Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування петунії: посадка насіння на розсаду, висадка в грунт і правила догляду за рослинами

  1. Вирощування петунії: від насіння до дорослої рослини
  2. Терміни посіву петунії на розсаду
  3. Підготовка горщиків для вирощування та посів насіння на розсаду
  4. Пікіровка і прищіпка паростків
  5. Висадка у відкритий грунт
  6. Догляд за рослиною і його розмноження
  7. Правила підгодівлі петунії
  8. Хвороби і шкідники культури
  9. Розмноження петунії живцями
  10. Петунія в оформленні клумб і квітників

Улюблений квітка багатьох квітникарів - витончена, яскрава, довгоквітучі красуня-петунія, що прикрашає парки, клумби на присадибних ділянках, лоджії і навіть балкони. Це однорічна рослина сімейства Пасльонових, батьківщиною якого вважається Південна Америка. Тому головні особливості вирощування петунії - хороше освітлення і теплий клімат. В цілому вважається, що ця квітка невибагливий до складу грунту і режиму поливу. Тому вирощування петунії принесе кожному її любителю тільки приємні клопоти, якщо знати деякі хитрощі і секрети. Улюблений квітка багатьох квітникарів - витончена, яскрава, довгоквітучі красуня-петунія, що прикрашає парки, клумби на присадибних ділянках, лоджії і навіть балкони

Вирощування петунії: від насіння до дорослої рослини

Досвідчені квітникарі знають, що покрокове   вирощування петунії в домашніх умовах   - справа нехитра, хоча і має деякі нюанси Досвідчені квітникарі знають, що покрокове вирощування петунії в домашніх умовах - справа нехитра, хоча і має деякі нюанси. Починається цей захоплюючий процес з вибору насіння. Існування величезної кількості сортів дозволяє вибрати найбільш підходящі за призначенням насіння. Ампельниє сорти підходять для прикраси підвісних кашпо і балконів, махрові - для створення багатої, строкатою клумби, крупноцветковие - для висаджування на міських квітниках.

Слід пам'ятати, що вирощування петунії з насіння в таблетках буде успішним, якщо взяти якісний посівний матеріал. Купувати їх краще в спеціальних профпакетах від відомих фірм. Насіння рослини дуже дрібні. Для того щоб полегшити висівання будинку, деякі квітникарі змішують їх з піском. Можна придбати спеціальні дражировані (гранульовані) насіння. Висівати їх набагато зручніше, але при недотриманні умов зберігання вони можуть втратити схожість.

Багато квітникарі запитують про те, як зібрати насіння петунії після закінчення цвітіння. Слід зауважити, що насіння петунії дозрівають довго - близько 2-3 місяців з моменту зацвітання. Вони досить маленькі в діаметрі і знаходяться в насіннєвий коробочці.

Зазвичай для збору насіння петунії зрізають коричневі коробочки з нижніх стебел рослини і залишають їх для дозрівання і просушування при кімнатній температурі в затіненому місці.

Цей процес може тривати кілька місяців, після чого їх зсипають в паперові пакетики або картонні коробочки з позначенням сорту рослини і дати збору. Завдяки таким маніпуляціям на наступний рік петунія на дачі буде вирощена з мінімальними фінансовими вкладеннями.

Терміни посіву петунії на розсаду

Багато питань у початківців квітникарів викликає вирощування петунії з насіння: коли садити, який вибрати грунт, коли пікірувати розсаду і як доглядати за дорослими рослинами? Починати вирощування квітів слід, повністю розібравшись в кожному з них.

Отже, слід запам'ятати кілька простих рекомендацій щодо строків: Отже, слід запам'ятати кілька простих рекомендацій щодо строків:

  • Оптимальним загальноприйнятим терміном для посіву вважається середина березня.
  • Якщо є можливість розташувати ящики в добре освітленому місці або створити додаткове джерело світла, то можна висівати насіння вже в кінці лютого.
  • Різні сорти рослини мають різні терміни висівання, тому, щоб не помилитися, краще дотримуватися рекомендацій, зазначених на упаковці. Так, наприклад, вирощування розсади петунії ампельних дрібноквіткових сортів слід починати вже в січні. Це дасть рослині можливість сформувати достатню зелену масу.

Підготовка горщиків для вирощування та посів насіння на розсаду

Як правило, вирощування розсади петунії в домашніх умовах без помилок здійснюють в неглибоких, досить широких ємностях Як правило, вирощування розсади петунії в домашніх умовах без помилок здійснюють в неглибоких, досить широких ємностях. Використовують для цього харчові пластикові контейнери або спеціальні розсадні ящики, придбати які можна в кожному квітковому магазині. Обрану тару необхідно заповнити грунтом або торф'яної сумішшю. Щоб знищити шкідників і хвороби, які мешкають в грунті, його можна пролити окропом. Детальніше про те, як здійснюється посадка петунії на розсаду, можна почитати тут .

Так як насіння петунії проростають під впливом сонячного світла, сіяти їх слід поверхнево, що не присипаючи землею. Висіяне насіння необхідно добре побризкати водою і накрити поліетиленовим пакетом або світлим нетканим полотном. Оптимальні умови вирощування розсади петунії полягають у підтримці температури повітря в приміщенні в межах 20 - 23 градусів тепла і хорошому освітленні. При виконанні всіх рекомендацій перші паростки з'являються на 4-10 день.

Про Про   собого уваги заслуговує вирощування петунії в торф'яних таблетках як найбільш зручний і ефективний спосіб собого уваги заслуговує вирощування петунії в торф'яних таблетках як найбільш зручний і ефективний спосіб. Перевага торф'яних таблеток полягає в тому, що в них містяться всі поживні елементи, необхідні для гарного росту паростків. До того ж торф'яні таблетки забезпечують хорошу волого і повітропроникність до коренів рослин і дозволяють уникнути пікіровки.

Після появи перших сходів їх необхідно провітрювати і обприскувати кілька разів в день. Гарне освітлення протягом 16 годин дозволяє розсаді рости міцною, з гарною кореневою системою.

Пікіровка і прищіпка паростків

Після появи на паростках перших 3-4 пар листя настає, мабуть, найважливіший і відповідальний момент - пікіровка Після появи на паростках перших 3-4 пар листя настає, мабуть, найважливіший і відповідальний момент - пікіровка. Розсада петунії дуже ніжна і ламка, тому вимагає максимум акуратності і дбайливості під час розсаджування.

Пересаджують паростки в індивідуальні ємності, як правило, прозорі пластикові стаканчики. Для цього слід акуратно підчепити рослина разом з невеликою грудкою землі і перенести його в наповнену грунтом тару. Коли процес пікіровки буде завершено, всі стаканчики поміщають в світле і тепле місце.

Часто можна почути питання - як зробити щоб петунія була пишною і мала багато гілок? Про це варто подбати ще на етапі вирощування розсади, провівши прищипивание петунії. Воно дозволяє скорегувати зростання рослини в потрібному напрямку. Процес прищипування дуже швидкий і полягає в тому, що на рослині видаляють верхівковий пагін, залишаючи не менше п'яти листочків. Завдяки цьому утворюється нова точка зростання, від якої почнеться розгалуження молодих стебел.

Щоб прищипка петунії була успішною, рекомендується дотримуватися кількох простих правил її проведення: Щоб прищипка петунії була успішною, рекомендується дотримуватися кількох простих правил її проведення:

  1. Прищипування петунії здійснюється тільки після пікіровки розсади.
  2. Виробляти маніпуляцію можна після того, як у рослини з'явиться не менше п'яти листя на верхівці.
  3. Інструменти для процедури повинні бути гострими і стерильними.
  4. Прищипувати петунію слід дуже дбайливо, прагнучи не пошкодити рослину.
  5. Після того, як підростуть сильні бічні гілочки, процедуру можна повторити.

Ці нескладні рекомендації не тільки дають відповідь на питання, як зробити петунію пишною, але і дозволяють отримати додаткову розсаду з відщипнути паростків.

Висадка у відкритий грунт

Після закінчення всіх необхідних процедур розсаду висаджують на постійне місце: в вазони, балконні ящики, клумби Після закінчення всіх необхідних процедур розсаду висаджують на постійне місце: в вазони, балконні ящики, клумби. Найсприятливішим часом для цього вважається період з кінця травня по початок червня. Перед пересадкою рослини грунт добре поливають, щоб вийняти квітку разом із землею, не пошкодивши коріння. При посадці рекомендується дотримуватися відстані між рослинами не менше ніж 40 см. На новому місці квіти необхідно відразу ж полити, а через день грунт навколо них замульчувати.

Догляд за рослиною і його розмноження

В цілому, вирощування петунії та догляд за нею досить нескладне заняття. Дотримуючись викладених рекомендацій, вирощувати петунії в саду, в теплиці, на терасі, лоджії або балконі буде просто і цікаво.

Правила підгодівлі петунії

Перша підгодівля петуній рекомендована ще на етапі розсади відразу після проведення пікіровки.

Як удобрювати кошти можна використовувати препарат «Кристалоном» (жовтий), який сприяє кращому приживлення і коренеутворення у розсади. Як удобрювати кошти можна використовувати препарат «Кристалоном» (жовтий), який сприяє кращому приживлення і коренеутворення у розсади Якщо пересаджені паростки добре прижилися, то вторинну підгодівлю можна вносити через тиждень після пікіровки. Використовується для цього комплексне добриво з високим вмістом азоту. Їм обприскують листя рослини.

Багато починаючі квіткарі хочуть знати, чим підгодовувати петунію для рясного цвітіння і формування великих бутонів. Краща підгодівля для петуній для цвітіння - це комплексні добрива для квітів, як наприклад «Planton-S», коричневий і рожевий «Кристалоном». Щоб рослина сформувало багато бутонів, можна використовувати суміші з великою кількістю кальцію в складі. Як правило, підгодівля петуній для рясного цвітіння здійснюється раз в десять днів.

Більші квіти можна отримати, якщо удобрювати рослина Епін або Цирконій. А продовжити період цвітіння допоможе рожевий або коричневий Кристалоном.

Хвороби і шкідники культури

Найбільш небезпечними і неприємними вважаються інфекційні та грибкові хвороби петунії: чорна ніжка, борошниста роса, сіра гниль, бура плямистість та ін Найбільш небезпечними і неприємними вважаються інфекційні та грибкові хвороби петунії: чорна ніжка, борошниста роса, сіра гниль, бура плямистість та ін.

Чорна ніжка - найпоширеніше і підступне захворювання, основні причини якого - занадто густа посадка паростків, надлишок вологи в грунті або повітрі і кислий грунт. Симптоми хвороби починаються з почорніння стебла, через час він розм'якшується і руйнується. Лікування в переважній більшості випадків не приносить результату, тому краще вчасно проводити профілактичні заходи, а саме: не допускати застою води і перезволоження, використовувати нейтральний грунт, вчасно пікірувати розсаду і висаджувати рослини на достатній відстані один від одного.

Борошниста роса проявляється у вигляді білого нальоту на листках і виникає через різких коливань температури, недостатнього освітлення і надлишку вологи. На питання, як виростити петунію і уникнути появи на ній борошнистої роси, фахівці відповідають, що перед посадкою слід обов'язково дезінфікувати грунт. При захворюванні уражені ділянки рослини разом з верхнім шаром землі необхідно видалити.

Розмноження петунії живцями

Розглянемо способи розмноження квітки Розглянемо способи розмноження квітки. Досить ефективним і маловитратними способом вирощування петуній вважається з живців дорослої рослини. Якщо планується вирощування петуній на продаж, то розмноження рослини живцями буде найбільш прийнятним способом. Отримані таким чином рослини відрізняються добре розвиненою кореневою системою і раннім цвітінням.

Для живцювання слід вибрати здорове, сильне рослина з життєздатними пагонами. Потім один або декілька відповідних паростків довжиною близько 9-10 см необхідно зрізати і опустити в тару з водою для утворення коренів. Приблизно через 10 діб у держака з'являться коріння, і він буде готовий до висадки в горщик.

Збереження петуній взимку передбачає два варіанти дій: живцювання рослин в серпні-вересні і отримання навесні вже оформилися молодих кущів або зимування маточного рослини з подальшим його живцюванням. Збереження маточного рослини передбачає живцювання петуній взимку або ранньою весною. Обидва варіанти досить поширені, тому кожен може вибрати найбільш йому зручний.

Петунія в оформленні клумб і квітників

Популярність петунії в ландшафтному дизайні пояснюється невибагливістю, хорошою посухостійкістю, величезною кількістю кольорів Популярність петунії в ландшафтному дизайні пояснюється невибагливістю, хорошою посухостійкістю, величезною кількістю кольорів. Сам по собі квітка має досить шикарний вид, проте для створення квітників його краще поєднувати з іншими рослинами. Гідним компаньйоном для петунії вважаються чорнобривці. Вони прекрасно поєднуються не тільки зовнішнім виглядом, але і схожі в догляді. Ці рослини досить довго і рясно цвітуть, тому клумба з чорнобривців і петуній стане справжньою окрасою будь-якої ділянки.

Часто можна почути питання - як зробити щоб петунія була пишною і мала багато гілок?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама