Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування томатів у теплиці. Мій сад, город. Скарбничка дачного досвіду.

  1. Вітаю, дорогі друзі! Погода у нас досить непередбачувана, то холодно і дощитиме, то раптом жарко...
  2. ідеальна грунт
  3. Висаджуємо юні томати
  4. Схема висадки помідор
  5. висаджуємо розсаду
  6. Як підв'язувати помідори
  7. Як пасинкувати помідори
  8. Кращий догляд за помідорами в теплиці
  9. Поради по підгодівлі
  10. Збір врожаю
  11. Дозрівання плодів (або дозаривание)
  12. Зберігаємо помідори правильно
  13. Також на цю тему Ви можете почитати:

Вітаю, дорогі друзі!

Погода у нас досить непередбачувана, то холодно і дощитиме, то раптом жарко і сухо. Я вже не кажу про весняні заморозки, які можуть трапитися і в кінці травня, і навіть на початку червня.

Все це, а також значне коливання денних і нічних температур, може істотно знизити врожай на наших дачних ділянках.

А ось клімат в теплицях не в такій мірі залежить від примх нашої мінливої ​​погоди.

тут сеньйори-помідори дозрівають набагато раніше, їх якість і врожайність вище, ніж у томатів, посаджених у відкритому грунті .

У цій статті ми і розберемо нюанси вирощування томатів у теплиці.

Вирощування томатних принців в теплиці відрізняється від догляду за ними в умовах відкритого городу. Особливо з огляду на те, що помідорчики погано ставляться до перепадів температури і не люблять високу вологість.

Готуємо тепличний будиночок

Готуємо тепличний будиночок

Підготовку теплиці для вирощування помідорів потрібно починати ще восени. Після ретельного прибирання всіх рослинних залишків, ми проводимо дезінфекцію майбутнього томатного житла.

Не забудьте озброїтись респіратором і рукавичками!

  • Теплиця з дерев'яним каркасом. Її потрібно Окур сіркою. Сірку змішуємо з гасом і укладаємо на металеві листи, розташовані на підлозі теплиці по всій її довжині. Всі щілини в стінах добре законопатьте. Підпалюємо суміш і залишаємо її тліти на 5 діб. Сірка допоможе нам позбутися від слідів грибків, цвілі, інфекцій і шкідливих комах.
  • Теплиця з металевим каркасом. Якщо в конструкції є металеві частини - сірку використовувати не можна (вона викликає корозію). В цьому випадку ми обприскати стіни, стелю та грунт розчином хлорованої вапна. Хлорне вапно (400гр) розводимо водою (10л) і наполягаємо 4-5 годин. Після обприскування приміщення щільно закриваємо на 2-3 доби.

Щоб вирощування томатів у теплиці пройшло успішно, після дезінфекції провітрити приміщення і ретельно очистимо його зсередини щітками.

Металеві частини обдаємо окропом, а дерев'яні поверхні розчином мідного купоросу.

ідеальна грунт

В ідеалі тепличний грунт потрібно повністю міняти кожні 5 років. Якщо це проблематично, можна обмежитися її осінньої дезінфекцією.

  • Дезінфікувати грунт можна розчином мідного купоросу, бордоською рідиною, садової вапном або доломітового борошном (50 г на кв. М.). Грунт можна обробити і крутим окропом.

Коріння томатів надзвичайно сприйнятливі до холоду, саме тому помідори рекомендують висаджувати на піднесених грядках.

За порадою досвідчених садівників, грядки можна додатково утеплити: повністю прибрати землю з теплиці, ділянку під помідори встелити тирсою, хвоєю або соломою (товщина утеплювача близько 10 см).

Поверх них укласти компост висотою близько 10 см, а потім повернути назад землю. Її насипають заввишки 20 см.

Якщо ваша грунт недостатньо живильна - восени внесіть в грунт органічне добриво (перегній + торф по ½ відра на кв. М). Поверх органіки можна викласти золу з піском (1 л на кв. М).

Потім укрийте грунт соломою. Коли випаде сніг - ми занесемо його в теплицю і укладемо поверх соломи. Це піде на користь майбутньому вирощування томатів у теплиці. Сніг захистить грунт від промерзання, а навесні добре зволожить її.

  • Сидерати. Або природні зелені добрива, які багато дачники успішно використовують при підготовці грунту до вирощування помідор в теплиці. Квасоля, люпин, буркун, гірчиця, овес, ячмінь, люцерна, овес, сурепка або фацелія. Це найбагатші джерела органічних речовин (3 кг сидерата замінюють 1,5 кг гною). Закладати живильну масу потрібно навесні, на глибину 2-3 см, тижні за 2 до появи юних помідорів в теплиці.

Навесні ми додамо в грунт компост або комплексні добрива: нітрофоска, Кемира-універсал (1,5 ст. Л. На кв. М) і перекопаємо грунт, щоб створити ідеальні умови для життя наших улюбленців.

Висаджуємо юні томати

Висаджуємо юні томати

Успішне вирощування томатів у теплиці багато в чому залежить від правильного вибору дати посадки розсади.

Якщо весна порадує нас стабільною температурою і прийде вчасно, то висаджувати молоді рослини можна:

  • У обігріваються, засклені теплиці: 29-30 квітня.
  • Теплиці без обігріву, але з додатковим плівковим укриттям всередині приміщення: 5-10 травня.
  • Чи не обігріваються приміщення, без додаткового утеплення: 20-25 травня.
  • Під плівкове укриття в умовах відкритої землі: 25-30 травня.

Ідеальна температура грунту для посадки помідор в теплицю + 10-15 ° С, повітря + 20-25 ° С.

Про всяк випадок потрібно перестрахуватися від примх погоди і обтягнути тепличний будинок подвійним шаром плівки (в 2-3 см між ними).

Додатковий захист від холоду можна прибрати, коли нічна температура буде стабільно-теплою (зазвичай це червень місяць).

Схема висадки помідор

Схема висадки помідор

Як вирощувати помідори в теплиці, щоб отримати від них максимальний урожай? Перш за все, грамотно розпланувати місця для томатів.

Але підвести схему посадки під одне правило досить важко. У кожного досвідченого городника є власна думка з цього приводу.

Прозондировав безліч порад, ми пропонуємо найбільш вдалі схеми висадки томатів:

  • Скоростиглі, низькорослі сорти: посадка в шаховому порядку (два ряди, проміжок між якими 50-55 см), з формуванням в 2-3 стебла. Відстань між кущами 35-40 см.
  • Штамбові і детермінантні види: висадка з проміжком між рядками 45-50 см, між кущами близько 25 см. За цією схемою можна висадити в кв. м до 10 помідор. Але рослини, посаджені за таким планом, зажадають до себе більше уваги.
  • Високорослі гіганти: шаховий порядок посадки (між рядів відстань 75-80 см), рослини садити через 55-60 см з формуванням в 1 стебло або з проміжком між рядками 70-75 см з формуванням в 2 стебла.

Є дуже добре зарекомендувала себе схема посадки розсади, коли в одній теплиці ростуть різні сорти томатів (при цьому багатим урожаєм ви будете забезпечені цілий рік).

За цим планом вирощування томатів у теплиці робиться в два ряди:

  1. Перший ряд. Йому віддають місце близько скла (плівки) по краях теплиці. Там висаджують детермінантні скороспілки (відстань між кущами 35-40 см) з формуванням в одне стебло. Поступово верхній пасинок переводять в стеблове продовження.
  2. Другий ряд. Його місце у внутрішнього проходу. Тут садять високорослі гіганти через кожні 60 см. Їх формують також в одне стебло. У цьому ж ряду, відступивши в південну сторону приблизно на 10 см, до гігантам підсаджують штамбові супердетермінантние види (проміжок між кущами 25 см). Їх формують в одне стебло, після появи другого втечі, прищипують, залишаючи 2-3 листки. Поки наші гіганти дозріють, штамбові сорти вже обдарують вас урожаєм.

Використання цієї схеми дозволить виростити відразу до 20 гігантів, 40 детермінантних і 50 скороспілок за один сезон. Скороспілки заберуться вже на початку липня після зняття з них врожаю.

Вдале вирощування томатів у теплиці залежить і від правильного формування грядок. Їх закладають десь за тиждень до появи в теплиці томатів.

Грядки мають вигляд горбочків в 30-40 см заввишки, 60-80 см шириною (відстань між грядками близько 60 см).

висаджуємо розсаду

висаджуємо розсаду

Найкращий вік юних помідорів для перенесення їх в дорослий світ - 50 днів. У такому віці томати вже мають сильну кореневу систему. Вони повністю готові до умов теплиці.

Якщо розсада сильно витягнулася - видаліть її нижні листки (при висадці помістіть витягнуту розсаду трохи глибше звичайного).

Ідеальний час для пересадки юних рослин - теплий, але не гарячий день, вечірній час.

  1. Хвилин за 20 до висадки рясно полийте томати. Якщо коріння розсади занадто сильно розрослися - обріжте їх на 2-3 см.
  2. Викопайте лунки глибиною близько 15 см. У кожну помістіть перегній або біогумус (по жмені). Або суміш з деревної золи (жменю) і потовченого суперфосфату (1 ч. Л.). Потім лунку полийте слабким розчином марганцівки (2 л на одне гніздо).
  3. Пересаджувати кущі разом з їх земляним комом вертикально до перших листочків. Якщо розсада переросла - пишіть її похило, присипаючи грунтом частину стебла. Можна висаджувати розсаду в теплицях і методом "в бруд" (наповніть повністю гніздо водою і в земляну рідину пересадите томат). Цей спосіб допоможе коріння більш рівномірно розподілитися в своєму новому будинку.
  4. Ущільните грунт навколо висадженого рослини і присипте грунтом. Зверху шар грунту замульчируйте. Для профілактики від фітофтори можна обприскати посадку бордоською рідиною (на 10 л води 100 г рідини) або хлорокисью міді (на 10 л води 40 г міді).

Після пересадки розсаду потрібно залишити в спокої на кілька днів, щоб томати освоїлися в нових умовах. Через 5-6 днів розпушують ґрунт для поліпшення надходження кисню до коренів.

Одночасно при висадці розсади, біля кожного куща встановлюються пристосування для підв'язок. Якщо зробити це пізніше - можна випадково пошкодити коріння.

Є кілька способів підв'язування для вирощування томатів у теплиці.

Як підв'язувати помідори

Як підв'язувати помідори

Кілочки. Найпростіший метод для підв'язки среднерослих сортів. Як кілочків можна використовувати пластикові тонкі трубки, металеві прути, дерев'яні кілки або обрізки арматури.

Їх довжина повинна перевищувати остаточний ріст куща на 25-30 см (це глибина, на яку кілочки забиваються в грунт).

Розташовують їх поруч зі стеблом. Стовбур помідора обмотується підв'язувальний матеріалом і прив'язується до опори.

Цю процедуру повторюють в міру зростання куща при вирощуванні томатів у теплиці.

Шпалери. Ідеальна підв'язка для гігантів (індетермінантні види з необмеженим ростом, які в тепличних умовах можуть вирости на 5-6 м).

Шпалери дозволяють максимально заощадити місце в теплиці. З їх допомогою на кв. м можна висадити до 3-4 кущів.

Уздовж гряди вбивають довгі кілки, на яких натягується міцна мотузка або сталевий дріт через кожні 35-40 см.

У міру зростання куща його гілки і стебло заправляють між натягнутою мотузкою за методом плетінки. При шпалерні методі можна залишити для розвитку і бічні пагони, що багаторазово збільшить врожайність.

Як пасинкувати помідори

Як пасинкувати помідори

Перше пасинкування томатів проводиться, коли їх довжина досягне 15-20 см. Бічні відростки акуратно відламують або відрізають.

Але викидати їх шкода. Кілька обрізаних пасинків можна і залишити.

Помістіть їх в воду і, через кілька днів, пасинки пустять корінці. Тоді їх спокійно можна пересадити у відкритий грунт.

  • Це розумно зробити, якщо ви вирощуєте рідкісні, екзотичні види томатів.

При вирощуванні томатів у теплиці, пасинки видаляють поступово, у міру їх розвитку (пасинкування проводиться раз на тиждень).

Після наливу плодів, необхідно видалити і нижні листочки томатів, залишаючи голі стебла. Це збільшить якість провітрювання кущів і зменшить їх вологість.

Кращий догляд за помідорами в теплиці

Кращий догляд за помідорами в теплиці

Як правильноПорадиОбприскування

6-7 разів за весь сезон можна використовувати настій з подрібненого часнику (30-40 г на 10 л води) Температура повітря вдень + 20-25 ° С (при наливанні плодів + 24-26 ° С) вночі +16 -18 ° с (при наливанні плодів + 17-18 ° с) регулювати параметри слід за допомогою провітрювання теплиці в будь-яку погоду Вологість повітря 60-65% полив помідорів перший полив через тиждень після висадки рассадидо зав'язування плодів поливати рясно і часто (20-25 л на кв. м) протягом плодоноса 2-3 рази щотижня, але більш помірковано (15-20 л на кв. м) поливайте тики у ранку ннее час під корінь куща (ідеальна вода для поливу - відстояна, температурою + 18-20 ° С) Підживлення томатів перша підгодівля через 8-10 днів після висадки, потім кожні 10-12 діб чергуючи органіку і мінеральні добрива для солодощі плодів і збільшення ними вітаміну С, додавайте в корм борне добриво (борна кислота 1 г на 1 л води)

Для вдалого вирощування томатів у теплиці після поливу в обов'язковому порядку провітрюйте приміщення, а на наступний день проводите розпушування та прополювання.

Поради по підгодівлі

У період цвітіння. Необхідний мінеральний корм: суміш з води (10 л), азотних добрив (25 г), калійних (15 г) і фосфорних (40 г). Витрата літр на кв. м.

У період плодоноса. Потрібна органіка: золу (2 л) залити гарячою до 10 л, настояти, додати йод (1 бутилек) і борну кислоту (15 г). Масу наполягати добу.

Потім розвести водою в пропорції літр суміші на відро води. Витрата літр на один кущ.

Зовнішній вигляд томатуЧого йому не вистачаєТонкі стеблинки, блідо-зелене листя і слабкі, дрібні суцвіття

азоту Слабенький зростання, синьо-зелений відтінок листя, молоде листя кривляться, слабкий розвиток кореня калію Тонкі стебла, листя набувають синьо-зелене забарвлення з фіолетовим відтінком по жилах і червоними цятками фосфору

Якщо умови вирощування помідор хороші, здоровий томат буде злегка закручувати днем ​​свої листочки, а вночі розправляти їх, а великі квітки мати яскраво-жовтий колір.

Іноді томати на одній кисті мають добре налиті, великі і гарні плоди, а на іншій - бурі.

Якщо ви це помітили - відразу зніміть бурі плоди, не чекаючи їх визрівання. Вони спокійно дозріють і у вас вдома.

Запилення. Помідор - рослина самозапилюватися, але в період запилення при вирощуванні томатів у теплиці йому можна допомогти, постукуючи по стеблинки або струшуючи квіткові кисті.

  • Повісьте біля входу в теплицю відкриту банку з медом, ароматним варенням або пахучим цукровим сиропом. Це приверне в теплицю комах-запилювачів, які внесуть корисну лепту в запилення рослин.

Збір врожаю

Збір врожаю

З врожаєм помідор зволікати не можна. Нам потрібно зняти плоди поки денна температура тримається не нижче + 8 ° С (або нічна не опуститься до 0 ° С).

Ідеальний час для збирання - ранкові години (в цей час томати найбільш пружні). Слідкуйте, щоб вони не були покриті вологою.

  • Найкраще збирати помідори з грядок в невеликі кошики, оббиті зсередини тканиною. Або скористатися відрами.

Прибрані плоди відразу розсортуйте. Не зовсім дозріли (бурі) покладіть в дерев'яні ящики місткістю 8-12 кг.

Укладайте нестиглі томати туди в два-три шари. До них можна додати 2-3 повністю дозрілих плода (зрілі помідори виділяють етилен, газ, що прискорює визрівання плодів).

Дозрівання плодів (або дозаривание)

Щоб збільшити термін дозрівання, укладіть незрілі помідори в один шар в дерев'яний ящик і тримайте при температурі + 10-12 ° С.

Кожен день переглядайте і прибирайте стиглі томати з ящиків. Вологість повітря підтримуйте близько 80-85% (при більш високому рівні плоди почнуть загнивати).

При такому режимі дозрівання розтягнеться на 2-2,5 місяці.

  • Щоб взимку у вас були свіжі помідори, використовуйте такий спосіб: за 5-6 діб до перших заморозків викопайте томатні кущі з незрілими плодами (залиште землю на коренях). Рослина перенесіть в підвал і підвісьте корінням догори на гвоздики, вбиті в стінки. Оптимальна температура повітря + 1-5 ° С. У таких умовах помідори почнуть зріти на початку грудня.

Для прискорення дозрівання розсортуйте помідори по величині і покладіть їх на полиці в 3 шари вгору плодоніжкою. Приміщення повинно бути дуже сухим, з температурою + 20-24 ° С.

В такому середовищі плоди визріють через тиждень.

Зберігаємо помідори правильно

Зберігаємо помідори правильно

При вирощуванні томатів у теплиці, їх плоди зберігаються недовго (особливо ранні і середньостиглі сорти).

Для більш тривалого зберігання помідори можна помістити в ящики з сумішшю з торф'яної крихти і березової тирси.

Можна загорнути кожен плід в м'який папір.

Деякі городники заморожують прибрані томати, а перед подачею на стіл поміщають помідорчики ненадовго в холодну воду.

Добре зберігаються заморожені помідори і в дерев'яних ящиках під шаром снігу.

  • Зберігання томатів можна виробляти в холодильнику. Холод згубно впливає на їх аромат. У холодильник кладіть тільки занадто переспілі плоди.

Повністю дозрілі тики зберігайте в умовах кімнатної температури, ховаючи від прямого сонця. Смачного вам врожаю!

При вирощуванні томатів у теплиці і під відкритим небом нам доведеться зіткнутися з багатьма труднощами, з небезпечними хворобами і ненажерливими шкідниками. Про те, як боротися з такою напастю ми розповімо в наступній статті.

До скорої зустрічі, дорогі друзі!

Також на цю тему Ви можете почитати:

Мітки: Актуально , томати

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама