Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Гідроізоляція підлоги в лазні - вибір матеріалів і покрокова інструкція з укладання

  1. Чому в лазні потрібна гідроізоляція
  2. Специфіка облаштування гідроізоляції в дерев'яній лазні
  3. Види матеріалів, що застосовуються для гідроізоляції підлоги в лазні
  4. обмазувальні
  5. укладаються
  6. Відео - влаштування підлог в каркасної лазні

Кожен, хто займається будівництвом будинку, гаража, сараю чи іншої споруди, бажає, щоб вона простояла як можна довше і приносила якомога менше проблем. Повною мірою це відноситься і до лазні. Її споруда, необхідно врахувати багато деталей і нюансів, які можуть бути не очевидні на перший погляд. І власнику приватного будинку варто звернути велику увагу на одну з таких деталей - на питання про гідроізоляцію підлоги в лазні і її якості. Хочете дізнатися більше про це? Тоді вивчіть цю статтю. Кожен, хто займається будівництвом будинку, гаража, сараю чи іншої споруди, бажає, щоб вона простояла як можна довше і приносила якомога менше проблем

Гідроізоляція підлоги в лазні

Зміст статті

Чому в лазні потрібна гідроізоляція

Баня сильно відрізняється від інших будівель умовами, в яких використовується. По-перше, температура підвищується з кімнатної до дуже високої, близькою до точки кипіння води. По-друге, так само різко всередині будівлі змінюється вологість. По-третє, конструкція лазні націлена на збереження подібних умов в ході своєї роботи.

По-третє, конструкція лазні націлена на збереження подібних умов в ході своєї роботи

За умовами експлуатації лазня відрізняється від інших будівель

В силу цих факторів нормальне існування лазні без гідроізоляції підлоги не представляється можливим - вода, яка проникає з приміщення в перекриття і фундамент будівлі, викликає погіршення міцності будівельних матеріалів та їх поступове гниття (якщо мова йде про дерево) і руйнування. Крім того, вологе середовище під підлогою лазні є близькою до ідеальної для зростання і розвитку колоній грибків або бактерій, які, проникаючи в повітря всередині приміщення, можуть потрапляти всередину людини і становити загрозу для його здоров'я.

Для чого потрібна гідроізоляція підлоги в лазні

Тому в кожній лазні повинен бути шар з якісного гідроізоляційного матеріалу, який стане непереборною для води перепоною між чистової обробкою підлоги і конструктивними елементами перекриттів.

Гідроізоляція підлоги лазні

Важливо! При цьому слід розуміти, що залишати воду без виходу в лазні також не можна - під чистове оздоблення підлоги з дощок і самі стіни також уразливі перед вогкістю і пов'язаними з нею проблемами. Тому грамотним рішенням проблеми є надійна і якісна гідроізоляція, поєднана з системою дренажу, яка дозволить відводити воду.

Крім того, слід враховувати, що для бань, побудованих в районах з холодним кліматом, обов'язкова наявність теплоізоляції, представленої мінеральною ватою або спіненим полістиролом. Але при попаданні вологи ці матеріали частково втрачають свої властивості, тому їх так само потрібно захищати від води, як і чорнове перекриття або дерев'яні лаги.

Але при попаданні вологи ці матеріали частково втрачають свої властивості, тому їх так само потрібно захищати від води, як і чорнове перекриття або дерев'яні лаги

Утеплення підлоги в лазні пінопластом

Утеплення підлоги в лазні пінопластом

Схема пирога статі лазні з водяним теплою підлогою

Специфіка облаштування гідроізоляції в дерев'яній лазні

Дерево - унікальний будівельний матеріал, чиї характеристики сильно відрізняються від бетону, каменю та цегли. Тому використання зрубу, дощок або бруса при зведенні лазні чи іншої споруди вносить додаткові фактори, які потрібно обов'язково враховувати.

  1. Першим і найважливішим чинником, що визначає специфіку використання деревини при будівництві лазень і інших будівель, є усадка. У перші дванадцять місяців після побудови складові споруд з бруса або зрубу схильні до різних змін обсягу і лінійних розмірів. Тому виробництво будь-яких оздоблювальних робіт, особливо пов'язаних з іншими матеріалами, не настільки сильно схильними до усадки, краще відкласти до деякого часу. Повною мірою це може ставитися і до гідроізоляції, особливо якщо вона представлена ​​матеріалами рулонного типу - через усадки шви між окремими її частинами, що лежать на підлозі, може розірвати. Як підсумок - захист від вологи прийде в непридатність.

    Схема усадки зрубу

  2. Другий фактор - схильність до гниття і привабливість для грибка і різних мікроорганізмів. Дані процеси прискорюються у вологому середовищі, якою і є баня. Тому, крім якісної гідроізоляції, в подібній споруді обов'язково повинен бути організований грамотний дренаж - відведення зайвої рідини в каналізацію або куди-небудь ще назовні. При цьому потрібно розуміти, що псування деревини грибками та іншими мікроорганізмами становить загрозу не тільки для матеріалів лазні, а й для людей, які там регулярно знаходяться - вдихання спор грибка або контакт з безліччю бактерій не є фактором, корисним для здоров'я.

    Гниття дерев'яної підлоги

  3. Третій фактор - дерево володіє хорошими показниками теплоізоляції. Багато в чому саме тому воно і стало настільки затребуваним при будівництві бань.

    Теплопровідність дерева і теплоізоляції

  4. Четвертий фактор - при контакті з іншими матеріалами можливий обмін вологи в ту чи іншу сторону. Це необхідно враховувати в тому випадку, якщо стіни і чистову підлогу лазні зроблені з деревини, а чорновий підлога є бетонну стяжку .

Готова чорнова стяжка із зливним отвором

Важливо! При будівництві лазні краще використовувати ті сорти деревини, які мають великий вміст смоли (переважно хвойні). Вони в умовах, що існують в лазні, прослужать набагато довше інших порід дерева.

Ілюстрація, що зображає різницю між дерев'яною стіною зі зрубу відразу при зведенні і після усадки

Види матеріалів, що застосовуються для гідроізоляції підлоги в лазні

Тепер розглянемо основні види матеріалів, які застосовуються при створенні надійної гідроізоляції підлоги в лазні. Класифікація була проведена за формою і способом нанесення на поверхню, що захищається.

СНиП II-Л.13-62 Лазні. Норми проектування. Файл для скачування (натисніть на посилання, щоб відкрити PDF-файл в новому вікні).

СНиП II-Л.13-62

обмазувальні

Дана категорія гідроізоляційних матеріалів представлена ​​безліччю видів і марок різних мастик і паст. Деякі з них за своєю консистенцією рідкі або пастоподібні, а інші є спочатку сухими сумішами. Загальним у них є спосіб нанесення - за допомогою кисті або валика, на зразок фарби і, як правило, декількома шарами. З усього безлічі зразків можна виділити наступні підвиди обмазувальних гідроізоляційних матеріалів.

Таблиця. Обмазувальні гідроізоляційні матеріали - основні підвиди.

Матеріал Опис Переваги і недоліки
Матеріал Опис Переваги і недоліки

Цементно-полімерні мастики

Різні цементно-піщані суміші, які одночасно виконують роль і гідроізоляції, і зміцнює стяжки. Містять в собі різні полімерні добавки, що сприяють високій міцності, водонепроникності і довговічності. Переваги - висока міцність на стиск, наявність паропроникності, відсутність неприємних запахів, можливість нанесення на вологі поверхні. Недоліки - низька міцність на вигин і розрив, втрата гідроізоляційних властивостей з плином часу, трудомісткість в нанесенні.
Різні цементно-піщані суміші, які одночасно виконують роль і гідроізоляції, і зміцнює стяжки

бітумні мастики

Різні гідроізоляційні суміші, виконані на основі бітуму. Частина з них розчиняється водою, частина - органічними речовинами. Також бітумні мастики поділяються на холодні і гарячі - останні перед нанесенням на підлогу лазні необхідно розігріти. Переваги - низька ціна, простота і швидкість нанесення, високий ступінь захисту поверхні від вологи. Недоліки - довгий час висихання, ймовірність неприємного запаху в перший час після нанесення. Також деякі неякісні бітумні мастики можуть досить швидко вийти з ладу і покритися тріщинами.
Різні гідроізоляційні суміші, виконані на основі бітуму

полімерні мастики

Гідроізоляційна мастика на основі поліуретану, акрилу або інших полімерів. Переваги - добре підходить як для бетону, так і для деревини, підходить для використання в приміщеннях, де температура опускається нижче нуля, швидко висихає і має високу міцність і еластичність. Недоліки - висока вартість, жорсткі вимоги до технології нанесення.
Гідроізоляційна мастика на основі поліуретану, акрилу або інших полімерів

Рідке скло

Напіврідка маса, що представляє собою водний розчин сполуки кремнію з натрієм або калієм. Переваги - високий рівень адгезії, низька вартість, можливість проводити нанесення в умовах високої вологості. Недоліки - саме по собі рідке скло крихке, тому бажано комбінувати його з іншими обмазувальних гідроізоляційними матеріалами, складності в нанесенні.
Напіврідка маса, що представляє собою водний розчин сполуки кремнію з натрієм або калієм

Ceresit CL 51. Еластична гідроізоляційна мастика

Рідке скло для гідроізоляції

Важливо! Окремо варто відзначити спеціалізовані проникаючі гідроізоляційні матеріали - вони, крім водонепроникності, мають високу проникаючими і адгезійними властивостями. Подібні матеріали при нанесенні на дерево або бетон проникають у всілякі пори, тріщини і щілини, заповнюючи їх собою і не даючи волозі проникнути через себе.

укладаються

Ще один тип гідроізоляційних матеріалів - укладаються, також відомі як рулонні. Як правило, вони представляють собою кілька шарів бітуму, нанесених на гнучку основу з поліестеру або склотканини. Також існують спеціалізовані полімерні плівки, які при своїй відносно високу вартість мають високі експлуатаційні характеристики.

Також існують спеціалізовані полімерні плівки, які при своїй відносно високу вартість мають високі експлуатаційні характеристики

Рулонний гідроізоляція

Розділити укладаються гідроізоляційні матеріали можна за способом кріплення на захищається від води поверхні.

  1. Матеріали «гарячого» нанесення. Для закріплення на поверхні даний тип гідроізоляції необхідно розігріти. Коштують подібні матеріали дешевше, але час і складність їх укладання зростають багаторазово.

    Рулонний гідроізоляція «гарячого» нанесення

    Рулонний гідроізоляція «гарячого» нанесення

    Підготовка рулонного теплоізоляційного матеріалу «гарячого» нанесення

  2. Матеріали «холодного» нанесення. З одного з боку така гідроізоляція має самоклеючий шар, закритий полімерної захисною плівкою до безпосереднього моменту укладання. Матеріал трохи дорожче, але набагато зручніше і простіше в укладанні.

Рулонний гідроізоляція «холодного» нанесення

Важливо! Найкращих показників захисту статі в лазні від вологи можна досягти при комбінуванні обмазувальних і укладаються гідроізоляційних матеріалів.

Відео - влаштування підлог в каркасної лазні

Укладання самоклеящейся гідроізоляції на бетонний чорнову підлогу в лазні

Розглянемо приклад одного із способів облаштувати гідроізоляцію підлоги в лазні - по бетонному перекриттю з одночасним застосуванням бітумної мастики і самоклеїться плівки. Для кращого розуміння процес представлений у вигляді покрокової інструкції.

Крок 1. Підготуйте чорнове перекриття до укладання гідроізоляції - виконайте ретельне прибирання. Залишаються на поверхні сміття і грязь можуть перешкодити нормальному «зчепленню» гідроізоляційної плівки і захищається нею поверхні.

Підготовка чорнового статі

Крок 2. З метою забезпечення найкращого захисту перекриття підлог в лазні використовуйте поєднання гідроізоляційних матеріалів двох типів - вкладається і обмазувального. В якості останнього в даному випадку застосовується бітумно-полімерна мастика, що наноситься за допомогою валика і кисті. Першим обробляється велика частина площі перекриття, другим - кути і інші складні ділянки.

Наноситься бітумно-полімерна мастика

Важливо! Продовжувати роботу з облаштування гідроізоляції підлоги в лазні можна тільки після повного висихання нанесеної на попередньому етапі бітумної мастики. Перевірити її «готовність» можна за допомогою серветки або шматка ганчірки, притуленого до підлоги - якщо вони фарбуються, то варто почекати ще трохи. Як тільки на серветці або тканини не залишається слідів мастики - можна продовжувати укладати гідроізоляцію далі.

Перевіряється «готовність» мастики

Крок 3. Відміряйте і відріжте необхідну кількість гідроізоляційного матеріалу рулонного типу. Прикладіть його до вкривають ділянці підлоги, розгладьте і скрутіть в подвійний рулон до центру. Потім надріжте плівку, що закриває клеїться шар гідроізоляції, і розгорніть її знову, прикладаючи і закріплюючи на поверхні чорнової (в даному випадку бетонного) статі.

Підготовка рулонного гідроізоляційного матеріалу

Крок 4. Як тільки окрему ділянку буде укритий гідроізоляційної плівкою, обробіть його з зовнішнього боку валиком, шваброю або іншим матеріалом. Це необхідно для вирівнювання і видалення бульбашок, раковин і інших можливих дефектів.

Вирівнювання і видалення повітря

Крок 5. За принципами, встановленими на попередніх етапах інструкції, повторіть укладання наступних відрізків рулонної гідроізоляції. Один з одним вони повинні стикуватися з деяких нахлестом, що становить 10-15 см. При цьому обробляйте це з'єднання додатково за допомогою бітумної мастики - так можливість протікання води через гідроізоляції буде зведена до мінімуму.

Нахлест між відрізками рулонної гідроізоляції

Крок 6. Крім самого перекриття, в гідроізоляції потребує нижня частина стіни, що примикає до підлоги лазні. Тому обробіть її бітумною мастикою, а потім закрийте вузькою смужкою рулонного матеріалу, при цьому дотримуючись нахлест на горизонтальну частину гідроізоляції. Приклад можна побачити на зображенні нижче.

Гідроізоляція нижній частині стін

Окремо варто розглянути таке питання, як організацію дренажу в ході облаштування підлог в лазні - воду, що утворюється в процесі, треба якось відводити з будівлі назовні. Існує два основні варіанти того, як це здійснюється.

  1. Здатний проникати дренаж - в дошках чистового настилу залишаються досить помітні щілини, через які вода стікає на подушку з піску, керамзиту або щебеню, а вже звідти - назовні. При такій системі відводу гідроізоляцією обробляються лаги дерев'яного настилу, опори та інші дерев'яні елементи конструкції лазні, на які може потрапляти волога. Варто відзначити, що здатний проникати дренаж годиться тільки для бань, розміщених в теплій місцевості - організувати там теплоізоляцію підлоги не представляється можливим.

    Протікає підлогу в лазні

  2. Чи не протікає дренаж - більш поширений спосіб організувати відведення води з лазні в каналізацію або септик. Принцип його роботи простий - чорнову підлогу (або постеленний поверх дерев'яний настил) має невеликий ухил, в нижній точці якого розташовується воронка або жолоб. Через нього вода йде в септик або каналізацію. При такому способі дренажу в гідроізоляції потребує вся площа підлоги лазні, крім тієї, що зайнята зливний лійкою або жолобом.

Конструкція стандартного статі для лазні

За допомогою наведеної вище інформації і покрокової інструкції тепер ви зможете приступити до облаштування надійної гідроізоляції підлоги у вашій новій лазні.

Пристрій зливу води в бані

Відео - Як правильно зробити слив лазні

Хочете дізнатися більше про це?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама