Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Сміттєпереробні заводи в Україні: де і як працюють

  1. Україна потопає в горах відходів, але при цьому купує макулатуру і склобій за кордоном
  2. скляні гори
  3. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
  4. Гроші зі сміття
  5. Макулатура за валюту
  6. За сміття в купу - штраф
  7. Екологи: відходи спалювати не можна
  8. АВТОР:
  9. Орфографічна помилка в тексті:

переглядів:

Україна потопає в горах відходів, але при цьому купує макулатуру і склобій за кордоном

переглядів:   Україна потопає в горах відходів, але при цьому купує макулатуру і склобій за кордоном   Гостомель

Гостомель. Ці скляні гори з часом перетворяться на десятки мільйонів новеньких банок і пляшок. Фото: П. Шевчук.

Сміття - це не тільки щось дурнопахнущей, а й цінний ресурс, і при правильному підході - навіть джерело доходів. За даними Держстату, на кожного українця припадає приблизно 300 тонн відходів. У масштабах країни - це 12,5 млрд тонн промислових і побутових відходів. Перевівши це в кубометри, ми маємо гору побутового сміття, відходів і відвалів промвиробництва діаметром близько 20 км в підставі і заввишки 10 км - це вище Евересту! Кількість сміття з кожним днем ​​збільшується, так як замість того щоб відходи переробляти, їх складують. На утилізацію йде менше 1% відходів, але ті, хто цим серйозно займається, заробляють непогані гроші.

"Сегодня" побувала там, де сміття перетворюється в щось корисне - склотару, картон, папір, упаковку.

скляні гори

На прохідній підприємства "Ветропак Гостомельський склозавод" стоять контейнери для збору порожніх пляшок. Коштують не від хорошого життя - заводу хронічно не вистачає сировини для виготовлення склотари, тому керівництво просить своїх співробітників не викидати, а нести на роботу непотрібне "скло". Навіть радник глави правління заводу Андрій Гірник каже, що щотижня приносить пакет з порожніми пляшками. Хоча на території підприємства битого пляшкового скла - гори: зліва коричнева гора, праворуч - зелена, трохи далі - безбарвна ... Висота кожної - майже 10 метрів, всього запасів кілька десятків тисяч тонн. Це небагато, так як підприємство працює 365 днів у році цілодобово. Щодоби 800 т скла перетворюються в 1,5-2 млн пляшок, банок і баночок. Але 800 т - тільки половина необхідної сировини, ще стільки ж, за словами Гірника, доводиться використовувати шихти - суміші піску, соди, вапняку, яка набагато дорожче битого скла. За кордоном шихту економлять, вторсировини використовують 60-8
0%. У нас поки не виходить, тому що не вистачає склобою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Знайомство з процесом виробництва пляшок починається з цеху підготовки сировини. Роздроблене на дрібні шматочки скло рухається по великим і дрібним грат, великі шматки і домішки (метал, пластик, кришечки) відкидаються. Далі склобій змішується з шихтою і надходить в піч. На моніторі видно, як суміш перетворюється в розплавлену масу.

Сировина. Подрібнене скло ретельно очищається від домішок. Фото: П. Шевчук

"У печі знаходиться 350 т рідкого скла при температурі 1600 градусів, - уточнює скловар Володимир Несененко. - Найстрашніше, якщо надовго припиниться подача електроенергії, і скло застигне. Короткі відключення струму бувають, тому недавно встановили резервні дизель-генератори".

Короткі відключення струму бувають, тому недавно встановили резервні дизель-генератори

Гаряче скло. Старі пляшки дають життя новим. Фото: П. Шевчук

Далі ми бачимо, як розпечені скляні "ковбаски", кожну секунду випадають з печі, на формувальній машині перетворюються в пляшки, остигають, далі йдуть на контроль якості, упаковку і на склад. Все відбувається автоматично, крім відбраковування і навантаження. У рік на гостомельськом склозаводі виробляють 4,5 млрд пляшок. Якщо їх поставити один на одного, вийде вежа висотою майже 1,2 млн км, що втричі перевищує відстань від Землі до Місяця.

Контроль. Без людського ока поки не обійтися. Фото: П. Шевчук

Гроші зі сміття

Найбільше в країні підприємство з переробки сміттєвих відходів "Обуховвторресурси" постачає макулатурою-сировиною найбільший в країні Обухівський картонно-паперовий комбінат (КБК). За словами гендиректора вторресурсів Армена Полатьяна, в місяць їх підприємство може переробляти до 30 тис. Тонн відходів. Але реально виходить 7-8 тис. Тонн - їх сюди не везуть, а викидають на смітник.

"Ми, наприклад, віддаємо на КБК макулатуру, в обмін отримуємо картон, з якого робимо гофроящики і продаємо", - поділився тонкощами бізнесу Полатьян.

Але це далеко не все, чим займаються на підприємстві. Тут виготовляють з картону екоурни, збирають і пакують поліетилен і пластикові пляшки, які потім купують виробники упаковки і ПЕТ-тари відповідно. Багато що автоматизовано, кожен тюк така етикетка зі штрихкодом. З деревних відходів формують пелети для твердопаливних котлів. Ціна - 3,5 тис. Грн за тонну, від замовників відбою немає. Причому навчилися переробляти не тільки тріску і тирсу, як інші виробники пелет, а й гілки дерев, корчі, бруски.

Гроші. Всі відходи будуть розсортовані і відправлені на переробку. Фото: П. Шевчук

Найбільша проблема, за словами Полатьяна - сортування.

"10 місяців тому ми спільно з міській владі Обухова встановили контейнери для роздільного збору сміття, агітували населення приносити нам відходи за гроші, - розповів нам Полатьян. - Макулатуру приймаємо по 2,5 грн / кг, що дорожче, ніж в Києві. Поки найактивніші збирачі - бомжі. Беруть часом пластик з наших контейнерів, але ми їх не ганяємо, адже ці люди роблять нашу роботу - сортують, приносять. Звичайні люди роблять це неохоче ".

Ми бачимо, як бригада робітників в помаранчевих жилетах вправно розкладає по ящиках поліетилен і інші сухі відходи (метал, дерево, скло, папір) з супермаркетів. На території підприємства "прописалися" і кішки. Поголів'я вусатих зростає, але від них теж користь - ловлять мишей і щурів.

Поголів'я вусатих зростає, але від них теж користь - ловлять мишей і щурів

Допомагають боротися з гризунами. Фото: А. Панченко

Макулатура за валюту

На Обухівському КБК, де виробляють 30% картону і паперових виробів країни (туалетний папір, серветки, рушники), ми побачили, як з макулатури народжується майбутня упаковка. Масштаби підприємства вражають: "ненажерливість" машин з виробництва паперу така, що сировина для них підвозять в вагонах по залізничних коліях, то тут, то там рухаються автонавантажувачі з 300-кілограмовими пакунками макулатури. На відкритих сховищах комбінату розміром з кілька футбольних полів ці тюки складовані і лежать в кілька "поверхів". Макулатури тут десятки тисяч тонн.

Запаси. Обухівському комбінату треба 1500 т сировини на добу. Фото надано Обухівським КБК

Тюки мокнуть під дощем, але це не страшно, тому що все одно папір розмочують і розмішують у величезних чанах до однорідної маси. Розмокла в чанах маса потрапляє всередину машини, де з неї формується лист картону. У цеху жарко, шумно, але чисто, від чанів пахне свіжими грибами і шкірою. Розміри бумагоагрегата величезні: довжина понад 100 м, ширина і висота - з 3-поверховий будинок. Сам процес прихований від очей, лише в кінці видно, як картонне полотно швидко намотується на металевий барабан шириною майже 5 метрів.

Сам процес прихований від очей, лише в кінці видно, як картонне полотно швидко намотується на металевий барабан шириною майже 5 метрів

Робить картон. Довжина машини більше 100 метрів. Фото надано Обухівським КБК

Як розповів нам провідний спеціаліст Андрій Науменко, максимальна вага рулону 17 т, але зазвичай роблять менше - по 10-12 т. Потім його ріжуть на вузькі рулони і продають виробникам упаковки або роблять гофрокартон. Також на підприємстві виготовляють пакувальні картонні ящики під замовлення. Плоский розкрій автоматично укладається на піддони в стопки вище людського зросту, пакується в поліетиленову плівку, і вже на кондитерській фабриці або маслозаводі з них збирають ящики. \

Масштаби. Вага рулону доходить до 17 тонн. Фото надано Обухівським КБК

Якщо не використовувати вторинну сировину, то для виробництва 1000 кв. м картону треба зрубати чотири 50-річних дерева. Тобто, виробляючи в рік 240 тис. Тонн картону з макулатури, обухівці рятують від вирубки 200 тис. Дерев або 300 га лісів. На жаль, підприємство хронічно страждає від нестачі вторсировини - потрібно 1500 тонн / добу, а це потяг з 25 товарних вагонів. На КБК кажуть, що зусиль наших заготівельників не вистачає, тому, щоб не простоювати (комбінат працює 345 днів у році, 20 днів йде на ремонт обладнання) тут змушені закуповувати макулатуру за кордоном за валюту.

"У місяць купуємо 30 000 тонн макулатури, з них половину імпортуємо", - навів цифри Науменко.

Гофрокартон. З макулатури, а не з дерев. Фото надано Обухівським КБК

За сміття в купу - штраф

З 1 січня 2018 року починає діяти стаття закону "Про відходи", відповідно до якої сортувати і переробляти сміття перед тим, як вивезти його на звалище. Відповідальність за це покладено на тих, хто виробляє відходи: юросіб і власників житла. За порушення - штраф: для громадян 340-1360 грн, для бізнесу - 850-1700 грн. Як це буде на практиці, поки неясно. Хоча в Держекоінспекції нас запевнили, що якщо закон вступить в силу, його будуть виконувати. Але в Раду вже поданий законопроект про відстрочення на рік збору роздільних відходів через неготовність.

Також депутати пропонують брати з виробників податок "на упаковку". Ці гроші хочуть пустити на будівництво сміттєспалювальних заводів, здатних не переробляти, а спалювати сухе відходи і виробляти електроенергію, яка буде продаватися по "зеленому" (в 3-5 разів дорожче звичайного) тарифу. За словами глави Української пакувально-екологічної коаліції Володимира Слабого, ця ідея не нова і суперечить європейській практиці.

"Податок" на упаковку "підвищить вартість товарів для споживача і не вирішить проблему сміття, - упевнений Слабкий. - В ЄС працює схема відповідальності виробників, які фінансують за свій рахунок роздільний збір відходів упаковки (окремо пластик, папір, метал, деревина) на рівні домозяйств. Це дозволить отримати у вигляді сировини не 30% сухих відходів, як зараз, а втричі більше ".

Екологи: відходи спалювати не можна

Днями Кабмін схвалив Національну стратегію поводження з відходами до 2030 року . Головне в ній - за 13 років обсяг захоронення побутових відходів на звалищах повинен знизитися з 95% до 30%.

"При поводженні з побутовими відходами треба впровадити роздільне збирання, визначити райони для розміщення сортувальних ліній, сміттєпереробних заводів і полігонів. Це вимагає будівництва такої мережі за гроші місцевого самоврядування. Вони ж повинні організувати пункти прийому відходів, придатних для повторного використання", - зазначив міністр екології Остап Семерак.

Захисники природи скептичні: документи без фінансування нічого не дадуть.

"Це декларація, хоча в ній записані правильні речі, потрібні закони і десятки мільярдів гривень на проблему зі сміттям, - сказала нам глава Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко. - Неприпустимо масове спалювання на спецпідприємствах нерозділені відходів навіть для вироблення електроенергії. Це не тільки марнотратно, але і небезпечно для екології. для початку треба ввести роздільний збір побутових відходів на рівні населення, як в Європі, створити електронний реєстр полігонів, включаючи нелегальні, яких налічується 35 тисяч на площі 12 тис. Га, а законних - всього 6 тисяч. Держава не повинна перекладати проблему сміття на місцеві влади ".

Читайте найважливіші та найцікавіші новини на наших сторінках Facebook , Twitter , Telegram , Instagram

Ви зараз переглядаєте новина "Сміття перетворюється ... Або один день на переробних заводах". інші Останні новини України дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Олександр Панченко

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама