Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування ремонтантної малини як бізнес

  1. особливості бізнесу
  2. сорти
  3. технологія вирощування
  4. Вирощування малини в теплиці
  5. Фінансові вкладення і прибуток
  6. канали збуту
  7. Рентабельність і терміни окупності бізнесу
  8. висновки

Малина користується величезною популярністю в нашій країні

Малина користується величезною популярністю в нашій країні. Ця ягода відрізняється відмінними смаковими якостями і лікувальними властивостями, тому попит на неї завжди залишається стабільно високим. На думку експертів, вирощування малини як бізнес - це досить прибутковий напрямок підприємницької діяльності. Про те, як заробити пристойні гроші на малині ми поговоримо в цій статті.

особливості бізнесу

Складаючи бізнес план по вирощуванню малини, потрібно обов'язково врахувати такі важливі моменти:

  • Малина - це вологолюбна рослина;
  • Надлишок вологості в грунті призводить до гниття коренів;
  • Ділянка під посадку повинен знаходитися в добре освітленому місці;
  • Щоб догляд і вирощування малини не відбирали у вас багато сил і часу, подбайте про те, щоб неподалік від ділянки був вільний доступ до води. Склад грунту не має особливого значення, оскільки малина прекрасно росте як на чорноземі, так і на піщаному грунті;
  • Новачки, які вирішили зайнятися вирощуванням малини на дачі, повинні в першу чергу визначитися з розмірами ділянки. Якщо ви можете виділити під цю культуру тільки кілька соток, купіть весь посадковий матеріал відразу. Для масштабного вирощування малини в Україні набагато вигідніше закласти маточник. Це дозволить вам заощадити пристойну суму.

сорти


Для того щоб організувати вирощування малини як бізнес в Україні, можна використовувати дворічні і ремонтантні сорти. Досвідчені фермери радять новачкам брати для вирощування ремонтантну малину, оскільки вона дає урожай влітку і восени. Такий варіант прекрасно підходить для бізнесу.

Серед основних переваг вирощування та догляду ремонтантной малини хотілося б виділити її високу стійкість до різних хвороб і шкідників. Завдяки цьому, рослини не вимагають частої обробки хімічними речовинами, а це значить, що ви отримаєте екологічно чисту продукцію. Але вирощування ремонтантної малини має і свої недоліки - це менш яскравий смак ягід і тривалий період їх дозрівання. У деяких випадках малина не встигає дозріти до перших заморозків.

Дворічна малина плодоносить тільки на другий рік після посадки саджанців. Її ягоди дуже солодкі й ароматні, оскільки влітку вони краще набирають цукор. Головний недолік - це схильність до всіляких захворювань і непереносимість сильних морозів.

Якщо ви хочете побудувати бізнес на вирощуванні малини, сорти для посадки краще брати різні, наприклад:

  1. Октавія. Це найперспективніший сорт дворічної малини, який відрізняється стійкістю до низьких температур. Переваги - смачні великі ягоди і висока врожайність. Недоліки - слабке розмноження;
  2. Ляшка. Рання дворічна малина. Відрізняється хорошою врожайністю і легко переносить транспортування. Переваги - яскраво виражений смак і стійкість до низьких температур. Недоліки - вимагає захисту від грибкових захворювань;
  3. Глен Файн. Цей сорт не має шипів і відрізняється тривалим терміном зберігання. Товсті стебла дозволяють не використовувати при вирощуванні шпалери. Переваги - ягоди мають відмінні смакові якості і товарний вигляд. Недолік - схильність до гниття коренів;
  4. Джоан Джі. Ремонтантна малина. Відрізняється стійкістю до посухи та багатим урожаєм. Переваги - великі ягоди легко відділяються від плодоніжки, на стеблах немає шипів. Недоліки - вимагає підв'язки;
  5. Полиця. Це ранній сорт ремонтантної малини вивели в Голландії. Він прекрасно підходить для переробки та заморозки. Переваги - великий вихід товарної ягоди. Недоліки - цей сорт нестійкий до кореневого раку і припікається при сильній спеці.

Якщо ви плануєте займатися таким бізнесом у великих масштабах, не варто обмежуватися одним сортом. Розсадите на окремих ділянках кілька сортів. Це допоможе вам визначити, який з них більше підходить для кліматичних умов вашого регіону.

технологія вирощування


Тепер ознайомимося з агротехнікою вирощування малини. Посадковий матеріал висаджують ранньою весною або восени, перед першими заморозками. Ширина міжряддя - 2,5 м, відстань між кущами - 50 см. На 1 сотці землі поміститься приблизно 80 саджанців. Найзручніше висаджувати малину в попередньо викопану канавку. Надалі це істотно полегшить вам полив.

В якості добрива можна використовувати перепрілий гній. Після посадки потрібно добре полити грунт, нанести шар мульчі і зрізати пагони до рівня землі. Якщо обраний вами сорт вимагає підв'язки, необхідно через кожні 5 м вбити кілки і натягнути дріт. У наступному році, після проріджування і прополки, ви зможете підв'язати до неї рослини. Один кущ може складатися з 7 пагонів. Іншу поросль потрібно видалити, інакше ви втратите частину врожаю.

Малина - це вологолюбна рослина, тому, щоб отримати хороший урожай, потрібно забезпечити регулярний полив. Якщо фінансові можливості не дозволяють вам встановити спеціальну систему крапельного поливу, поливайте кущі в траншею зі звичайного шланга.

Вирощування малини в теплиці

Якщо подивитися відео вирощування ремонтантної малини, можна зрозуміти, що більшість видів цієї культури вирощують саме в теплицях. Взимку свіжі ягоди коштують дуже дорого, тому багато фермерів висаджують малину восени. Оскільки агротехніка вирощування ремонтантної малини схожа з технологією вирощування літньої, можна цілий рік отримувати урожай і з звичайних сортів.

Не забувайте про те, що малина взимку більш вразлива для шкідників, тому вам доведеться витратити чимало грошей на засоби захисту. Крім того, знадобитися певний капітал на підтримку в теплиці необхідного температурного режиму та вологості.

Фінансові вкладення і прибуток


Ми розглянули різні методи вирощування малини. Тепер спробуємо підрахувати, скільки грошей знадобиться для того, щоб почати такий бізнес. Оскільки ціни на посадковий матеріал і готову продукцію істотно відрізняються в залежності від регіону, привести точні розрахунки досить проблематично. У будь-якому випадку вирощування малини як бізнес передбачає наступні витрати:

  1. Оренда земельної ділянки;
  2. Придбання робочого інвентарю;
  3. Зарплата помічникам;
  4. Закупівля саджанців;
  5. Купівля тари для транспортування;
  6. Витрати, пов'язані з транспортуванням ягід.

Один саджанець малини коштує близько 0,5 доларів. Щоб засадити ділянку 10 соток, знадобиться 800 саджанців. На це ви витратите приблизно 400 доларів. Якщо ви обмежені у фінансових коштах, саджанці можна виростити самостійно. Завдяки цьому ви заощадите пристойну суму. Такий варіант підходить для новачків, які шукають, на чому заробити в селі з нуля.

Середній показник врожайних сортів - 2,5-3 кг з одного куща. Тобто з ділянки в 10 соток ви отримаєте 2-2,4 т готової продукції. За якою ціною ви продасте свій товар - вирішувати вам. В середньому за нього можна виручити приблизно 2 тис. Доларів. Якщо відняти всі витрати, залишиться приблизно 1 тис. Доларів. Після першого року плодоношення рентабельність бізнесу почне помітно збільшуватися. Якщо ви будете вирощувати ягоду і саджанці на продаж на великих ділянках, можна більше не замислюватися над тим, чим зайнятися в селі щоб заробити грошей .

канали збуту


Малина - це швидкопсувний товар, тому перед тим як зайнятися таким бізнесом, потрібно знайти надійні ринки збуту. Оскільки така продукція завжди затребувана на ринку, з реалізацією ягід зазвичай не виникає ніяких проблем.

Якщо ви займаєтеся вирощуванням малини на присадибній ділянці, розкажіть про свій бізнес знайомим, колегам і сусідам. Можна також замовити рекламні листівки і розклеїти їх на найближчих зупинках громадського транспорту. Надалі практично всі клієнти, які купували у вас малину, стануть постійними покупцями.

Підприємці, які займаються вирощуванням малини в теплиці взимку, можуть домовитися про співпрацю з магазинами, супермаркетами, кафе і ресторанами. У холодну пору року вони закуповують свіжу ягоду за високими цінами. Ще один прибутковий варіант - це власна торгова точка на ринку. У такому випадку ви зможете збувати продукцію за роздрібними цінами. Фермери, які вирощують малину в великих обсягах, можуть поставляти ягоду оптом на консервні заводи.

Рентабельність і терміни окупності бізнесу

Якщо розглядати вирощування малини як бізнес рентабельність такого підприємства досить висока. Але, слід також пам'ятати і про те, що цей показник багато в чому залежить від погодних умов, попиту на продукцію і середньої ціни в вашому регіоні.

За даними статистики, рентабельність вирощування дворічних сортів малини становить 35%. Всі початкові вкладення можна повернути за 4 роки. Якщо говорити про ремонтантних сортах, рентабельність їх вирощування досягає 65%. Стартові інвестиції окупаються за 3-3,3 року. Щоб підвищити рентабельність бізнесу, можна паралельно зайнятися вирощуванням малини з насіння. З продажу живців і відростків можна отримувати непоганий прибуток. це відмінна ідея без вкладень в сільській місцевості , Яку може без проблем реалізувати будь-який починаючий підприємець на власній присадибній ділянці.

висновки

Ми ознайомили вас з основними особливостями вирощування малини на продаж. Наші співвітчизники люблять цю смачну ягоду, але далеко не всі мають можливість вирощувати її самостійно, тому такий товар завжди користується великим попитом на ринку. Якщо ви шукаєте, яким бізнесом зайнятися з нуля в сільській місцевості , Обов'язково розгляньте цю перспективну і досить прибуткову ідею.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама