Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування і догляд за апельсиновим деревом в домашніх умовах і на ділянці, у відкритому грунті.

  1. Корисні властивості апельсинів
  2. Біологічні особливості апельсинового дерева і плодів.
  3. Посадка апельсинового дерева і догляд за ним для отримання плодів.
  4. Догляд за грунтом.
  5. Розмноження апельсинового дерева.
  6. Сорти апельсинів для вирощування як в кімнатних так і умовах відкритого грунту.
  7. Цитрусові проти попелиці і гусениць - приготування розчину
  8. Нижче інші записи по темі "Дача і сад - своїми руками"
  9. Підпишіться на оновлення в наших групах.

Техніка обробітку апельсинів в Росії в умовах відкритого грунту ще не отримала належного поширення, хоча їх успішне вирощування в оранжереях або домашніх, так званих кімнатних умовах для отримання врожаю плодів, практикується багатьма садівниками

Техніка обробітку апельсинів в Росії в умовах відкритого грунту ще не отримала належного поширення, хоча їх успішне вирощування в оранжереях або домашніх, так званих кімнатних умовах для отримання врожаю плодів, практикується багатьма садівниками. У цій статті Ви знайдете кілька рекомендацій по посадці і догляду за апельсиновими деревами, кілька вдалих сортів, які при дотриманні агротехніки будуть успішно плодоносити. З огляду на загальне потепління клімату, вирощування апельсинів на дачі або ділянці також стає можливим в ряді регіонів Російської Федерації, особливо при дотриманні умов та застосування районованих, холодо- і морозостійких сортів.

Для початку трохи історії.

Апельсин звичайний солодкий - Citrus sinensis Osb. (С. aurantium sinensis L, Aurantium sinensis Mill., З aurantium Lour) - відноситься до підродини помаранчевих (Aurantioideae) сімейства рутових (Rutaceae). Слово «апельсин» походить від німецького «анфельсін» - китайське яблуко. Англійське, французьке і іспанське назви пов'язані з арабським «nareng».

За даними Ф.Х. Бахтєєва, питання про батьківщину апельсина серед дослідників недостатньо з'ясований. Н.І. Вавилов (1935, 1958), Танаха вважали основним місцем походження Індію, а вторинним - Китай. У дикому вигляді невідомий. Потрапив в Європу до кінця XV століття, а незабаром після цього - в Африку і Америку.

У Закавказзі ще в 1197 році вказується в поемі Нізамі - відомого азербайджанського поета (М.А. Капцінель, 1950). За М.А. Капцінель, в записках грузинського географа Вахушті (початок XVIII століття) відзначається, що в Батумі і Гоніо ростуть апельсини. У район Сочі апельсин потрапив в XIX столітті.

Корисні властивості апельсинів

За П.М. Жуковському (1971), апельсин - кращий і корисний плід в світі.

Масло допомагає при тремтінні рук і зубного болю. Кислий сік апельсина припиняє виділення жовчі і блювоту, він промиває шлунок, викликає апетит і виводить дрібних і великих глистів з кишечника. Допомагає при болях в кістках. А масло з кірок разом з камеддю виліковує лишай. При цьому апельсин шкідливий для грудей і нервів. Його шкідлива дія усувають мед і фініки (цілитель давнину вірменський лікар XV століття Амаснаці).

Особистий лікар імператриці Катерини Амбодик вказував, що вживання апельсинових листя, розтертих в дрібний порошок або зварених у воді в закритому посуді, абсолютно звільняє від падучої хвороби. Квіти дають запашну воду, що допомагає від головного болю, від кашлю, глистів та лихоманки.

Вітамін С (до 70 мг%) забезпечує імунний захист і стабілізує психіку, перетворює жир в засвоювану форму, знижує огрядність (А.Артемова, 2000).

Біологічні особливості апельсинового дерева і плодів.

Апельсин - багаторічна вічнозелене дерево висотою 4-12 метрів з густою компактною кроною. Гілки і молоді пагони мають колючки. Листя середньої величини, загострені до верхівки, зелені, черешкові, крила слабо розвинені. Листя мають залізяки, наповнені ефірною олією з запахом, що нагадує аромат квіток апельсина. Розмір листя - до 10 × 15 см. Краї листя хвилясті або зазубрені.

Сильно пахнуть квіти в поперечному перерізі досягають 5 см. Вони ростуть поодинці або кистями по 6 штук з пазух листя. Їх зелені чашечки складаються з 5 коротких часткою, 5 витягнуто-яйцевидних пелюсток, мають біле забарвлення (Б.Новак, Б. Шульц, 2002).

Плоди апельсина мають круглу або широкоовальні форму. Шкірка покрита крапочками залозок, в стиглому стані жовта, зелена або помаранчева, товщиною до 5 мм. Білий шар (альбедо) тонкий.

М'якоть має 10-14 часточок, які міцно прикріплені один до одного і до шкірці. Смак ароматно-солодкий або кисло-солодкий. Насіння біле, мають від 2 до 12 зародків, з них один зиготности.

Апельсин на Чорноморському узбережжі Кавказу цвіте в квітні-травні. Іноді при річній посухи і дощової осені цвіте вдруге (М.А. Капцінель, 1950). В оранжереях Краснодара цвітіння проходить в лютому-березні. Вегетація починається в кінці січня і закінчується в листопаді.

Виявлено три хвилі росту пагонів і дві хвилі росту коренів; найсильніші - в травні і вересні.

При щепленні на тріфоліата коренева система розміщена поверхнево, на глибині 10-20 см від поверхні грунту. Заглиблення при обробці більше 20 см призводить до значного пошкодження кореневої системи, так як в шарі 20-30 см розміщено 25,1-28,4% коренів.

В умовах оранжерей була виявлена ​​ектотрофная микориза грибів класу базидий міцетц роду болетуд. Восени актиноміцетів більше, ніж навесні.

Існує зв'язок між кількістю пагонів на дереві і числом коренів, тобто чим краще розвинена коренева система, тим більше пагонів утворюється на деревах.

Посадка апельсинового дерева і догляд за ним для отримання плодів.

На приживлюваність і розвиток саджанців впливають їх якість, термін і техніка посадки. У відкритому грунті з округлою формою крони висаджують за схемою 3 × 3 і 4 × 2 м. Виявлено, що при загущеній посадці дерева раніше вступають в пору плодоношення, дають вищий урожай з одиниці площі і краще захищають одне одного від несприятливих кліматичних умов. При розміщенні дерев в кущовий формі дають 2,5 × 2 м, а при карликової формі - 1,5 × 2 м, або до 3000 рослин на гектар.

Стандартні саджанці повинні бути добре розвинені і не пошкоджені хворобами та шкідниками. Зрізи повинні бути зажівшімі.

Коренева система найкраще зберігається в контейнерах або поліетиленових мішечках.

Садити саджанці найкраще навесні у відкритий грунт. У захищеному грунті посадки можуть тривати протягом усього року.

Перед посадкою проводиться глибока обробка грунту. Коренева шийка саджанця після посадки повинна знаходитися на 2-4 см нижче рівня грунту. Після осадження ґрунту коренева шийка опиниться, як це і потрібно, на рівні грунту. Навколо саджанця роблять лунку для поливу. Після рясного поливу лунку мульчують (краще перепрілим гноєм).

Приблизно через 15 днів, коли земля в лунці осяде, перевіряють, щоб коренева шийка перебувала на рівні поверхні грунту.

До повного приживання рослини поливають щотижня, а коли апельсини рушать в зростання - через 10-12 днів. Полив краще проводити ввечері або вранці. Після поливу грунт пухка, щоб не було кірки. Восени поливи скорочують, щоб призупинити ріст і краще підготувати рослини до зими. Влітку ефективно мульчування, що охороняє коріння від сильного нагрівання.

Притенение від прямих променів сонця сприяє гарному росту. Використовують очерет, рогожу, мішковину та інші матеріали.

Догляд за грунтом.

Догляд полягає в її обробці із закладенням добрив і сидератів. При обробці грунту пристовбурних смуг в міру наближення до стовбура зменшують її глибину. Поверхневе розпушування проводять 4-5 разів після поливу або дощів на глибину 5-6 см. В міжряддях можна сіяти квасоля, сою скоростиглих сортів або інші сидерати.

Чим удобрювати апельсинове дерево?

Апельсин найбільше потребує азоті, фосфорі, кальції і калії.

Азоту належить велика роль у вегетативному рості, в освіті та формуванні плодів. При нестачі азоту листя світлішають, а потім і жовтіють, приріст слабкий, плоди дрібнішають.

Фосфор впливає на врожай і якість плодів. Нестача фосфору порушує обмін речовин - листя з-решт і країв мають коричневий колір, спостерігається потускнение і бронзовато старого листя. Плоди грубеют, мають товсту шкірку, часто потворні.

Калій сприяє підвищенню морозостійкості рослин і поліпшення якості плодів. При нестачі калію збільшуються розміри листя, вони буріють, точки росту відмирають, плоди дрібнішають.

Найкращі результати отримують при спільному внесенні органічних (гній, компост, зелене добриво) і мінеральних туків. Середня норма внесення добрив - 12- 35 кг на одне дерево, причому більшу кількість вноситься під старі рослини. Азот, фосфор і калій вносять по 100-200 г на дерево, органіка - по 35-40 кг.

Формування рослин.

Техніка формування крони змінюється в залежності від клімату і способу культури. В умовах відкритого грунту з просуванням на північ число дерев на гектар треба збільшувати, а розмір крони зменшувати.

При формуванні напівкущова форми - у відкритому грунті 3-4 скелетні гілки закладають в розпліднику. Для гілок другого порядку гілки вкорочують на висоті 35-40 см. Число пагонів третього порядку не обмежують. Кореневу поросль і жирові пагони видаляють. Дзиги при необхідності їх використання вкорочують на половину або третину їхньої довжини.

Плодові дерева обрізають до початку росту. Частина гілок слід укорочувати на третину, щоб отримувати прирости і розгалуження вищих порядків.

Потужно розвинені дерева висотою 4 м і більше вирощують в районах, де абсолютний мінімум температур не нижче + 8 ° С. Тут дерева не захищають від заморозків і висаджують до 800 рослин на гектар.

При морозах до -10 градусів висаджують до 1000 рослин на гектар, висота крон знижується до 2,5 м.

При морозах до -12 градусів (субтропіки Росії) формують дерева в кущовий і напівкарликової формах (так радить А.Д. Александров, 1949).

Кустовую крону формують з штамбика висотою 25 см і 3-4 гілками першого порядку завдовжки 30 см. Другий порядок обрізають на 25 см, а третій і четвертий - на 20 см.

Щоб сформувати крону, проводять пинцировки, виломкі зайвих пагонів при їх появі. При пинцировки видаляють кінчик зростаючої втечі з 2-3 недорозвиненими листочками. Пінцировка прискорює дозрівання деревини і листя, запобігає велику втрату деревини при наступних підрізування і виключає утворення жирових пагонів.

Розмноження апельсинового дерева.

Апельсин розмножується генеративних (насіннєвим) і вегетативним шляхом.

При насіннєвому розмноженні плодоносіння починається тільки на 7-12-й рік. Крім того, слабо передаються ознаки батьківських рослин і з'являються особини сільноколючіе, з дрібними, некрасивими плодами, а також сильнорослі. Тому такий спосіб застосовують для вирощування підщеп або при виведенні нових сортів.

Вегетативне розмноження (окулірування, щеплення, укорінення живців, повітряні відведення) зберігає сортові особливості материнської рослини (крім випадків почковой мутації), плодоношення наступає на 2-3-й рік життя.

В якості підщепи використовують сіянці тріфоліата, а для кімнатної культури - будь-які цитрусові: апельсини, лимони, грейпфрути та ін.

Насіння вибирають безпосередньо перед посівом, так як поза плодів вони втрачають схожість. Для поліпшення схожості насіння піддають стратифікації, для чого на 3-4 частини чистого зволоженого піску беруть 1 частину насіння і зберігають при температурі + 4-7 градусів.

У домашніх і кімнатних умовах апельсини садять так: сіють в будь-яку ємність висотою 10-15 см. У дні ємності роблять отвори для скидання надлишків поливної води.

Сіють в суміш землі, гною, торфу, піску в співвідношенні 2: 1: 1: 1 або при відсутності торфу і гною збільшується кількість листової і дернової або городньої, багатою гумусом землі.

За день до посіву субстрат добре поливають. Сіють на глибину 1 -1,5 см. Температура субстрату - не менше + 18 ° С. Сходи з'являються через 30-40 днів. При досягненні сіянцями висоти 15 см їх розсаджують за схемою 5 × 5 см або по одному в пакети з-під молока і т.д.

При окулірування товщина штамбика повинна бути дорівнює товщині олівця. В якості прищепи беруть нирку з невеликим шаром кори і деревини. Окуліровка вприклад - основний спосіб розмноження всіх цитрусових культур. При щепленні держаком привоєм служить держак з 2-3 вічками.

Сорти апельсинів для вирощування як в кімнатних так і умовах відкритого грунту.

Зараз обробляється близько 400 сортів апельсина, з них промислове значення мають 20-30 (Т. В. Ларіна, 2002).

Сорти діляться на чотири групи (по П.М. Жуковському, 1971).

Звичайні культигенного популяції - плоди кулясті або овальні, різних розмірів, багатонасінні, кисло-солодкі, врожайні.

  • Сорт Гамлін (Hamlin) дає дрібні і середні плоди округлої, злегка плескатої форми. Шкірка тонка і гладка. М'якоть соковита, солодка. Вирощують у Флориді, Бразилії та інших країнах Латинської Америки. Сорт транспортабельний і лежань.
  • Сорт Salustiana - плоди злегка приплюснуті, з легко відділяється тонкою шкіркою. М'якоть дуже соковита, ніжна, масляниста, тане в роті, солодка. Насіння частіше немає. Найважливіший сорт Іспанії, Марокко.
  • Сорт Verna (Верна) - плоди дрібні або середні, овальної форми. М'якоть солодка, малосемянная, волокниста, з солодким ароматом. Сорт пізній, обробляється в Іспанії.
  • Пупкові апельсини відрізняються великими розмірами плодів (до 600 г, звичайно 200 г). Плоди мають соскоподібного виріст на верхівці ( «пупок»), утворений розрісся підставою стовпчика зав'язі. Плоди ранні, дуже смачні.
  • Сорт Вашингтон Навів (Washington Navel) відомий з 1650 року і обробляється в промислових масштабах з XIX століття в Австралії і США, з 1930 року - в Середземномор'ї. Основний сорт в світі. Плоди масою 170-300 г, великі, з випирає часто пупком. Шкірка середня, легко відділяється від м'якоті, помаранчева. М'якоть щільна, ароматна, солодко-кисла. Плоди відрізняються лежкістю і транспортабельністю. Урожайність в оранжереях становить понад 16 кг з дерева, або більше 4 кг / мг.
  • Плоди сорту Томсон Навів середнього розміру (150-200 г), округлі, з невеликим пупком. Шкірка тонка. Плоди за смаком поступаються сорту Вашингтон Навів - м'якоть плодів більш волокниста і менш соковита.
  • Навів Лате (Navel Late) - пізньостиглий сорт, плоди відрізняються більш ніжною м'якоттю, кращої збереженням і мають той же зовнішній вигляд, що і Вашингтон навів.
  • Іспанські корольки відрізняються невеликими розмірами дерев і плодів, яскравою червоним забарвленням м'якоті і незвичайним смаком, а також пізніми термінами дозрівання.
  • Сорт апельсинів Мого є найбільш раннім полукорольковим сортом Італії та Іспанії. Плоди середні за розмірами, округло-овальної форми. М'якоть має інтенсивно-червоний колір, смак кисло-солодкий.
  • Плоди сорту Sanguinello відносяться до подвійних Корольков - з червоним кольором м'якоті, соку і шкірки. М'якоть ніжна, що тане. Поставляються плоди в Росію з Іспанії, Італії.
  • Сорг Тагоссо - з плодами овальної форми, шкірка червона, тонка, легко відділяється від м'якоті. М'якоть червона, ароматна, кисло-солодка. Плоди поставляються з Італії.
  • Сорт Корольок грушовидний - виявлений в Грузії. Дерева низькорослі, листя дрібне, плоди середні (120 грам), грушоподібної форми. Поверхня слабошероховатая, шкірка товщиною 6 міліметрів, щільна, отделяемость посередня. М'якоть темно-вишнева, кисло-солодка, ніжна, соковита. Насіння мало, і вони однозародишевие.
  • Яффськие апельсини назву отримали від палестинської провінції Яффа. Дерева сильнорослі, плоди великі, шкірка бугорчатая, з дуже товстим альбедо, легко відділяється. М'якоть смачна і соковита.
  • Valencia Late (Валенсія) - найпізніший і широко обробляється сорт. Плоди дрібні і середні. Шкірка тонка, дрібнопориста, помаранчева. М'якоть плодів соковита, кисло-солодка. З цього сорту отримують відмінні соки. Володіє вишуканим тонким ароматом.
  • Сорт Shamouti (Шамуті) називається також Jaffa (Яффа), має найбільше значення в країнах Середземномор'я. Плоди масою 150-200 грам, овальні, шкірка середньої товщини, гладенька або шорстка. Насіння мало. Сорт лежкий і транспортабельний.

Автор тексту Кобляков.В.В.

На замітку:

Цитрусові проти попелиці і гусениць - приготування розчину

Я збираю кірки від плодів апельсинів, мандаринів, лимонів, грейпфрутів. Коли корок набереться приблизно 1 кг, пропускаю їх через м'ясорубку, отриману масу заливаю 3 літрами води (краще теплою). Бутель з цією сумішшю щільно закриваю пробкою і ставлю в тепле місце на 5 діб.

Після цього добре збовтую суміш, проціджую через марлю і рідина відразу ж розливаю по пляшках, знову добре закупорюють (якщо необхідно зберігати цю суміш з зими до весни, то пробки заливаю воском, можна сургучем). Пляшки ставлю в прохолодне місце до застосування.

Як я борюся з шкідниками? Наприклад, для знищення попелиці беру 100 г цитрусового настою, розводжу в десяти літрах теплої води і обприскують рослини. Обов'язково стежте за тим щоб розчин потрапив на низ аркуша.
Обприскую три рази з перервою 5-7 днів.
До речі розчин діє і на дрібних гусениць. Метод цей я застосовую регулярно, і він мене ніколи не підводив. (А.Івлева)

ЗАМОВТЕ ЯКІСНІ І ДЕШЕВІ НАСІННЯ ТА ІНШІ ТОВАРИ ДЛЯ ДОМУ І ДАЧІ. ЦІНИ копійчані. ПРОВЕРЕНО! ПРОСТО ПОДИВІТЬСЯ САМІ І здивував ЯК МИ.ЕСТЬ ВІДГУКИ. ПЕРЕЙТИ >>>

ПЕРЕЙТИ >>>

Нижче інші записи по темі "Дача і сад - своїми руками"

  • 2 урожайних сорти інжиру (коричневий турецька і Поморійського) - відгуки : Вирощування інжиру - 2 перспективних ...
  • Кілька сортів солодкого перцю для успішного вирощування : Не можна втриматися від похвальних слів ...
  • Колонновидні яблуні - плюси вирощування і сорту : Колонновидні яблуні плодоносять дерева не люблять ...
  • Як правильно зберегти гарбуз - зберігаємо вітаміни : Зберігання гарбуза - як все ...
  • Кращі пізні сорти груші - фото, назву і опис : ГРУША - НАЙКРАЩІ ПОЗДНИЕ СОРТИ ....
  • Чому обсипаються сливи : Якщо сливи обсипаються до дозрівання Пошти ...
  • Вирощування хеномелесу і догляд за деревом : Як виростити хеномелес - поради ...

    Підпишіться на оновлення в наших групах.

    Будемо друзями!

  • Чим удобрювати апельсинове дерево?
    Як я борюся з шкідниками?
    Реклама

    Реклама
    Новости
    Реклама
    Реклама