Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

облом архітектурні

Обл про ми архітектурні, різні за своїм поперечним перерізом (профілем) протяжні архітектурні елементи, розташовані переважно по горизонталі (на цоколях, в карнизах, міжповерхових поясах або тягах , базах колон), а іноді по похилій (в карнизах фронтонів ), Кривої (в архивольтах арок, нервюрах) або ламаного (обрамлення порталів, вікон) лінії. О. широко поширені головним чином в ордерному архітектурі (див. ордер архітектурний). О., пов'язані з характерними стилістичними особливостями кам'яного зодчества різних народів і епох, часто відносять до архітектурного декору. Однак в ряді випадків їх слід розглядати як одне зі специфічних засобів для посилення або зміни образно-художньої виразності тектонічної основи будівлі. Особливе значення О. придбали в Стародавній Греції, звідки разом з класичними ордерами були запозичені архітектурою спочатку Стародавнього Риму, потім Відродження і європейською архітектурою наступних епох. У сучасній архітектурі стосовно металевих, бетонних та дерев'яних елементів на фасадах будівель замість терміна «О.» вживається термін профілі (Палітурки скління, а також обрамлення і тяги на навісних стінових панелях і ін.). Злегка змінюючи поєднання, кривизну (по перетину класичні О. поділяються на прямолінійні і криволінійні) і винос О., архітектори по-різному характеризували підставу і увінчання будівлі або взаємозв'язок його частин (наприклад, співвідношення виступу і висоти О. підкреслює тяжкість або легкість вище розташованих частин будівлі).

Літ .: Султанов Н., Теорія архітектурних форм. Кам'яні форми, СПБ, 1903; Михайлівський І. Б., Теорія класичних архітектурних форм, 3 вид., М., 1944; Shoe L. Т., Profiles of Greek mouldings, Camb. (Mass.), 1936.

В. Ф. Маркузон.

Маркузон

Класичні грецькі архітектурні обломи: 1 - поличка (інакше - плінт, плита); 2 - валик, або вал (торус), і четвертний вал (до пунктиру) [будуються по дугах кола або більш складним кривим (правий креслення)]; 3 - доричний «яструбиний дзьоб» (слезник) і етапи його розвитку; 4 - дорическая кима (кіматій), або гусек (а - прямий, б - зворотний); 5 - іонічний «лесбійський кіматій», або каблучок (а - прямий, б - зворотний); 6 - викружки, що будується по кривим, близьким до дуг окружності; 7 - скоція (асиметрична викружки з профілем двухцентровой дуги або складнішої кривої); 8 - астрагал (поєднання полички з валом і викружки).

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама