Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування полуниці за голландською технологією: принципи та особливості, особливості посадки, правила догляду, поради та рекомендації

  1. Загальні відомості
  2. Принципи та особливості
  3. переваги методу
  4. особливості посадки
  5. Вирощування полуниці в мішках (відео)
  6. Правила догляду
  7. Поради та рекомендації
  8. Поради з вирощування полуниці (відео)

Полуниця вирощується городниками в усіх регіонах нашої країни Полуниця вирощується городниками в усіх регіонах нашої країни. Цю ягоду можна побачити на садових ділянках в південних регіонах і в тепличних господарствах північних районів. В умовах недостатньо теплого клімату ягодивиращіваются в теплиці. У закритому або захищеному грунті є можливість створити сприятливий мікроклімат для теплолюбивой ягоди.

Існує кілька способів культивування полуниці або суниці садової, кожен з яких володіє характерними відмінностями і затребуваний в певній кліматичній зоні. В останні роки досить високу перспективність показує голландська технологія вирощування полуниці. Цей метод в Росії з'явився відносно недавно, але вже встиг завоювати визнання багатьох садівників і городників. Вирощування полуниці за голландською технологією має ряд переваг, які дозволяють отримати багатий урожай якісної ягоди.

Загальні відомості

Появи величезної кількості різних методик вирощування такої ягідної культури, як полуниця, сприяло виникненню бажання у садівників і городників не тільки отримати максимальний одноразовий урожай, але і продовжити терміни плодоношення. Найчастіше все методи отримання стабільно високого цілорічного врожаю базуються на безперервності технології вирощування ягідної культури.

В цьому плані вирощування полуниці за голландською технологією є найбільш перспективним і популярним методом, який використовується багатьма фермерами та садівниками. Полуниця, культивована за голландською технологією, характеризується не тільки високою якістю одержуваної продукції, а й кількістю одержуваного врожаю. Основою методу є вирощування в закритому, захищеному грунті рослин, які відповідають всім вимогам сортності.

Основою методу є вирощування в закритому, захищеному грунті рослин, які відповідають всім вимогам сортності

Принципи та особливості

Невелика за площею Голландія довгі роки займає лідируючі позиції за обсягом врожаю суниці садової або полуниці, що дозволяє не тільки повністю забезпечити внутрішній ринок країни, а й експортувати значну частину ягід. Саме тут провідними вченими і селекціонерами ведеться пошук кращих сортів полуниці, а також розробка нових методів її вирощування, які в сукупності і дозволяють отримувати стабільно високі врожаї цієї смачної і корисної ягоди.

Полуниця, культивована за голландською технологією, реалізується багатьма фермами круглий рік. Незважаючи на досить високий попит на цю ягоду, конкуренція серед фермерів ще недостатньо висока, що дозволяє віднести бізнес, основу якого складає полуниця, яку вирощують за голландською технологією, до категорії високоприбуткових.

переваги методу

Полуниця або садова суниця голландська дуже затребувана круглий рік, а виростити її в теплиці може практично кожен бажаючий. У захищеному грунті ягода виростає з відмінними смаковими якостями і прекрасним товарним виглядом. Голландський метод вирощування полуниці не відрізняється складністю і прекрасно прижився на території нашої країни.

Більшість городників і садівників чули про нього, проте не всі знають, що голландський спосіб вирощування полуниці вимагає суворого дотримання певної технологічної послідовності культивування ягідної культури. Якщо освоїти основи методики, то таке вирощування полуниці дозволить оцінити такі переваги:

  • необмежена доступність способу для звичайних садівників і городників;
  • можливість отримання цілорічного врожаю якісної і корисної ягоди;
  • відсутність контактування вирощуваної в теплиці ягоди з посадковим грунтом, що дозволяє максимально захистити ягідну культуру від ураження хворобами або шкідниками;
  • полуниця або садова суниця голландська легко може бути вирощена на балконах або лоджіях без втрати якості ягід;
  • вирощування полуниці таким способом вимагає мінімальних витрат часу і незначних фінансових вкладень.

особливості посадки

Щоб полуниця або садова суниця голландська вступила в плодоношення на початку зими, розсада цієї ягідної культури повинна бути висаджена в серпні. У теплиці і на балконі полуниця висаджується за аналогічною схемою. Посадка полуниці за голландським методом виконується відповідно до наступних далі рекомендаціями.

  • Здійснюється підготовка в кінці літа поліетиленових мішків або інших ємностей, глибина яких не менше тридцяти сантиметрів, і заповнення їх живильним субстратом.
  • Якісний грунтовий субстрат представлений пропарений торфом з додаванням перліту. Стандартні пропорції такої суміші становлять 2: 1.
  • Якщо полуниця або садова суниця голландська буде вирощуватися в ємності на основі поліетиленового мішка, то необхідно прорізати в плівці отвори в два ряди з відстанню в двадцять сантиметрів і дотримуючись шаховий порядок.
  • Попарно посадка полуничних рядів передбачає відстань між рослинами не менше сорока сантиметрів.
  • Підготовлений якісний посадковий матеріал слід перевірити на відсутність хвороб і шкідників, а також видалити всі зайві листя і злегка прищипнуть корінь.
  • Полунична розетка поміщається в прорізане отвір або заповнену грунтом ємність так, щоб центр або точка росту розташовувалася на одному рівні з грунтом.
  • Поліетиленові мішки з рослинами або ємності слід розташувати на стелажах в теплиці або на заскленому балконі. Відстань між стелажами повинна становити не менше п'ятдесяти сантиметрів, що дозволить полегшити догляд за рослинами і збір дозрілих ягід.
  • Рослини можуть бути розташовані в один або два яруси, однак слід уважно поставитися до питання освітлення в теплиці або на балконі.

Ємності у вигляді поліетиленових мішків найбільш зручні, так як дозволяють розмітити рослини не тільки горизонтально, але і вертикально. Другий спосіб краще, оскільки сприяє значній економії місця для розміщення. Особливу увагу необхідно приділити установці додаткового освітлення в теплиці за допомогою підсвічування лампами денного світла.

Вирощування полуниці в мішках (відео)

Крім того, вертикальне вирощування полуниці голландської може бути здійснено з використанням пластикових або металевих труб, в яких необхідно прорізати отвори і заповнити їх дренажем і почвосмесью на основі торфу. Кожна труба довжиною в два метри дозволяє здійснити посадку близько двадцяти рослин, а якісний і грамотний догляд гарантує отримання не менше п'яти кілограм ягід з такої площі вирощування.

Ми вам також пропонуємо дізнатися про причини відсутності ягід на полуниці .

Правила догляду

Вирощування полуниці відповідно до голландської технологією, передбачає суворе дотримання певних мікрокліматичних умов:

  • показники постійної середньодобової температури - на рівні 19-25 ° С;
  • оптимальні показники вологості повітря - не більше 80%;
  • тривало світлового дня - на рівні вісімнадцятої години;
  • підтримання грунту в постійному вологому стані;
  • виконання ручного запилення рослин.

показники постійної середньодобової температури - на рівні 19-25 ° С;   оптимальні показники вологості повітря - не більше 80%;   тривало світлового дня - на рівні вісімнадцятої години;   підтримання грунту в постійному вологому стані;   виконання ручного запилення рослин

У теплиці або на балконі температурний режим повинен підтримуватися виходячи з періоду вегетації. До моменту цвітіння полуниці, температура не повинна бути більше двадцяти градусів, а при настанні фази цвітіння температурний режим слід збільшити до двадцяти п'яти градусів. Етап дозрівання ягід вимагає температурного режиму на рівні двадцяти двох градусів.

Великі тепличні господарства доцільно оснащувати автоматичними регуляторами температури, які при необхідності відключають систему обігріву. Для звичайної теплиці на присадибній ділянці досить для зниження температури виконати якісне провітрювання.

Щоб підвищити параметри вологості допускається виконувати обприскування рослин з садових пульверизаторів. Однак слід пам'ятати, що обприскування категорично заборонено на етапі цвітіння тепличної полуниці.

Однак слід пам'ятати, що обприскування категорично заборонено на етапі цвітіння тепличної полуниці

Оптимальним способом зрошення є установка системи крапельного поливу, крапельниці якого дозволяють повністю наситити вологою кореневу систему, не допускаючи перезволоження тепличного ґрунту.

Для ручного запилення рекомендується використовувати звичайну художню кисть або кілька разів на день, злегка струшуючи полуничні кущики, провокувати осипання квіткового пилку.

Поради та рекомендації

Урожайність вирощуваної за голландською технологією полуниці безпосередньо залежить від якості посадкового матеріалу. Оптимальним варіантом є використання для культивування розсади «frigo». Особливості закритого тепличного ґрунту припускають висадку великоплідних ремонтантних сортів, сердь яких: «Єлизавета-II», «Маршал», «Хоней», «Альбіон» і «Гигантелла». Така сортова полуниця здатна вступати в повторний плодоношення через два місяці після збору врожаю.

Особливість розсади «frigo» полягає в зберіганні вкорінених розеток ремонтантних полуничних сортів при температурі близько мінус одного градуса. Перед зберіганням розсада ретельно оглядається на пошкодження, а потім з кущиків видаляються пагони і великі, старе листя.

Досвідчені садівники і городники, які не перший рік вирощують полуницю за цим методом, рекомендують дотримуватися наступних правил:

  • полунична розсада дуже чуйна на провітрювання, так як кисень необхідний цій рослині для правильного росту і розвитку;
  • краще висаджувати самозапильних сорти тепличної полуниці, що дозволить заощадити час на проведення ручного запилення рослин;
  • оптимальним є порційне висаджування полуничних кущів з використанням розсадного матеріалу різного терміну плодоношення.

Вас також може зацікавити стаття, в якій ми розповідаємо про особливості вирощування полуниці в теплиці .

Поради з вирощування полуниці (відео)

Голландська технологія культивування тепличної полуниці не відрізняється особливою складністю, а дотримання регулярного і правильного догляду дозволяє досягти чудових результатів і отримувати кілька врожаїв великої і смачної ягоди в рік.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама