Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як зробити гідроізоляцію фундаменту своїми руками?

Волога з грунту негативно позначається на довговічності фундаменту, а отже, і на довговічності всієї будови. Але як самостійно захистити основу будинку від води і які матеріали для цього використовувати? Про все це ви можете детально дізнатися з цієї статті.

1

Чим гидроизолировать фундамент - вибираємо якісний матеріал

Перш ніж приступити до гідроізоляції підстави, коротко розглянемо матеріали, які можна використовувати для даних цілей. Як відомо, вони бувають двох видів - обмазувальні і рулонні.

Для найбільшої ефективності і довговічності захисту вони застосовуються комплексно, тобто спочатку наноситься обмазочна покриття, а потім приклеюється рулонне. В результаті рулонний матеріал не тільки забезпечує додатковий гідроізоляційний контур, але і захищає обмазувальної шар від механічних пошкоджень.

Волога з грунту негативно позначається на довговічності фундаменту, а отже, і на довговічності всієї будови

Коли стоїть питання вибору гідроізоляції, як правило, доводиться дивитися в бік рулонних, або обмазувальних матеріалів

Як обмазувальних матеріалів зазвичай застосовують:

  • бітумну мастику - це найбільш дешевий матеріал, що є головним його достоїнством. До мінусів ж відноситься тривалість процесу нанесення, так як ця мастика дуже повільно сохне. Крім того, вона недовговічна;
  • бітумно-полімерну мастику - сучасний матеріал, який не має недоліків звичайної бітумної мастики. Термін його служби може становити кілька десятків років. Мінус у даній мастики один - більш висока вартість.

Що стосується рулонних матеріалів, можна використовувати:

  • руберойд - не найкращий вибір через низьку ефективність і недовговічності;
  • бітумно-полімерні матеріали (євроруберойд) - ситуація з цими покриттями йде так само, як і з мастиками, тобто вони набагато якісніше звичайного руберойду, але коштують дорожче.

Крім того, бажано використовувати профільовану мембрану для захисту гідроізоляції від механічних пошкоджень.

2

Виконуємо вертикальну гідроізоляцію

На початку розглянемо, як зробити вертикальну гідроізоляцію. Бажано займатися цією процедурою ще на етапі зведення підстави. Якщо ж виникла необхідність ізолювати фундамент будівлі, яке вже експлуатується, доведеться виконати земляні роботи і потім підготувати поверхню підстави.

Займатися гідроізоляцією необхідно в суху теплу погоду. В іншому випадку не вийде домогтися якісного результату.

В іншому випадку не вийде домогтися якісного результату

Вертикальна гідроізоляція руберойдом

Під земляними роботами мається на увазі опкапиваніе фундаменту на всю його глибину. Ширину траншеї зробіть такий, щоб вам зручно було працювати, тобто не менше метра. Після того, як траншея буде готова, фундамент потрібно залишити на деякий час, щоб він добре просох.

Якщо рівень грунтових вод високий, по периметру фундаменту слід виконати дренажну систему. Для цього треба викопати траншею на глибину 40 см нижче рівня фундаменту, у самого його заснування. Дно траншеї необхідно засипати шаром піску і шаром щебеню загальною товщиною 20 см. Потім траншею слід застелити геотекстилем. З боків повинен залишатися запас полотна, щоб краями можна було накрити трубу.

У підготовлену траншею укладаються дренажні труби. Врахуйте, що трубопровід повинен розташовуватися з невеликим ухилом - близько 2 см на метр. Зверху труби необхідно засипати ще одним шаром щебеню і потім обернути геотекстилем. Дренажний трубопровід слід підключити до дренажного колодязя або загальній системі.

Коли фундамент просохне, його поверхню потрібно очистити від бруду, скориставшись щіткою. При необхідності підставу можна навіть помити зі шланга і ще раз просушити. Якщо поверхню фундаменту нерівна, його обов'язково треба обштукатурити , Щоб перепади становили не більше 5 міліметрів на 2 метри. Після вирівнювання поверхні дочекайтеся повного висихання штукатурки.

Щоб додатково захистити фундамент від вологи, можна перед оштукатурюванням обробити його проникаючим гідроізоляційним матеріалом, таким як, наприклад, "КТтрон". Крім того, сама штукатурка теж може бути гідроізоляційної. Для цього слід використовувати спеціальну штукатурну суміш.

Після підготовки підстави можна приступити своїми руками до гідроізоляції. Даний процес багато в чому залежить від типу застосовуваних матеріалів. Якщо використовується звичайна бітумна мастика, її попередньо потрібно розігріти і нанести валиком, малярським пензлем або навіть шпателем. Правда, у продажу можна знайти готову бітумну мастику, яка не вимагає розігріву.

Правда, у продажу можна знайти готову бітумну мастику, яка не вимагає розігріву

Вертикальна гідроізоляція мастикою

Товщина одного шару покриття повинна становити кілька міліметрів. Виконуйте цю операцію ретельно, щоб бітумом були заповнені всі дрібні поглиблення і тріщини на поверхні фундаменту. Потім дочекайтеся, поки висохне перший шар мастики, і точно так само нанесіть другий шар. Всього бажано нанести 3 шари.

Після висихання всіх шарів мастики можна приступати до приклеювання руберойду. Для цього знадобиться паяльна лампа, за допомогою якої перед приклеюванням слід розігрівати тильну сторону руберойду. Полотна приклеюйте обов'язково внахлест сантиметрів на 10. Щоб ізоляція прослужила довше, наклейте руберойд у два шари.

Якщо ви будете використовувати бітумно-полімерну мастику, наприклад, "рідку гуму", руберойд можна приклеїти до висихання обмазувального покриття, тобто НЕ розігріваючи тильну сторону полотна. Головне при цьому встигнути приклеїти руберойд до застигання мастики. Тому обробку фундаменту слід виконувати невеликими ділянками. Так як бітумно-полімерна мастика висихає протягом півтора-двох годин, цей спосіб гідроізоляції є найбільш швидким.

У разі використання сучасних рулонних матеріалів, таких як "Техно-еласт", робота здійснюється дещо інакше: насамперед поверхню фундаменту обробляється бітумним праймером, тобто спеціальною грунтовкою. Для її нанесення можна скористатися валиком або пензлем.

Потім потрібно позбутися від усіх внутрішніх рівних кутів. Їх треба заповнити дрібнозернистим бетоном, як показано на схемі вище. Далі обов'язково потрібно посилити всі зовнішні і внутрішні кути, що збільшить довговічність гідроізоляційного матеріалу. Для цього наріжте гідроізоляційний матеріал смужками шириною близько 10 см і приклейте на всі кути і вводи комунікацій.

В процесі вертикальної гідроізоляції можна відразу ж виконати і його утеплення. Для цього поверхню слід обклеїти екструзійним пінополістиролом.

Для приклеювання самоклеящегося покриття досить видалити захисну плівку з тильного боку. Якщо ж матеріал не самоклеящийся, його потрібно розігріти як звичайний руберойд. Після цього можна обклеїти гідроізоляцією весь фундамент. Обов'язково при цьому забезпечте нахлест близько 30 см. Далі по верхньому краю фундаменту кріпиться так звана крайова планка. Для її фіксації використовуйте дюбеля. Слідкуйте, щоб планка розташовувалася горизонтально.

Суміжні рейки встановлюйте не в щільну один до одного, а з зазором близько 100 мм. Зверху крайова планка має відгин. Простір межу відгином і підставою слід заповнити будівельним герметиком. Тепер бажано закріпити профільовану мембрану. "Прихопити" її можна дюбелями, забиваючи їх над крайової планкою.

Перш ніж вносити зміни фундаменту від вологи, покладіть в траншею глину.

На цьому робота завершена. Тепер залишилося засипати траншею грунтом і зробити вимощення, яка відводить дощову воду від фундаменту. В процесі заливки вимощення її бажано теж гидроизолировать. Для цього під стяжку необхідно укласти гідроізоляційний матеріал з заворотом на фундамент.

Якщо будинок має підвал, бажано гідроізолювати його стіни зсередини так само, як і фундамент зовні. Єдине, для внутрішньої гідроізоляції не знадобиться профилированная мембрана, тому що стіни з боку погреба не піддаються механічним навантаженням.

3

Захист стін і фундаменту від вологи - горизонтальна гідроізоляція

Для захисту стін від капілярного підсосу вологи з ґрунту виконується горизонтальна гідроізоляція фундаменту. Виконати її можна тільки на етапі будівництва будинку. Принцип її заснований на тому, що стіни ізолюються від фундаменту.

Треба сказати, що якщо вертикальної гідроізоляції піддається тільки стрічковий фундамент, то горизонтальна виконується завжди, незалежно від типу конструкції підстави.

Виконується робота досить просто: на поверхню наноситься мастика (така ж, як і для вертикальної гідроізоляції). Після висихання мастики укладаються кілька шарів руберойду. Далі поверх руберойду зводяться стіни будинку.

Ось, власне, і всі основні нюанси гідроізоляції. Як ви бачите, в цілому операція досить проста, але при цьому вкрай необхідна.

Але як самостійно захистити основу будинку від води і які матеріали для цього використовувати?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама