Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Морозник: посадка і догляд у відкритому грунті, опис квітки, фото

  1. опис рослини
  2. Трохи з історії
  3. Вимоги до ділянки
  4. посадка
  5. розмноження
  6. догляд
  7. хвороби
  8. після цвітіння
  9. види
  10. морозник східний
  11. морозник смердючий
  12. морозник кавказький
  13. властивості морозника
  14. Дизайн саду

Квіти морозник відносяться до багаторічних трав'янистих рослин. Спочатку, на території Середземномор'я, батьківщині морозника, рослина використовували тільки як лікарську сировину. Морозником можна лікувати деякі шкірні захворювання, а також епілепсію і навіть параліч. Сьогодні ця рослина повсюдно вирощують в наших садах. Рослина дуже декоративно період цвітіння, і після цвітіння завдяки незвичайній, насиченого забарвлення листі.

опис рослини

Квітка морозник - дуже отруйний, і тому в офіційній медицині його використовують тільки як лікарський, зовнішній засіб. Рослина дуже декоративно, і селекціонерами виведено близько десятка видів і гібридів квітки. Ці квіти морозостійкі і дуже невибагливі, що високо цінується квітникарями.

Це вічнозелена рослина здатне собою прикрасити будь-який куточок в саду. Квітка дуже декоративний - на довгих черешках ростуть великі жорсткі листя. Рослина не має стебел. Квітки досить великі, і досягають в діаметрі 15 см. З'являються квітки прямо на снігу, як тільки цветонос зможе подолати шар льоду. Забарвлення квіток цієї рослини може бути дуже різноманітною - від чисто білого і до всіх відтінків червоного.

Трохи з історії

У цієї квітки дуже давня і багата історія. За повір'ями його прийнято називати трояндою Христа. Таку назву рослина отримала через давній перекази, що нібито воно росло поруч з тим хлівом, в якому народився Ісус.

Наступне назва даної рослини - Геллеборус, тобто, в перекладі з латині «вбиває їжа». З давніх віків знахарі не залишали спроб виготовити зілля від всіх хвороб на основі цілющої сили цієї квітки. Але, якщо вірити переказам, то Олександр Македонський помер саме після вживання зілля з морозника, яким йому намагалися вилікувати лихоманку. Ця рослина треба використовувати як ліки з великою обережністю, адже воно дуже отруйне.

Вимоги до ділянки

Квіти морозник відносяться до багаторічних трав'янистих рослин

фото морозник

Морозник абсолютно невимоглива до складу грунту рослина. Але бажано висаджувати квітка на живильному грунті, що не кислому і досить пухкому. Якщо на ділянці земля з підвищеною кислотністю, то слід провести вапнування. Квітка дуже добре росте на листяному перегної, саме тому його часто висаджують поблизу великих листяних дерев або чагарників.

Застій води в грунті для квітки згубний. Не варто висаджувати морозник в низинах із застоєм води або з близьким заляганням грунтових вод. При посадці саджанців обов'язково слід укладати шар дренажу з каменів або битої червоної цегли, керамзиту.

Морозник - це рослина, яка дуже любить півтінь, хоча і на сонячних ділянках росте досить добре. Взагалі, освоїти вирощування морозника - його посадку та догляд, може навіть самий недосвідчений квітникар.

посадка

Яскраве по-весняному пляма на тлі смутної зимової природи - це морозник. Посадку саджанців морозника у відкритий грунт найкраще здійснювати або в квітні або вже до осені, у вересні.

  1. Обраний ділянку глибоко перекопують і розрівнюють.
  2. Потім викопують посадкові ями глибиною до 30 см і в діаметрі теж близько 30 см. Якщо ви будете висаджувати кілька рослин, то бажано залишати між ними відстань близько 30 см.
  3. Щоб морозник швидше прижився і почав зростати, на дно посадкової лунки насипають компост.
  4. Потім опускають саджанець в яму, підтримують його однією рукою, а другий засипають землею.
  5. Навколо посадженого рослини треба утрамбувати ґрунт, а потім рясно пролити її водою.
  6. Протягом 3 тижнів після посадки морозник треба часто і багато поливати.

розмноження

Квітка морозник - фото, опис, коли цвіте

Морозник - це квіти, які легко розмножуються як насінням, так і діленням материнського куща. Особливість насіннєвого розмноження в тому, що насіння слід посіяти відразу ж після збору. Насіння рослини дуже погано зберігає схожість. Висівають морозник в дуже пухку, поживний грунт, закладають на глибину близько 1-2 см. Сходи дружно з'являться вже в березні, але зацвіте рослина, вирощена з насіння, тільки на третій рік життя.

Коли сіянці навесні трохи підростуть і обзаведуться парою справжніх листочків, їх треба распикировать в півтінь, наприклад, на клумбу під розлогим деревом. На постійне місце в саду морозникі висаджують тільки на другий або навіть третій рік життя. Бажано пересаджувати молоді рослини у вересні.

Набагато простіше розмножувати цю рослину розподілом материнського куща. Як тільки кущик навесні відцвіте, його треба викопати і розділити гострим інструментом кореневище так, щоб на кожній частині були пагони. Потім деленки просто висаджують на постійне місце в саду. За пересадженими рослинами треба ретельно доглядати перший місяць - часто поливати, мульчувати землю навколо коренів.

Є кілька видів цієї квітки, які вирощують в наших садах, і всі вони відрізняються способом розмноження. Так, морозник чорний або, по-іншому, різдвяна троянда, найпростіше розмножити поділом куща навесні. Морозник смердючий сам швидко розмножується самосівом - досить просто залишати на кістках після цвітіння зів'ялі квіти. Морозник смердючий абсолютно не переносить поділу кореневища і може навіть загинути після пересадки. Східний морозник найпростіше розмножити поділом куща, яке бажано проводити восени.

догляд

Квітка дуже не любить ніяких пересадок. Ця рослина може відмінно рости на одному місці до 10 років. Взагалі, морозник - це дуже проста посадка і ще більш простий догляд. Всі заходи по догляду за цією квіткою зводяться до прополка, полив, рідкісним підживлення і боротьбі зі шкідниками.

Також кущики бажано мульчувати, щоб звести до мінімуму і без того рідкісні поливи. Мульча не тільки буде зберігати вологість грунту, але і буде перешкоджати зростанню бур'яну. Мульчують кущики зазвичай компостом, листовим перегноєм.

Найкраще удобрювати рослина кістковим борошном і золою. Рослина вдячно сприйме підгодівлю у весняний період і на початку літа. В частих підгодівлі цю квітку не потребує. З плином часу мульча навколо кущів згниває, що теж служить добривом.

Що стосується поливів, то поливати квітку треба тільки в сильну посуху. Якщо ви будете дотримуватися простих правил догляду, то неодмінно виростите здорові і красиво квітучі кущі.

хвороби

Одне з найцінніших якостей цього декоративного рослини, яке високо цінують квітникарі - це стійкість до хвороб.

Дуже тривале цвітіння, невибагливість, морозостійкість роблять морозник бажаним мешканцем будь-якого саду. Цьому квітці не властиво хворіти. Але все ж рослина може постраждати від морозу. Але пошкоджуються холодом виключно листя, які треба буде навесні обірвати. Низькі температури ніяк не позначаться на цвітінні рослини і його зростанні.

Іноді на листі морозника з'являються плями. В цьому випадку слід обприскати кущі препаратами «Швидкість» або «оксихом». Якщо плями на листі будуть чорними, то в землю треба внести вапно. Поява чорних плям на морознике говорить про надмірну кислотності грунту. Не варто в догляді за кущами забувати і про профілактику - зрідка треба проливати грунт, і проводити обприскування рослин.

В основному морозник хворіє через надлишок вологи, підвищеної кислотності грунту, при нестачі поживних речовин.

після цвітіння

На морознике насіння починають дозрівати вже в кінці червня. Коробочки з насінням можуть зовсім несподівано лопнути - насіння висипається на землю і їх уже неможливо зібрати. Щоб такого не відбувалося, треба на незрілі коробочки одягати марлеві мішечки. Тоді насіння будуть прокидатися в мішечок. Зберігають насіння в паперових пакетиках. Але насіння занадто швидко втрачають свою схожість, а тому краще не намагатися зберігати їх, а відразу висіяти у відкритий грунт.

види

морозник чорний

Зустріти в природних умовах морозник чорний можна на території Центральної та ще Південної Європи. Цвіте ця рослина з грудня і до лютого білосніжними квітками, які досягають в діаметрі до 8 см.

У нас цей вид зацвітає трохи пізніше - після того, як розтане сніг, приблизно в квітні. Всього виведено кілька сортів цього виду з білосніжними, дуже великими квітками, що досягають в діаметрі 12 см, з ніжно-рожевими квітками, що розпускаються вже в листопаді, коли сад стає похмурим.

морозник східний

Це дуже ефектний вигляд. Цвітіння сортів даного виду починається вже в середині березня або в середній смузі тільки в середині квітня. Забарвлення квіток цього виду може бути від ніжно-рожевого до лілового. Зустрічаються сорти морозника східного з Капом на квітках.

морозник смердючий

Цей вид, як можна зрозуміти з назви, не дуже приємно пахне, зате його множинні квітки незвично блідо-зеленого кольору дуже декоративні. Ця рослина дуже компактно, і досягає у висоту всього лише 50 см. Кущ весь усипаний дуже красивими, майже екзотичними шкірястими листям.

морозник кавказький

Цей вид можна зустріти тільки в гірській місцевості Кавказу. Сорти цього виду можуть похвалитися дуже красивими квітками і незвичайною листям. Морозник кавказький дуже декоративно виглядає не тільки на протязі всього літа, але і взимку, якщо випадає мало снігу. Але цей вид дуже отруйний, тому при його вирощуванні варто проявляти особливу обережність.

властивості морозника

Морозник з насіння

Найчастіше при лікуванні використовують цілющу дію кавказького морозника і чорного. настоянки і відвари на основі цих рослин нормалізують обмінні процеси, відмінно знижують рівень цукру і тиск. Морозник має яскравий сечогінну дію, а також проносним, бактерицидну і очисним. За допомогою цієї рослини борються з паразитами, лікують виразку, поліпи, полегшують стан при ревматизмі. В якості сировини для зілля використовують тільки кореневище, яке треба заготовлювати у вересні. З коріння готують відвари і настої, а також порошок, що володіє більш вираженими лікувальними якостями. Але використовувати морозник для лікування офіційна медицина не рекомендує.

Дизайн саду

У ландшафтному дизайні ця рослина дійсно нічим незамінне ні влітку, ні взимку. Прекрасно виглядає ця квітка в бордюрах поруч з первоцвітами - ранніми тюльпанами, ніжними крокусами і пролісками, нарцисами.

  • Дуже декоративно виглядають композиції на основі морозника в поєднанні з геранню, астильбой.
  • Дивовижно виглядає рослина на тлі смарагдово-зеленого газону, поруч з папороттю і злаковими.
  • Відмінні партнери для квітки, які теж люблять півтінь - це велична королева тіні хоста і бадан.

Квітучим морозником можна прикрасити терасу на Різдво. Для цього кущик викопують перед самими морозами і пересаджують в просторий горщик, а потім просто прикопують у відкритий грунт. На зиму горщик заносять в теплицю або закриту веранду. При температурі близько +5 градусів квітка дасть бутони, який розпустяться до свят.

Сортів і різновидів даного садового квітки досить багато, і кожен квітникар зможе вибрати квітка собі до душі. Морозник невибагливий, і його посадка і догляд у відкритому грунті дуже прості і абсолютно не обтяжливі. Ви зможете прикрасити свій сад красивими кущами цілий рік. Взимку кущ порадує рясним цвітінням, а влітку буде дуже декоративно виглядати його незвичайна листя. Якщо ви хочете, щоб ваш сад був гарний круглий рік, то обов'язково посадіть морозник.

Фото квітів морозника.


Поділитися:

Ще читайте у нас на сайті:

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама