Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Лісові пожежі: причини і наслідки

  1. Лісові пожежі - причини виникнення
  2. Лісові пожежі - основні види
  3. Лісові пожежі - наслідки
  4. Профілактика лісових пожеж

Кінець літа - початок осені найпоширеніший період, коли виникають л есние пожежі

Кінець літа - початок осені найпоширеніший період, коли виникають л есние пожежі. Які причини їх виникнення? І чи можна запобігти лісовим пожежам?

Лісові пожежі - це стихійне лихо, викликане некерованим поширенням вогню по лісі.

1. Лісові пожежі - причини виникнення.

2. Лісові пожежі - основні види.

3. Лісові пожежі - наслідки.

4. Профілактика лісових пожеж.

Лісові пожежі - причини виникнення

Лісові пожежі - причини виникнення

Всі причини, які можуть призвести до пожежі, ділять на дві групи:

  1. Діяльність людини. Людський фактор є причиною 90% лісових пожеж. Сюди можна віднести:

- необережне поводження з вогнем (Не загашені багаття, кинуті в лісі недопалки чи сірники);

- спалювання сухої трави та сміття в полях поблизу лісів;

- випалка місцевості для подальшої оранки.

  1. Природні або природні причини. До цієї групи відносять загоряння лісів внаслідок удару блискавки. Відсоток таких лісових пожеж не великий, всього 5-7%.

Фактори, що збільшують ймовірність виникнення лісової пожежі:

- Спекотна і вітряна погода, тривала відсутність дощів - недолік вологи в грунті і рослинах, є додатковою причиною виникнення пожеж.

- Наявність запалюється шару - лісова підстилка загоряється дуже швидко і сильно горить, чим більше в лісі підстилки, сухої трави, опалого листя та сухих гілок, тим більша ймовірність, що виникнуть лісові пожежі. Молоді, зелені ліси з вологим ґрунтом і великою кількістю зелені схильні до лісових пожеж значно менше, ніж старі хвойні ліси.

- Джерело вогню - звичайно ж, ніякі чинники самостійно не приведуть до пожежі без джерела горіння. У лісі з сухою підстилкою в жарку погоду достатньо всього однієї іскорки для виникнення глобального лісової пожежі.

- Складні умови гасіння. Відсутність вільного доступу до вогнища спалаху, неможливість проїзду, доставки води для гасіння пожежі.

Лісові пожежі - основні види

Лісові пожежі поділяють на три види:

- низова - при низовій пожежі горять підстилка, мох, трава, опале листя та сухе гілля. Найчастіше це перша стадія лісової пожежі, вогнище спалаху буде в низу, а вже потім, поривом вітру він перекидається на крони дерев, також пожежа може перейти в верхової за допомогою загоряння невисоких дерев з опущеними кронами.

- верхової - при верховій пожежі в лісі вогонь поширюється по кронах, хвої. Це другий і найскладніший етап пожежі, так як коли вогонь перекидається на крони він набагато швидше поширюється за допомогою вітру і створює складності в гасінні. Особливо небезпечні верхові пожежі в хвойному лісі, хвоя дуже горюча і спалахує миттєво.

- грунтовий - в ході такого пожежі горить торф, що знаходиться в грунті. Пожежа такого виду складно піддається гасінню, так як він прихований під шаром грунту і стає, помітний тільки коли захоплює вже досить велику площу, може мати безліч вогнищ горіння, досить швидко поширюється.

Лісові пожежі - наслідки

Лісові пожежі - наслідки

Лісові пожежі - це найстрашніше стихійне лихо, яке неминуче тягне за собою безліч негативних наслідків для природи, тваринного світу та людини.

До наслідків лісових пожеж можна віднести:

  1. Порушення взаємодії екологічних систем. В ході лісових пожеж вигорають величезні площі корисних земель, що істотно сповільнює й ускладнює відновлення ресурсів.
  2. При лісовій пожежі в атмосферу викидається багато шкідливих речовин, серед них: дим, чадний газ, окис азоту. Це негативно позначається на здоров'я мешканців лісу і людей, призводить до різних захворювань органів дихання.
  3. Матеріальні наслідки. Лісові пожежі дуже складно гасити, для цієї мети залучається безліч одиниць техніки та людських ресурсів, що тягне за собою колосальні витрати місцевих бюджетів. Також при лісовій пожежі можуть вигоряти цінні насадження, що теж тягне за собою збитки.
  4. Ну і найстрашнішим і незворотнім наслідком лісових пожеж можна назвати загибель людей і тварин.

Профілактика лісових пожеж

Профілактика лісових пожеж

Лісові пожежі набагато легше запобігти, ніж потім боротися з вогнем.

Допомогти в цьому може кожна людина, дотримуючись простих правил поведінки в лісі:

  1. Ніколи не залишайте в лісі вогонь без нагляду. У посушливу погоду вистачить всього декількох хвилин, що б вогонь охопив все навколо.
  2. З обережністю ставитеся до паління в лісі, чи не погашений недопалок також може привести до плачевних наслідків.
  3. Відпочиваючи на природі, використовуйте мангал, а якщо все ж вирішили розводити багаття на землі, подбайте про безпеку. Розчистити місцевість від сухих гілок і листя, обкопали місце, де буде вогнище з усіх боків, це не дасть вогню розповсюджуватися далі.
  4. Після відпочинку на природі прибирайте за собою все сміття, особливо скло. Адже сонячні промені і скло від кинутої пляшки створюють ефект лінзи і також можуть привести до займання лісу.

Ірина Железняк, Власкор інтернет-видання AtmWood Ірина Железняк, Власкор інтернет-видання "AtmWood. Дерево-промисловий вісник"




Схожі статті:

Copyright © atmwood.com.ua.Копіювання матеріалу дозволено при вказівці гіперпосилання на джерело

Які причини їх виникнення?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама