Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування полуниці, салату, помідорів і огірків в теплицях. Ринок тепличних культур України

Ринок тепличних культур України останнім часом активно розвивається, не тільки кількісно, але і якісно. Щорічно в Україні вводяться в експлуатацію нові площі теплиць, збільшується частка тепличних культур у загальному обсязі виробництва овочів, оператори ринку вдосконалять технології вирощування культур, що дозволяє істотно збільшувати врожайність культур і рентабельність бізнесу. Але проблемою ринку залишається зростаюча собівартість вирощування овочів закритого грунту.

Аналітики компанії Pro-Consulting для UBR.UA

Тепличні овочі швидко входять в раціон харчування українців, і пов'язано це, перш за все, з поліпшенням якості життя і зростанням рівня доходів, високою якістю продукції, а також її доступністю на ринку.

Протягом останніх років виробництво овочів в захищеному грунті постійно збільшується, досягнувши в 2011-му -398 тис. Т, в тому числі, томатів -178,5 тис. Т. При цьому в період з 2008 по 2011 рр. частка виробництва тепличних культур в загальному обсязі зросла з 3,7% до 4%.

Одним з позитивних факторів вирощування тепличних культур є їх врожайність, яка в рази перевершує врожайність культур відкритого грунту.

Так, середня врожайність тепличних культур в Україні (враховуючи як с / г підприємства, так і господарства населення) становить 125,63 тонн з 1 га за підсумками 2011 р При цьому врожайність тепличних культур с / г підприємств знаходиться на більш високому рівні, складаючи в середньому по Україні 275,89 тонн з га.

Незважаючи на зростаючу собівартість вирощування тепличних культур в Україні з огляду на зростання цін на газ (для деяких тепличних комбінатів вона становить близько $ 590), дана галузь залишається привабливою не тільки для існуючих операторів ринку, але і для новаків . Розмір площ для вирощування культур закритого грунту в Україні останні 5 років щорічно зростає, за винятком 2010, склавши станом на 2012 р 3,27 тис. Га.

Найбільша кількість тепличних господарств в Україні розташовується навколо великих міст. При цьому в основному вони знаходяться у власності господарств населення, а на частку сільськогосподарських підприємств припадає лише 16,4% всіх площ теплиць (а саме 0,52 тис. Га).

Тепличні комплекси в Україні, в основному, спеціалізуються на вирощуванні овочів (79%), квіти вирощуються всього в 19% теплиць, а на частку теплиць, що займаються вирощуванням фруктів і грибів, припадає лише 2%.

Велика частина тепличної овочевої продукції реалізується на внутрішньому ринку України , А переважна частина тепличних комбінатів працює через оптових постачальників. Безпосередньо в торгові мережі тільки поодинокі господарства поставляють свою продукцію, і мають прямі договори на реалізацію продукції в роздробі через великі обсягів виробництва і стабільних поставок.

Великі агрофірми нерідко розвивають власну дистриб'юторську мережу, купуючи автомобілі, в тому числі, рефрижератори, для доставки овочів, зелені або квітів замовникам в інших регіонах країни, і навіть в прикордонну область країн СНД. Автопарки є у "Уманського тепличного комбінату" і "Пуща-Водиці".

Таким чином, в основному тепличні овочі реалізуються на ринку, через власні магазини, ларьки, палатки (19%), на оптових ринках (27%), через мережі супермаркетів (20%), а також через інші комерційні структури (30%) . При цьому 4% овочів йдуть на експорт.

Одним з стримуючих факторів розвитку ринку , Поряд з високою собівартістю, є високий рівень початкових інвестицій.

До найбільш сучасним та інноваційним видам теплиць відносяться скляні їх варіанти, які працюють за сучасними голландськими технологіями (контроль з підтримки клімату, полив, а також інші операції регулюються за допомогою комп'ютера).

Такі технології можуть дозволити собі тільки великі гравці ринку. Варто відзначити, що необхідні інвестиції, за умови використання передових технологій вирощування варіюються в межах від 1,5 до 4 млн. Доларів на гектар, при середньому терміні окупності 3-6 років.

Скляні теплиці в Україні займають частку всього в 2,8%. А найбільш поширеним типом тепличних комплексів є весняні (плівкові) теплиці (55,6%) і тунелі (41,7%).

У структурі вирощування тепличних культур в Україні, переважає томати та огірки , Причому частка огірків на ринку найбільша.

У структурі вирощування тепличних культур в Україні,   переважає томати та огірки   , Причому частка огірків на ринку найбільша

На частку помідорів припадає близько 45%, частка ж огірків вище і в 2012 році становить понад 49%. Варто зазначити, що на частку інших культур припадає лише 5,8%.

Такий розподіл часток пояснюється тим, що при вирощуванні огірків і помідорів ризики виробників нижче, ніж в порівнянні з вирощуванням полуниці або салатів.

І, тим не менш, в останні роки, тепличні господарства все більше цікавляться вирощуванням полуниці і салату, ніж помідорів і огірків.

Так, сегмент вирощування тепличної полуниці в Україні практично не розвинений. Можна сказати, що ринок далекий від насичення. Тому в найближчі роки очікується активний розвиток ринку тепличної полуниці.

В основному, воно буде здійснюватися за рахунок збільшення площ під цією культурою. Очікується, що середньорічний приріст буде перебувати в межах 14-16%. Сегмент вирощування тепличного салату також вельми перспективний для України і його розвиток диктується збільшенням споживання. У найближчі роки очікуване зростання ринку салатів в Україні перебуватиме в межах 8-11% на рік, що дозволить тепличної культурі наростити частку в загальному обсязі ринку салату з 7,29% до 8,58%.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама