Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування розсади перцю

  1. підготовка ґрунту
  2. Вирощування перцю в горщиках
  3. Догляд за розсадою
  4. полив розсади
  5. підживлення розсади
  6. висадка розсади
  7. Безрассадний спосіб вирощування

Вирощування розсади перцю

При вирощуванні розсади в кімнатах або теплицях насіння можна висівати в стандартні розсадні ящики, розсадні касети або стаканчики (горщики) діаметром 9-10 см, а в теплих парниках - прямо в грунт. Ще частіше насіння спершу сіють в ящик, після появи у сіянців перших справжніх листочків пікірують їх в горщики.

підготовка ґрунту

У цього способу є і свої переваги, і свої недоліки. З одного боку, є присутнім ризик, що при пікіровки ушкодяться коріння, тому, якщо ви вирощуєте дорогий сорт солодкого перцю, краще не ризикувати (гіркий перець переносить пікіровку набагато краще), але з іншого - у сіянців у міру зростання трохи змінюються «смаки», і дуже добре, коли спочатку їм дістається дуже ситна для них суміш з перегнійної і городньої землі в рівних частках, а потім - більш рихла і з трохи меншою кількістю азоту, але збагачена іншими добривами. Наприклад, суміш торфу з тирсою в пропорції 7: 3, верхового і низинного торфу (навпіл) і навіть чистий малоразложившийся верхової торф, за умови, що в торф будуть додані прибирають зайву кислотність вапнують матеріали (ті ж, що і в грунт) в такому кількості, щоб рН після цього склав 6,4--6,8. Для підгодівлі на 10 л грунту в земляну суміш треба додати 7-10 г сечовини, 30-40 г суперфосфату, 10-15 г сульфату калію і 3 г сульфату магнію.

Якщо перець пікірувати ви не будете, його можна залишити як у першій суміші, так і в будь-який з перерахованих, але врожайність його буде трохи меншою, ніж при вдалій пікіровці. Втім, його втрата не надто велика, і тому з хорошими врожайними сортами, мабуть, краще не експериментувати.

Вирощування перцю в горщиках

Перш ніж засипати суміш в горщики і ящики, на їх дно обов'язково треба прокласти хороший дренаж, щоб в них не застоювалася і не підгнивала вода. Якщо ви будете сіяти насіння в ящик, поверх шару дренажу потрібно насипати 7-8 см земляної суміші (в горщиках або стаканчиках приблизно така товщина виходить сама по собі). Поверхня ґрунту в ящику треба вирівняти, зробити на ній борозенки на відстані 5-6 см один від одного і вручну розкласти по ним заздалегідь підготовлені насіння на відстані 1-2 см один від одного. Закладати в землю їх не треба, достатньо засипати зверху борозенки в ящику або лунки в стаканчику шаром перегнійної грунту або піску близько 0,5 см завтовшки, а потім акуратно, не вдавлюючи в грунт, злегка ущільнити.

Вже посіяні насіння треба добре полити, тримаючи лійку невисоко, щоб не вимити їх з грунту занадто сильним струменем води, а після цього - накрити склом або поліетиленовою плівкою. Відразу ставити ящик або стаканчики в світле місце (наприклад, на підвіконня) не треба, для початку (до появи сходів) достатньо, щоб воно було теплим. Для того щоб добре прорости, насінню потрібна температура +22 ... 28 ° C, тому в кімнатах ящик краще поставити біля батареї і стежити тільки за тим, щоб земля в ньому не пересохла.

Догляд за розсадою

Перець любить хороше освітлення, тому, коли з'являться сходи, ящик або стаканчики з сіянцями треба відразу ж переставити в добре освітлене місце - на підвіконня або ближче до лампи. Лампи знадобляться і для того, щоб сіянці НЕ зачахнули при затяжний похмурій погоді; досвечивать їх доведеться рівно стільки, скільки тривав би при ясному сонечку звичайний світловий день.

При цьому дуже важливо простежити за тим, щоб розсада, навіть ненадовго, не потрапляла під протяги - через них вона стане хворіти, ослабне і може навіть загинути. Це нерідко трапляється, коли її вирощують в житловому будинку на підвіконні. Тому, перш ніж кудись ставити ящики, стаканчики або касети з сіянцями, обов'язково перевірте, чи немає в цьому місці протягів. Якщо є - заклейте краще вікна або стики між склом і рамами в теплиці і не залишайте кватирки поруч з розсадою прочиненими. В крайньому випадку можна помістити рослини в окремі міні-теплички або під поліетиленові ковпачки.

У теплицях температурний режим перцю забезпечують за тією ж схемою, що і для помідорів , Але на 2-3 градуси вище.

полив розсади

Розсаді перцю потрібно дуже багато води, більше, ніж помідорів, при її нестачі плоди виростуть дрібними, кривими і несмачними. Розсаду треба поливати дуже часто - так, щоб земля в ящику або стаканчику весь час була трохи вологою (але не занадто мокрою). Вода для поливу повинна бути теплою (не нижче кімнатної температури), від дуже холодною розсада може захворіти і навіть загинути. Треба стежити і за тим, щоб повітря в місці, де вона росте, був не надто сухим, і тому в житлових будинках, де його сильно сушать батареї, молоді рослини треба щодня обприскувати, а приміщення - часто провітрювати, але не забувати при цьому захищати перець від протягів.

Після того як у зростаючого в ящику перцю з'явиться перша пара справжніх листочків, розсаду треба буде обережно распикировать, а потім добре полити сіянці. Якщо ж вони ростуть в горщиках, натомість їх до змикання листя просто спочатку ставлять впритул, а потім поступово розсовують так, щоб листя сіянців не перекривали один одного і не забирали у сусідів світло.

підживлення розсади

Поки розсада росте, її слід двічі підгодувати. Перший раз це треба зробити, коли у більшості сіянців з'являться по 3-4 справжніх листка, а другий раз - коли справжніх листків буде вже 5-6. Підгодовувати сіянці можна тими ж добривами, що і помідори, а для того, щоб плоди вийшли ще більш якісними, варто додатково хоча б один раз влаштувати розсаді позакореневе підживлення мікродобривами. Нею можна замінити одне з обприскувань.

Гартують розсаду перцю так само, як помідорову : Перед висаджуванням прямо на грядку розсаду треба загартувати - за 7-10 днів до висадки у відкритий грунт по можливості знизити температуру і скоротити частоту поливів.

Висаджувати розсаду в грунт можна буде після того, як він добре прогріється (коли температура грунту перевищить + 15 ° C), але не раніше ніж через 60 днів після появи сходів (тільки в самих південних областях та на ПБК розсаду можна висаджувати через 45 днів) , і обов'язково на сонячне, захищене від вітру місце, а в теплиці і парники - в міру досягнення сіянцями потрібного віку.

Крім того, їх готовність до висадки можна обчислити за зовнішнім виглядом: у придатній до висадки на постійне місце розсади солодкого перцю має з'явитися вже 7-8 справжніх листків (до 10), висота сіянця повинна бути від 20 до 30 см, а у гіркого перцю - 5-6 справжніх листків при висоті 15-16 сантиметрів.

Особливо сильно від віку розсади залежить врожай солодкого перцю (гіркого - трохи менше). У нього найбільше плодів виростає на кущах, розсаду яких висадили на постійне місце на 80-90-й день після появи сходів, тоді як у 60-денний розсади врожайність виявляється майже в два рази менше.

висадка розсади

Розсаду перед висадкою треба полити так, щоб земля в ящику добре розм'якшилася, а на грядці, куди ви її будете висаджувати, потрібно заздалегідь зробити лунки або борозни. Поміщати в них саджанці потрібно на ту ж глибину, на якій вони росли в ящику, що не оголюючи коріння і не прікапивая прикореневу шийку. Якщо ж ви користувалися стаканчиками (горщиками), саджанці можна помістити в землю прямо з ними.

Висаджують сіянці найчастіше або рядовим способом, або стрічковим дворядковим. При рядовому способі відстань між міжряддями повинно скласти близько 50 см для гіркого перцю і 70 см - для солодкого овочевого, а між рослинами в ряду - 10-15 для гіркого і від 15 до 30 - для солодкого, з урахуванням сорту: чим більше кущ, тим більшим має бути і відстань. При стрічковому способі більш вузькі міжряддя (близько 40 см) чергують з більш широкими (80-90 см), відстань між рослинами в ряду повинна бути таким же, як і при звичайному рядовому.

Безрассадний спосіб вирощування

У південних і деяких інших досить теплих областях перець можна виростити і без розсади. Сіяти насіння в грунт можна тільки після того, як він прогріється (до температури не нижче + 8 ° C), - не раніше ніж з середини квітня. Закладати насіння треба глибше, ніж в теплому приміщенні, - на глибину 2-3 см.

А от чи варто вирощувати перець цим способом - інше питання. При такому пізньому посіві і перші плоди у нього встигнуть пізніше, і сам термін плодоношення в цілому виявиться коротше, а отже, і загальний врожай буде меншим.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама