Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування полуниці в теплиці круглі рік: докладна інструкція по посадці і догляду

  1. В якій теплиці краще вирощувати полуницю
  2. Який сорт полуниці вибрати для тепличного розведення
  3. Полуниця в горщиках або на грядках
  4. Особливості вирощування тепличної полуниці
  5. Грунт для полуничних грядок
  6. Ідеальний мікроклімат для парника
  7. Підготовка розсади полуниці
  8. Особливості догляду за тепличними плантаціями

Вирощування полуниці у відкритому грунті - завжди ризик. Непередбачувана погода, спека або часті дощі, садові шкідники - і результат виявляється далеким від очікувань. Тому досвідчені садівники давно помітили, що полуниця в теплиці - це оптимальне рішення для тих, хто хоче радувати свою сім'ю власноруч вирощеної ароматної ягодою, тим більше що при такому підході можна отримувати кілька врожаїв на рік. Вирощування полуниці у відкритому грунті - завжди ризик

Смачна і корисна полуниця круглий рік

Зміст статті

В якій теплиці краще вирощувати полуницю

Перший нюанс, з яким стикається садівник, який цікавиться, як виростити полуницю в теплиці, - це вибір конструкції і матеріалу самого укриття. Адже легке плівкове спорудження підійде для отримання раннього врожаю, а ось для вирощування ягоди цілий рік потрібно облаштувати спеціальне приміщення з обігрівом і додатковим освітленням. Можна виділити три типи конструкцій, придатних для дачної ділянки:

  1. Плівкові теплиці. Такі укриття дають можливість першому урожаю дозріти на дві-три тижні раніше, добре захищають рослини від шкідників. Але плівкові теплиці не підходять для цілорічного вирощування полуниці через складнощі з обігрівом.
  2. Скляні конструкції. Для їх установки потрібен фундамент, але в них можна встановити систему обігріву та освітлення. Скляна теплиця забезпечить захист від заморозків, за рахунок прозорості основного матеріалу знизиться потреба в постійному штучному освітленні. У такому укритті можна вирощувати полуницю і взимку, і влітку.
  3. Полікарбонатні теплиці. Легкі і довговічні споруди, підходять і для використання на невеликому дачній ділянці, і для посадки плантації полуниці для бізнесу. Відносний недолік таких теплиць - їх вартість, але при серйозному підході до вирощування полуниці в теплиці всі витрати швидко окупаються.

Дерев'яний каркас і плівка - самий бюджетний варіант

Який сорт полуниці вибрати для тепличного розведення

Помилково вважати, що в теплиці можна посадити будь-яку полуницю зі своєї ділянки і зібрати рекордний урожай. Для закритого грунту потрібно вибирати сорт з урахуванням декількох характеристик:

  • терміни дозрівання;
  • залежність дозрівання ягід від тривалості світлового дня;
  • здатність сорту до безперервного плодоношення (ремонтантні сорти);
  • особливості запилення.

Найбільш придатними для тепличного вирощування полуниці вважаються ремонтантні види з групи нейтрального світлового дня, здатні самозапилюватися.

Добре себе зарекомендували такі сорти:

  • Флоренс;
  • Хоней;
  • Гигантелла;
  • Альбіон;
  • Монтерей;
  • Сан Андреас, Ананасова;
  • Корона, Діамант;
  • Віма Рина;
  • Остара;
  • Фламі;
  • Капрі;
  • Джубілі;
  • Зенга Зенгана;
  • Сельва;
  • Соната;
  • Ельсанта.

Сорт полуниці Гигантелла

Підбирати сорт полуниці для своєї теплиці краще в найближчому до вас розпліднику розсади, так як види, виписані по каталогам з інших регіонів, можуть не перенести акліматизацію і не прижитися.

Більшість сортів сучасної селекції самозапильних, а ось класичні потребують штучного запилення, що створює додаткові труднощі. При формуванні грядок для безперервного отримання врожаю полуниці цілий рік в теплиці обов'язково слід враховувати терміни дозрівання і тривалість плодоношення вибраного сорту.

Полуниця в горщиках або на грядках

Врожайність полуниці залежить не тільки від сорту. Спосіб розміщення рослин і технологія вирощування також мають значення:

  • Висаджування полуниці на мульчувати грядки в теплиці за фінською технологією. Найбільш популярний і простий спосіб, вимагає мінімальних додаткових витрат, але і урожай трохи нижче. При такій посадці ягоди можна збирати з квітня до листопада.
  • Голландська технологія або метод малих ємностей. При такому способі полуницю висаджують в невелику тару - горщики, ящики або «ягідні блоки», заповнені підготовленої грунтової сумішшю, потім ємності розміщуються на спеціальних стелажах в кілька ярусів. Головна умова для такого планування посадок - інтенсивне висвітлення всіх кущів і достатня вентиляція. При такому способі в кілька разів збільшується корисна площа плантації, відповідно, зростає і урожай, який можна отримувати круглий рік.
  • Полуниця на гідропоніці. Прогресивний високотехнологічний метод, при якому полуниця висаджується в ємності або Агромат з рідким живильним субстратом. Метод дорогий, вимагає значних початкових вкладень, але всі витрати компенсують висока врожайність і можливість вирощувати полуницю навіть взимку.

Кілька ярусів ягідних блоків збільшують продуктивність плантації

Особливості вирощування тепличної полуниці

Щоб забезпечити високу врожайність полуниці в теплиці круглий рік, необхідно врахувати біологічні характеристики цієї культури. Отже, полуниця - рослина теплолюбна і реагує на тривалість світлового дня і вологість повітря. Для повноцінного росту і дозрівання їй необхідно отримувати достатню кількість води і мінеральних добрив, а для утворення квіткових бруньок тривалість «ночі» повинна бути близько 8 годин.

Грунт для полуничних грядок

Розсаду полуниці висаджують в підготовлений грунт

Місце посадки необхідно заздалегідь підготувати. Якщо планується посадка в грунт, то навесні можна висіяти на місці майбутніх полуничних грядок рослини-сидерати (вику, люпин, еспарцет), а влітку перекопати грунт разом із зеленою масою. Без сидератів восени під перекопування необхідно внести торф і перегній, а якщо грунт важкий - то ще й пісок або тирсу.

Для вирощування полуниці взимку в теплиці за технологією малих ємностей для горщиків або «ягідних блоків» готується спеціальний субстрат з дернової землі, торфу і перегною (по 10 частин), деревної тирси і піску (по 3 частини).

Торф заздалегідь змішують з деревною золою (на 1 відро торфу - 1 стакан золи) і поливають поживною сумішшю (на 3 л води 1 стакан коров'яку і 3 г мідного купоросу). Тирса також попередньо обробляють розчином сечовини (на 3 літри води 30 г сечовини). В готовий субстрат на кожні 100 кг суміші додатково вносять по 2 склянки золи і по 70 г суперфосфату.

Важливо пам'ятати, що дернову землю можна брати з тих ділянок, де протягом 3 років росла полуниця, малина, картопля або помідори - разом з грунтом в парник можуть потрапити збудники захворювань полуниці. Для маленьких площ простіше використовувати звичайний грунт для грядок (з магазину), збагачений мінеральними добривами.

Для маленьких площ простіше використовувати звичайний грунт для грядок (з магазину), збагачений мінеральними добривами

Зріє врожай полуниці в теплиці

Ідеальний мікроклімат для парника

Для нормального плодоношення і дружного дозрівання врожаю необхідно забезпечити інтенсивне освітлення. Тривалість світлового дня для раннього цвітіння полуниці варіює від 8 до 16 годин. При 8-годинному освітленні полуниця зацвітає через 2 тижні після «пробудження», а при 16-годинному - квіти з'являються на 10 день.

Технологія вирощування полуниці в теплиці має на увазі постійний контроль температури повітря відповідно до визначеного вегетативним періодом. Після висадки розсади в приміщенні підтримується деякий час температура в межах 8-12 ° С. З підйомом денної температури до 15-20 ° С рослини пробуджуються.

При появі перших квіток повітря потрібно прогрівати до +24 ° С. Якщо температура буде вище цієї позначки, то рослини почнуть нарощувати лиственную масу, що негативно позначиться на врожайності. У темний час доби температуру краще знижувати. Ідеальна вологість повітря для росту розсади - 80-85%, а в період формування плодів - 70%.

Ідеальна вологість повітря для росту розсади - 80-85%, а в період формування плодів - 70%

Система крапельного поливу для теплиці з полуницею

Також особливу увагу слід приділити поливу. Для цієї ягоди небезпечний як недолік, так і надлишок води, тому найкращим варіантом стане система крапельного поливу. До того ж, при крапельному зрошенні вода не потраплятиме на плоди і листя, що, відповідно, послужить профілактикою розвитку борошнистої роси і сірої плодової гнилі.

Підготовка розсади полуниці

Розсаду готують за рік до закладки первинної парникової плантації. Навесні маткові кущі висаджують на відкриті грядки. На здорових продуктивних рослинах відбирають до 5 сильних вусів з розетками, зайві відростки видаляють. Розетки можна відразу розмістити для вкорінення в стаканчиках з грунтом. Якщо молоді рослини залишаються на грядці, то в кінці липня саджанці з гарною кореневою системою необхідно висадити в ящики або розсадні горщики.

Якщо молоді рослини залишаються на грядці, то в кінці липня саджанці з гарною кореневою системою необхідно висадити в ящики або розсадні горщики

Стаканчики з відводами від маточного куща

При регулярному поливі і догляді розсаду краще гартувати на відкритому повітрі до середини осені. З настанням холодів ящики або контейнери з горщиками прибирають в прохолодне приміщення з температурою від 0 до +4 ° С. Через 2-3 тижні такого «штучного сну» розсаду можна висаджувати під укриття.

Надалі матеріал для розсади береться від продуктивних кущів, які відбираються протягом сезону. Принцип підготовки розсади і етапи вкорінення аналогічні тій, що вигнала первинного матеріалу - одне маточне рослина дає п'ять розеток, розсада висаджується в «школку», вкорінюється і «присипляється» перед висадкою.

Особливості догляду за тепличними плантаціями

Після висадки рослини регулярно поливають, розпушують ґрунт, видаляють зайві вуса і підгодовують комплексними мінеральними добривами. Добре себе зарекомендувала підгодівля вуглекислим газом до початку цвітіння в якості стимулятора розвитку квіток.

При вирощуванні суниці в закритому грунті грунт на грядках краще мульчувати плівкою або чорним агроволокном - так можна створити оптимальні умови для краплинного поливу, захистити рослини від бур'янів і грибкових захворювань.

Важливо пам'ятати, що теплиці необхідно регулярно провітрювати - це також дозволить запобігти розвитку фузаріозу і сірої гнилі та забезпечить дружне дозрівання врожаю. Профілактична обробка плантацій фунгіцидами допускається тільки до появи першої зав'язі.

Профілактична обробка плантацій фунгіцидами допускається тільки до появи першої зав'язі

Мульчування плівкою або агроволокном захищає плантацію від бур'янів і зберігає вологу

Ще один важливий момент - запилення рослин. Якщо для посадки полуниці в теплиці обрані самопильні сорти сучасної селекції, то втручання людини не потрібно. Якщо ж в теплиці висаджені класичні сорти, то доведеться переносити пилок вручну або ж встановити в теплиці вулик з бджолами для природного запилення.

Збір врожаю полуниці в теплиці

Як бачите, немає нічого надто складного у вирощуванні тепличної полуниці. Звичайно, існують певні особливості і відмінності від технології розведення інших культур. Але навіть при мінімальних можливостях можна забезпечити свою сім'ю цієї смачної і ароматної ягодою на весь сезон, а нижче прокладене відео доведе, що вирощування полуниці в теплиці може ще й стати хорошим сімейним бізнесом.

Відео: полуниця в теплиці

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама