Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Гідроізоляція ставка своїми руками способи

  1. Як своїми силами зробити гідроізоляцію

Водойма на ділянці вже давно став популярним і поширеним елементом декору території. Озера і ставки, володіючи високою декоративністю і приємними естетичними якостями, подобаються дуже багатьом. Крім декоративних функцій, ставок ще і забезпечує сприятливий клімат на ділянці.

Щоб забезпечити довгу функціональність вашого водоймища, при його будівництві необхідно приділити посилену увагу гідроізоляції. Хороша гідроізоляція буде утримувати воду в ставку, ніж забезпечить довгі роки служби. Відмінна ізоляція вкрай необхідна, якщо у вас на ділянці піщаний грунт або високий рівень залягання ґрунтових вод. Способів облаштування гідроізоляції водойми кілька. Якщо зробити неправильний вибір або допустити помилку при проведенні гідроізоляційних робіт, водойма може пересохнути або замулитися. Який спосіб є правильним для певного водоймища, залежить від кількох факторів: від розміру ставка, від його форми, від мети використання, від умов експлуатації та інші. Ось і давайте розберемося - які способи гідроізоляції ставка існують і як правильно її зробити.

Ось і давайте розберемося - які способи гідроізоляції ставка існують і як правильно її зробити

Гідроізоляція ставка своїми руками

Найпоширенішими способами гідроізоляції водойми є:

Плівкова гідроізоляція ставка підійде для водойм будь-якої форми і розмірів. Для гідроізоляції ставка можна використовувати спеціальну гідроізоляційну плівку, а можна здешевити процес і використовувати поліетилен.

  1. Поліетилен - найдешевший матеріал, відповідно, і служити буде менше, він менш довговічний, має низький відсоток еластичності і нестабільний під впливом ультрафіолету.
  2. Геомембрана - спеціальний гідроізоляційний матеріал, відрізняється хорошою міцністю і еластичністю. Є геомембрани з низькою і високою щільністю.
  3. Плівка ПВХ є найпоширенішим і популярним гідроізоляційним матеріалом, вона і міцніше, і більш еластично, і довговічніше, ніж всі раніше перераховані матеріали. Зробити гідроізоляцію плівкою своїми руками цілком можливо. Головне, вибрати матеріал хорошої якості і підготувати котлован.

Готова форма з пластику - ще один спосіб гідроізоляції водойм. Такі форми продаються в багатьох магазинах, а виготовлені вони можуть бути як зі звичайного поліетилену, так і з гідропластіка. Ціна форми залежить від складності конструкції, розмірів, і обсягів ставка. Якщо розмір водойми не дуже великий, встановити своїми силами форму в котлован досить просто (приклад такого водойми на фото).

Якщо розмір водойми не дуже великий, встановити своїми силами форму в котлован досить просто (приклад такого водойми на фото)

Готова форма з пластику - один із способів гідроізоляції водойм

Бетонна гідроізоляція - трудомісткий і витратний процес, але вельми поширений. Бетон, як матеріал для ізоляції, досить міцний і має тривалий термін експлуатації. Але мінуси цього матеріалу в його сприйнятливості до температурного режиму і в можливості просідання грунту. Зробити гідроізоляцію з бетону можна і своїми руками, але процес цей досить складний і важкий, а без потрібного досвіду і вміння, ще й довгий.

Глина - це ще один матеріал для гідроізоляційних робіт. Глина укладається на дно і стіни ставка декількома шарами, кожен з яких по 20-50 см.

Гідроізоляція ставка Зеппа Хольцера - це метод, при якому екскаватор ущільнює грунт водойми, де вже знаходиться вода. Ківш екскаватора опускається на дно і сильно тисне, тим самим зміцнюючи його. Цей спосіб хороший тим, що його можна використовувати для природних водойм, при загрозі замулювання.

Гідроізоляція рідкої гумою - досить новий, але дуже якісний, і вже популярний спосіб. Така гідроізоляція відмінно підходить і для звичайних ставків, і для басейнів , І навіть для озер, в яких буде розлучатися риба.

Рідкої гумою називається матеріал для ізоляції, який зроблений на основі бітуму, з додаванням стабілізаторів і полімерів.

Гідроізоляція рідкої гумою відбувається методом її розпилення на дно і бічні сторони водойми.

Гідроізоляція рідкої гумою відбувається методом її розпилення на дно і бічні сторони водойми

Гідроізоляція рідкої гумою

Основна перевага гідроізоляції рідкою гумою полягає в морозостійкості матеріалу. Небезпечною температурою для рідкої гуми, вважається температура нижче 60 градусів, а термін служби рідкої гуми становить 20 років.

Ми вам перерахували основні способи проведення гідроізоляційних робіт, з усіма перевагами і недоліками. Вам залишається зробити вибір, грунтуючись на параметрах вашого водоймища, властивості грунту, температурних показниках і особисті уподобання.

Як своїми силами зробити гідроізоляцію

Вибрати правильний і зручний для вас спосіб гідроізоляції - це пів - справи, її ще потрібно правильно зробити. Є ряд правил і рекомендацій, які слід виконувати при проведенні таких робіт своїми руками.

  1. Будь-яке водоймище починається з підготовки котловану потрібної форми і розмірів. Ретельно сформувавши чашу водойми, потрібно гарненько вирівняти і утрамбувати дно і бічні частини за допомогою піску. Потім можна приступати до виконання гідроізоляційних робіт своїми руками раніше обраним вами способом.
  2. Якщо ви будете використовувати такий матеріал, як плівка, то першим ділом укладіть на пісок геотекстиль, що захистить плівку від пошкоджень камінням і кореневою системою дерев. Поверх геотекстильного плівки покладіть гідроізоляційну, таким чином, щоб краї виходили за межі водоймища на півметра. Ці краю слід добре закріпити камінням, ґрунтом або щебенем. Потім краю плівки можна буде задекорувати відповідним чином.

Краї плівки можна буде задекорувати

  1. Якщо ви вирішили для гідроізоляції використовувати готову ємність, то роботи потрібно починати з установки цієї ємності в котлован. Зробити це своїми руками досить просто, але простежте за тим, щоб верхня частина форми виходила за межі котловану на кілька сантиметрів. Після установки форми в котлован, залийте в неї воду і рівнем перевірте правильність установки - краще уникнути перекосів, для цілісності конструкції. Простір між грунтом і бічними стінками ємності потрібно засипати піском і утрамбувати його.
  2. Бетонну ізоляцію своїми руками краще не робити, а запросити для цього професіоналів.
  3. А при проведенні гідроізоляційних робіт глиною необхідно дно ставка посипати золою, це захистить водойму від комах, які живуть в грунті. Після золи на дно укладається шар глини в 10-15 см. Глиняний шар добре утрамбовується, а зверху на нього лягає солома. Після висихання першого шару глини, на солому кладеться другий шар. Потім на висохлу глину висипаємо крупний щебінь, і утрамбовуємо. Після робимо наступний шар - з гравію, змішаного з піском, бажано річковим. Для проведення гідроізоляції глиною, слід пам'ятати, що берега у вашого водоймища повинні бути пологі. Глина не буде триматися на крутих схилах.
  4. Гідроізоляція рідкої гумою починається з укладання геотекстильного плівки на дно котловану. Геотекстильні плівка закріплюється скобами і на неї розпилювачем наноситься шар рідкої гуми. Напилення гумою котловану краще проводити за допомогою спеціальної установки. Після висихання гуми, а сохне вона досить швидко, можна заливати в ставок воду.

Гідроізоляція забезпечить водойми довгий термін служби

Гідроізоляція, яка проведена з дотриманням всіх норм, забезпечить водойми довгий термін служби, а вам дасть можливість насолоджуватися живописним куточком природи у себе на ділянці.

Автор: Т. Розанова

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама