Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування полуниці в мішках і трубах ПВХ: посадка в вертикальні і горизонтальні грядки, особливості догляду

  1. Вирощування полуниці в трубі
  2. Галерея: полуниця в трубах ПВХ (25 фото)
  3. Підготовка грядок-труб
  4. Монтаж горизонтальних грядок
  5. Підготовка вертикальних грядок
  6. Як ростити полуницю в трубах ПВХ вертикально
  7. посадка ягоди
  8. особливості догляду
  9. Вирощування в мішках
  10. Як ростити ягоди в бочці
  11. Полуниця в пластикових пляшках

Щоб отримати хороший врожай полуниці на дачі або в саду, слід зробити не одну грядку, де буде вирощуватися ця смачна ягода Щоб отримати хороший врожай полуниці на дачі або в саду, слід зробити не одну грядку, де буде вирощуватися ця смачна ягода. В результаті зайнятої виявляється досить велика площа ділянки. Збільшити врожайність з квадратного метра землі можна, якщо зайнятися вирощуванням полуниці в бочках, трубах ПВХ, мішках. Зростаючу в тарі ягоду можна розташовувати не тільки на городі, в теплиці, але навіть на лоджії в квартирі.

Вирощування полуниці в трубі

Останнім часом великої популярності серед садівників придбав спосіб вирощування культури в трубах ПВХ, які можна встановлювати як вертикально, так і горизонтально. Така технологія має свої переваги і недоліки.

Переваги методу:

  1. Розміщення труб і компактне насадження дозволяє економити площу корисної землі на ділянці.
  2. У зимовий період конструкція може бути перенесена в приміщення, де ягоди рослини не вимерзнуть і можуть давати врожай.
  3. Для даного процесу можна використовувати непотрібні обрізки ПВХ труб.
  4. Внесені добрива максимально поглинаються рослинами.
  5. Вирощується в ємності полуниця відрізняється стійкістю до багатьох захворювань і не піддається ураженню шкідниками.
  6. Плоди не стикаються з землею, тому не вимагають відмивання.
  7. Рослина росте в спеціально підготовленому грунті і не вбирає з грунту на городі хімікати, токсини та інші небезпечні речовини.
  8. Конструкція може стати прикрасою садового або дачного ділянки.

Негативні сторони вирощування полуниці в трубах:

  1. Грунт швидко пересихає, тому за його станом необхідно ретельно стежити. У той же час при надмірному поливі коріння ягоди можуть загнити.
  2. Витрати на спеціальний живильний грунт для посадки полуниці в труби.
  3. Культура в ємностях гірше переносить зниження температур. При різкому похолоданні коріння можуть підмерзнути, в результаті чого рослина загине.
  4. У зимовий період труби слід утеплювати.

Галерея: полуниця в трубах ПВХ (25 фото)

Необхідні інструменти та матеріали

Деякі комплектуючі можна знайти у себе на ділянці, а відсутні - купити на будівельному ринку. Для виготовлення вертикальних або горизонтальних грядок знадобляться:

Підготовка грядок-труб

Незалежно від того, в горизонтальних або вертикальних грядках буде вирощуватися ягода, в першу чергу для її посадки необхідно підготувати грядки:

  1. Труби обрізаються до необхідної довжини, і в них просверливаются отвори з кроком в 10-15 см.
  2. В тонких трубах кожен отвір має бути діаметром близько 1 см, а в товстих - щонайменше 7 см.
  3. Для горизонтальних грядок просверливается тільки одна сторона пластикового матеріалу, а для вертикальних необхідно зробити таких отворів кілька рядів.
  4. Тонкі труби загортаються в мішковину або геотекстиль, який закріплюється мотузкою.

Монтаж горизонтальних грядок

Послідовність робіт:

  1. З кожного кінця ємності вставляються заглушки, а отвори робляться тільки з одного боку.
  2. Для виведення надлишків вологи в центральній частині конструкції проробляється додатково отвір, яке затикається пробкою.
  3. Всередину товстої ємності засипається дренаж, який повинен заповнити її наполовину.
  4. Конструкція заповнюється поживним грунтом, після чого в неї вже можна посадити рослини.

Підготовка вертикальних грядок

Для вирощування полуниці в трубах вертикально конструкцію слід підготувати наступним чином:

  1. Труби з заглушками і отворами однією стороною заглиблюються в грунт.
  2. У центральний отвір вставляється тонка труба, яка фіксується за допомогою керамзиту або грунту.
  3. У встановлену конструкцію засипається живильний субстрат.
  4. До тонкої трубі під'єднується шланг, за допомогою якого будуть поливатися рослини.

Вертикальні грядки готові, тепер можна зайнятися посадкою кущів, заповнюючи ними все отвори.

Як ростити полуницю в трубах ПВХ вертикально

Вертикальне і горизонтальне розміщення конструкцій особливих відмінностей не мають. Однак вертикальні грядки дозволяють заощадити на ділянці більше місця.

посадка ягоди

Для посадки слід вибирати молоді кущики з добре розвиненою кореневою системою. Посадковий матеріал попередньо витримується в прохолодному приміщенні з високою вологістю повітря. Садити рослини можна двома способами:

  • під час наповнення конструкції грунтом;
  • після того як грядка буде встановлена, заповнена грунтом і полита.

Розташовані всередині лунок кущі повинні перебувати у вертикальному положенні, а коренева шийка - розташовуватися на одному рівні з поверхнею субстрату.

особливості догляду

Вирощується в тарі полуниця вимагає особливого догляду, який полягає в наступних діях:

  1. Грунт слід своєчасно зволожувати.
  2. Культуру необхідно забезпечити сонячним теплом і гарним освітленням.
  3. Для профілактики від паразитів рослини хоча б один раз за сезон рекомендується обробити розчином карбофосу (на 10 л води - 3 ст. Л.).
  4. При появі плодів грунт необхідно мульчувати сухою тирсою.
  5. Для отримання хорошого врожаю вирощується в обмеженому просторі полуницю слід удобрювати. Особливу увагу підживлення слід приділяти під час цвітіння і плодоношення рослини. В якості добрива можна використовувати мікроелементи.
  6. При пошкодженні кущів комахами-шкідниками або равликами проводиться обробка препаратом Метальгід. Його гранули розсипаються з розрахунку на 1 квадратний метр - 5 м

Правильно організовані грядки і догляд дозволять отримати хороший урожай.

Вирощування в мішках

Грядки для полуниці   з поліетиленових мішків можна розташовувати вертикально і горизонтально Грядки для полуниці з поліетиленових мішків можна розташовувати вертикально і горизонтально. У магазинах з товарами для городу і дачі продаються спеціально призначені для вирощування полуниці мішки. Виконати всю роботу не складе особливих труднощів навіть без спеціального обладнання.

Однак можна самим підготувати поліетиленові мішки або використовувати тару з-під цукру чи борошна.

Зробити грядку-мішок можна наступним чином:

  1. Краї високого мішка з діаметром в 20 см необхідно спаяти.
  2. Грядка заповнюється поживним грунтом, який повинен складатися з тирси, перегною, дерну і піску.
  3. Мішок перетягується мотузкою. Його можна поставити вертикально, покласти або навіть підвісити.
  4. У поліетилені робляться прорізи довжиною в 8-9 см і з відстанню від 20 см.

Мішок встановлюється в тепле, гарне освітлене місце, і в нього можна висаджувати полуницю. Кущики попередньо необхідно замочити на одну-дві години. При вертикальному розташуванні саджанці висаджуються глибше, а при горизонтальному коріння сильно заглиблювати не слід.

При догляді за вирощуваними в мішках рослинами найскладніше - це їх полив. У поліетилені грунт при підвищеному переувлажнении може закиснути, і рослини загинуть. Тому систему поливу слід добре продумати. Зробити її можна зі звичайної пластикової пляшки і крапельниці:

  1. У пластиковій пляшці обсягом в два літри виконати отвори.
  2. Вивести з ємності п'ять-шість крапельниць, кінці яких на відстані в 50 см один від одного слід опустити в мішок.
  3. Для поливу однієї грядки-мішка знадобиться на добу близько двох літрів води. Тому пластикова пляшка повинна заповнюватися щодня.

Як ростити ягоди в бочці

Тарою для полуниці може служити звичайна стара бочка. Така ємність є практично на кожному садовій ділянці. Якщо бочка без дна або просто дірява, викидати її не треба. У ній успішно можна вирощувати ягоди. Хороший варіант - це дерев'яні бочки, які не містять хімії і не прогріваються. Щоб не прогрівається залізна ємність, її зовні покривають світлою фарбою.

Підготовка грядки:

  1. На боках бочки в шаховому порядку розміщуються місця висадки кущів. Таке розташування допоможе рослинам отримувати необхідну кількість світла.
  2. Оптимальні розміри осередків - 50х50 мм. З них не буде висипатися земля, а рослині цього буде достатньо. В результаті в звичайній бочці ємністю в 200 літрів можна вирощувати приблизно тридцять кущів полуниці.
  3. Вирізавши отвори, краї металу слід загнути всередину.
  4. Необхідно створити вертикальний дренаж, для чого центральна частина бочки заповнюється гравієм або в неї поміщається просвердлена каналізаційна труба. Простір між дренажем і стінками бочки заповнюється поживним субстратом. Складатися він повинен з піску і дернової землі (1: 2). У грунт додається трохи мінеральних і органічних добрив, а також деревного попелу.
  5. Щоб волога в жарку погоду зберігалася, бочка накривається поліетиленом.

Розсада полуниці висаджується в підготовлені отвори. Догляд полягає в своєчасному поливі і підгодівлі. Добрива вносяться позакореневого способом. Обприскуються кущі розчином Гумі, Алірін-Б або Фітоспорін. Підживлення проводиться під час появи нових листочків, перед цвітінням і в середині вересня.

Щоб рослини не замерзли взимку, бочки загортають спанбондом або лутрасилом. Навесні укриття знімають і з кущів обрізають багряне листя.

Полуниця в пластикових пляшках

Вирощувати ягоди можна навіть в пластикових пляшках, які зсередини викладаються нетканим матеріалом або тонуються світлою фарбою. В цьому випадку коренева система не буде обпалюватися сонячними променями і надмірно прогріватися.

У кожній ємності робляться отвори, після чого дно пляшки прикривається дренажем У кожній ємності робляться отвори, після чого дно пляшки прикривається дренажем. Залишиться тільки наповнити ємності живильним грунтом і посадити кущі. Поливати рослини слід акуратно, оскільки в пластикових пляшках виникає парниковий ефект і волога випаровується не надто швидко.

розташувати полуницю в пластикових пляшках можна в будь-якому місці дачної ділянки. Ємності підвішуються на стіни будинку або на паркан. Головне, щоб місце було добре освітленим. Для створення красивої композиції бутлі слід вибирати одного обсягу і типу.

Такі методи вирощування полуниці дозволяють вирощувати і збирати врожай ягоди цілий рік. Влітку труби, мішки та іншу тару можна розташовувати на ділянці, з весни до осені - на балконі, а взимку - в опалювальній теплиці або навіть на підвіконні.

Ще варіант статей по темі

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама