Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Зелену цибулю з насіння

  1. Зелену цибулю з насіння
  2. Лук на зелень
  3. Лук на зелень і міні-головку
  4. гарні японці
  5. особливості вирощування
  6. Трохи про вирощування Параді
  7. вирощування розсадою
  8. Зберігання зеленої цибулі

Травень, 2014
24

Зелену цибулю з насіння

Опублікував: Petr_MS

У нашій родині люблять зелене перо цибулі. Але в кінці липня воно грубіє, а потім починає жовтіти. Підкажіть, будь ласка, як можна виростити цибулю на зелене перо з насіння.

Г. Левченко, Архангельська область

Побачила в продажу пакетики з насінням цибулі, на яких написано «Лук на зелень». Підкажіть, будь ласка, що це за цибулю.

З.М. Горлова, Респ. Карелія

Зелене перо містить в два-три рази більше вітамінів, ніж цибулини, має ніжний смак і користується великим попитом. Його легше отримати при посадці цибулин, ніж з насіння. Але і останній спосіб користується попитом, так як дозволяє отримати зелень в кінці сезону.

У північних і центральних районах для посіву зазвичай беруть насіння салатних сортів ріпчастої цибулі (Іспанська 313, Каба, а також Стригуновский місцевий та інші), що утворюють в липні - серпні великий урожай зеленої цибулі. На півдні вирощують північні, дліннодневние, гострі сорти (Арзамаський, Бессоновский, Погарский, Ростовський), які в умовах короткого південного дня не формують цибулину, а утворюють велику вегетативну масу.

Лук на зелень

Лук на зелень

У продажу можна знайти спеціальні сорти цибулі на зелень. Але в основному вони відносяться до групи лука батуна і у них більш потужне і жорстке перо, ніж у ріпчастої цибулі . Цей цибуля не утворює цибулину, має вибілену частина ноги. Він багаторічна рослина, але в цьому випадку його вирощують в однорічній культурі, вириваючи рослина з корінням. Хоча можна робити і кілька зрізів зелені. Деякі іноземні сортів не зимують у наших умовах і виявляються однолітниками насправді, наприклад Параді і Перфомер. Останній більш стійкий до хвороб, з більш високим пером. Ось опис ще кількох сортів цибулі на зелень.

Ось опис ще кількох сортів цибулі на зелень

Легіонер. Рослини потужні, перо довжиною до 60 см, зелене, з сизим відтінком і слабким восковим нальотом. Не утворює цибулини і не вимагає попереднього чищення перед продажем.

Не утворює цибулини і не вимагає попереднього чищення перед продажем

Байя Верде - це гібрид між цибулею ріпчастою і цибулею батуном, що дозволяє отримувати перо набагато раніше, ніж у батуна. Посів в кінці квітня - початку травня за схемою 5 × 20 см.

Посів в кінці квітня - початку травня за схемою 5 × 20 см

Грін банер - ранній, відрізняється інтенсивним зростанням і потужну кореневу систему. Готовий до зрізку через 40 днів після сходів (на Півночі пізніше через холодну погоду). Вибіленими нижня частина стебла довжиною 8 см, м'якого смаку.

Вибіленими нижня частина стебла довжиною 8 см, м'якого смаку

Смарагдовий острів F1 добре росте при посівах в різні терміни (на довгому і короткому дні), стійкий до пероноспорозу. Зелень придатна для транспортування на далекі відстані, добре зберігається в нерегульованих умовах.

Зелень придатна для транспортування на далекі відстані, добре зберігається в нерегульованих умовах

Червоний пролісок - ранньостиглий салатний сорт для використання на зелень у всіх регіонах. Цибулину не формує. Смак слабоострий з підвищеним вмістом аскорбінової кислоти. Дуже зимостійкий, швидко відростає навесні. За сезон проводять 3-4 зрізання. Зрізана зелень дуже соковита, ніжна, з приємним цибульним ароматом.

Отем F1 - до перших сильних морозів чудово зберігається на грядці. Також не утворює цибулини.

Лук на зелень і міні-головку

Також селекціонерами виведені сорти цибулі для швидкого отримання високоякісної зелені і міні-головок для споживання в свіжому вигляді або консервації.

Барлет F1 - середньостиглий гібрид ріпчастої цибулі для отримання свіжої, ніжної зелені протягом усього сезону, до пізньої осені. Завдяки потужній кореневій системі прекрасно переносить ґрунтову посуху, хоча чуйний на полив.

Помпеї - дуже ранній сорт, при весняному посіві від сходів до першого збору зелені 40-50 днів. Для безперервного отримання зелені можна робити 2-3 посіву за весняно-літній сезон в залежності від місця проживання.

Богатир - скоростиглий урожайний сорт. Формує невелику цибулину і потужну компактну темно-зелену розетку листя. Листя середнього діаметра, соковиті, ніжні. Сорт відрізняється високою продуктивністю. Вирощують його частіше в однорічній культурі.

гарні японці

Є група луків зі слабоострим смаком з Японії, що не утворюють в наших умовах добре виражену цибулину. Призначені для споживання в свіжому вигляді і заморозки.

Нагаока Кінг - сорт ранньостиглий, при весняному посіві від сходів до першого збору зелені 45-48 днів. За рахунок ранньостиглості можливий неодноразовий посів протягом весняно-літнього сезону.

Нубуку евергін - сорт середньостиглий, при весняному посіві від сходів до першого збору зелені 50-60 днів. Період збору зелені дуже тривалий -до настання сильних заморозків.

особливості вирощування

особливості вирощування

Вирощування цибулі на зелень трохи відрізняється від вирощування цибулі з насіння на ріпку.

Для цибулі потрібно добре освітлене місце з родючим грунтом. Перед посівом в землю вносять добрива, що містять азот (30- 40 м на 1 кв. М).

Насіння висівають восени або ранньою весною (як тільки дозволить грунт) на грядках, поперек яких роблять борозенки через 15-20 см, на глибину 1-1,5 см. Після посіву грунт злегка накочують. При осінньому посіві ряди мульчують перегноєм або торфом. Навесні посів накривають нетканим покривним матеріалом для якнайшвидшого появи сходів (в середньому 14-21-й день). При проріджуванні залишають між рослинами відстань 1,5-2,5 см.

Догляд полягає в прополка, розпушуванні і поливах. Коріння лука розташовуються досить глибоко - до 10 см. Тому полив потрібен невеликими порціями, але часто. Не можна поливати листя на сонці, інакше з'являться опіки, красиві зелені пір'ячко засохнуть і пожовтіє.

2-3 рази підгодовують повним мінеральним добривом з переважанням азоту. Збирання лука на перо проводять, коли листя досягнуть господарської придатності. Щоб цибуля ріс добре, потрібно, щоб грунт завжди була пухка і повітря вільно циркулював між рослинами. Корки на поверхні землі треба не допускати, тому посіви часто рихлять.

Трохи про вирощування Параді

Для вирощування на зелень найбільш відомий сорт Параді. Тому розмова далі піде про нього. Вегетаційний період у нього (від сходів до зрізання) 70-80 днів. Тому на Півночі його прибирають одразу з корінням. У середній смузі і на півдні ж зрізають зелень через 38-50 днів після попередньої зрізання. Кількість днів залежить від освітленості, вологи в грунті, забезпеченості харчуванням, температури повітря.

Оптимальна висота рослин для заготівлі 50-70 см, при цьому товщина білої частини повинна бути 1 см і товщина зеленого пера - до 1,5 см. Зрізання можна робити і раніше, але тоді перо буде більш бідно корисними речовинами і гірше зберігатися.

Щоб збирати врожай цибулі безперервно, насіння висівають з інтервалом 1-2 тижні.

Оптимальна відстань між рослинами 4-5 см, в міжряддя - 8 см.

Характерна особливість Параді - він не росте при температурі вище +27 градусів. Щоб знизити температуру грунту, в сильну спеку треба поливати прохолодною водою.

За час вирощування цибулю на зелень використовує багато азоту, він йому необхідний для нарощування зеленої маси. Через 2-3 дні після зрізки підгодовують аміачною селітрою (20 р на 10 кв. М). Через тиждень підгодівлю селітрою можна повторити.

Можна використовувати більшість сортів цибулі батун. При його однорічній культурі проводять подзимний або ранньо-весняний посів і одноразову збирання рослин в кінці сезону. При багаторічній культурі роблять 2-3 зрізання за сезон.

Використовуючи загущені посіви цибулі батун, можна домогтися поліпшення споживчих якостей зеленого листя, прискорити терміни отримання товарної продукції і підвищити урожай з одиниці площі.

Лук на зелень можна обробляти від хвороб і підгодовувати, як мінімум, за 10 днів перед збиранням.

вирощування розсадою

вирощування розсадою

При вирощуванні зеленої цибулі розсадним способом урожай отримують більш високий і в більш ранні терміни, ніж при посіві насінням. Але це більш трудомісткий спосіб, тому застосовують його рідше. 20-денну розсаду готують так само, як і для отримання цибулі ріпки, але висаджують її більш загущено, зазвичай багаторядковими стрічками з відстанню 4-5 сантиметрів в рядку.

Зберігання зеленої цибулі

Зелень цибулі різних видів при певних умовах може зберігатися в холодильниках до двох з половиною місяців. Цілі очищені молоді рослини з відмитим від грунту корінням закладають в герметичні поліетиленові пакети по 0,5 кілограма. Оптимальна температура зберігання від 0 до +1 градуса тепла, вологість повітря 90-95%. В таких умовах зелена цибуля може зберігатися до 60 днів. Без упаковки зелень цибулі можна тримати в холодильнику 10-15 днів, але при цьому спостерігаються помітні втрати, викликані подвяданія і пожовтінням листя. Деякі господині зберігають цибулю, поставивши в ємність з невеликою кількістю води, але також недовго.

Т. Сазонова, агроном
г-та «Дачна» №9, 2014 р

Спілкуйтеся зі мною:

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама