Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування овочів в теплиці з полікарбонату 3х6

  1. Як підготувати теплицю з полікарбонату
  2. Освітлення і провітрювання
  3. Облаштування теплиці всередині
  4. підготовка ґрунту
  5. Питання змішаних посадок
  6. зонування
  7. огірки
  8. Грунт під тепличні огірки
  9. знезараження грунту
  10. вибір сорту
  11. Вирощування розсади огірків і посів насіння
  12. помідори
  13. Грунт для грядок
  14. вибір сорту
  15. Вирощування розсади томатів
  16. Догляд за помідорами

Збір багатого врожаю з кожної рослини, посадженого на ділянці, - головна мета будь-якого городника. Врожайність культивується рослини безпосередньо залежить від задоволення його основних потреб. Без достатнього освітлення, вологи, харчування, правильно обраного місця під посадку і прийнятних кліматичних умов забезпечити хорошу врожайність практично неможливо. Найскладніше вирішити поставлену задачу дачникам, які з'являтимуться на городі час від часу. У цьому випадку кращим виходом з положення фахівці вважають вирощування овочів в теплицях з полікарбонату.

Як підготувати теплицю з полікарбонату

Вирощування овочевих культур в теплицях забезпечує поставку до столу свіжих помідорів і огірків, солодкого перцю, зелені, цибулі, цвітної капусти практично цілий рік. Розмір врожаю збільшується, якщо вирощування і догляд за овочами здійснюється в парниках з полікарбонату. У переліку переваг матеріалу:

  • відмінна светопропускная здатність;
  • можливість розширення і звуження, в залежності від температури повітря зовні теплиці;
  • висока міцність;
  • хороша теплоізоляція.

Господарю після монтажу конструкції залишається тільки підготувати приміщення.

Господарю після монтажу конструкції залишається тільки підготувати приміщення

Полікарбонатні теплиці виготовляються різної форми, що істотно не впливає на врожайність вирощуваних культур

Освітлення і провітрювання

Як правильно виконати підготовку і з чого починати вирощування овочів в теплиці з полікарбонату? В першу чергу, власник теплиці повинен подбати про достатнє освітлення, перевірити можливість регулярного провітрювання приміщення. Справно працюють люки на даху, особливо, якщо господарі хочуть вирощувати помідори в полікарбонатною теплиці, гарантують добре самопочуття рослин. Гілки дерев, які утворюють небажане затінення, що сприяє зниженню врожайності, видаляються.

Облаштування теплиці всередині

Наступний крок - внутрішні роботи:

  • Всередині теплиці встановлюються полки, якщо теплиця буде стелажній. Для їх виготовлення використовується дерево, пластик і навіть залізобетон. Висота розташування полиць становить не більше 80 см, відстань між ними - від 70 см. У грунтових теплицях облаштовують грядки шириною від 60 до 90 см кожна. Їх розміщують уздовж теплиці. Додатково знадобляться шпалери з дроту і шпагату. Для вирощування в теплиці різних видів культур необхідна установка мобільних перегородок.
  • Далі підходить черга робіт з дезінфекції споруди. Стінки необхідно ретельно вимити. Для цієї мети підійде будь-який неабразивні миючий засіб і звичайна вода. Миття проводять за півтора-два тижні до початку висаджування розсади.

Під час монтування теплиці встановлюються стелажі

підготовка ґрунту

Наступний етап - підготовка грунту. Її потрібно проводити тільки після вибору культур, які планується вирощувати. Наприклад, одночасне культивування огірків і помідор в одній теплиці не рекомендується, так як вимоги до умов зростання у них діаметрально протилежні.

Грунт також доведеться продезінфікувати. Роблять це незалежно від його походження. Придбану в магазині грунт, як і взятий на ділянці грунт, пропарюють і обробляють теплим розчином марганцівки, забезпечуючи захист від хвороб (особливо згубна для огірків і томатів фітофтора) і шкідників.

Питання змішаних посадок

Будь-яке професійне тепличне господарство забезпечує кожній культурі ізольований простір. Подібне розміщення враховує особливості вирощування овочів в теплиці:

  • Огірки краще температурний режим від 26 до 28 градусів.
  • Для огіркових грядок один з головних ворогів - протяг, хоча регулярне провітрювання обов'язково.
  • Вирощування помідор в теплиці вимагає температурного режиму від 24 до 25 градусів в денний час. Кілька градусів вище - і пилок томатів перетворюється в стерильну пил.
  • Правила агротехніки вирощування томатів у теплиці з полікарбонату включають обов'язкове забезпечення вентиляції приміщення. Помідори абсолютно не бояться протягів. Більш того, рослинам навіть необхідний помірний протяг для успішного процесу запилення.
  • Огірки в теплиці потребують практично стовідсоткової вологості повітря.
  • Перевага помідорів - вологість менше 70%. Якщо показники будуть вище, то з урожаєм помідорів можна попрощатися.

Єдиний пункт, прийнятий компанією огірків і помідорів - нічна температура повітря. Обидві культури не виносять показники менше 19 градусів. В іншому, особливо, якщо господарі вирощують овочі в теплицях з полікарбонату взимку, ні огірок, ні помідор поступатися один одному не мають наміру.

зонування

На відміну від професійних господарств, зайнятих вирощуванням овочів круглий рік, любителі не можуть дозволити собі розмістити на ділянці відразу кілька теплиць, щоб задовольнити потреби кожної культури, і підвищити рентабельність «виробництва». Доводиться задовольнятися єдиною конструкцією і примиряти огірки з томатами.

Вирощування огірків і помідорів в одній теплиці без хвороб, шкідників і мізерного врожаю забезпечать спеціальні перегородки. У перегородках можна робити двері, що спростить процес догляду за рослинами. Урожайність буде нижче, але в умовах браку площ такий компромісний варіант виявляється найбільш прийнятним.

огірки

Робота по вирощуванню огірків в теплиці з полікарбонату традиційно починається з знезараження приміщення і підготовки грунту для посадки. Запозичити грунт з сусідньої ділянки або залишити без особливих змін грунт, на якій розташовується теплиця, - не кращий вихід з положення. Особливо, якщо планується вирощувати огірочки на продаж.

Особливо, якщо планується вирощувати огірочки на продаж

Важливе значення має підв'язка рослини, виконана таким чином

Грунт під тепличні огірки

Головні вимоги, яким повинен відповідати грунт, призначений для огірків:

  • мати високий показник родючості;
  • добре поглинати вологу і пропускати повітря;
  • бути практично нейтральним (максимальний показник кислотності становить 6,5).

Для вирощуваних в тепличних умовах огірочків найбільш смачний - дернової грунт. Змішаний зі свіжим перегноєм (досить 2 відер перегною з гною на 1 квадратний метр або 4 відер листового перегною на ту ж площу), він не тільки підвищить поживність грунту, але і розпушити його.

Інший варіант - субстрат, утворений торфом, тирсою з деревини хвойних дерев, польових грунтом і перегноєм. Частки компонентів в субстраті однакові. Додатково грунт збагачується суперфосфатом, сульфатом калію і аміачною селітрою.

Крім свого головного призначення, грунт, підготовлена ​​для вирощування огірків в теплиці з полікарбонату, може послужити додатковим джерелом тепла. Секрети економних господарів криються у використанні звичайного гною. Гній насипають шаром під основний грунт. Утворені продукти бродіння забезпечують додатковий прогрів грунту. Такий природний спосіб обігріву хороший, якщо займатися культивуванням огірків круглий рік. Зимовій теплиці потрібно багато енергії для підтримки необхідного овочам температурного режиму. Собівартість врожаю виходить занадто високою. Так що звичайний гній - хороша можливість заощадити.

знезараження грунту

Досвідчені городники вирощування огірків в теплиці не починають без попереднього перекопування грунту і його знезараження. Склад для дезінфекції готується з мідного купоросу. Концентрація розчину - 7%.

Можна також використовувати і хлорне вапно, хоча її використання всередині теплиці пов'язано з рядом наслідків у вигляді роздратування шкірних покривів і дихальних шляхів, високу частку ймовірності загоряння при контакті з органічними речовинами.

Приміщення не повинно використовуватися для вирощування овочів круглий рік. Щоб зменшити негативний вплив, дезінфекція грунту в теплиці проводиться тільки восени. Якщо внести вапно в грунт навесні, то ріст рослин буде придушуватися. Закладається хлорне вапно в грунт (максимальна товщина грунтового шару 20 см) за допомогою граблів. Необхідна кількість - 200 г на 1 квадратний метр грядки.

Необхідна кількість - 200 г на 1 квадратний метр грядки

При роботі з добривами не слід забувати про особисту безпеку

вибір сорту

Агротехніка вирощування огірків в теплиці відрізняється від агротехніки на відкритому грунті. Більшість сортів виростити в тепличних умовах не вдається. Щоб докладені зусилля не пропали даром, знадобляться огірки, спеціально виведені для теплиці з полікарбонату або інших конструкцій такого ж типу. Вибирати відповідний сорт огірків необхідно, керуючись наступними параметрами:

  1. Клімат. Якщо вирощування тепличних огірків запущено як бізнес, регіону з суворим кліматом найбільше підійдуть холодостійкі сорти.
  2. Запилення, прищипування, обрізка. Технологія вирощування огірків в теплиці передбачає запилення деяких сортів з великими плодами вручну. Якщо немає бажання грати роль бджоли, можна придбати насіння самозапильних сортів. Деякі гібриди також обходяться без обов'язкової обрізки і прищипування.
  3. Невимогливість до висвітлення. Хороший урожай дають тіньовитривалі сорти з довгими плодами, призначені для ранньої посадки з розтягнутим плодоносінням.

Вирощування розсади огірків і посів насіння

Посадка огірків проводиться двома способами. Перший спосіб - розсадний, другий - насінням, безпосередньо в підготовлений грунт. Розсаду використовують в тому випадку, якщо потрібно отримати урожай ранніх огірків.

Для отримання огіркової розсади використовують ящики, наповнені почвосмесью, або спеціальні горщики. Підійдуть горщики діаметром 8 см з торфо-перегнійної або перегнійно-земляної суміші. У кожен з них висівається дві насінини. Час посіву - не менше місяця до посадки в основний грунт. Пересаджувати готову розсаду огірків для теплиці можна прямо в горщиках, заглиблений у грунт на 8 см нижче верхнього краю. Переміщення розсади огірків, вирощеної в ящиках, виконують обережно, зберігаючи кому землі на коренях.

Розсада огірків, готова до висадки в тепличний грунт

Другий спосіб не вимагає додаткових зусиль з пересадки. Однак посіви потребують певному температурному режимі:

  • До появи паростків необхідна температура від 25 до 28 ° С.
  • Ранні сходи містяться при температурі від 20 до 22 ° С вдень і 17 ° С вночі.
  • П'ятиденним сходам потрібна нічна температура не вище 20 градусів.

Прискорити дозрівання плодів допомагає замочування насіння протягом 12 годин. Але якщо грунт виявиться недостатньо прогрітій, сходів не буде. Насіння почнуть загнивати.

Подальший догляд за огірками в теплиці з полікарбонату полягає в регулярному розпушуванні грядок між рядами, поливі, знищення шкідників, лікуванні та своєчасної підгодівлі посадок.

помідори

Кущі помідорів, висаджені в теплиці, не менше вимогливі до умов розміщення, ніж огірки. Урожайність, крім температурного режиму, провітрювання та інших обов'язкових дій по догляду, залежить і від густоти розміщення рослин. Оптимальним вважається планування посадки помідорів в теплиці з полікарбонату 3х6 на двох або трьох грядках, з організацією одного або двох поздовжніх проходів. Ближче до стіни висаджують низькорослі і карликові сорти помідорів.

Грунт для грядок

Для успішного вирощування помідорів в теплиці роботу слід починати з підготовки грунту. Суміші готуються з основного грунту і спеціальних добавок:

  • Суглинок чи глина. Кожному квадратному метру такого грунту потрібно збагачення торфом, перегноєм і тирсою (по відру кожного компонента).
  • Торф'яної грунт. Збагачують тирсою, перегноєм, дернової землею (знадобиться відро кожного компонента) і грубозернистим піском (достатньо половини відра).

Готовий грунт для помідор перекопується. Одночасно з перекопуванням в грунт втручаються натрієву селітру 1 ч. Л., Суперфосфат (подвійний гранульований) 3 ст. л., деревну золу 2 склянки. Добре додати по столовій ложці сульфату калію і калимагнезии. Перед розміщенням на грядці розсади томатів, грунт поливають теплим розчином марганцівки (вода 10 л, марганцівка 1 г). На кожну лунку припадає по півтора літра розчину.

На кожну лунку припадає по півтора літра розчину

При посадці помідор не варто забувати про ширину проходу, щоб збір врожаю не був стомлюючим

вибір сорту

Успішне вирощування помідор в теплиці з полікарбонату залежить від продуманого вибору відповідних сортів томатів. Для культивування в тепличних умовах пропонуються детермінантні сорти, котрі припиняють зростання основного стебла після появи п'яти кистей. Урожай такі томати дають ранній. Індетермінантні вимагають спеціального формування куща, продовжуючи рости протягом всього року. Зате урожай у них відмінний - близько півсотні кистей.

Не вимагають спеціального формування, підв'язування і пасинкування штамбові помідори з міцним стеблом і низьким зростанням. Також підійдуть для теплиць супердетермінантние і Напівдетермінантні сорти.

Вирощування розсади томатів

Щоб отримати життєздатну розсаду помідорів, досвідчені городники рекомендують:

  1. Витримати насіння в розчині перекису водню (3 мл на 100 г води).
  2. Помістити насіння між двох шарів вологої тканини і укласти в контейнер з доступом повітря.
  3. У стаканчики насипати дренажний шар і грунт, взяту з тепличної грядки під помідори.
  4. За 6 годин до посадки грунт полити теплою водою. Стаканчики накрити плівкою.
  5. Пророслі насіння висаджувати на глибину в 5 мм.

Додаткове освітлення і підгодівлю можна організовувати, керуючись станом рослин. Пікіровка і прищипування корінців також не обов'язкові, так як помідори не бояться процесу пересадки. Готову розсаду висаджують на грядки, починаючи поливати тільки через два тижні після посадки.

Готову розсаду висаджують на грядки, починаючи поливати тільки через два тижні після посадки

У теплиці встановлюють додаткове освітлення, що прискорює дозрівання плодів

Догляд за помідорами

Томатам, вирощуваних в теплиці, необхідно забезпечити:

  • оптимальний температурний режим;
  • опору для кущів (шпалери);
  • допомога в запиленні (після струшування кистей проводиться полив і провітрювання теплиці);
  • видалення пасинків довжиною до 5 см;
  • видалення листя, розташованих нижче зав'язалися плодів (не більше двох штук за один підхід);
  • помірний полив кожні 6 днів;
  • підгодівлі кожні 10 днів, починаючи з моменту появи першої зав'язі.

Цікавий, але не менш ефективний «інструмент» для запилення - зубна щітка

Незалежно від того, скільки видів овочевих культур вибрано для вирощування в теплиці, зусиль з підготовки приміщення, посадці і культивування рослин знадобиться набагато менше, ніж при вирощуванні тих же рослин під відкритим небом. Дотримання рекомендацій, отриманих від професійних овочівників і досвідчених городників-любителів, забезпечує суттєве збільшення шансів досягти бажаного результату. Підсумок - стабільний фінансовий результат для бізнесменів-овочівників і свіжі овочі на сімейному столі практично цілий рік.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама