Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Гідроізоляція дерев'яної підлоги: зроби гідроізоляцію дерев'яної підлоги сам, покрокова інструкція, поради практиків

  1. Види гідроізоляції для дерев'яної підлоги
  2. Загальні поради при нанесенні гідроізоляції по дерев'яним полам
  3. Покрокова інструкція гідроізоляції дерев'яних підлог рулонними матеріалами
  4. Гідроізоляція дерев'яної підлоги мастиками
  5. підготовка поверхні
  6. Поради практиків
  7. гідроізоляція мастикою

Дерево - традиційний будівельний матеріал, який має широке поширення серед забудовників і в даний час. Дерево - традиційний будівельний матеріал, який має широке поширення серед забудовників і в даний час

Гідроізоляція дерев'яної підлоги

Поряд з численними перевагами, у пиломатеріалів є кілька суттєвих недоліків.

  1. Гігроскопічність. Пиломатеріали не мають стабільних показників відносної вологості. Зі зміною зовнішніх умов змінюються показники вологості, іноді вони можуть досягати критичних значень. Як наслідок - поява грибків, гнильних процесів і інших негативних змін структури деревини. Для недопущення таких наслідків всі дерев'яні конструкції повинні мати ефективну вентиляцію, яка може бути природною або примусовою.

    Рівноважна вологість деревини в залежності від температури і відносної вологості повітря

  2. Зміна лінійних розмірів. При підвищенні вологості дерево набухає і збільшується в розмірах, при зниженні вологості, навпаки, пиломатеріали всихають і зменшуються в розмірах. В результаті таких явищ все архітектурні дерев'яні елементи постійно рухаються, а це ускладнює процес їх надійної фіксації. Крім того, лінійні коливання чинять негативний вплив на зовнішній вигляд фінішних покриттів, на них можуть з'являтися щілини.

При усушку змінюються розміри елементів з деревини. Середня величина цих змін приблизно дорівнює: уздовж волокон - 0,1-0,3%, поперек волокон (в тангенціальному напрямку) - 6-10%, поперек волокон (в радіальному напрямку) - 3 -7%

Для звичайних житлових приміщень ці недоліки деревини не мають вирішального значення, багаторічний практичний будівельний досвід дозволив напрацювати ефективні засоби нівелювання проблемних експлуатаційних показників дерева.

Але це не стосується ванних кімнат, їх почали будувати в дерев'яних житлових будинках тільки останнім часом. Раніше для гігієнічних цілей ставилися окремі лазні, вимоги до них не такі жорсткі, як до ванних кімнат в житлових будинках. Сучасні технології виробництва будівельних матеріалів дозволили створити дуже ефективні методи гідроізоляції дерев'яних підлог. Такі матеріали слід використовувати тільки в ванних кімнатах, саме ці приміщення мають тривалий прямий контакт з водою. Надійний захист дерев'яних архітектурних елементів збільшує термін експлуатації ванних кімнат, виключає ураження пиломатеріалів різними мікроорганізмами.

Надійний захист дерев'яних архітектурних елементів збільшує термін експлуатації ванних кімнат, виключає ураження пиломатеріалів різними мікроорганізмами

Плівка для гідроізоляції дерев'яної підлоги

Зміст статті

Види гідроізоляції для дерев'яної підлоги

Для гідроізоляції створений широкий спектр матеріалів, що відрізняються за хімічним складом і способом нанесення. Які з них застосовуються для обробки дерев'яних конструкцій?

Які з них застосовуються для обробки дерев'яних конструкцій

Гідроізоляція підлоги у ванній під плитку

Таблиця. Види гідроізоляції для дерев'яної підлоги.

Вид гідроізоляції Короткі технічні характеристики
Вид гідроізоляції Короткі технічні характеристики

обмазочная

На поверхню дерев'яної підлоги наноситься один або кілька шарів матеріалу загальною товщиною до 3 мм. Обмазувальна гідроізоляція виготовляється з модифікованого бітуму або синтетичних смол. Нанесення допускається тільки при позитивних температурах підстави і навколишнього повітря, поверхні повинні бути чистими і сухими.
На поверхню дерев'яної підлоги наноситься один або кілька шарів матеріалу загальною товщиною до 3 мм

обклеювальна

Універсальний тип, відрізняється найвищою надійністю. Гідроізоляція може наноситися на шар, що самоклеїться або спеціальні мастики. Головні вимога - підлога повинна бути рівним і сухим. У деяких випадках використовується два шари обклеєній гідроізоляції. Для дерев'яних підлог вважається оптимальним варіантом - захищає щілини від проникнення вологи.
Універсальний тип, відрізняється найвищою надійністю

фарбувальна

За ступенем надійності займає останнє місце. Виготовляється на основі полімерних наповнювачів спеціальних фарб. Може бути одно- або двокомпонентною. Іноді застосовується як фінішне покриття підлоги в житлових кімнатах і кухнях.

Професійні будівельники для герметизації підлоги з натуральних дощок рекомендують користуватися оклеечной (рулонної) гідроізоляцією. Підлоги з фанери, ОСП і ДСП можуть відбуватися усіма видами перерахованих вище матеріалів.

Важливо! Перед гідроізоляцією дерев'яних підлог їх слід в обов'язковому порядку обробити антисептиками. Конкретна марка не має значення, всі вони дуже ефективно виконують свої функції.

Конкретна марка не має значення, всі вони дуже ефективно виконують свої функції

Антисептики - захист від мікроорганізмів

Загальні поради при нанесенні гідроізоляції по дерев'яним полам

Точне дотримання рекомендованої технології гідроізоляції дерев'яних підлог гарантує якісний захист. Перед безпосереднім виконанням робіт слід виконати наступні дії.

  1. Зробити ревізію стану дерев'яних підлог. Уважно огляньте дерев'яна підлога, все зіпсовані пиломатеріали потрібно замінити новими. Категорично забороняється гидроизолировать дошки з ознаками ушкоджень гнильними бактеріями.
  2. Закрити великі щілини. Майте на увазі, що тільки рулонні матеріали можуть охороняти підлогу від попадання води в щілини. Фарбувальна і обмазочна гідроізоляція не захищає щілини в дошках.

    Великі щілини потрібно закрити

  3. У разі потреби вирівняти поверхні підлоги. Обклеювальна гідроізоляція може наноситися тільки на рівні поверхні. Особливу увагу слід приділити гладкості дощок. Різкі перепади по висоті, наявність великих за площею відколів і інші нерівності можуть пошкодити цілісність рулонних покриттів. Якщо пошкодження виявляється під час покриття, то виправлення проблеми можливо. Якщо пошкодження шару гідроізоляції відбудеться після експлуатації приміщення, то своєчасно виявити проблему неможливо. Як наслідок, волога тривалий час впливає на дерев'яні елементи, в тому числі і несучі. Заміна балок перекриття або дерев'яних лаг - складні, дорогі і трудомісткі будівельні роботи.
  4. Ретельно вивчити інструкцію від виробника по застосуванню гідроізоляційних матеріалів. Рекомендації грунтуються на численних лабораторних випробуваннях, вивченні фізичних і експлуатаційних характеристик матеріалів. Перед запуском у виробництво матеріал проходить перевірку в натурі, під час якої відпрацьовуються оптимальні технології. Не варто думати, що будь-який майстер розумніші фахівців високого класу і може самостійно змінювати технологію на свій розсуд.

    Обклеювальна гідроізоляція дерев'яної підлоги

  5. Дерев'яні конструкції повинні мати можливість позбавлятися від надлишків вологи за рахунок природного випаровування. Якщо такої можливості не буде, то умови експлуатації пиломатеріалів значно погіршуються. Про це слід пам'ятати і застосовувати гідроізоляцію дерев'яних підлог тільки в разі крайньої необхідності. Якщо верхні поверхні підлоги гідроізольовані, то слід вживати комплекс заходів щодо підвищення ефективності вентиляції підпілля.

Такі загальні вимоги свідчать про те, що використовувати гідроізоляцію потрібно тільки в крайньому випадку і якщо інших методів вирішення проблеми не існує.

Такі загальні вимоги свідчать про те, що використовувати гідроізоляцію потрібно тільки в крайньому випадку і якщо інших методів вирішення проблеми не існує

обклеювальна гідроізоляція

Покрокова інструкція гідроізоляції дерев'яних підлог рулонними матеріалами

Швидкість будівництва - один з найбільш важливий факторів, на який звертають увагу забудовники. Рулонний гідроізоляція повністю вкладається в протягом одного дня, а на наступний можна продовжувати роботи з облаштування підлоги у ванній кімнаті. Крім того, цей вид гідроізоляції допускається застосовувати під будь-які фінішні покриття для підлоги, від керамічної плитки і до вологостійкого ламінату. Надійність і довговічність шару залежать від точного виконання рекомендацій. Ми розглянемо варіант самоклеящейся ізоляції, технологія не вимагає нагрівання поверхні. Такі рулонні матеріали можна використовувати для гідроізоляції дерев'яних підлог.

Крок 1. Підготуйте поверхню підлоги. Дошки повинні бути сухими, рівними, чистими і без пошкоджень. Пил, бруд і масляні плями на поверхні помітно зменшують показники адгезії, що дуже негативно позначається на надійності захисту. Приміщення бажано не тільки підмести, але і пропилососити потужним будівельним пилососом.

Підготовка дерев'яної підлоги

Пиломатеріали повинні мати зважену відносну вологість, для цього їм потрібно після укладання вистоятися в приміщенні не менше одного тижня. Протягом цього часу дерево або віддає надлишкову вологість, або вбирає відсутню.

Крок 2. Покрийте підлогу праймером. Бітумний праймер виготовляється на основі модифікованого бітуму і застосовується для підвищення коефіцієнта адгезії між рулонних покриттям і дерев'яною підлогою, додатково він виконує гідрозахист. Купувати краще готовий до використання матеріал. Наноситься праймер пензликом або валиком, особливу увагу слід приділяти місцям примикання підлоги і стін. Саме тут найчастіше накопичується волога у ванній кімнаті, що вимагає підвищеної надійності гідроізоляції. Праймером промазиваются і стіни на висоту приблизно 10 см, конкретні значення приймаються з урахуванням архітектурних особливостей приміщення і планованого переліку сантехнічного обладнання.

Праймером промазиваются і стіни на висоту приблизно 10 см, конкретні значення приймаються з урахуванням архітектурних особливостей приміщення і планованого переліку сантехнічного обладнання

Праймер бітумний

Важливо! Працювати з праймером можна тільки при позитивних температурах. Техніка безпеки передбачає наявність ефективної вентиляції приміщення. Рекомендується користуватися засобами індивідуального захисту рук та органів дихання.

Якщо на деяких ділянках праймер вбрався в дошки дуже швидко, то рекомендується їх повторно обробити. Подальші роботи можна продовжувати тільки після повного висихання праймера. Залежно від температури і виду розчинника, час висихання може коливатися від двох до десяти годин.

Залежно від температури і виду розчинника, час висихання може коливатися від двох до десяти годин

Робота з праймером

Практична порада! У реалізації існує два типи праймерів - на водній основі і на хімічному розчиннику. Для дерев'яних підлог рекомендується використовувати матеріали на хімічному розчиннику. Не варто боятися, що такі сполуки можуть нашкодити здоров'ю проживаючих. Після повного висихання і закриття статі рулонами в повітрі випаровування не виявляються.

Крок 3. Починайте укладати гідроізоляційний матеріал. Не потрібно робити велику перерву, ніж свіже поверхню праймера, тим вище показники адгезії. Як укладається гідроізоляція?

  1. Заміряйте приміщення, підрахуйте кількість смуг мембрани. При цьому майте на увазі, що ширина перекриття окремих смуг повинна складати не менше десяти сантиметрів. Під час визначення довжини робіть запас на підгин мембрани на стіни. Досвідчені будівельники настійно рекомендують відрізати від рулону смугу довжиною на 5-10 см більше, ніж виходить по вимірах. Надлишок завжди можна відрізати, а при нестачі довжини доводиться ставити латку. Кожен зайвий стик збільшує ризики освіти протікання.

    Укладання гідроізоляційного матеріалу

  2. Не знімаючи поліетиленову захисну плівку, розгорніть рулон і перевірте правильність його приклеювання. Поверніть рулон з двох кінців одночасно, покладіть його посередині приміщення.
  3. Надріжте захисну поліетиленову плівку і повільно розвертайте рулон спочатку в одну сторону, а потім в іншу. Звертайте увагу, щоб мембрана щільно прилягала до дощок, не допускайте поява повітряних кишень. Якщо вони з'явилися, то потрібно відірвати мембрану і постелити її заново з урахуванням раніше допущених помилок. Для збільшення міцності склеювання прікатайте матеріал жорстким валиком або щіткою. Деякі майстри проколюють повітряні кишені і через невеликі отвори випускають повітря. Така технологія усунення помилок істотно прискорює процес обробки підлоги, можете їм користуватися. Імовірність того, що під час користування ванною саме в місці проколу збереться вода, мінімальна, її допускається ігнорувати.

обклеювальна гідроізоляція

Практична порада! Не поспішайте відразу розгортати рулон, у недосвідчених будівельників він може розташуватися з перекосом. Для контролю положення можна на підлозі відбити кілька паралельних ліній, відстань між ними повинна дорівнювати ширині рулону з відрахуванням нахлеста.

Недостатньо добре зроблена гідроізоляції призведе до того, що від води дошки і ліги прогніют

Дуже ретельно приклеюйте матеріал до стін, сильно притискайте стики. Якщо є побоювання в надійності приклеювання нахлестов, то перед їх з'єднанням поверхні можна промазати спеціальною мастикою, купуйте її у того ж виробника, що і самоклеючі гідроізоляційні мембрани.

Гідроізоляцію приміщення слід починати у найвіддаленішої стіни і поступово просуватися до дверного отвору.

Гідроізоляцію приміщення слід починати у найвіддаленішої стіни і поступово просуватися до дверного отвору

Гідроізоляція підлоги під плитку рулонний матеріал

Є ще один метод приклеювання рулонів, він складається з двох етапів. На першому приклеюються тільки горизонтальні мембрани без підгину на стіни, а на другому оклеиваются стіни. Цей варіант трохи простіше у виконанні, але по надійності гідроізоляції поступається вищеописаному. Вирішуйте самостійно, що вибрати, однозначної відповіді на це питання немає.

На рулонну гідроізоляцію можна настилати будь-яке фінішне покриття, але за однієї умови - що несуть архітектурні елементи розраховані на значне зростання навантаження. Про це слід думати ще під час проектування дерев'яної підлоги або на етапі підготовчих ремонтних робіт. І останнє. Ходити по мембранному покриттю слід тільки в м'якому взутті з рівною підошвою.

Ходити по мембранному покриттю слід тільки в м'якому взутті з рівною підошвою

Рулонні гідроізоляційні матеріали

Гідроізоляція дерев'яної підлоги мастиками

Менш прийнятний варіант гідроізоляції дерев'яних підлог. З яких етапів він складається?

підготовка поверхні

Окрім прибирання та ремонтних робіт, потрібно вжити заходів з недопущення потрапляння вологи в щілини між дерев'яними покриттям для підлоги. Для цього рекомендується користуватися пластичними полімерними герметиками. Реалізуються вони в тубах, для заповнення щілин потрібно користуватися спеціальними пістолетами.

Крок 1. Ретельно очистіть щілини від пилу і просушіть підлогу. Пил і волога - головні вороги будь-яких герметиків і Гідроізолятор, через них значно зменшується адгезія поверхонь. Очищати щілини можна будь-якими підручними предметами відповідних розмірів. Після видалення бруду кожну щілину слід ретельно пропилососити.

Такий стару підлогу потребують неабиякої підготовки

Крок 2. Купіть герметик. Досвідчені будівельники рекомендують купувати палубні герметики, це найкращі з існуючих на вітчизняному ринку матеріали. Не варто економити, прості гідроізолятори мають хороші якості тільки в рекламних буклетах виробників. Після двох-трьох років експлуатації вони відшаровуються і починають пропускати воду. Але і це ще не всі проблеми. При відшаруванні герметик може трохи спучуватися, доведеться його повністю видаляти і наносити новий.

Уважно вивчіть інструкцію користування матеріалом, обов'язково виконуйте всі рекомендації виробника.

Уважно вивчіть інструкцію користування матеріалом, обов'язково виконуйте всі рекомендації виробника

акриловий герметик

Крок 3. Відріжте пластиковий носик пістолета. Ширина вільної частини носика повинна бути трохи більше розмірів щілин, це поліпшить і спростить процес їх наповнення герметиком. Кут зрізу - приблизно 30 °, підбирайте для себе найбільш зручний.

Важливо! Щілини слід заповнювати герметиком по всій глибині. При необхідності можна по одному місцю проходити кілька разів.

З яких частин складається пістолет для герметика й як з ним працювати? Звичайний ручний пістолет для герметика збирається з наступних елементів:

  • корпус;
  • шток;
  • курок;
  • ручка.

Як працює монтажний пістолет

Як працює монтажний пістолет

Корпус і курок пістолета

У корпус вставляється картридж або туба з герметиком, курок на ручці при натисканні приводить в рух шток. На штоку є велика шайба по діаметру поршня в тубі, вона впирається в поршень і надає йому поступальний рух. В результаті цього зростає тиск в тубі і маса видавлюється з носика. Всі моделі мають спеціальний механізм для моментального скидання тиску. Він потрібен для того, щоб герметик мимоволі не видавлювався з туби під час технологічної перерви.

Гострим ножем зрізається кінчик туби

Гострим ножем зрізається кінчик туби

Прикручується наконечник, знімається ковпачок

Туба закривається герметично, що збільшує термін зберігання матеріалу, перед початком робіт кінчик слід відрізати ножем. На кінчику є різьблення для вкручування носика. Відріжте носик з урахуванням зазначених вище рекомендацій і накрутіть його на тубу. Для попередження висихання герметика закрийте кінчик носика спеціальним ковпачком. Інструмент повністю підготовлений до використання.

Наконечник зрізається під кутом 45 градусів

Тепер відсуньте поршень пістолета в крайнє заднє положення. Для цього потрібно натиснути на обмежувальний механізм і витягнути шток до упору про корпус. Вставте в корпус тубу з герметиком і ручкою пересуньте шток вперед до поршня туби. Пістолет підготовлений.

Туба вставляється в корпус пістолета

Туба вставляється в корпус пістолета

знімається ковпачок

знімається ковпачок

Приклад правильного нанесення герметика

Крок 4. Акуратно заклейте дошки підлоги вздовж щілин малярським скотчем.

Крок 5. Зніміть захисний Ковпачок, прізначте зрізаній носик до щіліні и плавно ведіть пістолет, одночасно натіскаючі на курок. Постарайтеся не зупінятіся, шкірні зупинка может стать причиною Утворення негерметичного шва. Кількість видавлюється матеріалу і швидкість руху пістолета залежать від ширини і глибини щілини. Не турбуйтеся, якщо немає ніякого досвіду, потренуйтеся для початку на самому непомітному ділянці підлоги або непотрібних відрізках дощок. Через кілька хвилин у вас з'являться практичні навички, шов буде виходити рівним і з першого проходу, а наповнення щілини по всій глибині.

Крок 5. Металевим шпателем зніміть надлишки герметика і видаліть скотч. Дайте час для повного застигання, після чого можна починати фінішне покриття спеціальними фарбами. Для гідроізоляції потрібно купувати водостійкі склади на полімерній або акриловій основі.

Застосування герметика для дерев'яної підлоги

Поради практиків

Бувають випадки, коли щілини по всій підлозі мають приблизно однакову ширину. Виникають вони через використання для настилання підлоги вологих дощок, це грубий шлюб будівельників. Якщо у вас така ситуація, то є простий і оригінальний вихід. Останнім часом в моду увійшли так звані палубні підлоги.

Останнім часом в моду увійшли так звані палубні підлоги

Справжній палубний підлогу з модрини

Їх головна відмінність - темні смуги між дошками підлоги. Сучасні матеріали і технології дозволяють зробити одночасно гідроізоляцію і створити унікальне покриття.

  1. Купіть герметик темного контрастного кольору, підійде і чорний. Зверніть увагу, щоб він володів високими гідроізоляційними показниками.

    В даному прикладі застосовують KiiltoFix Masa and Parquet oil

  2. Заповніть ним шви. Поки матеріал не висох, приберіть шпателем надлишки.

    Заповнення швів герметиком

    Заповнення швів герметиком

    Процес заповнення шва

    Процес заповнення шва

    Видалення надлишків шпателем

  3. Після повного застигання відшліфуйте підлогу спеціальними шліфувальними машинками. Очистіть поверхню від пилу.

    шліфування поверхні

  4. Покрийте дерев'яну підлогу водостійким лаком для внутрішніх робіт. Покривати потрібно не менше двох разів, лак повинен бути спеціально для дерев'яних підлог. Такі матеріали мають досить велику пластичність, що попереджає поява на підлозі тріщин, що виникають через зміну лінійних розмірів деревини.

Нанесення водостійкого лаку

Проста і досить дешева технологія дає можливість мати гідроізольований дерев'яна підлога в дизайнерському виконанні.

гідроізоляція мастикою

Цей метод рекомендується застосовувати на дерев'яних підлогах з клеєної фанери або плит ОСП. Мастикою промащують поверхні підлоги, на щілини накладаються спеціальні стрічки і повторно обробляються. Якщо у вас немає спеціальної стрічки, то можна користуватися дрібної штукатурної полімерною сіткою. Її доведеться покривати мастикою до тих пір, поки всі клітини не закриються матеріалом.

Її доведеться покривати мастикою до тих пір, поки всі клітини не закриються матеріалом

Мастика українського виробництва

Мастика готується згідно з відповідною інструкцією, для роботи можна застосовувати валик, важкодоступні місця обробляються пензликом. Для підвищення надійності рекомендується наносити два шари. Після застигання мастики на чорнову підлогу можна укладати чистове покриття.

Відео - Гідроізоляція дерев'яної підлоги рулонними матеріалами

Які з них застосовуються для обробки дерев'яних конструкцій?
Як укладається гідроізоляція?
З яких етапів він складається?
З яких частин складається пістолет для герметика й як з ним працювати?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама