Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування Розсади в домашніх умовах: Основні Прийоми

  1. Як вибрати якісне насіння?
  2. Чи можна збирати насіння в домашніх умовах?
  3. зберігання насіння
  4. підготовка ґрунту
  5. Коли садити томати на розсаду?
  6. Як правильно висаджувати насіння помідор?
  7. Догляд за саджанцями
  8. пікіровка
  9. Перенесення саджанців в грунт
  10. розсада перцю
  11. посадка насіння
  12. Поливання розсади. оптимальна температура
  13. Чи потрібна перцю пікіровка?
  14. Висадка в грунт
  15. розсада огірків
  16. Вирощування розсади капусти
  17. розсада баклажанів
  18. розсада полуниці
  19. розсада петунії
  20. Лампи для підсвічування розсади

У більшості регіонів Росії для отримання повноцінного врожаю потрібно вирощування розсади в домашніх умовах

У більшості регіонів Росії для отримання повноцінного врожаю потрібно вирощування розсади в домашніх умовах. Опишемо детально терміни і способи висаджування більшості городніх культур - томатів, перцю, огірків, капусти, правила посадки квітів, а також види ламп, використовуваних для підсвічування.

Як вибрати якісне насіння?

Велика кількість вибору насіння

Якість вирощуваних культур і їх врожайність багато в чому залежать від правильності підбору насіння. На жаль, в останні роки в продаж часто надходить пересортиця - замість зазначених сортів в пакети фасуються не тільки інші сорти, але навіть насіння інших культур. Та й їх схожість залишає бажати кращого.

Непогані насіння реалізують фірми «Сідок», «Російський город», «Гавриш». Компанії «Аеліта», «Біотехніка», «Агрофірма», «Пошук», на жаль, перестали стежити за якістю - на їх продукцію скаржаться багато городники.

Врожайність культур з року в рік може варіюватися. Щоб підстрахуватися, краще висаджувати по 2-3 сорти кожної з культур.

При купівлі насіння обов'язково звертайте на район зростання тієї чи іншої культури. Наприклад, насіння томатів для відкритого грунту південних сортів для вирощування в умовах Сибіру можуть бути непридатні.

повернутися до меню ↑

Чи можна збирати насіння в домашніх умовах?

Добре доспілі насіння, зібрані з власного городу, сходять дружно. Плюс ви завжди будете точно знати, в якому році ви їх заготовили.

Клопоту з насінням квітів менше. Визріли квітконосні пагони добре просушують і вилущують з них насіння, які розкладають по паперовим пакетиках. Злегка недозрілі насіння цілком можуть дійти в приміщенні. Не забудьте лише підписати називання сорти і дату збору (адже насіння зберігає схожість лише кілька років).

добірні насіння

Плоди томатів, перців, огірків необхідно відбирати самі великі, рівні, добре визріли, навіть трохи переспілі. Допускається залишати їх дозрівати на віконці. Потім насіння разом з соком видавлюють в невелику ємність і відправляють для бродіння в тепле місце на 2-3 дні. Якщо рідини недостатньо, можна трохи долити води.

Подібна ферментація (бродіння) необхідна з кількох причин:

  • в процесі неї насіння знезаражуються, занесені з городу бактерії, збудники хвороб, гинуть;
  • тендітному паростку не завжди вдається швидко прорвати найтоншу плівку (плаценту), яка покриває кожне зернятко; в процесі зброджування вона розчиняється;

Злиплі насіння розібрати по одному насіння дуже складно, після зброджування мезги (подрібненої маси плода) ця проблема зникає. Як тільки на поверхні з'являється тонка темна плівка плісняви, насіння добре промивають (робити це зручніше за допомогою сита) і розкладають на невеликий шматок марлі або тонку тканину для просушування.

При зборі гібридного насіння є одна особливість - вважається, що визріли плоди цих рослин не будуть мати ознаки материнського сорту. Однак і з них можна зібрати цілком пристойний урожай. Іноді такі рослини за деякими ознаками навіть перевершують батьківський сорт.

повернутися до меню ↑

зберігання насіння

Для того, щоб вони не втратили схожість, зберігати насіння необхідно в сухому місці при кімнатній температурі. Щоб уникнути появи цвілі упаковувати їх у целофанові пакети не рекомендується - вони повинні дихати.

Щоб уникнути появи цвілі упаковувати їх у целофанові пакети не рекомендується - вони повинні дихати

У холодильній камері - генофонд Міністерства сільського господарства США в Еймсі, Айова

Терміни зберігання насіння у різних культур неоднакові. У огірків цей період дорівнює 3-4 років. В принципі, зберігаються вони набагато довше (іноді до 10 років), однак після зазначеного часу відсоток схожості поступово знижується. Насіння капусти та перцю зберігаються трохи довше - 3-5 років. Хороша схожість томатів гарантується лише в перші 3-4 роки. У квітів в залежності від виду вона може варіюватися від 2-3 до 8 років.

Насіння овочів Збереження схожості (роки) Пастернак, селера, цибуля ріпчаста, шніт-цибуля 1-2 Лук-порей, петрушка, кріп, щавель, ревінь 2-3 Морква, перець, салат 3-4 Баклажан, ріпа, буряк, цвітна капуста 3-5 Білокачанна капуста, редис, редька, томат Горох 4-6 Кукурудза, боби, квасоля 5-7 Диня, кабачок, огірок, патисон, гарбуз 6-8

Насіння огірків на наступний рік ніколи не висаджують - зі свіжого насіння ви отримаєте лише пустоцвіт. Найбільш урожайними вони будуть на 2-3 рік після збору. А ось томати, навпаки, краще садити в перший же рік - в цей період вони дають найкращу схожість.

повернутися до меню ↑

підготовка ґрунту

Паростки рослин в добре удобреному землі будуть міцними і здоровими

Найбільш популярним грунтом для розсади є суміш городньої землі, перегною і торфу (в пропорції 2: 1: 1). Якщо земля досить родюча, лишком захоплюватися добривами не варто - при необхідності їх вносять лише після появи у рослин справжніх листочків. До пікіровки (пересадки густих молодих сходів в окремі горщики) насіння розсаджують в одну ємність.

Відразу ж кидати насіння в холодну землю, занесену з вулиці, не варто. Для запуску метаболічних процесів її необхідно спочатку пролити теплою водою, а потім залишити на кілька днів для ферментації. Незалежно від того, куплений чи грунт в магазині або взятий з власного городу, він вимагає знезараження.

В іншому випадку тендітні сходи швидко почнуть дивуватися найнебезпечнішими хворобами і шкідниками, які потрапляють на насіння з заражених плодів. Якісно прожарити велику кількість грунту через сильний запаху в умовах квартири нереально. Невелике його кількість можна пропарити на водяній бані.

Для отримання якісної розсади потрібно не надто важка родючий грунт

Найчастіше ж для знищення бактерій землю поливають дезинфікуючими розчинами марганцю або біопрепаратами: «Фітоспорін», Фітоп »,« Бар'єром »і т.д. Щоб уникнути попадання в грунт хвороботворних бактерій і личинок комах ємності, використані в минулих сезонах для розсади, також необхідно ретельно промити і обробити будь-яким з перерахованих вище розчинів.

Знищити личинки комах подібним способом не вийде. Тому принесену з магазину землю необхідно тричі виморозити. Спочатку її виставляють на тиждень на балкон, потім на кілька днів заносять в будинок і т.д. Перед висаджуванням насіння земля повинна добре прогрітися.

Досвідчені садівники для розсади кожної з культур готують свою суміш ґрунту. Наприклад, в грунт для посадки томатів, перцю та баклажанів додають річковий пісок - він робить грунт більш легкою. У розсаду капусти, крім перегною і піску, можна додати трохи вапна.

повернутися до меню ↑

Коли садити томати на розсаду?

Помідори для вирощування в теплицях в центральних і північних районах Росії вирощують тільки розсадним способом. насіння ґрунтових томатів допускається висаджувати відразу ж в грунт, без використання розсади. Але, якщо ж ви хочете отримати ранній рясний урожай, краще також попередньо підростити їхнього будинку.

Але, якщо ж ви хочете отримати ранній рясний урожай, краще також попередньо підростити їхнього будинку

Терміни посіву помідор в різних регіонах можуть відрізнятися.

  • Наприклад, висаджування тепличних помідорів в Підмосков'ї на розсаду проводиться вже 5-10 березня
  • Хоча цей час залежить від сортів - деякі з них мають більший йди менший термін вегетації
  • Наприклад, насіння великоплідних помідорів, що дозрівають повільно, садять вже в кінці лютого
  • Томати для відкритого грунту сіють пізніше, 20-25 березня
  • Підрахувати терміни посадки в конкретному регіоні нескладно
  • Виробники насіння обов'язково вказують на кожній пачці терміни вегетації (час від першого всхода до збирання врожаю) кожного сорту
  • Наприклад, для середньостиглих помідорів він становить 90-100 днів

Якщо вікна квартири входять на тіньову сторону, занадто рано сіяти будь-які рослини на розсаду не варто. Вони перетягнуть, будуть слабкими і хворобливими. Та й переносити тонкі тендітні стебла у відкритий грунт буде складно. Краще зрушити термін їх посадки на 1-1,5 тиждень пізніше.

повернутися до меню ↑

Як правильно висаджувати насіння помідор?

Безпосередньо перед посадкою насіння занурюють в розчин солі, соди або марганцю на 10-15 хвилин, а потім промивають. Для прискорення проростання при бажанні їх можна обернути вологою ганчіркою, покласти на тарілку і витримати добу.

Для прискорення проростання при бажанні їх можна обернути вологою ганчіркою, покласти на тарілку і витримати добу

Посадка насіння помідор

Після знезараження насіння приступають до посадки. Для цього їх розкладають в борозенки глибиною 1 см на відстані 3-4 см або просто розсипають по поверхні, а потім засипають достатнім шаром землі. Щоб вона не пересихала, ємність краще закрити плівкою - адже світло лежачим в землі насінню поки не потрібен.

Відразу ж після появи входів її прибирають, а ємність переносять ближче до світла. Якщо насіння попередньо замочували, то паростки можуть вискочити вже на 2-3 день. Під час висадки сухого насіння рослини почнуть прокльовується тільки на 4-5 день.

повернутися до меню ↑

Догляд за саджанцями

  • Оптимальна температура для росту помідор 22 ° С, в нічний час - 18 ° С
  • При ранній посадці розсади в лютому-березні природного світла поки ще не досить. Щоб рослини не перетягувати, використовують підсвічування
  • Поливання здійснюють у міру висихання верхнього шару грунту
  • У перший час вологи потрібно небагато, і поливають їх через 2-3 дня
  • У сонячні дні земля просихає трохи швидше
  • У міру набору зростання і розростання коренів води потрібно більше, і поливати слід частіше - через день, а в жаркі дні і щодня

Перша підгодівля помідорів потрібно лише через пару тижнів після появи паростків

Надалі добрива вносять потроху не частіше 1 разу на тиждень. Використовувати краще натуральні компоненти - деревну золу або настій сухих рослин (ідеальний варіант - кропив'яний настій), запасених з літа.

повернутися до меню ↑

пікіровка

Після появи 2-3 справжніх (зубчастих) листочків приступають до пікіровки - пересадці в ємності об'ємом близько 0,5-0,7 л. Вивчайте, що рослині доведеться рости ще пару місяців, тому висаджувати в горщики меншого обсягу не рекомендується - томатам потрібно наростити гарні коріння. В іншому випадку врожайність буде невисокою.

Щоб вода не застоювалася на дні ємності, обов'язково зробіть в ньому невеликі отвори. Підвіконня залишиться чистим, якщо ви будете використовувати піддони. За пару годин до пікіровки розсаду необхідно добре пролити водою - дістати її з землі, не пошкодивши коріння, буде простіше.

Для пересадки вибирають найміцніші паростки з товстим стеблом і добре розвиненими країнами. Хирляві і хворі рослини вибраковують - вони вже не дадуть великого врожаю.

Хирляві і хворі рослини вибраковують - вони вже не дадуть великого врожаю

пікіровка томатів

Акуратно за допомогою невеликої лопатки дістаємо паросток із землі і переносимо в підготовлену ємність. На відміну від багатьох інших видів рослин, заглиблювати паростки томатів допускається по самі листочки - частина стебла, потрапивши в землю, тут же дасть нові коріння. Виконайте в землі отвір глибиною 4-5 см, добре її пролийте і акуратно помістіть туди паросток.

Деякі городники для кращого розгалуження коренів злегка їх прищипують. Однак це питання точаться суперечки - хто-то, навпаки, стверджує, що подібна процедура лише шкодить природному росту.

Щоб коріння рівномірно розподілилися до самого дна, рясно полийте рослина вже після того, як засипали його землею. Коріння «втягне» ближче до дна, а надлишок води поступово піде через отвори.

Помідори чудово переносять пікіровку - приживаються практично всі рослини. Більш того, вона сприяє швидкому розвитку бічних коренів. Але все ж, щоб паростки менше страждали, перенесіть на пару днів їх в затінене місце подалі від яскравого світла.

повернутися до меню ↑

Перенесення саджанців в грунт

У Підмосков'ї помідори в теплицю переносять в кінці квітня - травні. У відкритий грунт їх висаджують тільки після закінчення поворотних заморозків, які часто бувають на початку червня.

Землю необхідно підготувати ще з осені - видалити коріння бур'янів і добре удобрити. Перед посадкою на відстані 60 см готуються лунки глибиною на багнет лопати. Щоб на 1 кв. м помістилося більше рослин, можна висадити їх в шаховому порядку.

На дно кожної лунки краще покласти пару жмень перегною (чистий гній просто спалить коріння)

Якщо рослини занадто витягнулися на віконці, не біда. При використанні похилій посадки ви лише збільшите врожайність. Для цього підготуйте довгу борозну і акуратно розкладіть стебло по всій довжині, піднявши над поверхнею лише верхню його частину, а потім засипте його землею. Намагайтеся діяти акуратно, щоб не зламати рослину.

У спекотні дні саджанці краще на кілька днів прикрити листям лопуха або газетами. Так вони приживуться набагато швидше.

Чорна мошка (цикадка) дуже небезпечна для слабких, тільки висаджених в грунт пагонів томатів. Однак загартовані рослини страждають від неї набагато менше. Перед посадкою частіше виносьте розсаду вночі на балкон. Колір листя у добре загартованих рослин повинен придбати невеликий фіолетового відтінку.

Читайте також: повернутися до меню ↑

розсада перцю

Ця культура більш примхлива і вимоглива, ніж томати, і вимагає особливих умов вирощування. Навіть в південних районах його ніколи не висаджують відразу в грунт - щоб збільшити терміни плодоношення, вирощують перець тільки через розсаду.

Навіть в південних районах його ніколи не висаджують відразу в грунт - щоб збільшити терміни плодоношення, вирощують перець тільки через розсаду

розсада перцю

Для теплиць необхідно вибирати високорослі сорти. Для вирощування на грядках під плівкою ідеально підійдуть середньо- і низькорослі. Ранні сорти висівають за 2 місяці до перенесення в грунт, а пізні - за 70-75 днів.

повернутися до меню ↑

посадка насіння

Перець надзвичайно вимогливий до якості грунту. Шкідливий йому як свіжий гній, чистий торф, так і щільна кислий грунт. Для висадки насіння краще використовувати легку суміш з торфу, перегною, річкового піску і землі. Бажано додати і трохи деревної золи.

Бажано додати і трохи деревної золи

Посадка перцю на розсаду

Знезаражені насіння перцю, так само, як і томатів, закладають на глибину 1 см. Висаджують його відразу на постійне місце в горщики діаметром до 8 см. Так як коріння цієї рослини не дуже розгалужені, великі ємності не потрібні.

Плоди у формі циліндрів або конусів більше підходять для приготування салатів. Причому чим вони темніші, тим будуть солодше. Маринувати краще дрібні перчики. Фарширувати найзручніше плоди у вигляді «кубиків».

повернутися до меню ↑

Поливання розсади. оптимальна температура

полив розсади

  • Незважаючи на високу посухостійкість, розсада перцю добре відгукується на поливання
  • Робити це потрібно нечасто, раз в 5 днів
  • Оптимальна денна температура для росту + 22-25 ° С
  • Вночі досить 11-14 ° С
  • Так само, як і помідори, перець необхідно підготувати до висадки в грунт за допомогою загартовування
  • При встановленні нічної температури + 15 ° С його краще виставити на балкон

Під час сильних вітрів не залишайте на балконі вікна відкритими - перець не виносить протягів.

повернутися до меню ↑

Чи потрібна перцю пікіровка?

Ця культура дуже погано переносить пікіровку - паростки приживаються повільно і довго хворіють. Так як в цей час перець перестає рости, то через втрачені під час пересадки термінів врожайність може знизитися.

Так як в цей час перець перестає рости, то через втрачені під час пересадки термінів врожайність може знизитися

поливання перцю

Якщо пікіровка все ж необхідна, необхідно дочекатися перших двох справжніх листків. Затягувати з пересадкою не варто - підросли паростки приживатися будуть гірше. Перець не переносить сильного заглиблення стебла в землю - пікірують його тільки до сім'ядольних листів.

повернутися до меню ↑

Висадка в грунт

Висадку перцю виробляють, коли мине загроза поворотних заморозків. У центральній частині Росії саджанці переносять в теплицю вже в кінці квітня, під плівку - до кінця травня, у відкритий грунт ще пізніше - на початку червня.

Перець не переносить заморозків. Якщо томати легко можуть пережити нульову температуру, то для перцю може виявитися згубним навіть тривале її зниження до + 3 ° С. При температурі нижче 15 ° С або різких її перепадах він просто перестає розвиватися, тому в холодну погоду поза теплиці врожаю не чекайте. Чи не визріває він і в півтіні або загущених посадках - для розвитку рослини потрібно досить сонця.

Висадка перцю в грунт

Для цієї культури вибирають саме сонячне місце, захищене від протягів. Під час висадки у відкритий грунт для гарного прогріву грунту грядки краще підняти на 30-50 см. На глинистих ґрунтах землю необхідно перекопати з додаванням перегною, піску і тирси.

Піщаний грунт вимагає додавання торфу, трохи глинистої землі і перегною. Під час висадки у відкритий грунт необхідно дочекатися прогрівання грунту до 15 ° С. Поспішати не слід - на холоді перець зупинить зростання, і врожайність знизиться.

Оптимальна відстань між рослинами - 40 см, між рядами 70 см. Для високорослих перців яку необхідно ще збільшити. Заглиблювати стебло в землю не слід! Намагайтеся висадити рослину точно так же, як воно росло в горщику.

Багато городників занадто захоплюються добривами. Але мало хто знає, що звичайна сечовина, дійсно, істотно підвищує врожайність, відноситься до нітратів. Її надлишок може привести до найсильнішого отруєння.

Читайте також: повернутися до меню ↑

розсада огірків

Вирощувати цю культуру розсадою не так-то просто. Адже її паростки ніжні і не виносять різкого перепаду вологості і температур. Щоб уникнути таких перепадів, навіть в будинку вирощувати розсаду краще під плівкою, в якій зроблено отвори для виходу надлишку вологи. Дуже капризна і коренева система огірків - досить пошкодити тонкі корінці, і рослина буде погано приживатися.

Перед посадкою насіння нужно впорядкуваті. Для цього їх поміщають в невелику ємність з водою. Для знезараження в неї додають сіль, харчову соду або марганцівку. Спливли легкі насіння відбраковують. Решта ретельно промивають водою - сіль і сода не повинні потрапити в землю.

розсада огірків

Ідеальний ґрунт для розсади огірків - суміш торфу, тирси з додаванням невеликої кількості коров'яку. Ємність краще вибрати невелику, адже висадку у відкритий грунт проводять у віці 25-30 днів (занадто великі рослини приживатися будуть гірше). У великих же горщиках грунт може закиснути.

Заглиблюють насіннячко в грунт на 1,5 см. Краще висаджувати відразу по 2 штуки - в подальшому більш слабкий паросток видаляють. Після посадки землю добре проливають водою, а ємність закривають склом і ставлять у тепле місце.

На основне місце в теплицю огірки висаджують в середині травня, при миновании загрози заморозків. Загущать рослини не варто - їх розсаджують на відстані 50 см в шаховому порядку. Занадто часта посадка через нестачу циркуляції повітря чревата розвитком небезпечної хвороби - борошнистої роси.

Читайте також: вернуться до меню ↑

Вирощування розсади капусти

Терміни посіву капусти залежать не тільки від регіону, але і сорту рослини. Вегетативний термін пізньостиглих сортів, таких як Московська, Амагер, Колобок, Цукрова Голова, чималенький і становить 160 днів, тому висаджують їх вже в кінці лютого. Середньостиглі сорти визрівають близько 100 днів. Вегетація ранньостиглих сортів до 80 днів.

Розсаду середньостиглих і ранньостиглих сортів краще висаджувати відразу на вулицю в невелику тепличку. Адже домашній мікроклімат - недолік вологи і температуру понад 16-20 ° С капуста переносить погано.

При вирощуванні пізньостиглих сортів для горщиків з розсадою необхідно вибрати саме прохолодне місце в будинку. На віконці поруч з батарей вона буде хирлявої, великих тугих качанів з неї ви не отримаєте. Якщо є можливість, розсаду краще винести на балкон або неопалювальну веранду.

Якщо є можливість, розсаду краще винести на балкон або неопалювальну веранду

розсада капусти

Насіння загортають в борозенки 2 см завглибшки на відстані 4-5 см один від одного. Якщо вони розташовані частіше, після появи перших листочків рослини проріджують. До прокльовування сходів (це відбувається на 5-7 день) ємності з землею накривають плівкою.

Рослини не пікірують, а після появи 3-4 листочків переносять у відкритий грунт. Капуста спокійно переносить похолодання до -5 ° С, тому її висаджують у відкритий грунт вже в травні-червні, а під плівку навіть в кінці квітня.

При пересадці сильно заглиблювати паростки нижче сім'ядольних листків не варто. Якщо ви засипле землею верхівкову бруньку, качан з неї просто не зав'яжеться.

вернуться до меню ↑

розсада баклажанів

розсада баклажанів

  • Цьому південному рослині потрібно легкий, вологоємний, добре удобрений грунт - суміш перегною, тирси, торфу (2: 0,5: 1) з додаванням піску
  • Насіння загортають в грунт відразу по кілька штук в одну лунку на глибину 1,5-2 см на відстані 2-3 см
  • Після появи паростків з них залишають найсильніші
  • Пікіровку проводять тільки в крайньому випадку - баклажани переносять її погано
  • Період вегетації баклажанів 130-160 днів, тому їх необхідно посіяти на розсаду вже лютому
  • У парники їх переносять в травні-червні. Навіть досвідчені городники часто розводять руками
  • Як би вони не доглядали за розсадою, вона розвивається дуже погано або взагалі зупиняється в рості

Причин может буті декілька:

  • недолік мінералів: баклажани вельми вимогливі до грунту; добре розвиватися розсада буде тільки на добре удобреному грунті
  • зупинка росту можлива і при нестачі світла
  • надлишок вологи і, як наслідок, пошкодження кореневої системи
  • тісний ємність: якщо ви витягнете рослину з горщика і виявите, що коріння потемніли (перша ознака нестачі землі), пересадите розсаду в більшу ємність.
вернуться до меню ↑

розсада полуниці

Цю ягоду цілком можна посадити на розсаду із зібраних своїми руками або придбаних в магазині насіння. Для отримання сильних паростків робити це необхідно в лютому. Для цього готують пухкий грунт з суміші перегною, деревної золи і городньої землі (пропорції 3: 0,5: 3).

Можна і просто змішати перегній з піском 5: 3. Знезаражені насіння розкладають зубочисткою з інтервалом 3-4 см і, не засипаючи землею (вони проростають тільки на світлі) відразу ж закривають ємність плівкою.

Коренева система суниць перед посадкою повинна бути добре розвинена

Використовувати можна і торф'яні горщики - пікіровка в цьому випадку вже не буде потрібно. Чекати входів доведеться довго - 2-3 тижні. Рослини поступово привчають до зниження температури, ненадовго прибираючи плівку (спочатку на годину, потім на два і т.д.), лише після появи справжніх листочків.

Пікірують рослини при появі 3-4 зубчастих (справжніх) листя. Якщо полуниця розвивається швидкими темпами, пересадку в великі ємності можна повторити. На постійне місце в грунт її переносять, коли температура грунту досягає 12 ° С в травні-червні.

Читайте також: вернуться до меню ↑

розсада петунії

Для отримання рясно квітучих рослин починати посадку цих квітів слід вже в лютому-березні (терміни посадки залежать від конкретного регіону). Грунт для них повинна бути досить поживною і пухкої - використовувати можна як спеціальний грунт, який продають в магазині, так і суміш землі, перегною, піску і торфу.

Грунт для них повинна бути досить поживною і пухкої - використовувати можна як спеціальний грунт, який продають в магазині, так і суміш землі, перегною, піску і торфу

розсада петунії

Дрібні насіння петунії землею не засинають - важкий грунт не дасть їм зійти. Тому при посадці використовують сніг. Його розсипають по поверхні, а зверху акуратно зубочисткою розкладають насіння. При таненні сніг «втягне» їх в землю.

Щоб земля не пересохла, а оболонка насіння намокла і добре розчинилася, ємність відразу ж накривають поліетиленовою плівкою. Різко в один день прибирати її не слід. Після появи справжніх листочків плівку щодня відсувають спочатку на півгодини, потім годину і т.д. У відкритий грунт петунію переносять після встановлення теплої погоди. У середній смузі Росії цей час випадає на травень - початок червня.

вернуться до меню ↑

Лампи для підсвічування розсади

При посадці пізньостиглих сортів рослин в лютому-березні, коли сонця ще недостатньо, або при вирощуванні розсади на вікнах, що виходять на тіньову сторону, потрібна обов'язкова підсвічування. Інакше рослини перетягнуть, будуть чахлими, що позначиться на їх майбутньої врожайності.

Інакше рослини перетягнуть, будуть чахлими, що позначиться на їх майбутньої врожайності

світлодіодна фітолампи

Звичайні лампи розжарювання не годяться - для цих цілей необхідно обзавестися люмінесцентними. При відстані від джерела світла близько 1 м на один квадратний метр потрібно близько 150 Ватт. Для підсвічування можна придбати і спеціальну фітолампи з синіми і червоними світловими хвилями, найбільш важливими для росту рослин.

8.9 Загальний Бал

Ми постаралися зібрати для Вас найнеобхіднішу інформацію по даній темі. Если Ви НЕ згодні з цімі оцінкамі, заліште свой рейтинг в коментарях з аргументацією Вашого Вибори. Дякуємо за вашу долю. Ваша думка буде корисний іншім користувач.

Актуальність информации

9

доступність! застосування

8.5

Розкриття тими

8.5

Достовірність информации

9.5

Додати свой відгук

Як вибрати якісне насіння?
Чи можна збирати насіння в домашніх умовах?
Як правильно висаджувати насіння помідор?
Як вибрати якісне насіння?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама