Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вплив діяльності людини на атмосферу, гідросферу, літосферу, педосферу

  1. Вплив діяльності людини на атмосферу Вплив людини на атмосферу включає її забруднення різними отруйними...
  2. Вплив людини на літосферу
  3. Вплив діяльності людини на педосферу

Вплив діяльності людини на атмосферу

Вплив людини на атмосферу включає її забруднення різними отруйними викидами, а також зміна фізичних властивостей, що впливає на умови існування життя. Серед забруднюючих речовин переважають відходи промисловості:

  • тверді (пилові частинки, що містять токсичні речовини),
  • рідкі (аерозолі),
  • газоподібні викиди.

У зв'язку з високою динамічністю атмосфери, забруднювачі існують в її складі порівняно недовго, але встигають поширитися на великі відстані від джерела забруднення.

зауваження 1

Найбільш небезпечні високі їх концентрації безпосередньо поблизу місць викидів, а також продукти випадання з атмосфери на поверхню інших геосферно оболонок (так, оксиди сірки і азоту при випаданні з опадами у вигляді кислотних дощів здатні викликати закислення грунту і водойм).

Зміна фізичних властивостей атмосфери включає її запилення, потепління, парниковий ефект внаслідок зміни газового складу, руйнування озонового шару, порушення природної циркуляції повітряних мас і т.д. Все це становить небезпеку як для живих організмів безпосередньо, так і через зміну природних абіотичних умов функціонування екосистем.

Нічого не зрозуміло?

Спробуй звернутися за допомогою до викладачів

Вплив діяльності людини на гідросферу

Вплив людської діяльності на гідросферу сприяє її забруднення і зміни властивостей природних вод, в тому числі порушення їх циркуляції. На відміну від атмосфери, гідросфера здатна до накопичення забруднюючих сполук у складі водних мас, донних відкладеннях, харчових ланцюгах водних організмів. Відбувається накопичення у водоймах, донних відкладах, організмах риб і молюсків пестицидів і важких металів, що надходять у водойми зі стоками шахтних, сільськогосподарських, промислових вод.

На неї негативно впливає забруднення не тільки хімічними речовинами, чужими біологічнимкруговоротом, але і надмірне надходження органіки, що викликає евтрофікацію водойм.

Інженерна діяльність людини порушує природний склад і циркуляцію природних вод. Наприклад, антропогенне потепління клімату може збільшити температуру приполярних територій і сприяти зникненню льодів Арктичного і Антарктичного регіонів. При цьому рівень океану може піднятися на 4-5 м і більше. Споруда великих гідротехнічних споруд зменшує стік річкових вод і винос алювіальних відкладень в гирла річок. Це сприяє швидкому руйнуванню дельт і берегів за рахунок морської абразії. Розбір води великих річок на зрошення призвів до деградації водних басейнів внутрішнього стоку, зміни їх мінералізації.

зауваження 2

В останні десятиліття людство особливо сильно відчуло обмеженість перевитрата ресурсів прісної води. Внаслідок надмірного використання водоносні горизонти в ряді регіонів знизили рівень на 3-10 м, місцями води стали непридатними для використання. Діяльність людини змінила водно-сольовий баланс суші і водойм. Випаровування води в річках стало сильно переважати над їх стоком. Мінералізація води більшості водойм аридних територій стала зростати на порядок.

Вплив людини на літосферу

Літосфера є литогенной основою геосистем, вмістилищем підземних вод і важливим компонентом біосфери. У ній міститься безліч різновидів рудних і нерудних мінеральних ресурсів, вона використовується в якості підстави. Вплив сучасного господарства на літосферу дуже різноманітно. При видобутку корисних копалин порушуються значні території, район експлуатації інтенсивно осушується за рахунок відбору підземних вод глибинних горизонтів для забезпечення гірничих робіт. Після розробок залишаються терикони, нерідко з відвалів з домішкою отруйних речовин. В результаті гірськдобування в товщах земної кори формуються великі пустоти, що служить передумовою обвалень, осідання ґрунтів і техногенних землетрусів.

Вплив діяльності людини на педосферу

Вплив людської діяльності на педосферу (грунт) зводиться до її забруднення, знищення та зниження родючості. На відміну від інших геосферно оболонок, грунтова середовище в найбільшою мірою здатна накопичувати забруднюючі речовини, які потім можуть стати джерелом вторинного забруднення інших середовищ життя.

зауваження 3

Особливо небезпечне забруднення супертоксикантів, важкими металами, а також речовинами, здатними вплинути на реакцію ґрунтового розчину.

Процес грунтоутворення вельми повільний, а втрата родючості навіть при оптимальній організації сільського господарства відбувається багаторазово швидше. При обробці грунту руйнується її структура, знижується кількість гумусу, винос мінеральних речовин з урожаєм призводить до збіднення ґрунту. Обробка грунту, що позбавляє її природного рослинного покриву, підвищує уразливість верхніх грунтових горизонтів до різних факторів ерозії.

Дефляція (вітрова ерозія), водна ерозія призводить до втрати величезних мас родючого грунту, аж до літогенної основи. Грунти зрошуваних територій в результаті неправильної меліорації стали засоляются. Велико і відчуження грунту в процесі будівництва міст, доріг, інших споруд.

Нічого не зрозуміло?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама