Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування малини як бізнес

  1. Вирощування малини як бізнес: рентабельність
  2. Місцезнаходження
  3. Вибір і придбання саджанців малини
  4. Існує два відомих виду ягід:
  5. Технологія вирощування та догляду за малиною в домашніх умовах
  6. Збір врожаю
  7. Витрати на бізнес
  8. Прибуток і реалізація продукції
  9. Оптові продажі
  10. Торгові точки

Малина - це смачна і корисна ягода, улюблена багатьма людьми

Малина - це смачна і корисна ягода, улюблена багатьма людьми. Малиновий чай лікує застуду, варення - його улюблену ласощі і делікатес як дітей, так і дорослих. Завдяки своїм корисним властивостям ця ягода може стати для вас відмінним способом розбагатіти. У сьогоднішній статті ми поговоримо про вирощування малини як бізнесі в домашніх умовах.

Вирощування малини як бізнес: рентабельність

Перш ніж приступити до реалізації своєї бізнес ідеї, необхідно скласти докладний бізнес план по вирощуванню малини. У бізнес плані повинні бути відображені такі важливі моменти, як рентабельність, фінансова сторона питання, приблизні терміни окупності і передбачуваний прибуток. Як приклад, дивіться бізнес план по вирощуванню полуниці в теплиці .

Конкуренція - це досить важливий нюанс, від якого істотно залежить успіх всієї справи. Що гойдається вирощування малини на продаж, то конкуренція в цій сфері не надто велика. На сьогоднішній день попит на продукцію практично в два рази більший, ніж пропозиція. Тому є сенс і реальні шанси добре заробляти на вирощуванні малини в домашніх умовах.

Місцезнаходження

Для розведення малини, в першу чергу, вам потрібен буде відповідну земельну ділянку. Все буде залежати від передбачуваних обсягів вирощування. Коли це пробний варіант, то досить буде декількох соток землі. Якщо ж ви плануєте зайнятися вирощуванням ягід в виробничих масштабах, то слід орендувати велику земельну ділянку в хорошому місці.

Для вирощування малини варто вибирати відповідну площу. Бажано орендувати землю подалі від міста. Кращий варіант - сільська місцевість.

Вибір і придбання саджанців малини

Перш ніж обговорити технологію вирощування малини, потрібно визначитися з сортом.

Існує два відомих виду ягід:

  • Літня малина - особливість цього сорту в тому, що він має дворічний цикл розвитку. Ягоди мають приємний солодкий смак і ніжним ароматом. Мінусом є те, що даний вид схильний до хвороб і шкідників, а також погано переносить суворі й малосніжні зими.
  • Ремонтантна малина - плодоносить двічі на рік. Урожай можна отримати влітку і восени. Цей сорт ягід не схильний до хвороб і практично не схильний до шкідників і відмінно переносить холоду.

Мінуси в тому, що цей сорт досить вимогливий у догляді і розмноженні саджанців. Крім цього, ягоди ремонтантної виду трохи поступаються за смаком річному сорту малини.

Технологія вирощування та догляду за малиною в домашніх умовах

Перш за все, вибираємо підходящу ділянку для майбутнього малиннику. У підготовлену родючий грунт рядами висаджуються саджанці малини. Варто обов'язково дотримуватися відстань між рядами. Воно повинно бути не менше 1,5-2 метрів. Це слід робити для того, щоб кущі не затінювали один одного, і здійснювалася вільна циркуляція повітря.

Малина - долгоплодящая ягода, тому міняти її на протязі 10 років не потрібно. Головне, забезпечити їй належний догляд. Для цього дотримуйтеся наведених нижче:

Приберіть ділянку, де плануєте посадити малинник. Очистіть площа від бур'янів і сміття.

Викопайте траншеї і наповніть їх плодоносному грунтом і добривами;

Висадка малини проводиться не пізніше ніж за місяць до морозів. Саджанці закопуються в землю приблизно на 10 сантиметрів вглиб і рясно поливаються водою. Після висадки пагони зрізаються до рівня землі.

Крім цього, варто обладнати шпалери, які будуть служити для підтримки гілок, що забезпечить високу врожайність і швидке дозрівання врожаю.

Якщо ви збираєтеся вирощувати ягоди в виробничих масштабах, то слід засадити площу різними сортами, щоб вибрати найбільш підходящий для вашої місцевості.

Збір врожаю

У міру дозрівання ягід, вам потрібно буде їх збирати і реалізувати. Швидше за все, вам будуть потрібні наймані працівники, адже самостійно впоратися з великою плантацією нереально. Тому заздалегідь варто підшукати собі сезонних працівників. Складнощів із збиранням ягід у вас не виникне, особливих навичок не потрібно, практично будь-яка людина впорається з це роботою. Але тим не менш, варто вибирати відповідальних співробітників, які швидко і якісно роблять свою роботу. Як правило, оплата праці проводиться щодня і залежить від кількості зібраного врожаю за день.

Витрати на бізнес

Напевно всіх цікавить питання про суму вкладень. Давайте розрахуємо витрати на бізнес з вирощування малини в домашніх умовах.

  • Оренда землі - ціна буде залежати від регіону і площі орендованої ділянки;
  • Купівля саджанців - ціна одного саджанця від 150-300 рублів, але може бути і вище, залежно від сорту;
  • Придбання садового інвентарю;
  • Оплата праці найманим працівникам;
  • Витрати на транспортування продукції.

Прибуток і реалізація продукції

Дуже важливим і відповідальним моментом є реалізація готової продукції. Налагоджений канал збуту приведе вас до успіху в даній сфері підприємництва. Тому ще на початковому етапі планування своєї бізнес ідеї, подбайте про варіанти реалізації врожаю малини.

Оптові продажі

Малину ви можете поставляти на бази, які займаюся прийомом ягід. Шукайте найбільш вигідні пункти прийому, де можна реалізувати свою продукцію за хорошою ціною.

Торгові точки

Укладіть вигідні договори на поставку ягід з місцевими супермаркетами, ресторанами, санаторіями. Це варіант збуту набагато вигідніше оптових продажів, але доведеться пошукати гідних споживачів.

Малина - це швидкопсувний товар, тому потрібно обладнати спеціальні приміщення для зберігання зібраного врожаю або ж реалізувати товар в короткі терміни.

Вирощування малини як бізнес може стати сімейною справою, яке принесе вам хороший дохід і стабільний прибуток. Я бажаю вам успіху.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама