий грунт їх необхідно підживити три рази. Добриво готують власноруч. Для першої підгодівлі підійде настій коров'яку і води (пропорція 1:20). Приготованим добривом підгодовують 10 саджанців. Для другої і третьої підгодівлі в 1 літрі води розчиняють 1,5 г сірчистого калію, селітри і 3 г суперфосфату. Цією рідиною обробляють 5 саджанців. Такі рекомендації є універсальними, але слід враховувати особливості рослини, яке планують вирощувати.

Якщо вирощувати розсаду вищепереліченим способом, вона добре адаптується до самостійного, дорослого квіткової життя. У більшості випадків у розсади добре сформована коренева система, на кожній рослині утворюються близько 10 зелених і здорових листочків.

Навіщо засмічувати землю і завдавати шкоди навколишньому середовищу?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама