Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування солодкого перцю у відкритому грунті


Солодкий перець, як і інші однорічні пасльонові культури (томати, баклажани), відрізняється високими вимогами до умов вирощування. Щоб перець міг добре рости, розвиватися і давати повноцінний урожай на грядках в кліматичних умовах середніх широт, практикують висаджування вже підготовленої розсади . Ділянка під посадку вибирають з урахуванням особливих вимог культури: з достатнім освітленням, добре аеріруемой і родючим грунтом з нейтральною реакцією, відсутністю підземних ґрунтових вод, захищеним від вітрових навантажень. Важливо пам'ятати, що не можна розміщувати перець на одному і тому ж ділянці раніше, ніж через 4 роки.


Підвищити родючість грунту на грядках можна шляхом додавання в неї суміші (з розрахунку по 1 відру на 1 м2 ділянки) різних інгредієнтів: торфу, річкового піску, перепріли тирси, перегною або дернової землі. Крім того, додають і добрива: суперфосфат, деревну золу (200 мл на 1 м2), сульфат калію і сечовину. Грядки необхідно ретельно перекопати, щоб забезпечити рівномірний розподіл всіх компонентів, після чого поверхню ділянки розрівнюють і поливають.



Висаджують розсаду на грядки в кінці травня - початку червня, коли мине загроза поздневесенних заморозків, а температура повітря буде вище + 15 ° С. Краще робити це у вечірні години. Розміщувати рослини в лунках слід так, щоб перші справжні листки знаходилися над поверхнею грунту, але при цьому не можна оголяти коріння, так як це призведе до їх відмирання. Схема посадки розсади на грядках: 50 см х 60 см. Для високорослих сортів відстань між рослинами збільшують до 60 см, а міжряддя - до 70 см.


Оптимальні температури для розвитку та плодоношення перцю +25 - 30 ° С. Сильна спека (від + 35 ° С) пригнічує рослину - в'януть листя, обсипаються бутони. Більш низькі температури (до + 15 ° С) здатні уповільнити або навіть зупинити (від + 13 ° С і нижче) його зростання. Навіть незначне затінення рослин може погіршити кількісні та якісні показники майбутнього врожаю. Ознаки недостатнього освітлення проявляються в пожовтінні листя, осипання бутонів і зав'язі.



У перший час після висадки у відкритий грунт розсада буде дуже потребувати достатній кількості вологи не тільки в грунті, а й у повітрі, тому регулярні поливи (краще часті, але нерясні) в ранкові або вечірні години необхідні. Використовують для цього тільки теплу (або нагріту на сонці) воду, поливають під корінь. У цей період йде інтенсивне нарощування вегетативної маси рослин. Щоб поліпшити надходження повітря до коріння саджанців, застосовують легке, неглибоке розпушування грунту, безпечне для розташованих поблизу поверхні коренів.



Для запобігання висихання верхнього шару грунту, його перегріву вдень або переохолодження в нічні години, застосовують мульчування грядок висушеними трав'яними залишками, тирсою, сухою хвоєю, соломою, лушпинням насіння, торфом тощо. Шар мульчі повинен бути товщиною близько 5 см або трохи більше. Щоб не допустити розмноження хвороботворних організмів, щомісяця мульчу замінюють новою.


Підживлення рослин проводять не менше 2 - 3 разів протягом їх вегетаційного періоду. Через два тижні після висадки розсади у відкритий грунт, її поливають азотовмісними добривами. В період інтенсивного формування кореневої системи і нарощування вегетативної маси, до початку плодоношення, рослини дуже потребують достатньої кількості азоту. Як варіант такої підгодівлі можна застосовувати полив розсади розчином карбаміду і суперфосфату (в 10 л води розчиняють 2 ст. Ложки суміші), використовуючи по 1 л розчину під кожен кущик. Особливе значення для нормального розвитку культури на всіх етапах її росту мають кальцій, калій і молібден, тому треба дбати про постійне і своєчасному забезпеченні рослин цими елементами.



Друга підгодівля проводиться на початку періоду цвітіння. Крім органічних добрив, в якості яких можна використовувати водний розчин коров'яку (1: 10) або пташиного посліду (1: 20) з додаванням невеликої кількості (близько двох ложок) суперфосфату і карбаміду, перець також потребує мікроелементах (йод, бор, цинк, молібден, марганець). Особлива потреба в фосфорі виникає у перцю під час формування плодів і плодоношення. Саме в цей період слід провести третю підгодівлю, що включає фосфорсодержащие добрива: розчин суперфосфату (2 ч. Ложки) і калійної солі (2 ч. Ложки) в 10 л теплої води.



У певні моменти зростання солодкого перцю, його необхідно прищипувати з метою правильного формування куща. Цей метод стимулює появу бічних пагонів, на яких утворюються плоди. Крім головного стебла, у рослини (при наявності 10 - 12 листя) з'являються бічні пагони (2 - 4 шт.), З яких два найсильніших залишають, а решта прищипують.

Практикується також видалення першого квітки (у верхній розвилці головного стебла), що також сприяє активному розвитку бічних пагонів. Ще один спосіб посилити розгалуження куща - прищипування центрального стебла (до настання фази бутонізації) на висоті п'ятого - восьмого листка. Такий метод стимулювання побегообразования дозволяє значно підвищити врожайність культури (до 30%). А що утворилася в результаті розлога крона добре затінює грунт, сприяючи зменшенню влагопотері, захищає плоди і нижні частини рослини від перегрівання і сонячних опіків.



Дозрілі плоди солодкого перцю акуратно зрізують зі стебел в стадії неповної (технічної) стиглості, коли вони ще не набули яскравий, насичений колір, і витримують 2 - 3 дні в сухому місці до повного їх дозрівання. Це дозволяє краще розвиватися іншим плодам, сприяє появі нової зав'язі, збільшує період і інтенсивність плодоношення.


Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама