Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як здійснюється герметизація труби на даху від дощу і опадів

  1. Наслідки неякісно виконаної гідроізоляції труби
  2. Герметизація прямокутної труби
  3. Герметизація овальної і круглої труби
  4. Навіщо гидроизолировать димохід?
  5. Гідроізоляція труби на даху своїми руками
  6. Як уникнути протікання
  7. Корисне відео
  8. висновок
  9. Де протікає дах
  10. методи гідроізоляції
  11. Квадратна труба на даху з шиферу
  12. Квадратний димооотвод на даху з профнастилу, ондуліна і металочерепиці
  13. Гідроізоляція круглого димовідведення
  14. Особливу увагу
  15. Преимущества
  16. варіанти закладення
  17. План виконання робіт
  18. Для даху з шиферу
  19. Підсумки
  20. завдання гідроізоляції
  21. Вимоги до гідроізоляції
  22. Різновиди засобів для герметизації

сучасна покрівля складається з декількох шарів: утеплювач, гідроізоляція, пароізоляція. Такий пристрій покрівлі забезпечує захист будівлі від вітру і опадів, а також утримує тепло.

Однак практично на кожному даху присутні стики і з'єднання елементів, наприклад, місце стику покрівельного матеріалу і димоходу. У цих ділянках будуть з'являтися протікання, якщо не виконати їх якісну герметизацію.

Як виконується герметизація труби на даху буде розказано далі в статті.

Покрівельний пиріг буде герметичним і надійним, якщо правильно вибрати місце виведення вентиляційних каналів і димоходу через дах. Від місця розташування проходу буде залежати обробка стику. Для виведення труби роблять в наступних місцях:

      1. На певній відстані від покрівельного коника (50-70 см). Подібне розташування виведення труби запобігає протікання даху і знижує ймовірність появи снігових кишень. Також при такому облаштуванні виведення труби немає потреби порушувати кроквяну систему . Для захисту стику між покрівельним покриттям і трубою використовують еластичні проходки, а також добірні елементи, необхідні для складання фартуха.

Для захисту стику між покрівельним покриттям і трубою використовують еластичні проходки, а також добірні елементи, необхідні для складання фартуха

      1. На коник даху. Це місце виведення труби вважається найбільш підходящим. Подібне облаштування виключає ймовірність появи снігових кишень, конденсату і протікання. Але є один суттєвий мінус - порушення цілісності коньковой балки. В цьому випадку при виконанні гідроізоляції димоходу на даху стик між покрівельним матеріалом і трубою заливають силіконовим герметиком, а після обшивають декоративним фартухом.


В цьому випадку при виконанні гідроізоляції димоходу на даху стик між   покрівельним матеріалом   і трубою заливають силіконовим герметиком, а після обшивають декоративним фартухом

Наслідки неякісно виконаної гідроізоляції труби

Якщо або вентиляційного каналу на даху виконати неякісно, ​​то в подальшому можуть з'явитися такі проблеми:

      1. Протікання. При неякісної гідроізоляції димової труби на даху з'являються протікання.
      2. Кроквяна система починає гнити. Протікає вода потрапляє на дерев'яні елементи каркасу даху. Ці елементи відволожуються, а потім гниють.
      3. Корозія покрівельного матеріалу. Внутрішня частина профлистов, на відміну від зовнішньої, що не покрита захисною полімерною плівкою. Тому потрапляння вологи під профлисти викликає їх корозію.
      4. Відсиріванню шару утеплювача. При попаданні вологи на утеплювач його теплоізоляційні властивості знижуються в два рази.

Служитиме довго, якщо якісно обробити стик між вентиляційної або пічної трубою і профнастилом. Для цих цілей застосовують фартух з оцинкованої сталі, силіконовий герметик, каучукові або силіконові еластичні проходки і самоклеючі гідроізоляційні стрічки.

Герметизація прямокутної труби

Прямокутні труби зустрічаються найбільш часто. Їх застосовують як димоходу або вентиляційного каналу. Для їх виготовлення застосовують керамічні блоки або термостійкі цеглини. Обробку місця примикання профнастилу і труби прямокутної форми роблять за допомогою фартуха, який представляє собою готовий фасонний елемент. Для його виготовлення застосовується оцинкована сталь, фарбується в той же колір, що і покрівельне покриття.


Процес за допомогою фартуха складається з наступних етапів:

      1. До зовнішніх стінок прямокутної труби підклеюють пароізоляційний і гідроізоляційний матеріал, розрізаний при виведенні димоходу назовні. Для цих цілей застосовується будівельний скотч.
      2. Роблять неглибоку штробу по периметру труби за допомогою угло-шліфувальної машинки. Штроба потрібна для монтажу верхньої планки.
      3. У зроблену штробу поміщають верхній край планки. Для створення додаткової фіксації застосовують термостійкий силіконовий герметик.
      4. Розміщують нижню частину фартуха з нахлестом від 10 до 15 см. Фіксація здійснюється саморізами для профнастилу.
      5. Під нижньою частиною фартуха розміщується краватку, що виготовляється з гідроізоляційного матеріалу. Цей елемент запобігає появі протікання в покрівлі.


Бажано, щоб добірні елементи, що застосовуються для обробки стику між профнастилом і прямокутної трубою , Були зроблені з того ж матеріалу і тієї ж забарвлення, що і покриття покрівлі. Найлегше встановлювати фартух, який виготовлювачем ла та ж фірма, що і використовувані профлисти. Тоді герметизація труби на даху буде якісною.

З даного відео ви дізнаєтеся, як виконується герметизація пічної труби на даху:

Герметизація овальної і круглої труби

Вентиляційні труби і димар на даху з профлиста можуть бути круглої форми і зроблені з оцинкованої сталі. Зазор між ними і покриттям покрівлі закласти значно легше. Для цих цілей застосовуються еластичні проходки. Вони гідроізолюють місце примикання профлиста і труби. Проходки виготовляють для скатних і плоских дахів.


Герметизація труби на даху з профлиста виконується наступним чином:

      1. Придбати еластичну проходку необхідного розміру. Потім обрізати її вузьку частину таким чином, щоб вона дуже щільно облягала трубу.
      2. Зняти з димоходу захисну парасольку і дефлектори. Далі потрібно натягнути до самої основи димоходу еластичну проходку.
      3. Підстава еластичною проходки кріплять до покрівлі за допомогою силіконового герметика, що самоклеїться основи або покрівельних саморізів.
      4. На завершальному етапі на трубу встановлюється декоративний фартух. Він має форму ковпака і виконаний під колір покрівельного матеріалу. Цей елемент захищає проходку від механічних пошкоджень і впливу ультрафіолету.

Для грамотного виконання герметизації круглої труби необхідно правильно вибрати розмір еластичною проходки. Якщо виріб нещільно прилягає до комині, то для створення герметичності потрібно скористатися герметиком і сталевим хомутом. Слід зазначити, що проходка може порватися при установці, якщо її діаметр менше діаметра труби.


При виведенні труби через перекриття, стеля і елементи покрівлі дуже важливо пам'ятати про пожежну безпеку. Відстань між трубою і захищеними від загоряння елементами має становити 25 сантиметрів. Незахищені елементи повинні перебувати на відстані 35 сантиметрів від труби.

З цього відео ви дізнаєтеся, як зробити гідроізоляцію труби на даху:

Наявність конденсату на поверхні матеріалу ініціює процес намокання утеплювача і гниття крокв, в результаті чого знадобиться складний і дорогий ремонт всього даху.

Вирішити цю проблему можна тільки шляхом грамотної установки відсікаючого шару між матеріалами покрівлі і, що виключає проникнення води.

Особливої ​​складності цей процес не становить, але вимагає акуратності і розуміння сенсу дій.

Як відсічення прийнято використовувати плівкові матеріали, як найбільш прості в установці і ефективні в роботі. Існують поліетиленові плівки, мембрани з одностороннім пропусканням пари, одно- і багатошарові мембрани з комбінованою дією і т.д. Варіантів вибору плівкових матеріалів багато, відмінність між ними знаходиться в області технічних характеристик . Установка і умови нормального функціонування у них аналогічні.

Крім плівкових матеріалів застосовуються склади фарбувального дії, наприклад, бітумні мастики. Нанесення на поверхню проводиться жорсткою кистю, шваброю і т.п. Перевагою такого матеріалу є можливість створювати шар довільної товщини. Покриття виходить суцільним, без проміжків і щілин. детальний огляд матеріалів гідроізоляції.

До мінусів відносять незручність нанесення при, деякі марки мастики вимагають нагрівання до робочої температури, що в умовах горища важко.

Застосовуються також обклеюючі матеріали, які приліплюють на нанесений шар сполучного, наприклад, бітумної мастики. До недавнього часу такий варіант був найбільш поширеним, але для утеплення підпокрівельного простору такий спосіб незручний.

Простота, надійність в роботі і величезний асортимент зробив найбільш вживаними плівки і мембрани. Ефект від їх застосування не змінюється від часу, плівки еластичні і витримують невеликі деформації, чого інші матеріали не переносять. Тому найкращим варіант на сьогодні - гідроізоляційні плівки.

Навіщо гидроизолировать димохід?

Пристрій димоходу практично повністю підпорядковане турботі про протипожежний стан проходу. З цією метою застосовуються різні конструкції проходів, розроблена система допусків і вимог. Основна мета всіх дій - максимально відсікти матеріал димоходу від дерев'яних крокв , Забезпечити відсутність іскор і припинити будь-який контакт розпеченого металу з горючими матеріалами.

Такі вимоги виконуються за допомогою системи проходу труби крізь покрівлю, т.зв. покрівельного проходу, що захищає кроквяну систему від загоряння. гідроізоляція вентиляційної труби на даху нічим не відрізняється від гідроізоляції пічної труби, хіба що в другому випадку потрібні вогнестійкі матеріали.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ!

Всі протипожежні заходи створюють щілини і зазори, які загрожують масою протікання і скупчень конденсату.

Велика кількість металевих деталей є причиною для рясного конденсованих вологи, а необхідні зазори загрожують протечками дощової або снігової води всередину приміщення. Тому гідроізоляція пічної труби абсолютно необхідна, ніяких варіантів якось обійтися без цього процесу немає.

Гідроізоляція труби на даху своїми руками

Для виконання роботи будуть потрібні наступні матеріали:

  • Полімерно-бітумна мастика.
  • Металеві фартухи.
  • Жароміцний герметик.

Жароміцний герметик

Схема герметизації пічної труби

А тепер розглянемо, як зробити гідроізоляцію труби на даху:

  1. Гідроізоляція димоходу на даху починається з прокладки в покрівельному пирозі отвори для установки протипожежного короба. Його найпростіше придбати готовим, але в деяких випадках доводиться виготовляти самостійно. Гідроізолююча плівка або мембрана в місці проходу надрізається хрест-навхрест, краю плівки загинаються вгору. Встановлюється короб, до якого за допомогою бітумної мастики приклеюються краю плівки. Вона щільно притискається по всьому периметру, поверх треба нанести ще один шар мастики.
  2. Потім на підготовлену обрешітку встановлюються металеві фартухи, відводять воду. Розміри фартухів повинні бути такими, щоб перекривати з усіх боків прохід на 20-30 см. Напуск на трубу повинен виступати над покрівельним покриттям не менше 10 см. Фартух кріпиться по периметру труби дюбель-цвяхами, всі щілини і зазори ретельно заповнюються жароміцним герметиком. Деякі майстри радять встановлювати фартухи верхнім кінцем в заздалегідь пройдену штробу з подальшим обмазуванням щілини герметиком.
  3. Після цього встановлюється дахове покриття. Гідроізоляція труби на даху з або профнастилу починається з прорізом в покрівельний матеріал отвори, яке повинно за розміром повторювати контур протипожежного короба. Монтаж здійснюють над фартухами, намагаючись зробити зазори мінімальними. Гідроізоляція труби на даху з металочерепиці аналогічна гідроізоляції покрівлі з профнастилу (стаття про).
  4. Останнім кроком буде встановлення додаткового фартуха поверх покрівлі. Він може бути як металевим, так і зробленим з полімерних матеріалів , Спеціально випускаються для таких цілей, наприклад гідроізоляційної стрічки Вакафлекс. Вона має липкий шар, за допомогою якого надійно приклеюється до труби і до покрівельного покриття , Накочується валиком. Стики розташовуються по напрямку стоку води.


Стики розташовуються по напрямку стоку води

Пожежобезпечний короб для круглих труб . Після установки шви герметизуються герметиком


Після установки шви герметизуються герметиком

Різні варіанти герметизації труб (гідроізоляція пічної труби на шиферної даху)


Різні варіанти герметизації труб (гідроізоляція пічної труби на шиферної даху)

Герметизація бітумною мастикою

Як уникнути протікання

Якщо все зроблено правильно, протікання бути не повинно.

Проте, можуть трапитися різні неприємні випадковості, що порушують герметичність ізоляції.

Вирішенням питання буде виявлення місця протікання і додаткова ізоляція за допомогою герметика, Вакафлекса або інших матеріалів, придатних для цієї мети.

Конкретні рішення приймаються виходячи з точного знання місця протікання і матеріалу, в якому виявилося отвір або щілину. Для труб круглого перетину продаються трубні проходки, які перекривають стик за допомогою гофрованого гумового конуса.

Корисне відео

Наочне відео посібник по гідроізоляції димоходу:

висновок

Забезпечення гідроізоляції пічної труби вимагає ретельності і акуратності в роботі, дотримання протипожежних заходів та вимог. Грамотно виконані дії не зажадають ніяких додаткових робіт і гарантують службу за все вузла на довгі роки.

Вконтакте

Більшість систем обігріву в приватних будинках включає паливні котли на твердому, рідкому або газоподібному паливі. При різних характеристиках систем їх об'єднують однакові елементи: трубопроводи, радіатори, і, звичайно, димоходи.

Кращий варіант димовідведення - вертикальний, що підноситься над коником. Однак такий пристрій означає виникнення зони примикання на даху і пов'язані з нею роботи з герметизації.

Де протікає дах

Сучасна покрівля має багатошарову будову: пароизолятор, утеплювач і гідроізолятор. Такий «пиріг» забезпечує і захист будівлі від дощу, снігу та вітру, і збереження тепла, і довговічність самої покрівлі. Однак на даху, навіть найнадійнішою, стики і з'єднання елементів будуть слабкою ланкою. Димар - одне з них.

Гідроізолятор захищає шар утеплювача від дії вологи, але лише в тому випадку, якщо шар його безперервний. А так як більшість матеріалів такого роду горючі, укладати його стик з димоходом не можна. Значить між трубою і покрівлею необхідно залишити зазор.


Значить між трубою і покрівлею необхідно залишити зазор

Ситуація ускладнюється ще й тим, що покрівельний матеріал, особливо листової, теж не можна укласти впритул до труби. В результаті залишаються малопомітні щілини, через які в простір під дахом буде опадати волога.

Усувається небезпека будь-яким із способів герметизації

методи гідроізоляції

Технологія для кожного випадку визначається пристроєм труби - квадратна або кругла, матеріалом димоходу і покрівельним матеріалом: для даху з шиферу, профнастилу або металочерепиці способи пропонуються різні.

Квадратна труба на даху з шиферу

Матеріалом служить цегла. Років 50 тому цегляний димовідвод споруджувався з потовщенням на рівні покрівлі, який і грав роль герметизації. Зараз так надходить рідко. Виправити ситуацію своїми руками можна, влаштувавши навколо димаря «видру» - фартух з цементно-піщаного розчину.

  1. Щілини між димовідводом і покрівельним матеріалом перекриваються підкомірців - смужками з оцинкованої сталі, вигнутими таким чином, щоб частина їх примикала до цегляної стіни труби, а частина - до покрівлі.
  2. Сталевий оклад заливається цементно-піщаною сумішшю так, щоб підніматися над рівнем даху.
  3. Для відведення води з коньковой боку споруджують своїми руками похилий виступ.

Для відведення води з коньковой боку споруджують своїми руками похилий виступ

Метод при всій своїй надійності не надто декоративний. Зазвичай така герметизація використовується на даху з шиферу, так як цей матеріал не передбачає якихось спеціальних деталей для герметизації.

Зазвичай така герметизація використовується на даху з шиферу, так як цей матеріал не передбачає якихось спеціальних деталей для герметизації

Квадратний димооотвод на даху з профнастилу, ондуліна і металочерепиці

Виробники крім самого листа випускають і різноманітні покрівельні елементи . Для герметизації труби використовуються планки примикання.

  1. На ділянці, де монтується димовідвод, розрізається гідроізоляційна мембрана. Частина її видаляється, а решта закріплюється на стінки димоходу так, щоб перекрити їх на 5-10 см. Мембрана приклеюється до стінок бітумною мастикою.
  2. Навколо димовідведення монтуються зовнішні і нижні планки примикання, утворюючи металевий фартух. Верхня планка заливається герметиком.
  3. Профнастил укладається зверху своїми руками, місця стикування обробляються герметизирующим складом.

Таким же чином гідроізолюють димовідвод на даху з металочерепиці. Матеріал комплектується гладкими металевими деталями того ж кольору. При укладанні бічні і нижній елементи фартуха монтуються під покрівельний матеріал, а верхній - під коник. Щоб забезпечити повну герметичність, застосовуються ущільнювачі і герметик.

Для даху з ондуліна використовується комбінований метод. На стінки димоходу також приклеюється плівка гідроізолятора, потім монтуються верхній і нижній краватки з металевих куточків . Поверх конструкції укладають листи ондуліна, а потім зверху встановлюють пластиковий фартух. Всі шви обробляються бітумною мастикою. На фото представлений робочий момент.


На фото представлений робочий момент

Гідроізоляція круглого димовідведення

В цьому випадку пристосування для герметизації входить в комплект до димохідної трубі. Це металеві фартухи-ковпаки відповідного діаметру.

  1. На ділянці, де монтується димохід, в гідроізоляції проробляється отвір, а краю матеріалу приклеюється до димоходу мастикою. Труба перед цим грунтується, щоб підвищити її адгезивні властивості.
  2. Ковпак надаватися на димохід і кріпиться до обрешітки. На стику ковпака і стінок фіксується сталевий хомут з ​​термостійкої прокладкою, який перекриває щілину.

Цей метод однаково добре підходить для даху з металочерепиці, профнастилу або з ондуліна. Однак для покрівлі з шиферу не годиться.


В цьому випадку чинять інакше.

  1. В щілину між димарем і покрівлею встановлюється картонний циліндр, обгорнутий поліетиленовою плівкою.
  2. На аркуші виліплюється з пластиліну бортик на відстані до 1 см від стінок димоходу.
  3. Отриманий проміжок заливається азбестоцементних розчином. Після його затвердіння, циліндр і бортик видаляються, а азбестове кільце служить гідроізоляцією.


На відео представлені різні способи герметизації димоходу.

Однією з головних завдань в організації пічної системи опалення є гідроізоляція цегляної труби на даху. Місце її виходу через покрівлю має бути якісно захищено від протікань під час дощу, і скупчування води або снігу. З цим завданням я зіткнувся, коли вирішив встановити в будинку другу систему опалення. Моя покрівля покрита профнастилом, а труба повинна була бути цегляна - залишилося зрозуміти, як правильно закрити всі щілини утворилися на даху.

Особливу увагу

Раніше все цегляні димоходи мали розширення у свого заснування, воно захищало примикання труби від скупчування снігу і води, хоча мало дуже громіздкий вигляд і створювало великий тиск на покрівлю. Зараз таким способом мало хто користується, для труб з цегли придумані інші способи ізоляції. Для всіх далеко не секрет, що профнастил не може щільно оточити комин і неважливо, стара вона чи найсучасніша. Завжди залишаються зазори, в них затікає вода, потрапляє сміття, а це зовсім не позитивний момент. Переді мною стояла конкретна мета - це герметизація. До того ж вона важлива не тільки для захисту від протікання. Від якості гідроізоляції залежить і ефективна робота системи опалення. На незахищеною цегляної трубі може з'явитися конденсат, який стече в димохід, а потім під час його випаровування знизиться тяга і погіршиться якість опалення будинку.


Герметизація труби на даху з профнастилу своїми руками

Важливим моментом є форма димоходу, яка потребує ізоляції. Раніше все пічні труби були викладені з цегли, проте сучасний їх вид може кардинально відрізнятися від своїх попередників.

Преимущества

Я стикався з багатьма людьми, які не надавали переваги якісної закладенні стиків на покрівлі. Все обходилися досить примітивними методами, посилаючись, що такі маленькі щілини не приведуть до серйозних наслідків. Але для себе я виділив головні і найважливіші переваги димарів з гідроізоляцією:


  1. Використання системи опалення стає більш безпечним
  2. збільшується тепловіддача
  3. Гідний зовнішній вигляд зовні
  4. Пічна труба прогрівається рівномірно, разом з цим конденсат випаровується і не погіршує тягу, а також захищає від попадання диму в приміщення

варіанти закладення

Мене дуже бентежив питання закладення своєї труби на покрівлі з профнастилу, але виявляється більшою мірою важливо не тільки покриття, але і перетин димоходу. Для покрівлі з профнастилу, шиферу або металочерепиці є різні способи герметизації. До всього хотілося, щоб труба на даху виглядала естетично і гармонійно. У моєму випадку труба цегляна, а покрівля з профнастилу, тому розберемо варіант ізоляції димоходу з цегли з квадратним перетином:

Найпоширеніший варіант закладення - це монтаж фартуха. Для цієї роботи мені потрібні були такі інструменти:

  • болгарка
  • герметик
  • Саморізи з шуруповертом

План виконання робіт


План виконання робіт

Герметизація труби на даху

  • Насамперед я придбав планки примикання. Складається фартух з двох частин і встановлюється за допомогою Г-образних планок в нижній частині димоходу.
  • Далі приклавши планку на трубу, я зазначив лінію для штроба - в нього потім вставляються загини примикань
  • Використовуючи болгарку, я зробив штроби, пройшовшись нею по раніше зазначеним лініях
  • Далі встановив нижній фартух - заводимо край планки в штробу
  • Інші деталі збираються з напуском не менше, ніж 150 мм
  • Після закінчення монтажу фартуха я замазав все штроби за допомогою герметика

Важліво! На ринку досить багато варіантів герметиків. Важливо використовувати герметики, які здатні витримати великі температури. Слід користуватися жаростійкими і термостійкими, за характеристиками кожного з них можна вибрати підходящий варіант герметика.

  • Далі зробив «галстук», який ставиться під нижню частину фартуха. Це лист гідроізоляції, завдяки йому вода не затримується, а стікає.
  • Коли робота з нижньою частиною фартуха і краваткою була завершена, я перекрив обрешітку профнастилом і продовжив встановлювати зовнішню частину.
  • Дії відбуваються за тим же принципом, що і раніше, тільки верхній край планки я не ховав в штроб, а обжав навколо пічної труби


Дії відбуваються за тим же принципом, що і раніше, тільки верхній край планки я не ховав в штроб, а обжав навколо пічної труби

Якщо ваша труба на даху з цегли - не потрібно робити ніяких дахів-парасольок, так як цегла відмінно вбирає в себе вологу. Для інших же димохідних труб прийнято встановлювати такі навіси, для запобігання попадання води в житло.

Для даху з шиферу


Для даху з шиферу

Цей матеріал не має супутніх насадок для можливості закласти зазори. Для покрівлі з шиферу можливі інші варіанти герметизації. Для цегляної труби своїми руками можна зробити «видру» - це теж фартух, тільки з розчину на основі цементу і піску. Для пічних труб круглої форми існує насадка під назвою «Майстер-Флеш». Вона виготовляється з гуми або силікону, за формою нагадує ступінчасту піраміду. Такі насадки відмінно захищають димоходи й підходять для всіх покрівельних матеріалів, навіть для дахів з профнастилу. Після установки такої насадки всі стики міцно закладаються герметиком.

Важліво! Силіконова насадка служить при температурі -70 +250 градусів, а Майстер-Флеш з гуми витримує температуру -50+ 130 градусів.

Підсумки


Підсумки

Незважаючи на всі труднощі, які стояли переді мною під час герметизації цегляного димоходу , Дотримуючись всіх установок і правилам, я надійно ізолював місце стику покрівлі і димоходу з цегли. За допомогою системи «фартух» і супутніх матеріалів для покрівлі з профнастилу можна самостійно ізолювати всі стики і захистити їх від дощу і скупчування снігу.

Камін або пічне опалення - неодмінні атрибути дачного або заміського будинку , Який надають їм додатковий комфорт, тепло, затишок. Навіть з поширенням опалювальних приладів, що працюють на природному газі або електриці вони не стали менш популярні, особливо якщо мова йде про будівництво традиційних російських бань. При спорудженні каміна найбільш відповідальними, складними моментами вважаються виведення пічної труби через покрівлю і гідроізоляція швів примикання між нею і покрівельним матеріалом. У цій статті ми розповімо, як якісна герметизація вузла виведення димоходу впливає на довговічність, а також надійність даху.

Місце, де димар печі або каміна виводиться на вулицю, називають вузлом проходу пічної труби або просто проходкою. Воно миє розташовуватися в стіні або на даху споруди, при чому другий варіант виведення вважається більш популярним, але і більш небезпечним з точки зору появи протікання. Якщо гідроізоляція швів між димарем печі і покрівельним матеріалом реалізується не якісно, ​​то в процесі експлуатації даху домовласник може зіткнутися з такими проблемами:

  • Протікання. За статистикою, яку приводять досвідчені майстри-покрівельники, велика частина протікання на даху виникає через зазорів або щілин між пічної трубою і покрівельним матеріалом, який не забитих належним чином.
  • Загнивання кроквяної каркаса. Проникнення атмосферної вологи через шви між димарем і покрівлею призводить до поступового загнивання, деформації каркасу даху, виготовленого з дерева.
  • Зниження тяги в димоході. Недостатня герметизація вузла сполучення труби на даху і покрівельного матеріалу призводить до появи конденсату, охолодженню димоходу, що негативно позначається на силі тяги в системі.

Зверніть увагу! якісна гідроізоляція швів між пічної трубою і фінішним покриттям ската - запорука довгого терміну служби, надійності конструкції. Практично всі покрівельні матеріали комплектуються спеціальними добірними елементами або еластичними кожухами для ізоляції точки виведення димоходу на вулицю.

завдання гідроізоляції

Гідроізоляція труби димоходу на даху проводиться під час заключного етапу покрівельних робіт , Тому деякі забудовники нехтують цією технологічною операцією з метою заощадити час або кошти. Однак, не закладені шви частини стають причиною протікання, прискореного зносу конструкції. Якісна герметизація димоходу є комплексним рішенням для таких завдань:

  1. Підвищення безпеки пічного опалення. Димохід печі, особливо якщо вона твердопаливних, нагрівається до високих температур , Тому місце виведення її на даху ізолюють від дерев'яного легкозаймистої каркаса.
  2. Збільшення енергоеффектвності. Завдяки ізольованим швах, тепловтрати через покрівельний скат знижуються, що призводить до економії палива, а, отже, зниження витрат на опалення.
  3. Захист від конденсату. Гідроізоляція димоходу дозволяє зберегти температуру його стінок, щоб знизити процес конденсатообразования.

Досвідчені майстри відзначають, що крім практичних завдань закладення стиків між димарем та покрівельним матеріалом виконує естетичні функції, роблячи зовнішній вигляд даху більш завершеним і органічним.

Вимоги до гідроізоляції

Деякий час назад майстра для ізоляції вузла виведення пічної труби використовували підручні засоби, що залишилися від покрівельних робіт. В даний час будівельні магазини мають у своєму розпорядженні величезним асортиментом матеріалів, пристрій і пристосувань, за допомогою яких гідроізоляція пічної труби легко проводиться своїми руками. До них ставляться такі вимоги:

  • Стійкість до впливу вологи. Так як димар знаходиться на даху, на нього постійно впливає атмосферна волога. Щоб вона не вивела з ладу ізоляцію, матеріал, з якого вона виготовляється, повинен володіти високими вологостійкими і антикорозійними властивостями.
  • Стійкість до перепадів температури. Димохід печі може нагріватися до температури 500-600 градусів, тому гідроізоляційні матеріали повинні мати низьку теплопровідність і толерантністю до ультрафіолету.
  • Зносостійкість. Так як основна маса покрівельних матеріалів володіє терміном служби, що становить 15-20 років, то матеріали та добірні елементи також повинні служити довго, щоб не робити заміну кожні 2-3 роки.
  • Сумісність з покрівельним матеріалом. Для закладення стиків між димоходом на даху з металочерепиці, профнастилу та фальцевої покрівлі використовують оцинковані добірні елементи, для керамічної черепиці - керамічні, для м'якої черепиці - гнучкі, бітумні.

Важліво! Гідроізоляція труби димоходу ніколи не виконується за допомогою побутового герметика на силіконовій основі, нафтового бітуму або цементу. Всі матеріали підбирають з урахуванням температури зовнішніх стінок труби на виході і різновиди покрівельного матеріали.

Різновиди засобів для герметизації

Наявність готових наборів добірних елементів для закладення швів значно спрощують завдання покрівельникові, тому гідроізоляція димоходу може виконуватися своїми руками при дотриманні техніки безпеки і технології робіт. Розрізняють такі різновиди засобів для герметизації вузла проходу труби печі або каміна через дах:


Розрізняють такі різновиди засобів для герметизації вузла проходу труби печі або каміна через дах:

Вважається, що найбільш надійна гідроізоляція досягається при спорудженні багатошарової конструкції, що складається з гумового ущільнювача, внутрішнього фартуха і зовнішньої декоративної окантовки.

Відео-інструкція

Навіщо гидроизолировать димохід?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама