Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування зелені на продаж в домашніх умовах як бізнес

  1. Бізнес план по вирощуванню зелені на продаж
  2. рентабельність
  3. Теплиці для вирощування зелені круглий рік: особливості пристрою
  4. Вирощування методом гідропоніки
  5. Що вирощувати взимку в теплиці на продаж
  6. Вирощування цибулі на зелень в теплиці
  7. вирощування салату

Для багатьох дачників і городників захоплення і додатковий заробіток з вирощування свіжої зелені перетворився в бізнес, що приносить основний дохід. Потреба у населення в такій продукції зростає з кожним роком на 10%, що позначається і на обсягах її виробництва.

На 30 сотках дачника складно отримати великий урожай овочів або фруктів, але заробити перший мільйон, вирощуючи зелень в теплиці, цілком можливо.

Бізнес план по вирощуванню зелені на продаж

Після прийняття рішення про початок бізнесу по цілорічному вирощування зелені в теплиці, складається бізнес-план Після прийняття рішення про початок бізнесу по цілорічному вирощування зелені в теплиці, складається бізнес-план. У ньому відбиваються організаційні моменти, кількість співробітників, організація збуту, і ряд інших питань. Керівник проекту самостійно займається веденням бухгалтерської звітності і бере одного помічника.

Подальші дії здійснюються в наступному порядку:

  1. Купівля готової теплиці. Найбільш оптимальна і недорога конструкція - з полікарбонату. Вигідніше купувати дві таких конструкції, і при монтажі робити одну стіну загальної.
  2. Додатково знадобиться придбати:
  • насіння;
  • Систему обігріву;
  • Добрива і інструменти;
  • Труби з поліпропілену;

3. Засоби, що підтримують функціонування теплиці:

  • Вугілля, паливні брикети або дрова;
  • Вода (бажано буріння свердловини);
  • Електрика і лампи для підсвічування;
  • Органічні добрива;
  • Заробітна плата персоналу;
  • Оренда ділянки (при необхідності).

Реалізація товару - ключовий момент в тепличному овочівництві. Перед початком облаштування теплиці налагоджуються канали збуту майбутнього врожаю, які можуть бути наступними:

  1. Овочеві бази, головне достоїнство яких - швидкість реалізації, при цьому нижче закупівельна ціна, що не завжди вигідно.
  2. Оптові склади, що займаються розвезенням продукції по торговим точкам. У порівнянні з оптовою базою в них ціна закупівлі вище.
  3. Роздрібні торгові точки. Для отримання максимальної вигоди являють собою оптимальний варіант.
  4. Підприємства-переробники (заклади громадського харчування, ресторани, консервні і інші підприємства). Специфіка роботи з такими суб'єктами подібна до роздрібними точками.

рентабельність

Згідно із загальними статистичними даними, рентабельність цілорічного вирощування овочів в теплицях перевищує 40%, а термін окупності витрат - близько 5 міс. Дві теплиці 3х6 м. Здатні за рік дати урожай зелені в кількості 2 т.

При середній оптовій ціні зелені в 200 руб. / Кг. дохід складе 400 тис. руб., а прибуток (мінус 60%) 160 тис. руб.

Теплиці для вирощування зелені круглий рік: особливості пристрою

Успішне вирощування зелені протягом усього року може бути вигідним тільки при правильно обраній і спорудженої теплиці. Для мінімізації витрат на утримання будівлі та опалення, слід встановлювати невелику полікарбонатну теплицю, але при цьому врахувати деякі особливості:

  1. Споруда повинна зводитися на міцному фундаменті (цегляному або бетонному).
  2. Каркас споруди збирається з профільованої труби, і обшивається полікарбонатом.
  3. Систему обігріву встановлюють у вигляді інфрачервоних регістрів або батарей з водяним теплоносієм.
  4. Для швидкої вигонки культур обов'язково встановлюють лампи додаткового підсвічування.

Технологія вирощування зелені на продаж в теплиці круглий рік

Для цілорічного вирощування в теплицях зелені підбирають затребувані на ринку культури та сорту, стійкі до впливу кліматичних факторів і стійкі до шкідників і хвороб. Але такий бізнес буде вигідний тільки в середніх і південних регіонах, інакше витрати на енергоносії перевищать отриманий прибуток. Технологія вирощування включає в себе наступні етапи:

  1. Підготовка теплиці. Включає монтаж самої конструкції, установку в ній опалення, освітлення і комунікацій.
  2. Вибір культур для вирощування та технології вирощування (на грунті, гідропоніці, або спеціальному субстраті).
  3. Облаштування теплиці для вирощування культур в залежності від обраної технології.
  4. Розробка технологічної карти цілорічного вирощування зелені з урахуванням кліматичних режимів і можливості сезонної ротації культур. При цьому застосовується як вигонка в зимовий час, так обробіток з насіння, розсади, і продовжений вирощування зелені в інші сезони.
  5. Процес вирощування зелені згідно зі складеним технологічною картою і реалізація врожаю.

Вирощування методом гідропоніки

Гідропоніка відноситься до високотехнологічних розробок і є вирощування рослин без грунту. Площі, зайняті під вирощування культур методом гідропоніки, складаються зі спеціальних літаків з живильним розчином і мінеральним наповнювачем, в якості якого виступає керамзит, гравій, перліт, щебінь, і інші матеріали. Перевага технології полягає в інтенсивному зростанні наземної частини культури.

Слабка сторона методу - висока вартість обладнання. Перед початком впровадження гідропоніки виробляються детальні розрахунки, підбір культур і площ для забезпечення підприємству максимальної рентабельності.

Що вирощувати взимку в теплиці на продаж

Основна проблема зимового вирощування зелені в теплиці - необхідність підтримки мікроклімату зі строго заданими температурами і компенсація нестачі світлового дня за рахунок підсвічування спеціальними лампами. При цьому витрати на опалення і оплату електроенергії помітно підвищують собівартість продукції.

Зелену цибулю і салат мають перевагу перед іншими культурами, так як оптимальна температура при їх вирощуванні значно нижче від аналогічних середніх показників інших овочевих культур.

Вирощування цибулі на зелень в теплиці

Для вирощування взимку тепличного зеленої цибулі з насіння готується пухкий родючий грунт, очищений від бур'янів і рясно удобрений перегноєм.

Насіння пророщують в воді протягом 2-3 днів, при цьому вода змінюється кожні 8 годин. Висівають культуру рядами з відстанню до 25 см., І через 2 тижні після цього підгодовують коров'яком.

При вигонки цибулю регулярно поливають, грунт розпушують, і при необхідності роблять досветку лампами.

Вигонку можна виробляти з ріпчастої цибулі, який менш вимогливий до грунту і нестачі освітлення.

Також користуються попитом такі різновиди культури:

  1. Лук-шалот, який виведений з цибулі ріпчастої, і розмножується тільки вегетативно. Після його висадки зелене перо виростає протягом 15 днів.
  2. Лук-порей, в якому вживається не тільки перо, але і потовщення стебла.
  3. Лук-батун - морозо- і посухостійкий багаторічна рослина, що характеризується швидким зростанням.
  4. Шніт-цибуля - при вегетації утворює велику кількість цибулин, що використовуються для вигонки в тепличних умовах і дають високий урожай.

Вигонку культури виробляють з кущиків або цибулин, які викопуються восени, перебувають в періоді спокою до 3 тижнів, і перед висадкою для активізації зростання поливають підігрітою водою Вигонку культури виробляють з кущиків або цибулин, які викопуються восени, перебувають в періоді спокою до 3 тижнів, і перед висадкою для активізації зростання поливають підігрітою водою. Висаджування в ящики проводиться щільно один до одного. Лук при цьому використовує накопичені поживні речовини. Температуру приміщення в перші тижні витримують близько 21 ° С, а після формування якісних пір'я знижують до 17 ° С.

На початку росту кількість світла вирішального значення не має, але в кінці вигонки він необхідний, так як під його впливом пір'я темніють і набувають пружність. Поливи виробляють регулярно, але малою кількістю води. Перезволоження може викликати в'янення врожаю після його збору. Для цього вологість грунтів витримують в межах 75-80%, а повітря не більше 70%.

Зростання пір'я триває від 3 до 6 тижнів, і після зрізки повторюється. Їх зрізають над кореневою шийкою на 2 см. Вище при довжині пера до 20 см., Після пов'язують в пучки і укладають в ящики, послати плівкою. Другий урожай за якістю помітно поступається першому.

вирощування салату

Салат - світлолюбна культура. При недоліку освітленості листя культури виходять світлими і вузькими, що містять мало кислот і цукрів. Щоб цього уникнути, в зимовий період висаджувати рослини намагаються рідше.

Вирощування виробляють при температурі 10-14 ° С вдень і від 5 до 7 ° С в нічний час. Насіння пророщують при t ° 15-21 ° С. Якщо температура виходить за рамки рекомендованої в ту чи іншу сторону досить довгий час, салат стрілкою.

Маючи слабкі коріння, вологість грунту для салату критична. Рясні поливи проводяться вранці, але без потрапляння вологи на листя рослин. Важливо, щоб вони не лежали на грунті, і не бруднилися. Грунт для культури готують легку, удобрений, з хорошими поглинаючою здатністю і не засолену. Перед посадкою в неї вносять перегній з розрахунку 4 кг. на 1 м2.

Протягом всього періоду зростання до збору врожаю підгодівлі не проводять.

З приміщення періодично видаляють надлишок вологи за допомогою вентиляції. Збирають салат зрізанням листя або качани, після чого перевіряють, видаляючи пошкоджені фрагменти. В умовах холодильника урожай зберігається до трьох тижнів.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама