Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування полуниці як бізнес

  1. Перед тим, як почнемо
  2. Основні ризики
  3. Місцезнаходження
  4. устаткування
  5. кадри
  6. Документи і ліцензії
  7. маркетинг
  8. резюме

Перед тим, як почнемо   Вивчіть попит на полуницю і конкуренцію в своєму регіоні

Перед тим, як почнемо

Вивчіть попит на полуницю і конкуренцію в своєму регіоні. Виберіть самі врожайні сорти і технологію вирощування, заздалегідь продумайте варіанти збуту. На основі цих даний ви зможете скласти реальний бізнес-план і розрахувати рентабельність.

Основні ризики

Для цього напрямку характерна залежність від сезону і погодних умов. Зниження ризику, пов'язаного з погодним фактором, досягається за рахунок вибору сприятливого регіону і використання сучасних технологій. Грамотний підбір сортів дозволить отримувати урожай з травня по жовтень. Слід орієнтуватися на такий графік:
- 1-2 сорти раннього дозрівання.
- 3-4 сорти середнього дозрівання.
- 1-2 сорти пізнього дозрівання.
- 2 ремонтантних сорти. Вони дають 3 основних врожаю і при сприятливому температурному режимі можуть плодоносити круглий рік.
Використання систем краплинного поливу дозволить отримувати хороший урожай в посушливу погоду. Споруда теплиць убезпечить від дощу, установка систем обігріву дає можливість отримувати урожай взимку.
Вибираючи сорти, звертайте увагу не тільки на врожайність. Вивчіть найпоширеніші захворювання плодово-ягідних культур, характерні для вашого регіону, і вибирайте види, які мають до них імунітет. У комплексі з грамотним використанням засобів захисту ви убезпечите свій врожаю від втрат через захворювання і шкідників.

Місцезнаходження

Починати можна навіть на власному дачному ділянці або в городі біля приватного будинку. Але при бажанні вийти на великі обсяги необхідно шукати великі ділянки землі. Ви можете купити її або взяти в оренду. Бажано шукати ділянку в невеликому віддаленні від великого міста. Полуниця - швидкопсувний продукт. Важлива можливість швидко доставити зібраний урожай до місця реалізації.
Постарайтеся знайти ділянку біля водойми, це спростить облаштування системи поливу. Якщо ви плануєте вирощувати екологічно чисті ягоди, важливо деяке віддалення від жвавої траси.
З огляду на всі вимоги, вибір невеликий. Але знайти підходящу ділянку реально.

устаткування

Середня вартість системи крапельного поливу становить 15 000 на 10 соток. Для вирощування полуниці на відкритому грунті слід придбати агроволокно. Цей матеріал має безліч переваг:
- пропускає вологу і повітря в грунт;
- зменшує висушування грунту;
- захищає рослини від заморозків і шкідників;
- знімає проблему бур'янів.
Вартість агроволокна - коливається в районі 50-70 рублів за квадратний метр.
Кращий вибір матеріалу для теплиці - полікарбонат. Якщо ви плануєте вирощувати полуницю взимку, необхідний обігрів, лампи для додаткового підсвічування і спеціальні лотки на підставках. В середньому, облаштування 1 м² промислової теплиці з полікарбонату коштує близько 1200 рублів.
Існує маса способів обігріву теплиць. Вибір в кожному конкретному випадку залежить від вартості енергоносіїв в вашому регіоні. Якщо ділянка знаходиться в вашому володінні або договір оренди укладено на тривалий час, має сенс подумати про установку сонячних батарей або інших джерел альтернативної енергії. Первинні вкладення окупаються за рахунок безкоштовних енергоносіїв згодом.
Для роботи необхідний садовий інвентар. Знайдіть оптового постачальника ящиків. Дуже важливо відразу збирати полуницю в ємності, в яких вона буде продаватися. Найпоширеніший варіант - пластикові або картонні ящики на 1-3 кг.
Заздалегідь продумайте, які засоби захисту та підживлення ви будете використовувати. Знайдіть постачальника максимально ефективних і безпечних хімікатів. Якщо ваш вибір - екологічно чиста полуниця, шукайте магазини, що спеціалізуються на продажу якісних органічних препаратів. Всі кошти повинні мати сертифікати відповідності.
Маленька деталь щодо запилення квітів полуниці в теплицях в зимовий період. На невеликих площах запилення проводиться вручну. Робити це потрібно щодня. Але деякі фермери встановлюють в теплицю з підігрівом вулик, в цьому випадку запиленням займаються бджоли. Такий спосіб доцільний у великих теплицях.
Необхідний вантажний автомобіль або фургон, інакше ваші витрати на поставку полуниці покупцям «з'їдять» значну частку прибутків.

кадри

Необхідно найняти кваліфікованого агронома. Саме фахівець повинен вибирати сорти полуниці і займатися селекцією посадкового матеріалу. В обов'язки агронома входить і складання графіка підживлення рослин, вибір засобів захисту і дозування їх використання. Якщо ви самі не є кваліфікованим фахівцем у цій галузі, обов'язково запросіть таку людину - грамотний підхід і використання передових методів стануть вашою конкурентною перевагою.
Чисельність співробітників безпосередньо залежить від площ, які ви обробляєте. В період активного збору врожаю доведеться наймати сезонних робітників. Поширена проблема крадіжок і недобросовісності вирішується дуже просто - висока заробітна плата, розумна система заохочень і строгий контроль.

Документи і ліцензії

Ви можете зареєструватися як селянське (фермерське) господарство, ІП або ТОВ. Якщо плануєте здійснювати заморозку полуниці, будувати склади для зберігання і організовувати виробництво джемів, соків та інших ласощів з ягід, варто подумати про ТОВ. СФГ - найпростіший і найвигідніший вид реєстрації для невеликого господарства.
Для офіційної торгівлі вам знадобляться документи від СЕС. Ця служба повинна перевірити ваше господарство, методи обробки і вирощування полуниці. Також, ви повинні надати сертифікати всіх хімікатів, які використовуєте в роботі, і інформацію про сорти полуниці.

маркетинг

Природно на перших етапах найпростіше буде домовиться про збут полуниці через якусь торговельну мережу, будь то місцевий рітейлер або велика федеральна мережа на зразок Пятерочки або Магніту. Так само можна домовиться про збут оптовій базі, це простіше але не настільки прибутково.
До цих потенційним покупцям слід відправлятися з повним набором документів про умови вирощування полуниці на вашому господарстві і реальні обсяги врожайності на кожен з сезонів. Ви повинні довести свою надійність як постачальник.
Після того як ви поставили цей процес на потік, ваш бізнес вже пройшов перші кроки становлення і ви вирішили вийти за рамки вашого регіону, то варто задуматися про маркетинг.
Важливо придумати привабливе брендове ім'я, розробіть позитивний логотип. Замовте буклети з описом сортів, які ви вирощуєте, їх поживними і корисними властивостями. Наклейки з логотипом і назвою вашого господарства повинні бути присутніми на всіх видах тари, в яких продається ваша полуниця. Це дуже сильний маркетинговий хід, який працює на впізнаваність бренду.

резюме

Стартові витрати залежать від площі господарства і обраних технологій вирощування клубнікі.На поточні витрати і доходи впливає організація роботи і безліч інших чинників. Вартість 1 кг полуниці сильно змінюється в залежності від пори року і погодних умов в конкретному сезоні і регіоні.
При сприятливому збігу обставин, удачі і правильному підході до справи даний вид бізнесу окупається, в середньому, за 2 роки.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама