Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування саджанців квітів на продаж - бізнес на ділянці

  1. Вирощування квітів на продаж. Позитивні і негативні сторони квіткового бізнесу
  2. У чому основні переваги даного бізнесу
  3. Тепер про недоліки ...
  4. Заплати податки і спи спокійно!
  5. Які квіти я вирощую, де беру насіння і скільки я на них витрачаю
  6. Найвигідніші сорти квітів
  7. Петунія - цариця клумби
  8. Сальвія, вона ж шавлія
  9. Целозія - ефектна красуня
  10. Агератум - "нестаріючий"
  11. Чорнобривці і айстри
  12. Вербена - "залізна трава"
  13. Важливі моменти в роботі з саджанцями квітів
  14. посадка
  15. Де брати грунт
  16. Ще кілька важливих моментів
  17. Скільки я заробляю і витрачаю в результаті - готовий бізнес-план

Квіти - це символ любові, краси і поваги. Їх дарують на свята або без жодного приводу; вони прикрашають клумби наших будинків і вулиць міста. Попит на квіти не закінчиться ніколи. І на цьому можна добре заробляти. Для старту такого бізнесу потрібно небагато: працьовитість, любов до рослин і кілька соток землі під теплиці.

Журналу Reconomica вдалося познайомитися і поспілкуватися з чоловіком, який вже 7 років займається квітковим бізнесом. З його розповіді ви дізнаєтеся всі плюси і мінуси в роботі з квітами, з чого почати і як розвиватися в цій сфері, а також ознайомитеся з популярними сортами вуличних квітів і способами їх вирощування.

зміст матеріалу

Вирощування квітів на продаж. Позитивні і негативні сторони квіткового бізнесу

Мене звуть В'ячеслав, проживаю в Могильові, Білорусь. Вже 7 років займаюся вирощуванням розсади різної овочевої продукції, а також розсади однорічних квітів. Саме про вирощування, догляду та продажу квіточок нижче і піде мова в даній статті.

Взагалі, займатися вирощуванням розсади на продаж можна в будь-якому регіоні нашої країни. Поки що люблять наші люди колупатися в землі, їсти вирощене власними руками.

Недарма наше споконвічне, слов'янське "дачник" так і не перевели на англійську мову.

Що стосується землі, то її треба багато. У мене заміський будинок, 6 соток з 25 відведені під теплиці. Теплиці звичайні, стовпи дерев'яні, накриваю плівкою. В майбутньому є плани поставити добротні полікарбонатні і провести туди автоматичне опалення.

У чому основні переваги даного бізнесу

По-перше, і це мені подобається найбільше, відносно нетривалий період усього сезону робіт: від посадки до продажу 3 місяці, сам продаж близько 1 місяця. Я розглядаю свої земляні роботи не як основну роботу, а скоріше як приробіток. Я офіційно працевлаштований у великій компанії, у відділі продажів. Я на хорошому рахунку у керівництва, тому мій безпосередній керівник йде мені назустріч, коли у мене йде "розпал сезону".

По-друге, і це мені теж дуже подобається, основні вкладення - це ваш труд. Грошові вливання мінімальні, і окупаються вони в десять разів! Але про фінансові деталі трохи пізніше.

Тепер про недоліки ...

А точніше про нестачу, тому що, на мій погляд, він один єдиний. Вирощування квітів - це пекельна праця.

Чому я називаю свою працю пекельним? Тому що це насправді фізично важка робота, яку можна оцінити, тільки занурившись в сам процес. Посадка, пересадка, поливання, ці нескінченні ящики, підготовка грунту і багато іншого.

Коли я в процесі задушевних бесід розповідаю про нюанси своєї праці друзям, вони співчутливо кивають головою, мовляв, вони розуміють, як це важко. Але коли вони приходять в гості і бачать, що у мене відбувається в моїх теплицях, то їх брови ще довго не опускаються. І вони тут же намагаються якомога швидше виїхати. Думаю, вони бояться, що я їх попрошу мені допомогти годинку-другу. А може розуміють, що своїми розмовами віднімають у мене і без того дорогоцінний час.

Заплати податки і спи спокійно!

Хочу зазначити, що офіційного оформлення мій бізнес в Білорусі не вимагає. Однак продаж саме квітів розглядається як підприємницька діяльність, що має на увазі сплату певного податку.

Читайте також: Як пов'язати своє життя з вирощуванням квітів. Професія агроном-квітникар .

Що я роблю? У січні я беру довідку в адміністрації свого району про те, що у мене є присадибна ділянка, де прописується все, що я на ньому вирощую. З цією довідкою я йду в податкову, але не в січні, а безпосередньо перед продажем. Разом, я оплачую всього 1 місяць продажі, травень. У цифрах це близько 50 у. е. Для зручності всі цифри я буду приводити в валюті.

Які квіти я вирощую, де беру насіння і скільки я на них витрачаю

Напевно, я здивую когось, але я продаю щорічно близько 2000 ящиків квітів. Ящиків у мене дійсно багато, близько 4000 штук, які я зберігаю в великому сараї.

У кожному ящику в середньому від 60 до 100 насіння, за винятком айстр і чорнобривців, розмір кожного ящика 40 на 60 см.

Знову я здивую когось, але я не витрачаю на насіння однорічних квітів ні копійки! Все насіння я беру від квітів, які я вирощую на своїй ділянці, а також на ділянці своїх улюблених сусідів, яких я безоплатно постачав щороку квіткової розсадою. Звичайно, в перший рік, коли я підключив до вирощування помідорно- перечно -огурцовой розсади ще й квіткову, мені довелося витратитися. Але і в перший рік витрати були ахові, приблизно 100 у.о. за все насіння.

Найвигідніші сорти квітів

За роки продажів я виробив свій асортимент квітів на продаж.

Найбільший дохід мені дають петунії, друге місце в моєму рейтингу займає сальвія, потім йде целозия гребенчатая (гребінці), айстри, чорнобривці, агератум. В останній рік ще підключив і вербену.

Є й інші види, але я поки зупинився на цих видах. Тепер опишу докладно кожен вид квітів, які я вирощую.

Петунія - цариця клумби

Почнемо з петуній. Не секрет, що петунії, як і дівчата, бувають різні - чорні, білі, червоні. А ще жовті, блакитні, фіолетові, рожеві, однотонні, в цяточку і багато-багато інших. Виділяють також каскадні і кущові.

Щороку я продаю 150 ящиків кущових петуній і 100 ящиків каскадних. В ящик поміщається близько 60 саджанців.

Досвідчені садівники знають, що якщо обидва ці види петуній на клумбі ростуть поруч один з одним, по крайней мере, в період інтенсивного цвітіння, то насіння з цих квітів на майбутній рік можна не брати взагалі. Цвітіння переопилятся, і насіння не будуть відповідати своїм виглядом. Тому влітку каскадні петунії ростуть у мене в кашпо по периметру будинку, а кущові тільки на клумбах уздовж забору і доріжок.

Тому влітку каскадні петунії ростуть у мене в кашпо по периметру будинку, а кущові тільки на клумбах уздовж забору і доріжок

Петунія червона.

Що стосується кущовий петунії, то я вважаю за краще тільки карликові види 4-5 квітів. Зазвичай це блідо-блакитні, чорні, лососеві, жовті та червоні. Особисто мені подобаються однотонні. Досвід показує, що покупцям теж, тому я продаю тільки такі кущові петунії. Що стосується каскадних видів, то у мене всього три кольори на продаж - білі, червоні і жовті.

Читайте також: Квітучий бізнес, або як заробити на продажу розсади петунії. Реальний досвід жительки Тверській області .

Реальний досвід жительки Тверській області

Найбільше мені подобаються мелкоцветковиє види. У цих кольорах майже не видно листя. Неписана краса!

Чому кущі продаються краще, ніж каскадні квіти? Справа в тому, що каскадну петунію необхідно підвішувати в горщики або кашпо, не у всіх є така можливість. Та й саджанців на один такий горщик потрібно всього три-чотири штуки. Кустовую ж петунії, особливо карликову, десятками можна садити на клумби в городах або в горщики на балкони.

Як доглядати за цими квітами, скільки поливати, коли потрібно "прищипувати" основне стебло і пагони - все це можна дізнатися з численних статей на просторах інтернету. Та й собі за мету в цій статті я не ставлю розповісти все, що відомо на даний момент про ці квіти. Визнаю, що я далеко не професіонал в вирощуванні петуній.

Професійним підходом до петунія у нас в країні займаються на Пінщині, на південному сході Брестчини. 30000 штук за сезон, який, до речі, у них починається відразу після нового року, це той мінімум, за який беруться місцеві підприємці.

Ціна за петунії за сезон змінюється раз десять. Починаю з 0,4 долара за 1 штуку. Коли приїжджають професіонали, ми їх називаємо "пінчуки", ціна відразу падає. В кінці продажу вона досягає свого дна - 0,15 уе за штуку. В середньому виходить близько 0,25 уе.

Сальвія, вона ж шавлія

На другому місці по прибутку у мене стоять саджанці сальвії.

На другому місці по прибутку у мене стоять саджанці сальвії

Сальвія теж буває різна, найпоширеніша червоного кольору.

Сальвию я вирощую в стаканчиках і в ящиках. У стаканчиках у мене ростуть низькорослі саджанці неординарних кольорів: сині, білі, червоно-білі і лососеві.

У ящиках - червоні, на них найбільший попит. Тут я погоджуся з думкою моїх покупців. Після дощу всі інші кольори стають бляклими і не цікавими. Всього за сезон вдається реалізувати десь 1000 стаканчиків і близько 200 ящиків (в кожному ящику по 70 саджанців).

Всього за сезон вдається реалізувати десь 1000 стаканчиків і близько 200 ящиків (в кожному ящику по 70 саджанців)

Сальвія біла.

На відміну від петуній, ціна на сальвию не падає протягом сезону. Чи не така сильна конкуренція, думаю, і є основна причина цього. В кінці вона навіть виростає трохи. В кінці травня після закінчення школи активізуються відповідальні за озеленення цих самих шкіл, дитячих садків, рідко лікарень, і трапляється так, що сальвії залишилося небагато, а замовлень на них чимало.

Ціну за 1 десяток сальвії сорти Червона королева я сміливо ставлю 1-1.2 уе. Зазвичай мінімальне замовлення 10 штук. 1 стаканчик, наприклад білої сальвії, стоїть у мене 0,5 у. е.

Целозія - ефектна красуня

Моя улюблена квіткова розсада - це целозия. У народі ці квіти називають гребінцями або півниками через своєрідного гребеня, який виростає на стеблі. Повірте, цей гребінь, навіть якщо він буде один красуватися на клумбі, буде завжди радувати вас. Як і петунії, і сальвія, гребінці цвітуть все літо до перших морозів.

Як і петунії, і сальвія, гребінці цвітуть все літо до перших морозів

Целозія гребенчатая.

На фото представлена ​​целозия гребенчатая (тобто виростає гребінь). Є ще пір'яста целозия, там замість гребеня виростає щось схоже на ялинки. У перший рік я садив і ці квіточки, але покупця на них мало, попиту великого вони не викликали, тому я від них відмовився.

100 ящиків целозии я продав за минулий сезон. В 1 ящику 100 штук, тобто близько 10000 штук. Причому, тижні за два до його закінчення. Тому в наступному році думаю трохи збільшити кількість. Десяток цих гребінців коштує 1 уе.

Агератум - "нестаріючий"

Тепер про агератум. Ці низькорослі квіти зазвичай садять уздовж доріжок або по периметру клумб. Бувають і високорослі квіти, але я ніколи не брався за них. Думаю, будь-які високорослі квіти - на любителя.

Думаю, будь-які високорослі квіти - на любителя

Сорт "Блакитна лагуна".

Агератум мені подобається через свого красивого назви і ще через те, що серед низькорослих квітів ці самі низькорослі. Зазвичай це 15-20 см. Є рожеві, блакитні і білі суцвіття. Я зупинився на білих (сорт "літній сніг") і блакитних (сорт "блакитна лагуна"). Хоча існує маса інших сортів білого і блакитного агератума.

За десяток віддають 0,5 уе. Мій максимум - це 100 ящиків по 10 десятків в кожному.

Ці квіти я не пікірують, як петунію, сальвию або гребінці. Так я економлю великий шматок роботи. Та й великого сенсу в пікіруванні цих квітів не бачу.

Чорнобривці і айстри

Чи не пікірують я також чорнобривці і айстри. Цих квітів теж купа сортів і найменувань, особливо айстр. Не буду перераховувати, подивитися і здивуватися можна в будь-якому насіннєвому магазині будь-якого міста.

Не буду перераховувати, подивитися і здивуватися можна в будь-якому насіннєвому магазині будь-якого міста

Айстри сині.

Селекціонери придумують все нові і нові види, і ніхто їх не може зупинити.) Тут я теж вибираю тільки низькорослі сорти. Чорнобривці двох-трьох кольорів (помаранчеві, червоні з жовтим і білі) і айстри двох-трьох кольорів (сині, червоні, білі і жовті).

Чорнобривці білі.

Чорнобривці - самі невибагливі квіти. Навіть якщо їх раптом забудеш полити - нічого страшного не станеться. Вони швидко відійдуть.

На сезон мені вистачає по 100 ящиків чорнобривців і айстр, тобто по 1000 штук. Десяток реалізується приблизно по 0,5 уе.

Вербена - "залізна трава"

В останній рік я вирішив спробувати виростити нові квіти, за порадою мами, і не прогадав. Ніколи раніше не звертав на них уваги. Називаються вони вербена.

Називаються вони вербена

Дуже красиві, різнокольорові, з вражаючою схожістю квіти.

Взагалі нічого не пропало. Скільки посіяв, стільки і зійшло. Як і петунія, вербена теж буває каскадної, хоча в мій попередній рік я пробував тільки кущові саджанці.

Вдалося реалізувати 50 ящиків або 5000 штук за ціною 1 уе за десяток. Дуже цікаві квіти.

Цього року планую продати мінімум 100 ящиків каскадної вербени. Квіти у неї дрібні і у великій кількості.

Важливі моменти в роботі з саджанцями квітів

Перш ніж підсумувати всі мої доходи з продажу квітів, хотілося б розкрити деякі нюанси по їх вирощуванню.

посадка

Роботи по посадці починаються на початку березня. Щоб посадити все насіння, необхідно близько 70 ящиків. Всі дні розписані практично щохвилини. Тут зазначу, що на даній стадії обходжуся поки своїми силами. Коли настає час пікірувати, роблю клич по родичах. І стежу за тим, що вони роблять, немов наглядач в каменоломнях. Звичайно, не всі насіння в результаті сходять. На цій стадії частина так і не зійде. Після пересадки ще частина саджанців пропаде. Особливо схильна до "падучесті" сальвія. Але рік на рік не доводиться. Все це треба враховувати при плануванні кількості насіння, яке вам знадобиться.

Без аналізу і планування в такій справі не обійтися. Ніяк не обійтися! Скільки вам потрібно насіння, ящиків; як ви будете їх садити, розсаджувати; хто вам буде допомагати; як і де все це потім продати? Питань дуже багато.

Де брати грунт

Я грунт не купую - дорого! Грунт я попередньо готую восени. Пару раз виїжджаю на своєму вантажному бусі за місто на занедбану ферму, де затарюють хорошою родючою землею. Вдома я змішую її з тією землею, яка залишилася з минулого сезону. Зазвичай я не викидаю грунт з ящиків з-під розсади після продажу, а зсипати її в певному місці в теплиці. Плюс додаю мінімально комплекс добрив.

Ще історія: 3 мільйони рублів на вирощуванні овочів і зелені .

Ще кілька важливих моментів

Як я опалювати свої теплиці? Дровами. Підтримка тепла в теплицях забирає багато сил і коштів. За сезон на дрова йде близько 200 доларів. На нічний період наймаю сусіда як топщіка.

Що стосується підгодівлі, у мене це звичайний комплекс мінеральних добрив - фосфор, азот, калій. Підгодовую зазвичай раз в десять днів.

Перед продажем, днів за десять, я починаю виносити ящики з квіткової розсадою на вулицю для загартовування. Можете уявити, яка кількість ящиків доводиться перенести на руках за сезон.

Скільки я заробляю і витрачаю в результаті - готовий бізнес-план

Отже, настає сезон продажу. Зазвичай це початок травня. Для продажу щороку я наймаю одних і тих же перевірених трьох осіб. На оплату йде 150 доларів кожному.

Чому я не продаю сам? По-перше, це занадто велика розкіш - провести більшу частину дня не в теплицях, а на ринку. Там, на моєму робочому місці, робота повинна кипіти майже цілодобово. По-друге, бувають гарячі дні продажів, коли потрібно підвозити ще ящики.

Ось приблизно мій дохід з продажу квіткової розсади.

  1. Петунії. 250 ящиків (або 15000 штук) по 0,25 уе за штуку (петунії продаю поштучно). Виходить 3750 доларів.
  2. Сальвія. 1000 стаканчиків по 0,5 уе і 200 ящиків (або 14000 штук) по 1 уе за десяток. Виходить 1900 доларів.
  3. Целозія. 100 ящиків по 100 штук в кожному (або 10000 штук), десяток продавали по 1 уе. Виходить 1000 доларів.
  4. Агератум. 100 ящиків по 100 шт. в кожному (або 10000 штук), десяток по 0,5 уе. Виходить 500 доларів.
  5. Чорнобривці і айстри. Аналогічна картина. Чистий дохід - по 500 доларів.
  6. Вербена. 50 ящиків по 100 саджанців. Ціна 1 уе за десяток. Разом 500 доларів.

Мій сукупний дохід за весь сезон склав 8650 доларів!

Тепер мої витрати:

  1. Оплата трьох торгових місць на ринки за 4 місяці, з лютого по травень. 25 у.е в місяць за одне місце - отримуємо 300 у.о.
  2. Насіння: баклажани 40 у.о (насіння інших культур і квітів - тільки від власного врожаю);
  3. Плівка на теплиці - по 100 у.е на теплицю. Разом, 200 у.о.
  4. Дрова на опалення - 200 у.о.
  5. Оплата топщіку - 100 у.о.
  6. Оплата продавцям - 450 у.о.
  7. Витрати на бензин - 150 у.о.
  8. Добрива, податок на квіти - 50 у.о.

Разом, близько 1500 у.о.

З огляду на, що мій основний бізнес - це продаж плодоовочевої розсади, а не квіткової, а також той факт, що я не витрачаю взагалі на насіння квітів, результат мене повністю задовольняє, і переді мною не стоїть питання, займатися цією справою щороку чи ні! За 7 років роботи в даному бізнесі я зробив багато помилок, я до сих пір вчуся. Але в цьому ж і весь інтерес, чи не так?

Сподобалося? Читайте також: Бізнес на полуниці - моє полуничне королівство .

Так що дерзайте! Під лежачий камінь вода не тече!

Чому я називаю свою працю пекельним?
Що я роблю?
Чому кущі продаються краще, ніж каскадні квіти?
Скільки вам потрібно насіння, ящиків; як ви будете їх садити, розсаджувати; хто вам буде допомагати; як і де все це потім продати?
Чому я не продаю сам?
Але в цьому ж і весь інтерес, чи не так?
Сподобалося?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама