Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

газета Примор'я "АВ" // Земля-годувальниця // Завжди з хорошим урожаєм томатів

ЗЕМЛЯ-КОРМІЛІЦА
З. АНОХІНА, овочівник-любитель

-пол
-ПОДКОРМКА
-ПРОВЕТРІВАНІЕ
-Боротьба з ХВОРОБАМИ І ШКІДНИКАМИ


ПОЛИВ

Відомо, що томати люблять вологий грунт і сухе повітря Відомо, що томати люблять вологий грунт і сухе повітря. При суцільному поливі по всій поверхні гряди створити такі умови неможливо, так як значна частина води випаровується. У теплиці утворюється конденсат, збільшується вологість повітря, а це веде до розвитку хвороб і втрат врожаю.

Більш ефективний локальний полив, коли вода подається безпосередньо до коренів. Для цього вже кілька років використовую дволітрові пластикові пляшки зі зрізаним дном. Встановлюю їх вниз шийкою в міжряддя, попередньо зробивши круглим держаком лопати отвори в землі глибиною 5-6 см. На п'ятиметрової гряді розміщую близько 15 таких воронок.

Перший полив проводжу через 10-14 днів після висадки розсади загальноприйнятим способом, тобто по всій поверхні гряди з розрахунку 10-12 л на 1 м2, після чого грунт мульчують невеликим шаром торфу або компосту.

Для посилення коренеутворення перший полив можна поєднати з підгодівлею гумату калію або натрію.

Усі наступні поливи і рідкі підгодівлі проводжу через воронки, розливаючи воду лійкою без сита. Зверху земля залишається сухою, що не ущільнюється, ґрунтова кірка не утворюється і розпушування не потрібно. Поливаю рослини в першій половині дня 1-2 рази на тиждень, залежно від погоди і вологості грунту тільки теплою водою (22-24 ° С), витрачаючи 6-8 л на 1 м2, тобто 3-4 відра на гряду.

Ніколи не поливаю томати рано вранці в холодних місцях і в похмуру погоду при високій вологості повітря, щоб плоди не розтріскується.


ПІДГОДІВЛЯ
Регулярно 1 раз в 10-15 днів проводжу підгодівлі, поєднуючи їх з поливами. Спочатку розливаю по воронок розчин добрив, а потім воду. На всю теплицю витрачаю 3-4 відра розчину (3-4 л на 1 м2) і стільки ж води.

На початковому етапі зростання (після висадки розсади в грунт) не потрібно багато азоту, інакше рослини починають «жирувати» на шкоду плодоутворення, нарощується зелена маса. Тому до зав'язування плодів на першому суцвітті підгодовую рослини водорозчинних фосфорно-калійним добривом (монофосфатом калію) з розрахунку 1 столова ложка на 10 л води.

Після утворення перших плодів використовую комплексні водорозчинні добрива з мікроелементами ( «Кеміра комбі», «Кеміра люкс» або «Растворин» - 1-2 столові ложки на 10 л води). У серпні підгодовую томати калімагнезію (1-2 столові ложки на 10 л).

За сезон кілька разів обприскую кущі Епін з мікровітом згідно з інструкцією: перший раз - відразу після висадки розсади, потім - в період цвітіння і плодоношення.

Для отримання раннього врожаю бажано обприскувати рослини розчином добрива «Кеміра люкс» (1 чайна ложка на 3 л води). Роблю це ввечері або в похмуру погоду.

Під час наливу плодів, особливо на детермінантних рослинах, корисні позакореневі підживлення сірчанокислим магнієм і калійної селітрою (по 1 чайній ложці без верху на 3 л води).


провітрювання
Теплицю постійно провітрюють, намагаючись не допускати застою сирого повітря, а також підвищення температури до 40 ° С. Для цього відкриваю обидві протилежні двері, а в спеку знімаю плівку на торцях теплиці.


БОРОТЬБА З ХВОРОБАМИ І ШКІДНИКАМИ
Для підвищення стійкості рослин до фітофторозу, кладоспоріозу і інших захворювань в червні в кожен стовбур вставляю тонку мідний дріт від телефонного кабелю (я прочитала про цю рекомендацію в спеціальній літературі і кілька років користуюся нею). Шматочком дроту довжиною 4-5 см, зачищеною наждачним папером і зігнутою Г-образно, протикаю наскрізь стебло рослини на висоті 15-20 см від землі. Іони міді потрапляють в клітинний сік і поширюються по всій рослині. Хочеться вірити, що цей прийом захищає рослини від хвороб.

Перше профілактичне обприскування препаратом профіт проводжу відразу після висадки розсади. При появі перших плям на листках обробляю рослини оксіхомом. Обприскування повторюю через 12 днів. При виявленні одного-двох плодів з вершинної гниллю (пляма біля плодоніжки) рослини обприскують розчином кальцієвої селітри (1 чайна ложка на 3 л води), повторюючи цю операцію через тиждень.

Всі обробки проводжу вранці і протягом наступних трьох днів не працюю в теплиці.

Відомо, що суперечки грибних захворювань (фітофтороз, кладоспоріоз і ін.) Гинуть при температурі вище 30 ° С. Тому як тільки помічаю характерні плями на рослинах, влаштовую томатам «парилку». Опівдні при температурі зовнішнього повітря близько 25 ° С щільно закриваю всі двері та кватирки. Протягом 3 год в теплиці підтримую високу температуру (у мене вона була на рівні 42 ° С, не можна і вище). Потім інтенсивно провітрюють теплицю.

Всі ці заходи допомагають уникнути багатьох хвороб томатів, в тому числі і фітофторозу. І навіть якщо на листках залишаються плями, плоди добре наливаються і дозрівають.

Білокрилку - найлютішого тепличного шкідника - відлякують, висаджуючи високорослі чорнобривці біля дверей теплиці.
ПРИБИРАННЯ
Знімаю томати з кущів до 15 вересня тільки стиглими. У минулому році останній збір був 27 вересня, коли нічна температура знизилася до 5 ° С.

Якщо збирати томати бурими, то загальний урожай буде більше, але якість дозаренних плодів гірше. Я вважаю за краще знімати помідори дозрілими - він значно смачніше.

З. АНОХІНА, овочівник-любитель

У скороченні.


Інші статті номера в рубриці Земля-годувальниця :
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама