Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

ВИРОЩУВАННЯ ПОМІДОРІВ У теплицях

Підготовка теплиці під вирощування помідор Підготовка теплиці під вирощування помідор.

Висаджують в теплицю вже пророщену розсаду помідорів, в період з 1 по 10 травня. Так як в цей час року ще досить прохолодно, особливо по ночах, то рекомендується обтягнути теплицю другим шаром плівки, причому відстань між шарами плівок має становити 2-3 см. Таке покриття, крім основної функції - поліпшення теплового режиму, забезпечує також ще одну важливу особливість - істотно (до пізньої осені) збільшує термін експлуатації внутрішнього шару плівки. Верхній шар плівки рекомендується знімати в перших числах липня. Призначена під помідор теплиця повинна бути забезпечена кватирками зверху, а не тільки з двох сторін, так як томату необхідно дуже ретельне провітрювання, особливо в період цвітіння. Щоб уникнути захворювань культури, не рекомендується вирощувати томат кілька років поспіль в одній теплиці. Їх посезонно чергують з огірками. Але так як останнім часом томати й огірки почали хворіти однієї і тієї ж хворобою (антракнозом, або кореневою гниллю), рекомендується після огірків видалити весь грунтовий грунт з теплиці або зняти його верхній шар (10-12 см, де зазвичай знаходиться інфекція). Після цього необхідно обприскати грунт гарячим розчином мідного купоросу (1 столова ложка на 10 л окропу, 100 ° С) або ж дві таблетки ОКСІХОМа.

У разі, якщо теплиця всього одна, то її поділяють на дві частини плівковою перегородкою. На одній частині вирощують помідори, а на іншій - огірки. В одній теплиці не вирощують разом огірки і помідори, тому що томат більш вимогливий до провітрювання, йому необхідна менша вологість і більш низька температура, ніж для огірка. Протягом усього світлового дня теплиця повинна бути повністю освітлена променями сонця, тому що навіть невелике затінення (наприклад, деревами, кущами, будівлями) стає причиною зниження врожаю. Гряди під томати робляться уздовж теплиці, від її ширини залежить кількість гряд. Їх роблять за 8-10 днів до посадки розсади. Гряди повинні мати 35-40 см у висоту, шириною зазвичай 60-90 см (в залежності від теплиці), між грядами залишають прохід шириною не менше 60-70 см.

Підготовка ґрунту під томати.

Якщо грунт грядки під томат глиниста або суглинна, в неї вносять відро торфу, перегною і тирси на 1 кв. м. Якщо ж грядки торф'яні, на неї додають піввідра грубозернистого піску, а також по одному відру тирси або дрібних стружок, дернової землі, перегною. Також в грунт додають 1 чайну ложку сечовини або натрієвої селітри, по 1 столовій ложці калимагнезии і сульфату калію, 3 столові ложки подвійного гранульованого суперфосфату, а також 1-2 склянки деревної золи, і все це перекопують. Безпосередньо ж перед посадкою розсади грунт поливають гарячим (50-60 ° С) розчином марганцівки (на 10 л води 1 г марганцевокислого калію), виходячи з розрахунку 1,0-1,5 л води в кожну лунку.

Як правильно садити розсаду помідорів.

Розсаду, що досягла 25-35 см, висаджують в грунт вертикально, грунтовою сумішшю засипати слід тільки горщик. Якщо з яких-небудь причин розсада помідорів витягнулася, при посадці не рекомендується заглиблювати стебло, так як він відразу ж дасть додаткові корінці, і це трохи сповільнить, а то і призупинить зростання рослини, а також сприяє опадання квітів з першої кисті. Саме тому рекомендується наступний спосіб посадки переросла розсади. Під рослина робиться широка лунка глибиною 12 см, а в ній - друга лунка, глибше (на висоту горщика з розсадою). У неї опускається горщик і засипається землею, при цьому перша - широка лунка, залишається відкритою. Як тільки розсада приживеться (менш ніж через 2 тижні) перша лунка також засипається землею.

Високорослі рослини і гібридні сорти рекомендується садити посередині грядки, в шаховому порядку через 50-60 см одна від одної або в один ряд.

Догляд за томатами

Перші 12-15 днів після посадки розсаду не поливають, і при цьому вона не витягується. Рослини томата підв'язують до шпалери заввишки 1,8-2 м через 10-12 днів після посадки. Формують культуру в одне стебло, при цьому залишаючи кілька (7-8) квіткових кистей. Вранці, коли пасинки з коренів і листяних пазух легко відламуються, їх, які досягли довжини 8 см, видаляють, залишаючи лише один, найнижчий пасинок. Щоб не перенести на руках або ножі вірусне зараження від хворої рослини до здорової, пасинки не обрізають, а обламують набік, щоб сік рослини не потрапив на пальці. Стовпчики від обламаних пасинків залишають 2-3 см у висоту.

Запилення квіток томату проводиться в теплу сонячну погоду, для цього квіткові кисті легенько струшують. Необхідно відразу полити грунт або провести обприскування квіток дрібним водяним розпилом, щоб пилок проросла на рильце маточки. Через 2 години після поливу відкривають кватирку і двері, щоб знизити вологість повітря в теплиці. Провітрювання теплиці з томатом обов'язково, особливо в період цвітіння. Щоб на плівці не залишалася конденсат, необхідно відкрити також верхні кватирки. Перезволожених грунт є причиною того, що вміст у плодах цукру і сухих речовин зменшується, і самі плоди знижуються в м'ясистості, стають водянистими і кислими. Необхідно забезпечити такий полив, який дозволить не знизити якість плодів і при якому можна буде отримати високий урожай томата.

Поливають розсаду водою підігрітою до 20-22 ° С. До цвітіння томат поливають раз в 5-6 днів невеликими дозами (4-5 л на 1 кв. М. Ґрунту), а під час цвітіння і плодоутворення, обсяг води, що витрачається збільшується до 10-15 л на 1 кв. м.

Підживлення для помідор.

У період вегетації томату необхідні кілька (3-4) кореневих підгодівель. Через 20 днів після посадки розсади на грядку проводять першу підгодівлю. Склад розчину наступний: 0,5 л рідкого коров'яку і 1 столова ложка нітрофоски на 10 л води, витрата добрива - 1 л під рослину. Через 10 днів після першої підгодівлі проводять другу. На 10 л води беруть 1 чайну ложку сульфату калію і 1 столову ложку повного добрива, витрата становить 5 л на 1 кв. м. Через 12 днів після другої проводиться третя підгодівля. До складу розчину входять 2 столові ложки деревної золи і 1 столова ложка суперфосфату на 10 л води. Поливають рослини з розрахунку 6-8 л на 1 кв. м.

Коли томат входить в фазу повного плодоношення, цю культуру підгодовують розчином, в який на 10 л води додають 2 столові ложки суперфосфату, а також 1 столову ложку рідкого гумату натрію або чайну ложку сухого порошку. Полив відбувається з розрахунку 5 л на 1 кв. м. Така підгодівля рослин прискорює налив плодів.

Поради по догляду за томатом.

У городників виникає безліч питань, пов'язаних з доглядом за томатом. Стосуються вони скручування листя, опадання квіток і тому подібні. Різке зниження врожайності пов'язано найчастіше з порушенням або припиненням зростання культури, і в першу чергу це знаходить відображення на формуванні рослини і суцвіть, отже, на квітковій кисті формується мала кількість плодів.

Якщо рослина «жирує».

Коли йде так зване «жирування», це характеризується наступними ознаками: йде швидкий ріст, верхні листки постійно скручені, стебла рослини товсті, сама рослина дуже потужне, його листя соковиті, великі, темно-зеленого кольору. Така рослина не дасть врожаю з тієї причини, що все йде в зелень, вегетативну масу рослини. Квіткова кисть на них зазвичай формується дуже слабка, кількість квіток невелика. Причиною цього може служити недостатня освітленість, великі дози органічних і азотних добрив, а також рясний полив.

Щоб «вилікувати» таку рослину, перш за все потрібно припинити полив на 7-10 днів, денну температуру в теплиці збільшити на кілька днів до + 25 ... + 26 ° С вдень і до + 22 ... + 24 ° С вночі, для чого достатньо не відкривати кватирки і двері. Крім того, необхідне правильне запилення квіток «жирують» рослин. У період з 11 до 13 годин в теплу суху погоду проводиться струшування квіткових кистей вручну. Підживлення суперфосфатом (3 столові ложки на 10 л води, полив проводити з розрахунку 1 л під рослину) дозволить затримати ріст культури. У найкоротші терміни «хворі» рослини виправляться.

Якщо з куща помідор опадають квітки і плоди.

На кущах томатів, листя яких розправлені під гострим кутом вгору і не закручуються ні в який час доби, досить часто опадають як квітки, так і маленькі плоди. Причини такої поведінки томата наступні: погане провітрювання теплиці, низька освітленість, сухий грунт, висока температура. Для якнайшвидшого поліпшення стану рослин необхідний терміновий полив, провітрювання і зниження температури в теплиці. У добре розвинених рослин томата верхні листки злегка закручуються днем, розпрямляючись на ніч, квітки великі, яскраво-жовтого кольору, не опадають, у квітковій кисті їх багато. Такий стан свідчить про те, що рослина отримує необхідні для розвитку харчування, світло, температуру і т.д. Від таких рослин отримують найкращий урожай.

Якщо на томаті не ростуть плоди на другий і наступних кистях.

Вельми поширений випадок, коли на першій кисті наливаються великі плоди, а на другий, третій і подальших кистях налив томатів йде дуже повільно. Щоб прискорити налив плодів на другий і наступних кистях, а також з метою поліпшення цвітіння наступних, перший урожай знімають з першої кисті якомога раніше, навіть якщо плоди ще не почервоніли. Зняті томати бурого відтінку доспеют на підвіконні під сонцем буквально за пару днів. Відразу після зняття врожаю слід провести полив грунту (10-12 л на 1 кв. М. Ґрунту). Листя і пасинки не обрізають. Кватирки і двері відкриваються, щоб знизити температуру в теплиці до + 16 ... + 17 ° С. Особливо важливо охолодити повітря вночі. В таких умовах урожай швидше формується на другий і наступних кистях рослини і встигає набагато раніше.

Якщо кущ томату тонкий і ослаблений.

Зустрічаються випадки, коли в новій теплиці рослини томата тонкі, междоузлия у них довгі, квіткова кисть пухка, а плодів дуже мало. Причина тому - недостатня освітленість. Ймовірно, що навколо теплиці ростуть кущі або дерева, що впливають на освітленість всередині теплиці. В результаті врожайність томата в теплиці з недостатньою освітленістю в 3-4 рази нижче, ніж в добре освітленій.

Перегляньте оголошення " куплю томати "На нашій агро дошці оголошень.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама