Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Гідроізоляція для фундаменту: всі способи і інструкція

  1. Як впливає волога
  2. Види захисту від вологи по розташуванню
  3. Вертикальна і горизонтальна ізоляція
  4. обклеювальна
  5. обмазочная ізоляція
  6. проникаюча ізоляція
  7. Фарбувальна і штукатурна ізоляція
  8. ін'єкційна ізоляція
  9. Змонтована ізоляція
  10. пристрій вимощення
  11. Технологія гідроізоляції в залежності від типу фундаменту
  12. Захист стрічкового фундаменту
  13. Захист столбчатого і пальового фундаменту
  14. Захист фундаментної плити

Вода руйнує будівельні конструкції будівлі, приводячи їх в непридатність, знижуючи термін експлуатації. Особливо це актуально для підземної частини будинку, яка піддається впливу відразу декількох видів вологи. Зовні на неї чинить руйнівну дію дощова і тала вода, а в грунті доставляють неприємності грунтові води, рівень розташування яких може змінюватися в залежності від сезону. Способи гідроізоляції для фундаменту будівлі залежать від його типу і способу виготовлення (пристрій стрічки, плити, стовпів або паль).

Як впливає волога

Шляхів, якими вода може привести до руйнування бетонного фундаменту кілька:

  • Вимивання з конструкції частинок, утворення нерівностей та вибоїн через агресивних компонентів в дощовій або ґрунтовій воді.
  • Руйнування при проникненні води в тіло фундаменту і замерзанні її там. Справа в тому, що вода - єдине на планеті речовина, яке при переході в заморожене стан розширюється, а не зменшується в об'ємі. Потрапляючи в капіляри, вона робить сильний тиск на фундамент зсередини, що призводить до появи тріщин і щілин.

Саме тому гідроізоляція фундаменту важлива і повинна проводитися відразу ж після зведення конструкції.

Види захисту від вологи по розташуванню

У загальному випадку пристрій гідроізоляції фундаменту ділиться на три групи:

  • горизонтальна;
  • вертикальна;
  • пристрій вимощення.

Залежно від типу підстави можуть бути застосовані кілька способів одночасно.

Залежно від типу підстави можуть бути застосовані кілька способів одночасно

Комбінований захист від дії вологи

Горизонтальна призначена для запобігання проникнення вологи між різними рівнями. Вона може бути виконана з різних матеріалів. Передбачається для всіх видів фундаментів (стрічки, плити, стовпів, паль).

Вертикальна потрібна для того, щоб підземні води не могли впливати на фундамент. Не всі види підстав потребують такого захисту. Потрібно лише для стрічкових і стовпчастих опор будинку. Горизонтальна захист передбачається для всіх типів (пристрій стрічки, плити або окремо розташованих опор).

Пристрій вимощення захищає основу від проникнення дощової води і талої у весняний період. Тут важливе значення має ширина конструкції. Якщо вона буде недостатньою, то волога отведется на невелику відстань і зможе дістатися до фундаменту. Цей тип захисту знижує навантаження на всі інші, дозволяючи збільшити термін їх служби.

Вертикальна і горизонтальна ізоляція

Гідроізоляція рулонний матеріал

Гідроізоляція фундаменту може виконуватися з використанням різних засобів захисту. Окремо варто розглянути вертикальні і горизонтальні види і пристрій вимощення, оскільки матеріали в цих випадках будуть різнитися досить сильно.

Захист заглибленої частини будівлі при вертикальній і горизонтальній ізоляції припускає, що можуть бути використані матеріали для наступних способів:

  • оклеечная;
  • обмазочная;
  • проникаюча;
  • штукатурна;
  • ін'єкційна;
  • вмонтовується;
  • конструкційна (добавки в бетон).

Варто окремо розібратися з тим, який матеріал використовувати в кожному випадку.

обклеювальна

Такий захист конструкції виконується з використанням рулонних варіантів на бітумному в'язкому. Може застосовуватися наплавляється або приклеюється матеріал. Наплавляемие види мають на увазі наявність клейового шару, який піддається нагріву при високих температурах і приклеюється до поверхні. Щоб закріпити на підставі ізоляцію без клейового шару, потрібно як сполучної речовини застосувати бітумну мастику.

До обклеювальна матеріалами можна віднести:

Застосування руберойду - найпоширеніший метод

  • толь (матеріал застарів і не рекомендується його застосовувати в якості захисту відповідальних конструкцій будинку, але варто відзначити його невисоку вартість);
  • пергамін (гідроізоляція фундаменту на основі товстого щільного картону, який просочується бітумних в'язким, не можна віднести до надійних і довговічним способам, але дозволить істотно заощадити);
  • руберойд (залишається лідером серед рулонної ізоляції завдяки своїй доступною ціною, термін служби досить невеликий);
  • полімерні матеріали з просоченням бітумом основи з склотканини або поліестера (тут можна як приклад навести такі поширені варіанти для захисту стін і фундаментів будинку від вологи: «Лінокром», «Гідроізол», «Техноніколь», «Стеклоізол», «Бікрост» і ін .).

Остання група - найбільш надійний варіант, але ціна на такий матеріал може бути досить висока.

Але тут варто врахувати їх довгий термін служби, який дозволить знизити частоту ремонтів. До переваг обклеювальну способу можна віднести те, що його можна передбачати для різних поверхонь:

  • бетон;
  • дерево;
  • метал;
  • асфальтобетон;
  • старе гідроізоляційне покриття (при ремонті).

обмазочная ізоляція

Гідроізоляція фундаменту в цьому випадку виконується найчастіше з використанням бітумних мастик. Для захисту заглибленої частини будівлі і стін будинку застосовують однокомпонентні і двокомпонентні склади. Крім бітуму на ринку будівельних матеріалів зараз можна знайти більш надійні і сучасні варіанти:

  • полімерні смоли;
  • бітумно-полімерні смоли;
  • бітумно-гумові мастики.

полімерні смоли;   бітумно-полімерні смоли;   бітумно-гумові мастики

На відміну від звичайного бітуму, який тріскається при низьких температурах, ці суміші з додатковими добавками стійкі до холоду. Недоліком більш сучасних варіантів стає їх ціна, яка не може конкурувати зі звичайною мастикою на основі бітуму. Останню краще використовувати для захисту конструкцій будинку при глибокому розташуванні грунтових вод.

проникаюча ізоляція

Гідроізоляція фундаменту таким способом запобігає потраплянню вологи в капіляри бетону. При цьому збільшується міцність поверхневого шару бетону. Гідроізоляція стрічкового фундаменту таким способом частіше проводиться із застосуванням додаткового обмазувального або обклеювальну шару.

В середньому глибина проникнення складає 15-25 см, але деякі матеріали здатні заглиблюватися на 90 см. Важливо відзначити, що такі способи підійдуть тільки для бетону. При використанні на цеглі і камені вони не приносять користі.

Найпоширенішими складами для такого методу обробки стали:

  1. «Пенетрон»;
  2. «Пенеплаг»;
  3. «Гідрохіт»;
  4. «Пенекрит».

Захист бетонної основи від вологи

Технологія захисту фундаментів і стін будинку таким способом має на увазі ретельно очищене, знежирене і рівну основу, тому рекомендується для використання на нових будівлях.

Фарбувальна і штукатурна ізоляція

Гідроізоляція фундаменту своїми руками із застосуванням фарбувальних і штукатурних складів не відрізняється довговічністю і надійністю. По можливості краще віддати перевагу іншим способам захисту фундаментів і стін будинку, оскільки середній термін служби таких матеріалів становить 5 років.

ін'єкційна ізоляція

Техніка введення в основу поліуретанової смоли

Варіант підійде при ремонті підстави, вже введеного в експлуатацію. Технологія дозволяє захистити фундамент без виконання робіт по розробці грунту. Ін'єктори вводяться до опор і доставляють изолирующее речовина. В якості сировини можуть застосовуватися такі матеріали:

  • піни;
  • смоли;
  • акрилатні гелі;
  • гуми;
  • цементосодержащіе суміші;
  • полімерні композиції.

Змонтована ізоляція

Гідроізоляція фундаменту таким способом дозволяє найбільш ефективно боротися з високим рівнем грунтових вод і їх великим напором. Застосовується в основному для стрічкових фундаментів, коли потрібно захистити підземне приміщення.

Найнадійнішим способом монтируемой гідроізоляції можна назвати сталевий кесон. У цьому випадку конструкція стін і підлоги підвалу зсередини обшиваються листами сталі товщиною 4-6 мм. Варіант коштує дуже дорого, тому вкрай рідко застосовується.

Зовні іноді зводять цегляні стіни, але цей спосіб в більшості випадків застосовується спільно з обклеювальна або обмазувальних варіантом. Цегла швидше є не захистом фундаменту від вологи, а захистом гідроізоляції від механічних пошкоджень.

пристрій вимощення

Гідроізоляція фундаменту своїми руками в цьому випадку передбачає використовувати такі матеріали вимощення для захисту конструкції зовні від атмосферної вологи:

Гідроізоляція фундаменту своїми руками в цьому випадку передбачає використовувати такі матеріали вимощення для захисту конструкції зовні від атмосферної вологи:

виготовлення вимощення

  • бетон;
  • асфальтобетон;
  • глина;
  • тротуарна плитка;
  • дифузійні мембрани.

Вибір способу виготовлення вимощення залежить від уподобань майбутнього власника будинку, архітектурного рішення і доступності матеріалів. Найдешевшим варіантом вимощення стане її укладання з бетону або асфальту. Такий варіант не відрізняється привабливим зовнішнім виглядом, але дозволяє захистити фундамент без великих трудовитрат. Крім того, забезпечується економія на сировину для виготовлення. Пристрій вимощення з бетону або асфальту популярно в масовому будівництві багатоквартирних житлових будинків і будівель адміністративного і громадського призначення.

Технологія гідроізоляції в залежності від типу фундаменту

Кожен вид опори під будівлю потребує певних варіантах захисту. Перед тим як зробити гідроізоляцію фундаменту, необхідно з'ясувати, що потрібно для повного комплексу заходів.

Захист стрічкового фундаменту

Гідроізоляція стрічкового фундаменту відрізняється для монолітного і збірного варіанта. Спочатку розглянемо збірний варіант. Щоб запобігти пошкодженню підземних стін будинку і затоплення підвалу, потрібно виконання таких заходів:

  • пристрій армованого шва між фундаментними плитами заводського виготовлення і бетонними блоками стін підвалу;
  • укладка рулонного матеріалу в перший шов між блоками, який розташований нижче позначки підлоги підвалу;
  • рулонний матеріал монтується по обрізу фундаменту в місці стику стін і опорної конструкції;
  • вертикальна ізоляція підземної частини стрічки зовні;
  • пристрій вимощення.

Захист стрічкового фундаменту

Важливо відзначити, що в місці стиковки фундаментних плит і бетонних блоків можна укладати матеріали на бітумному в'язкому. Це може призвести до зміщення елементів відносно один одного. Тут підійде тільки пристрій утолщенного бетонного шва. Ізоляція по обрізу фундаменту потрібна для того, щоб різна вологість матеріалу опорних частин будови і стінових огороджень не привела до руйнування. Для горизонтальної ізоляції застосовують обклеювальна методи.

Вертикальну ізоляцію краще виконувати з зовнішнього боку, оскільки при цьому буде виконана не тільки захист приміщення, а й несучих елементів. При новому будівництві обробити стіни можна обклеювальну або обмазувальних матеріалами. Зсередини проводять роботи при ремонті. При цьому застосовують здатний проникати або ін'єкційний тип.

Якщо потрібно виконати комплекс гідроізоляційних робіт для монолітної стрічки, то варто передбачити такі заходи:

  • вертикальна ізоляція;
  • гідроізоляція по обрізу фундаменту;
  • пристрій вимощення.

Матеріали підбираються так само, як і для збірного варіанта.

Захист столбчатого і пальового фундаменту

Простий метод захисту від вологи

Тут застосовується найбільш простий тип захисту від вологи. Буде потрібно зробити тільки ізоляцію по обрізу фундаменту. Її розташування залежить від матеріалу ростверку. Якщо обв'язка виготовляється з того ж матеріалу, що і фундамент, то укладання рулонних матеріалів виконують у місці зіткнення ростверку і стін. Можна розглянути інший варіант. Наприклад, дерев'яний будинок спирається на металеві палі. В цьому випадку ростверком буде служити нижній вінець стін, тому ізоляційний шар укладається на оголовки опорних елементів.

Захист фундаментної плити

Для захисту від вологи тут потрібно передбачити такі заходи:

  • бетонна підготовка з худого бетону для захисту плити від підземної води і вирівнювання основи;
  • гідроізоляція по бетонній підготовці;
  • захист від зовнішньої вологи.

Гидрозащита фундаментної плити

Для виготовлення другого шару при влаштуванні плити застосовують рулонні методи. Найкраще зупинитися на сучасних матеріалах, оскільки після заливки плити виконувати контроль стану такої ізоляції або проводити ремонт практично неможливо. Для невеликих будівель з малим ступенем відповідальності і низькою водонасиченому грунту часто застосовують поліетиленову плівку.

Щоб захистити плиту від вологи, яка може потрапити зверху, її потрібно обробити проникаючими складами. Іноді в приватному житловому будівництві вдаються до використання наступного методу: розчин для проникаючої ізоляції вводять до складу бетону.

Також після заливки плити потрібно передбачити укладання рулонного матеріалу в місцях обпирання стін.

Перед тим як правильно зробити гідроізоляцію фундаменту (стрічки плити, паль, стовпів), потрібно ретельно вивчити питання. При цьому важливо застосовувати якісні матеріали. Якщо заощадити на цій стадії будівництва, можна витратити велику кількість коштів на ремонт при експлуатації.


Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама