Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Зелений мегаполіс: які дерева і квіти садять в Москві

  1. столичні рекордсмени
  2. Липи і клени: що висаджують в парках і вздовж доріг
  3. Міські квітники і клумби
  4. А що восени?
  5. Як зробити свій двір зеленішою
  6. зелена столиця

Більш 5,3 тисячі нових дерев, 216 тисяч чагарників, +1748 дворів - так пройшла акція «Мільйон дерев» цією весною. рослини вибрали самі мешканці, які голосували на порталі «Активний громадянин» . У списку було понад 80 видів, традиційних для середньої смуги Росії і Московського регіону. Серед найпопулярніших дерев береза, клен, липа, каштан, дуб, а з чагарників - барбарис, бузок, кизильник, спірея, перстач, бузок.

За програмою озеленюють не тільки двори житлових будинків, а й території біля дитячих садків, шкіл, лікарень та закладів соціальної сфери. Цієї весни у 182 таких об'єктів посадили 500 дерев та 60 тисяч кущів. До акції тут приурочили 50 просвітницьких заходів для дітей та підлітків, присвячених екології та дбайливого догляду за зеленими насадженнями.

столичні рекордсмени

Найбільше зелені з'явилося цієї весни на південному заході Москви. У ЮЗАО посадили +1356 дерев і близько 42,5 тисячі чагарників, причому рекордсменом став двір будинку 6б на Ратною вулиці, де з'явився 71 ялівець в честь річниці Перемоги. 760 дерев і майже 21 тисяча чагарників «виросли» в Західному окрузі, а в Південно-Східному - 753 і близько 23,5 тисячі відповідно.

Північ міста прикрасили 515 нових дерев і майже 19,5 тисячі чагарників. Найбільше рослин висадили біля будинку 26, корпусу 1 на вулиці 800-річчя Москви: 30 горобин, модрин і кленів і 200 кущів дерен і бузку. У ВАО - 429 дерев і понад 17 тисяч кущів. Найбільш зеленими стали двори будинків 29 і 33 на Лухмановской вулиці: 32 клена, горобини і верби і тисяча дев'яносто дві куща кизильника, бузку, карагани і спіреї.

Всього в Москві з початку акції посадили 59 268 дерев і 1 311 906 чагарників.

Липи і клени: що висаджують в парках і вздовж доріг

Вибір порід багато в чому залежить від місця посадки і того, наскільки стійкі рослини до хвороб і шкідників. Правила затверджені постановою уряду Москви . Також фахівці керуються атласом рослин, в якому перераховані дерева, чагарники і трави, рекомендовані для посадки на міських територіях і вздовж транспортних магістралей.

Багато що залежить і від біологічних властивостей самих рослин: ставлення до світу, посухостійкості, вимогливості до грунту, морозостійкості, димо-та газоустойчівості. Наприклад, уздовж магістралей і вулиць висаджують породи, які найкраще переносять забруднення повітря, високі температури, ущільнення грунту і захищають від шуму прилеглі райони. Це, наприклад, липи і клени.

У парках найчастіше з'являються клен, липа, каштан, горобина, модрина, з чагарників - бузок, бузок, спірея, дерен, барбарис. У дворах висаджують березу, клен, липу, каштан, дуб, а також кущі барбарису, бузку, кизильника, спіреї, перстачу, бузку.

Рослини закуповують в розплідниках Московської, Нижегородської, Тульської та інших прилеглих областей. Їх привозять підрядники. Для посадки у дворах використовують багатокомпонентні штучні почвогрунти. На них змінюють половину землі, коли готують місця для висадки. Навесні в столичні двори привезли близько 14 тисяч кубометрів такого грунту.

Зелені насадження потребують регулярного поливу, підгодівлі добривами, своєчасної санітарної обрізки, захист від шкідників і хвороб. За акції «Мільйон дерев» з восени 2013 до осені 2015 роки за утримання та догляд рослин відповідали правовласники територій. А з минулого року всі роботи в перший рік після посадки виконують підрядники, які і висаджували ці дерева і чагарники.

Міські квітники і клумби

З червня і до пізньої осені Москву прикрашатимуть однорічні та багаторічні рослини. Квіти з'являються не тільки в парках і скверах, на бульварах і вулицях, а й на вильотну магістралях і в'їздах в місто. У квітні в столиці висадили 5,5 мільйона морозотривкої віоли, а після закінчення весняних заморозків її замінили літніми квітами.

Всього Москву в цьому році прикрасить 61 мільйон квітів . В асортименті річної розсади агератум, аліссум, бальзамін, бегонія витончена, петунія, сурфінія, жоржини, тагетес, флокси, колеус, цинерарія, сальвія. На міські клумби висаджують вже квітучу розсаду. У кожного квітника є свій паспорт, за яким і підбирають асортимент. У ньому вказують колір, кількість і навіть висоту рослин, а також площа, яку кожен вид буде займати в квітнику.

Раніше квітники в Москві оформляли, як правило, однорічними рослинами. Вони яскраві і красиві, але квіти в них доводилося міняти мінімум двічі на рік. Восени - навесні це були тюльпани, крокуси, нарциси та дворічні культури, влітку - петунії, тагетеси (чорнобривці), цинерарія та бегонії.

Тепер у міста нова концепція: багаторічних і дворічних рослин стануть висаджувати більше, ніж однорічних. У перших є переваги. Їх не треба часто міняти на нові, можна робити квітники в єдиному стилі, не доводиться витрачатися на декоративну тріску восени, щоб прикрити клумби. Але багаторічники цвітуть не так довго, вони не такі яскраві і вимагають більш ретельного догляду. В цьому році вони займуть площу 345 тисяч квадратних метрів, дворічники - 103 тисячі «квадратів».

на порталі «Активний громадянин» понад 211 тисяч москвичів голосували за збільшення числа багаторічних рослин на клумбах. Близько 77 відсотків користувачів підтримали ідею висаджувати багаторічні там, де це можливо і допустимо.

А що восени?

Цієї осені в московських дворах планують посадити близько чотирьох тисяч дерев і 200 тисяч чагарників. Список дворів сформують за підсумками голосування, яке йшло на порталі «Активний громадянин» з 28 квітня по 28 травня. На другому етапі жителі виберуть породи рослин.

Додаткове озеленення чекає і території біля 160 об'єктів соціальної сфери: тут планують висадити 850 дерев і 30 тисяч кущів. Замість втрачених за програмою «Лунка в лунку» посадять близько трьох тисяч дерев і 20 тисяч кущів.

Замість втрачених за програмою «Лунка в лунку» посадять близько трьох тисяч дерев і 20 тисяч кущів

Як зробити свій двір зеленішою

Уже зараз городяни відправляють в Департамент природокористування і охорони навколишнього середовища заявки на озеленення своїх дворів в наступному році. У виборі дворів і порід рослин для акції з кожним роком беруть участь все більше москвичів. Близько 80 відсотків дворів озеленили за результатами голосування «активних громадян».

процедура стала простіше : Жителі просто складають заявку, фахівці оглядають і оцінюють двір, а рішення приймається протягом двох тижнів. Заявку можна відправити на сайт управи, Департаменту або на портал «Активний громадянин». Їх приймають восени до 10 вересня, навесні до 10 березня.

Заявку можна скласти на одну дворову територію. Департамент природокористування погодить схему посадок за конкретною адресою з ГУП «Мосгоргеотрест». Якщо обрані жителями рослини посадити не можна, експерти внесуть в схему зміни. Після схвалення заявки Департамент закупить саджанці, його співробітники нададуть інвентар і допоможуть з посадкою.

Список дворів і графік посадки рослин опубліковані на сторінці Департаменту . Детальніше про те, як озеленити своє подвір'я, скільки дерев і чагарників можуть в ньому висадити і куди поскаржитися на неякісну посадку, - в розділі «Міський радник» .

Детальніше про те, як озеленити своє подвір'я, скільки дерев і чагарників можуть в ньому висадити і куди поскаржитися на неякісну посадку, - в розділі   «Міський радник»

зелена столиця

Москва - один з найзеленіших міст світу: більше половини її старої території зайнято зеленими насадженнями. Це вдвічі більше, ніж в Лондоні , В 2,5 рази більше, ніж в Парижі, і в 14 разів більше, ніж в Пекіні. Наскільки зеленої повинна бути столиця, визначають будівельні норми і правила «Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень ». Цей показник не повинен бути нижче 40 відсотків.

Зелень не тільки затримує тонни пилу, вона робить місто більш комфортним. Тому в Москві висаджують нові дерева і чагарники, розбивають клумби і газони. Тільки за програмою "Моя вулиця" в цьому році висадять понад дві тисячі дерев, а всього їх буде понад 50 тисяч. Також столицю прикрасять 800 тисяч чагарників.

А що восени?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама