Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Пак-чой


10.10.12

Ви чули коли-небудь про китайську листовій капусті пак-чой? Ні? І навіть не пробували? Для садівників Росії це насправді відносно новий овоч, та й на ринках овочевих він не завжди буває, капуста пак-чой відома лише жителям Далекого Сходу. Що ж, будемо знайомитися.
Отже, пак-чой різновид східно листових капусти. Вона має кілька назв: китайська капуста, черешковая капуста, гірчична капуста, селерових капуста, "кінське вухо" і пліч-чой. Дуже часто пак-чой помилково називають капусту Пекінську. Батьківщиною цього виду капусти вважається Китай. Вирощують пак-чой переважно в Китаї і на Корейському півострові. Пак-чой - дворічна рослина, що вирощується як однорічник. У перший рік зацвітає і дає насіння. Утворює компактну розетку листя діаметром 20-40 см на товстих білих черешках, щільно притиснуті один до одного. Листя у капусти округлі, гладкі. Пак-чой можна умовно розділити на два різновиди, класифікуючи за забарвленням.
Одна різновид з білими черешками і темно-зеленим листям, інша - зі світло-зеленими черешками і листям.
Пак-чой можна вирощувати цілий рік як у відкритому, так і захищеному грунті і в цьому полягає цінність капусти, тобто поставлятися на стіл капуста може цілий рік. Капуста - рослина холодостійка. Віддає перевагу прохолодні кліматичні умови з високою вологістю ґрунту і повітря.
Пак-чой багата вітамінами В1, В2, РР, каротин, вітамінами групи В, солями калію, кальцію, фосфору, магнію, заліза і натрію. Вітаміну С в ній в 2 рази більше, ніж в салаті. З органічних кислот переважає лимонна. Пак-чой цінується за високий вміст амінокислоти лізин, яка відповідає за очищення крові. М'ясисті листя капусти мають свіжим, ніжним і гіркуватим смаком, що нагадує суміш салату лолло-россо і шпинату.
Вирощувати пак-чой в умовах навіть в районах ризикованого землеробства дуже нескладно. Капусту розмножують посівом насіння в грунт або розсадою в індивідуальних торф'яних горщиках, тому що вона не переносить пересадки. Після проріджування у фазі 1-2 справжніх листочків, залишають відстань між рослинами 15-20 см.
Будучи рослиною довгого дня, при пізньому весняному (травневому) посіві, пак-чой швидко зацвітає. Садівники, щоб весь сезон мати її зелень, висівають капусту в два терміни: в першій половині квітня і в першій половині липня. Розсада воліє удобрені грунту з рН 5,5-7.
Для отримання ранньої весняної зелені пак-чой висівають якомога раніше навесні під плівкове укриття - у другій половині квітня. При більш пізній посадці і при затяжній холодній весні пак-чой може застрелковаться.
Найбільший урожай пак-чой дає при посіві в другій половині літа - з середини липня до початку серпня. Якщо посадити капусту в теплицю - урожай буде хорошим. Тут він досягне максимальних розмірів, а черешки вийдуть особливо потужними і соковитими.
Догляд за рослинами зводиться до прополка, розпушування, полив грунту. Шкідники і хвороби у пак-чой - ті ж, що і у інших видів капусти - дощові равлики і метелики-капустянки. Пак-чой відрізняється високою скоростиглістю - через півтора-два місяці капуста вважається дозрілої.
Пак-чой має гарну лежкістю - в свіжому вигляді зберігатися в холодильнику 7-10 днів. У свіжому вигляді її можна зберігати кілька місяців в прохолодному підвалі. Для цього капусту прямо з корінням акуратно витягують із землі і прикопують у вологий пісок.
Китайська капуста - цінний дієтичний овоч. Показана людям із захворюваннями серцево-судинної системи і шлунково-кишкового тракту, як в сирому вигляді, так і підданому тепловій обробці.
Пак-чой добре включати в дієтичне меню, тому що містить мало калорій.
У їжу вживають листя разом з черешками. Капусти додають в салати, тушкують, готують на пару і припускають в невеликій кількості води. Дуже смачні з капустою супи в поєднанні з рибою, грибами або куркою. Тушкована капуста є прекрасним, легким гарніром до м'яса. Тефтелі з м'ясного фаршу з рубаною капустою, томлені в томатному соусі - відмінний варіант ситної вечері.
Капусту можна гасити, змішувати з вареними яйцями і використовувати в якості начинки для дріжджових, картопляних або сирних пиріжків, для м'ясних чи рибних зраз.
У листя капусти можна загортати шматочки риби і тушкувати в закритому посуді в духовці. Таке блюдо порадує тих, кому протипоказано м'ясо. Смакове поєднання риби і капусти чудово. З капусти можна готувати оладки.
В якості холодної закуски можна подати листя, в яке загорнуті сир, змішаний з часником і сметаною або сирний сир з часником і паприкою.


Наталія Петрова , Спеціально для Kulina.ru



Ви чули коли-небудь про китайську листовій капусті пак-чой?
Ні?
І навіть не пробували?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама