Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування перцю в теплиці. Мій сад, город. Скарбничка дачного досвіду.

  1. Привіт, дорогі читачі! Ми вже знайомі з тим як вирощувати болгарський перець на грядках у відкритому...
  2. Садимо наш перець
  3. Тепличний перчик і його особливості
  4. Доглядаємо з любов'ю!
  5. прибирання вітамінчиків
  6. Як зберегти врожай
  7. Також на цю тему Ви можете почитати:

Привіт, дорогі читачі!

Привіт, дорогі читачі

Ми вже знайомі з тим як вирощувати болгарський перець на грядках у відкритому грунті , А тепер давайте поговоримо про особливості вирощування перцю в теплиці.

Цей найулюбленіший у нас овощ- багатюща комора різних вітамінів і, тому виростити його на своєму городі, бажає кожен дачник.

Якщо в розпал літнього сезону перчик можна придбати на місцевих ринках буквально "за копійки", то восени спритні торговці просять за апетитні плоди нечувані гроші. Нехай просять! У нас є власні перчики, вирощені в теплицях.

  • Теплиця забезпечує нашим вихованцям найсприятливіший температурний режим, що підвищує врожайність і смакові якості солодкого перчика.

Вирощування перцю в теплиці є дуже захоплюючим заняттям, хоча воно і нескладне, але все ж вимагає деяких знань і терпіння.

А ми постараємося допомогти вам у цій відповідальній і цікавій справі. Приступимо.

підготовка ґрунту

При вирощуванні перчика в тепличних умовах нам важливий хороший, багатий урожай При вирощуванні перчика в тепличних умовах нам важливий хороший, багатий урожай. А ось, щоб перчик дійсно порадував розкішним приплодом, йому потрібен хороший догляд.

Умови вирощування перцю стануть ідеальними при грамотній підготовки грунту.

У теплиці слід облаштувати родючий верхній шар грунту. Його можна взяти з городньої ділянки (там, де росли морквина, кабачок, гарбуз, цибуля, капуста).

  • Зберіть дорогоцінну землю і перевезіть її в теплицю. Весь старий грунт з теплиці краще видалити (щоб не допустити зараження перчика інфекціями). Грунт ми завантажимо в теплицю по осені і до неї додамо перегній або компост (по 5-6 кг на м²).

Такі способи покращують склад грунту і підвищують його аерацію (здатність утримувати вологу).

Перець - вимоглива культура до грунту, рослині потрібна родюча, м'яка і рихла земля.

Тому грядки під перчик слід глибоко скопати (на глибину в 10-12 см).

Перед самою посадкою до землі додаємо наступні добрива:

  • Азотні 30-35 г / м².
  • Калійні 40-50 г / м².
  • Фосфорні 30-40 г / м².
  • Органіку (компост, перегній) відро / м².

Досвідчені садівники помітили, що найбільш багатий урожай виходить при вирощуванні перцю в теплиці плівкового типу, а на кількість плодів впливає навіть колір плівки (чим він прозоріше - тим більше буде урожай).

Знайте! Солодкий перець не поважає і боїться закислення землі. Тому з осені додайте до грунту доломітове борошно (2 ст. Л. На кожен м²).

Посадка перчика в теплицю не така вже складна операція, як при висадці його в відкриті городні умови, але деякі правила необхідно строго дотримуватися.

Садимо наш перець

Садимо наш перець

♦ Посадка перцю в теплицю. Це справа досить тонка, адже як би ми не старалися дуже дбайливо поводитися з розсадою перцю, все одно посадка на постійне місце для неї великий стрес.

Тому будьте дуже уважні до наших молодих перчик. Наш майбутній урожай безпосередньо залежить від того як гладко пройде посадка.

Коли ж починати? Розсаду перчика сміливо можна вважати підготовленої до дорослого життя, якщо:

  1. Поросль володіє рівним зеленим, насиченим кольором.
  2. Їй виповнилося 55 діб з дня висіву в горщики.
  3. У листових пазухах можна розгледіти нирки.
  4. Розсада відростила собі товстенький стебло.
  5. Обзавелася 12-14 листочками.
  6. Її зріст досягає 25-30 см.

В цьому випадку юний перець в теплиці порадує господаря швидкої приживлюваністю і відмінним зростанням.

Але для цього ще потрібна відповідна температура повітря (якщо теплиці у вас неопалювані). Для перчика необхідно, щоб ґрунт прогрівся до температури в + 15 ° С.

По клімату нашої середньої смуги така можливість з'являється до середини травня місяця.

Якщо ж у вас теплиця обігрівається, то сміливо садіть розсаду перчиком з кінця березня до середини квітня.

♦ Як правильно посадити перець. Після того, як земля під наш перчик буде підготовлена ​​в теплиці, слід визначитися, як ми будемо розміщувати наші рослини.

Для вирощування перцю в теплиці можна підготувати щільні мішки з поліетилену (кожен буде наповнений родючим грунтом і відданий у володіння не вистачає гостроти).

Або, що простіше і зручніше, сформувати грядки під висадку розсади.

  • Найкращий час для висадки юної розсади - вечірні години. Перед процедурою розсаду слід рясно полити.

посадка розсади перцю здійснюється на грядки в метр шириною, відстань в міжряддях має становити не менше півметра. А ось щільність висадки буде залежати від особливостей перчика, його сортів:

  • Для гібридів, сильнорослих видів: 35-40 см.
  • Для среднерослих перчиком: 25-30 см.
  • Для низькорослих: 15-20 см.

Перед відповідальною процедурою кожну лунку, підготовлену для перчика, слід залити теплою водою (по 2 л на кожну ямку).

Під час висадки розсади намагайтеся не заглиблювати стеблинка. Інакше не вистачає гостроти буде важко відрощувати міцну кореневу систему і зростання, розвиток самої рослини сильно сповільниться.

Нижні листочки розсади повинні знаходитися на рівні грунту.

Як тільки розсада розмістилася в ямках, ми ущільнюємо грунт руками і мульчіруем її перегноєм або торфом.

Рада городника. Якщо у вас теплиця холодна, плівкова, вирощування перцю в теплиці краще проводити для скоростиглих, среднерослих сортів (до 100-110 см зросту). А в зимових, що обігріваються парниках кращі умови для вирощування високорослих, більш врожайних видів.

І ще маленька порада, щоб більш ефективно використовувати всю площу теплиці, можна низькорослі сорти солодкого перцю посадити між високими перчиками, ущільнивши посадки.

Тепличний перчик і його особливості

Тепличний перчик і його особливості

Врахуйте, що відразу після пересадки розсади в дорослі умови, у юного перчика зростає потреба в поливі.

Якщо ви недодаєте рослині вологи - на плодах стануть з'являтися червонувато-коричневі плями, схожі на опіки.

При вирощуванні в тепличної середовищі болгарського перчика важливе дотримання наступних правил:

  1. Гарне освітлення. Але не перестарайтеся з сонячним світлом. Перчик, зростаючий в парниках плівкового типу більш схильний до опіків, ніж при його вирощуванні в теплицях з полікарбонату. Але і не прітемнять перчик! Зростаюче в тіні рослина стане пускати погані, слабенькі зав'язі і погано розвиватися.
  2. Слідкуйте за постійністю температури. Для хорошого розвитку перчику необхідний режим в + 23 ° С + 30 ° С Різкі перепади в температурному режимі дуже негативно позначаються на кількості і якості вітамінного врожаю.
  3. Слідкуйте за регулярністю поливу! Недолік вологи погано відгукнеться на якості плодів.
  4. Не забувайте рихлити ґрунт! Прорихленная земля гарантує відмінний доступ вологи, кисню коріння рослини.
  5. Вологість! Нашому солодкого вихованцеві буде дуже комфортно рости при помірній вологості повітря: 70-75%. Різкі коливання нормального рівня згубні для перцю: у нього опадає квіточки, зав'язі, а плоди дрібнішають і чахнуть.

Зверніть увагу! Вирощування перцю в теплиці відразу після висаджування, приблизно, протягом 2-2,5 тижнів буде давати нам привід для засмучення! Чому?

Наш свежепересаженний перчик буде виглядати слабким і хворим. В цей час він погано розвивається - нічого дивного!

перець - культура чутлива і для адаптації до незнайомих умов рослині потрібен час.

Досвідчені городники радять висаджувати розсаду в теплицю поки у неї стебло ще трав'янистий, тоді вона набагато швидше приживається.

  • Щоб допомогти перчику швидше прижитися, регулярно проводите розпушування грунту і обприскуйте своїх вихованців стимуляторами росту ( "Бутон", "Енреген"). Поливом в цей час не захоплюйтеся!

Доглядаємо з любов'ю!

Доглядаємо з любов'ю

♦ Попити - улюблене заняття перчика. Перець надзвичайно вологолюбна культура. За нормою витрачати воду слід на кожен полив 10-12 л на м².

При цьому дотримуючись регулярність водних процедур в 1-2 рази щотижня.

Якщо ж ми станемо порушувати водний режим - перчик ризикує захворіти серйозною інфекцією: сірою гниллю.

  • Коли наш перчик буде цвісти, полив перцю краще проводити методом дощування, в інших випадках - тільки під корінь! Вода йому потрібна тепленька, температурою близько + 25 ° С. Інакше перчик сповільнить своє зростання і змусить нас довго чекати врожаю.

Якщо дощування проводити регулярно, то перчик може самостелірізоваться (адже запилюються його квіточки самостійно). Тому не ризикуйте втратою врожаю!

А, направляючи струмінь води під корінь рослини, стежте, щоб грунт НЕ розмивався. 2-3 рази на місяць додавайте в воду для поливу мінеральне комплексне добриво.

Не допускайте потрапляння крапель на листочки рослини. Ідеальний час для поливу - ранкове, 9-11 годин.

Рада досвідченого городника. Вирощування перцю в теплиці слід проводити при постійному провітрюванні перчікового житла. Провітрюйте теплицю після кожного поливу!

Але не створюйте при цьому протягу. Досить відкрити дверцята з одного боку або кватирку.

Якщо на вулиці дуже жарко - можна зняти з однієї тепличної боку плівку.

♦ Мульчирование. Щоб грунт в теплиці зберігав вологу, мульчируйте його шаром соломи, тирси, перегною або компосту. Шар мульчі робіть на 3-4 см.

Але збереження вологи - не єдине призначення мульчі. Вона допомагає:

  • Залишатися грунту пухким.
  • Перешкоджає появі бур'янів.
  • Дозволяє коріння перчика отримувати кисень.

Дозволяє коріння перчика отримувати кисень

♦ Грамотне харчування. Дуже важливий аспект, якому городники приділяють особливу увагу - підгодівля перцю.

Якщо наш вітамінний вихованець отримує потрібну йому кількість корисних, поживних речовин - він краще протистоїть хвороб , Нападу шкідників.

Підгодовувати перчик слід кілька разів:

  1. У період цвітіння. Йому потрібна органіка, можна використовувати відстояну гнойову рідину (1х10) або розчин сечовини (4-5 г на відро води). В цей час гарною підмогою для розвитку перцю стане суха нітрофоска (30-40 г на кожен м²).
  2. Під час плодоношення. У цей період рослина годуємо розведеним у воді пташині послідом (співвідношення 1х12, де одна частина - послід птиці).

В інший час вирощування перцю в теплиці проходить при внесенні добрив кожні 10-12 діб.

В якості підгодівлі використовуйте розведений у воді перепрілий коров'як (на частину коров'яку 6 частин води).

Але таким добривом не зловживайте - інакше перчик стане посилено відрощувати зелену масу і забуде про плоди.

Для харчування підійде і трав'яна мульча. Її розкладають шаром в 10 см під кущами.

Раз на місяць підгодовуйте перчик комплексним мінеральним добривом (на 10 л води 20 г хлористого калію, 40 г суперфосфату, 20 г аміачної селітри). Цю підгодівлю можна поєднувати з поливом.

♦ Формування кущика. Грамотно сформований кущ перчика порадує господаря пишним видом і багатим апетитним урожаєм.

Процес формування перчика залежить від особливостей його сорти:

  • На високорослих сортах робиться прищипивание і обрізка зайвих пагонів.
  • Для среднерослих сортів перцю формування полягатиме у видаленні нижніх і безплідних бічних пагонів. Це поліпшить висвітлення рослин і циркуляцію повітря.
  • Низькорослі, карликові види перчика абсолютно не потребують формуванні, вони і так гарні.

Прищипувати зайві пагони слід дуже обережно, акуратно і грамотно, з ретельним дотриманням усіх правил:

  1. Видалення квіткових коронних бутонів. Як тільки головний стебло рослини досягне зростання в 20-25 см, він починає гілкуватися. На місці розгалужень утворюється квітковий бутон. Саме його слід видалити якомога раніше, щоб процес розгалуження протікав грамотно.
  2. Прищипування непотрібних пагонів. Ідеальний перчик повинен складатися з стебла і 2-3 сильних пагонів, які йдуть з розвилки коронного бутона. Всі інші пагони, гілки доцільно буде видалити. Видаляються вони шляхом обрізання верхівки або точки зростання.
  3. Видалення зайвих пагонів і нижніх листочків. В процесі вирощування перцю в теплиці періодично оглядайте свого вихованця на предмет розростання безплідних (порожніх) пагонів. Їх необхідно видалити. Найчастіше непотрібні гілки утворюються трохи нижче розгалуження основного стеблинки перцю. На цій ділянці нам слід знищити і все листочки, які затінюють посадку і погіршують запилення.
  4. Прищипування скелетних гілочок. Таку процедуру слід здійснити після збору достатньої кількості плодів, це прискорить визрівання решти врожаю. Прищипувати слід все ростові точки, розташовані на головних стеблах перчика. Після процедури зростання перцю припиняється, а вся енергія рослини йде на підживлення дозрівають плодів.

Після процедури зростання перцю припиняється, а вся енергія рослини йде на підживлення дозрівають плодів

♦ Догляд за перцем, підв'язка. Перчик обов'язково потрібно підв'язувати!

Перед посадкою підготуйте шпалеру і встановіть шпалерні конструкції до посадки перчика.

  • Підв'язуйте рослина гранично акуратно! Будь-яке, навіть маленьке пошкодження стеблинки може спровокувати нагноєння і захворювання культури.

Самі шпалери схожі на своєрідні сходи. На дерев'яний каркас нав'язуються 4-5 поперечних ступенів з шпагату або дроту.

В майбутньому при вирощуванні перцю в теплиці рослина буде на них спиратися.

Щоб заощадити час і сили, поруч з кожним кущиком вбийте дерев'яні палички і прив'яжіть головний стебло звичайної стрічкою з бавовни шириною 2-3 см.

Прив'язуйте неміцно, не допускайте, щоб стрічка "впивалася" в рослину.

прибирання вітамінчиків

прибирання вітамінчиків

Солодкі перчики мають дві стадії зрілості:

  1. Технічна (через 35-45 днів після початку цвітіння). У цей період плоди ще зелені, але вже виросли на свій остаточний розмір.
  2. Біологічна. Плоди вже повністю дозріли і забарвилися в свій сортовий забарвлення. У цей час у перчика визрівають і насіння.

В стадії технічної зрілості перчик містить достатню кількість вітамінів, апетитні плодики вже годяться для поїдання.

У цій фазі при натисканні на плід, можна почути легке потріскування.

Але, звичайно, найсмачніші перчики - коли вони дійдуть до біологічної фази зрілості. У цей час вони смачні, соковиті і нагодовані всіма вітамінами.

Досвідчені городники радять збирати врожай, коли перець досяг фази технічної зрілості.

Після закінчення вирощування перцю в теплиці, при збиранні в цей час збільшується врожайність на 30-35%.

Відбувається це завдяки тому, що економиться енергія і речовини, що йдуть на визрівання насіння.

  • Збирання врожаю починається в середині липня і триває до вересневої пори. Щотижня плоди у перчиком обрізаються (дуже делікатно і обережно) гострим секатором. Зрізати їх необхідно разом з плодоніжкою.

Важливий момент! У солодкого перцю плодоношення йде хвилями, так як ця рослина не в силах одночасно цвісти і нарощувати плоди.

Воно спочатку цвіте, а потім наливаються плоди. Далі, після невеликого перепочинку, процес повторюється.

Тому першу хвилю перчиком радять збирати у фазі технічної стиглості, а плоди другої хвилі вже можна залишити дозрівати на кущах (якщо дозволяє погода).

Не можна! Грубо обривати перчики. Пам'ятайте, що у цієї рослини стеблинки надзвичайно тендітні, а ось плодоніжки відрізняються жорсткістю. Смикнувши плід, можна обламати весь інший втечу!

Постарайтеся зняти всі плоди до приходу перших заморозків!

Як зберегти врожай

Як зберегти врожай

Як і багато овочеві побратими, солодкий перчик відрізняється поганий лежкістю.

При безграмотному зберіганні рослина вже через два-три дні може почати гнити.

Перчик технічної стадії зрілості краще тримати до настання біологічної фази в холодок, при температурі + 9 ° С + 11 ° С

Якщо перчики тримати в холодильнику у відкритому поліетиленовому пакеті, вони дозрівають протягом 30-35 діб.

  • Не зберігайте перчики в теплі! Вони швидко втратять свої смакові якості і втратять блискучий, апетитний вигляд.

Тонкостінні сорти перцю краще зберегти в умовах холодильника.

У плодів на зберігання потрібно зрізати акуратно плодоніжки, але залишити її невелику частину. Ретельно перегляньте плоди - на них не повинно виявлятися жодних слідів вм'ятин, тріщин, пошкоджень і захворювань.

Для зберігання перчики можна скласти в ящики і пересипати їх тирсою.

Ось ми і познайомилися з процесом вирощування перцю в теплиці, який дуже цікавий, нехай і трохи незвичний, особливо для початківців городників.

Але довгоочікуваний, багатий урожай - а він неодмінно буде при дотриманні всіх рекомендацій по догляду, стане шикарним винагородою за витрачений час, нерви і зусилля.

І подивіться невелике відео про посадку перцю в теплиці.

До скорої зустрічі, дорогі читачі і багатого врожаю!

Також на цю тему Ви можете почитати:

Мітки: перець

Коли ж починати?
Чому?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама