Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування зелені на гідропоніці в домашніх умовах: переваги, обладнання, приготування живильного розчину, технологія, правила догляду

  1. Основне обладнання
  2. Як виростити зелений лук на гідропоніці (відео)
  3. Поживний розчин для зелені
  4. Особливості технології вирощування в домашніх умовах
  5. Рекомендації по догляду
  6. Гідропоніка: вирощування насіння та розсади (відео)

В даний час використовуються кілька безпідставних способів вирощування овочів, ягідної культури і зелені в домашніх умовах і теплицях В даний час використовуються кілька безпідставних способів вирощування овочів, ягідної культури і зелені в домашніх умовах і теплицях. Гідропоніка для полуниці та інших культурних рослин стала популярна в нашій країні відносно недавно, але вже зараз зарекомендувала себе позитивно.

Основне обладнання

Відсутність грунту робить можливим легко підтримувати чистоту в приміщенні, і саме з цієї причини вирощувати зелень на гідропоніці дуже зручно вдома, на підвіконні. Основне обладнання та живильний розчин можна досить просто зробити своїми руками.

Гідропоніка найчастіше використовується для культивування зеленої цибулі, а також практично будь-яких сортів салату, петрушки, кропу, шпинату, щавлю, фенхеля, базиліка і кінзи або інших пряно-ароматних трав. Найкраще вирощувати на гідропоніці скоростиглі і ранньостиглі сорти зеленних культур.

Найкраще вирощувати на гідропоніці скоростиглі і ранньостиглі сорти зеленних культур

Найчастіше зелень культивується по методу проточної гідропоніки. Перевагами такого способу є:

  • високий рівень економічності на увазі невеликої витрати розчину і незначною витрати електроенергії;
  • максимально ефективний витрата добрива;
  • швидкий ріст і розвиток зеленої культури;
  • екологічна чистота одержуваної продукції.

Щоб виготовити таку систему самостійно, потрібно використовувати:

  • жолоби з пластика з оптимальним перетином і отворами під посадкові стаканчики;
  • стандартні пластикові стаканчики, обладнані прорізами;
  • ємність, наповнюємо живильним розчином;
  • водяний насос і таймер.

Як виростити зелений лук на гідропоніці (відео)

Одну сторону пластикового жолоба слід герметично закрити заглушкою. Рекомендується розташувати пластиковий жолоб на стелажах з кутом нахилу від горизонталі порядку одного відсотка.

Поживний розчин для зелені

Якісні поживні розчини, що використовуються в системі гідропоніки, через спеціально пророблені калібровані отвори надходять до кореневої системи зеленной культури. Правильно приготовлений живильний розчин є гарантією отримання якісної овочевої та зеленной продукції. Вихідні дані води, яка використовується для приготування розчину, представлені:

  • загальними показниками концентрації розчинних солей;
  • якісним і кількісним вмістом основних поживних елементів;
  • показниками жорсткості.

загальними показниками концентрації розчинних солей;   якісним і кількісним вмістом основних поживних елементів;   показниками жорсткості

Фахівці і досвідчені городники рекомендують використовувати для приготування живильного розчину:

  • комплексне добриво «Кеміра-гідро»;
  • гранульовану селітру кальцієву;
  • монокалій фосфат;
  • рідкий магнію нітрат;
  • калійну селітру;
  • магнію сульфат;
  • 58% -ву кислоту азотну;
  • 77% -ву ортофосфорну кислоту.

комплексне добриво «Кеміра-гідро»;   гранульовану селітру кальцієву;   монокалій фосфат;   рідкий магнію нітрат;   калійну селітру;   магнію сульфат;   58% -ву кислоту азотну;   77% -ву ортофосфорну кислоту

Вода для приготування розчину повинна мати температуру в 18-20 ° С. Вміст елементів живлення в розчині може варіюватися в залежності від сезону вирощування зеленной культури. Стандартний рівень рН готового розчину в межах 5,8-6,5.

Строки застосування N P

До

Са

Мg

S

Весна 131-140 40-45 224-269 85-90 50-59 21 Літо 115-130 35-40 130-220 75-85 56-59 21 Осінь 120-175 40-43 245-350 92-95 35-57 21-32 Зима 170-180 40-50 340-360 95-100 32-40 21-32

Особливий склад харчування слід приготувати для вирощування салату . У зимовий період співвідношення поживних елементів наступне:

  • азоту - 180;
  • фосфору - 50-70;
  • калію - 3604
  • магнію - 50-60;
  • кальцію - 80-100.

У літній період живильний розчин для вирощування салату повинен володіти наступним складом:

  • азоту - 140;
  • фосфору - 50-70;
  • калію - 220;
  • магнію - 40-55;
  • кальцію - 80.

Будь-які зрушення можуть негативно позначитися на зростанні і розвитку зеленої культури, крім того, не дозволяють отримати якісну продукцію на виході.

Особливості технології вирощування в домашніх умовах

Технологія передбачає розташування кореневої системи зеленной культури в спеціально підготовленої гідропонній установці . Щоб забезпечити рослинам активне зростання і розвиток кореневої системи, слід використовувати спеціальні штучні субстрати, в якості яких можна скористатися вермикулітом, найменшої фракцією керамзиту, великим промитим піском або мінеральною ватою.

Живлення рослин забезпечується спеціальною живильною сумішшю на основі водорозчинних мінеральних і органічних компонентів. Основоположним моментом в технології гідропоніки є застосування циркуляції води за допомогою невеликих розмірів помпи, а також двох стандартних металопластикових трубок і двох ємностей-контейнерів.

З першої ємності-контейнера здійснюється постійна подача рідини за допомогою помпи в другу ємність-контейнер, яку слід розташувати вище першої. Кінець труби слід загнути U-образно. Злив здійснюється по сифон принципом. Верхній контейнер повинен бути наповнений сумішшю зі звичайної мінеральної вати і вермикуліту, в який і висаджуються вирощувані в домашніх умовах зеленню культури.

Рекомендації по догляду

Рассадний матеріал доцільно вирощувати в маленьких пластикових горщиках або спеціальних розсадних касетах, наповнених пухким і повітропроникним живильним субстратом, вологість якого повинна складати близько 38-42%. У кожен горщик необхідно посіяти кілька насіння зеленной культури і здійснити щодо рясний полив водою кімнатної температури. Оптимальний температурний режим для пророщування становить близько 22-24 ° С при показниках вологості повітря на рівні 94%. Довжина світлового дня повинна бути приблизно 14-15 годин.

Після появи двох справжніх листочків слід змінити мікрокліматичні умови. Температурні показники потрібно знизити до 15-17 ° С. На цій стадії температурні показники живильного розчину повинні складати 18,0-18,5 ° С. Дуже важливо зберігати колишні показники вологості повітря в приміщенні вирощування зелені з використанням гідропоніки. Допускається два рази застосовувати стандартні стимулятори росту згідно з доданою виробником інструкцією.

Гідропоніка: вирощування насіння та розсади (відео)

Слід пам'ятати, що метод сучасної гідропоніки оптимально підходить для культивування практично будь-яких різновидів ягідних, овочевих, а також зеленних культур. Спосіб абсолютно не підходить для вирощування коренеплодів. Найбільш часто гідропоніка використовується для вирощування огірків, помідорів і різних зеленних культур, суниці садової та кімнатних декоративних рослин.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама