Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Гідроізоляція фундаменту лазні своїми руками: варіанти, їх особливості, інструкція з укладання, матеріали

  1. способи гідроізоляції
  2. Вертикальний тип гідроізоляції
  3. Горизонтальний тип гідроізоляції
  4. Горизонтальний спосіб укладання руберойду
  5. Які матеріали краще застосовувати?

Основна функція лазні, як побутового будови - прогріти повітря всередині до максимальних температур в умовах підвищеної вологості. Але вода і вологе повітря раз по раз будуть «підточувати» цілісність споруди, тому при будівництві лазні необхідно подбати про гідроізоляцію (яку можна зробити і самостійно). А значить, в першу чергу, виконати таке важливе будівельне захід, як гідроізоляція фундаменту лазні своїми руками.

Практично кожна будівля починається з зведення підстави - фундаменту. Саме він несе на собі, рівномірно розподіляючи всю навантаження будови. Тому дуже важливим критерієм для фундаменту, як будівельної складової, є його міцність. Саме міцність може порушитися від регулярного впливу підземних вод, а значить, необхідно цьому запобігти. Як гидроизолировать фундамент лазні, можна буде дізнатися з цієї статті.

Існує два основних види гідроізоляції: вертикальний і горизонтальний. Як правило, вибір того чи іншого способу обумовлюється глибиною підземних вод і середньою кількістю випадає опадів. Якщо грунтові (підземні) води розташовуються недалеко від поверхні землі, а опадів випадає не надто багато, то можна вибрати горизонтальний тип ізоляції, в зворотному випадку - вертикальний.

Основна функція лазні, як побутового будови - прогріти повітря всередині до максимальних температур в умовах підвищеної вологості

гідроізоляція фундаменту

способи гідроізоляції

Але незалежно від того, якою буде гідроізоляція, вертикальної або горизонтальної, виділяють три основних технологічних способу:

  1. Фарбувальний - із застосуванням таких матеріалів, як емульсія, бітумна мастика, захисна або водовідштовхувальне просочення, різні проникаючі розчини. При цьому в процес гідроізоляції потрібно включити такий етап попередніх робіт, як обробка фундаменту антисептиком.
  2. Обклеювальний - із застосуванням різних будівельних гідроізоляційних полотен, таких як геотекстиль, мембрани, руберойд і багато інших. При цьому слід враховувати, що незалежно від виду матеріалу, що застосовується для гідроізоляції, він повинен розташовуватися одним суцільним полотном. Якщо з яких-небудь причин застосовуються окремі частини гідроізоляційного матеріалу, то вони повинні обов'язково накладатися один на одного за типом «внахлест», щоб уникнути проникнення через стикувальні шви води і конденсату.
  3. Змішаний (комбінований). З назви стає ясно, що така технологія включає в себе елементи двох попередніх.

гідроізоляція лазні

Як зазначалося раніше, розрізняють дві основні технології, за якими цілком легко самостійно гидроизолировать фундамент лазні - це, власне, вертикальна гідроізоляція і горизонтальна.

Вертикальний тип гідроізоляції

Такий спосіб гідроізоляційного захисту розподіляється на всю висоту фундаменту. Нижньою межею буде служити так звана «підошва» фундаменту, а верхній - місце, де вода або опади починають розбризкується на стіну. При вертикальної гідроізоляції слід особливо ретельно підходити до вибору матеріалу, він повинен мати найвищі показники вологостійкості. В іншому випадку підлогу в лазні в майбутньому не постраждає від дії води, не стане гнити і не піддасться «нападу» грибка і цвілі.

Одним з найбільш економних вертикальних способів є обмазка фундаменту мастикою. Але однієї мастики мало, вона легко руйнується. Тому дуже часто її доповнюють (накладають поверх шару) утеплювачем або геотекстилем. Можна також додатково змонтувати притискну стіну побудовану з цегли. Але це вже потребуватиме додаткових фінансових витрат.

Також при вертикальної гідроізоляції можна застосувати обклеювальну технологію. У цьому варіанті фундамент покривають рулонними матеріалами (руберойд, техноеласт / ізоеласт).

У цьому варіанті фундамент покривають рулонними матеріалами (руберойд, техноеласт / ізоеласт)

Вертикальна гідроізоляція геотекстилем

Або можна зупинити свій вибір на фарбувальному варіанті. Тоді на фундамент слід кілька разів наносити шари штукатурно-цементної суміші. Товщина в сукупності повинна бути не менше 20-25 мм, а суміш краще наносити в розігрітому вигляді, щоб уникнути утворення тріщин, пор і інших різних микродефектов.

Горизонтальний тип гідроізоляції

Вона покликана оберігати фундамент від капілярного впливу води і конденсату. У разі, коли конструкція лазні не передбачає наявність підвалу, то верхній рівень буде розташовуватися на кордоні дотику фундаменту і стін лазні. Якщо підвал все-таки присутня, то рівень - це лінія, що проходить під перекриттям самого підвалу.

Горизонтальна гідроізоляція фундаменту лазні своїми руками - досить поширений спосіб. Як правило, в якості гідроізоляційного матеріалу повсюдно використовується руберойд. Його укладають в 2-3 шари для досягнення максимального захисту. Можна також гідроізолювати фундамент водовідштовхувальними складами, а якщо дозволяє бюджет, то застосувати гідроізоляційні мембрани. Для установки їх необхідно спочатку розігріти над полум'ям вогню або за допомогою звичайної горілки, потім щільно притиснути до поверхні фундаменту і розрівняти, наприклад, валиком.

Але варто пам'ятати, що горизонтальну гідроізоляцію можна виконати тільки на етапі будівництва лазні.

Горизонтальний спосіб укладання руберойду

Розглянемо основні етапи проведення гідроізоляції на прикладі горизонтального укладання руберойду.

  • Підготовчі роботи.

При гідроізоляції вже давно вибудуваного фундаменту його спочатку необхідно звільнити від грунту і дати час на просушку. Потім стіни слід очистити від дерну, ґрунту, пилу та інших забруднень. Потім вирівняти цементним розчином, видаляючи шорсткості, відколи, вибоїни та інші дефекти. Проведення підготовчих робіт сприяє більш міцному зчепленню гідроізоляційного матеріалу зі стіновими поверхнями фундаменту.

  • Монтаж гідроізоляційного матеріалу.

На фундамент слід нанести шар розігрітого рідкого бітуму або гарячої мастики. Не даючи бітуму охолонути, на нього укладають полотно руберойду, також прогрітого на вогні. Листи обов'язково накладаються внахлест, причому ширина нахлеста повинна становити не менше 10-12 см. Потім краю листів руберойду необхідно промазати тим же бітумом або мастикою і склеїти межу собою, пройшовши по швах будівельним валиком або невеликим катком.

Потім краю листів руберойду необхідно промазати тим же бітумом або мастикою і склеїти межу собою, пройшовши по швах будівельним валиком або невеликим катком

Горизонтальна гідроізоляція руберойдом

Професіонали рекомендують укладати руберойд як мінімум в два шари. Це підвищить його термін служби, збільшить захист і забезпечить більш грунтовну гідроізоляцію. Такий спосіб особливо популярний в регіонах з Високовологе кліматичними умовами.

  • Завершальні роботи.

Після того, як бітумно-руберойдовий шар остаточно охолов, фундамент необхідно засипати грунтом. Робити це треба дуже акуратно, щоб не пошкодити отриманий шар гідроізоляції гострим камінням, сміттям від робіт і іншими предметами. Для додаткового захисту можна обшити стіни фундаменту фанерними листами або листами оргаліту.

Які матеріали краще застосовувати?

При роботах по захисту фундаменту застосовуються найрізноманітніші матеріали для гідроізоляції: це і обмазувальні суміші, і рулонні матеріали, і спеціальні гідроізолюючі добавки.

Обмазувальні суміші виготовляються на бітумної основі, до них також відноситься синтетична полімерна смола. Вони мають відмінні адгезійними властивостями, тому досить міцно зчіплюються з поверхнею фундаменту. До того ж за своєю структурою суміші дуже еластичні, а значить, сприяють придушенню різних вібрацій фундаменту.

Рулонні матеріали. Вони визнані найпоширенішими гідроізоляційними матеріалами. Їх асортимент досить широкий, починаючи від «старійшини» - руберойду і, закінчуючи більш сучасними представниками, такими як Крембіт, акваїзол, екофлек, ізоеласт і інші. Виготовляються вони, звичайно, за різними технологіями і в основі мають різні за структурою складові, але об'єднують їх такі показники, як міцність, еластичність, стійкість до розривів, тягучість і порівняно невисока цінова характеристика.

Спеціальні (гідроізолюючі) добавки. Поділяються на кілька видів. Рідкі «представники» добавок покликані знижувати пористість фундаменту, еластодобавкі підвищують в'язкість застосовуваного розчину і покращують показники водосопротівляемості, а сухі суміші здатні глибоко проникати в пори і щілини фундаменту, тим самим сприяючи збереженню його цілісності.

Кожен з представлених матеріалів є повноцінним будівельним компонентом, що застосовуються при облаштуванні гідроізоляції. Одна для досягнення найкращих показників по захисту фундаменту лазні, а значить, і для довготривалого її функціонування, краще застосовувати комбінацію декількох гідроізоляційних матеріалів.

Які матеріали краще застосовувати?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама