Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Риба таймень: склад і користь. Як готують таймень

  1. Хто такий таймень?
  2. Склад і користь риби таймень
  3. Як готують таймень
  4. Таймень і струнка фігура

серед лососевих рибу таймень можна назвати гігантом: живе вона - якщо вдається - більше 30 років, а зростає все життя. У Росії таймень водиться в різних регіонах - від російської півночі до Далекого Сходу; Тобто він на Алтаї і в Казахстані. У наш час найбільшим вважається таймень вагою близько 60-80 кг, але раніше зустрічалися і більш великі особини: так, в 40-і роки XX століття в одній з річок Красноярського краю зловили двометрового тайменя вагою понад 100 кг. Сучасні ж великі таймені можуть вибивати людини з човна ударом хвоста, так що любителям риболовлі варто бути обережнішими - навіть досвідчені рибалки справляються з ними не завжди.


Фото: риба таймень

Хто такий таймень?

Таймень - відмінний хижак, і в цьому йому допомагає підходяще «статура»: трохи сплющена голова і вузьке, довгий тулуб, потужна хвостова частина і величезний рот з великими зубами - його недарма називають «господарем річок». Про ступінь хижості цієї корисної і смачної риби можна судити по її власним смакам: таймені їдять навіть ссавців - водних і сухопутних, якщо тим доведеться плисти по річці, причому можуть схопити і собаку, - і водоплавних птахів - качок, гусей та ін.


Забарвлення у тайменя яскраво-сріблястий, з цятками, але в період нересту його шкіра набуває мідно-червоний колір. Найбільше цієї рибі подобається жити в північних річках, і особливо в великих, але в Льодовитому океані вона не водиться - не підходить для харчування полярне літо.

Таймень, як і інші лососеві, риба промислова, і ловити його без дозволу заборонено. Отримати дозвіл іноді можна, але не у всіх регіонах; любителям видають дозвіл відповідні місцеві органи - зазвичай тайменів ловлять на спінінг.

Склад і користь риби таймень

Не можна назвати склад тайменя багатющим, але в ньому є те, за що так цінують всі види лососевих. це поліненасичені жирні кислоти (ПНЖК), і в тому числі Омега-3, а також повноцінний білок, засвоюється набагато легше, ніж білки м'яса . Ще таймень містить вітамін РР, макроелементи сірку і хлор, мікроелементи нікель і молібден - в малих кількостях, хром і фтор - їх більше, і цинк - їм він досить багатий. А ось калорій - хоча інші представники лососевих відомі своєю калорійністю, в таймені мало - всього 88 ккал в 100 грамах.


Між м'язами тайменя знаходяться жирові прошарки, тому його м'ясо ніжне. Саме цей жир, багатий ПНЖК, і робить таймень полезнейшим для здоров'я продуктом. Жиром тайменя, витоплений з його потрошки, заправляють картопляне пюре, відварені макарони і каші: він корисніший соняшникової олії, і не має специфічного «риб'ячого» запаху.

Риба, спіймана під час нересту, навряд чи буде дуже смачною - жир в цей період швидко витрачається. Взагалі таймень вважається рибою середньої жирності, але фахівці відзначають, що він не менш смачний, ніж сьомга. Найбільш поживним вважається таймень середнього віку, не надто молодий і не старий.

Як готують таймень

Фото: риба таймень


Звичайно ж, найцікавіше дізнатися про кулінарні та дієтичні властивості тайменя. Одним з кращих способів його приготування вважається помірний посол: в м'ясі зберігається багато цінного - з таким таймені можна готувати закуски, салати і т.д.

«Авторське» блюдо сибірських рибалок - бульйон під назвою «кришталевий». Для нього беруть лише голови та плавники риби, і варять їх - зазвичай на сильному вогні до готовності - близько 15 хвилин. Отриманий відвар остуджують, проціджують, додають сирий курячий білок, трохи паюсной ікри - бульйон стає прозорим, - пару стручків пекучого перцю і кріп . Кришталевий бульйон не їдять ложками, а п'ють, зачерпуючи його гуртками прямо з казанка, з сухарями або хрусткими хлібцями вприкуску. На цьому бульйоні можна готувати «елітну» юшку, додаючи в нього шматки тайменя, сьомги , кумжі , стерляді і інший риби , Званої «благородною».


Голови тайменя в Сибіру теж їдять, причому повністю, а також потрошки, і це цікаво - зазвичай тельбухи риби ми викидаємо. Але їх, як і голови, можна їсти, якщо таймень дуже свіжий. Попатравши рибу, промивають не тільки серце і печінку, але також очищений шлунок і плавальний міхур, і підсмажують все це на маслі, з приправами і сіллю за смаком, до хрусткої скоринки.

Якщо ж ви купили таймень в замороженому вигляді, краще варити його або готувати на грилі. Для відварювання потрібно брати досить велику і жирну рибу. Її нарізають на великі шматки, заливають солоною водою і варять 20 хвилин на малому вогні, з морквою, нарізаною ріпчастою цибулею , петрушкою , Горошинами чорного і запашного перцю і лавровим листом. Подають гарячим, з печеною картоплею або зеленим салатом, черемшею, пір'ям лука і часнику . Якщо вам подобається холодна риба, до неї підійде російська столовий хрін і смажені білі гриби.


На рожні таймень смажать теж великими шматками, з сіллю і меленим запашним перцем, періодично поливаючи топленим вершковим маслом . Подають з черемшею, зеленою цибулею і будь-якими свіжими овочами - виходить дуже смачно.

Хороший і запечений в духовці таймень: його запікають з гірчичним зернами, без солі і перцю. Філе свіжої риби нарізають на стейки товщиною приблизно по 3 см, а вагою - трохи менше 100 м По 2 стейка разом густо посипають зернами гірчиці - це порція, а потім панірувальними сухарями з подрібненою петрушкою. Рибу укладають у форму, зверху кладуть тонкі пластинки вершкового масла, і ставлять в духовку, заздалегідь нагріту до 180 ° C. Запікати рекомендується недовго - 7-9 хвилин, і відразу подати на стіл.

Копчений таймень вважається делікатесом. Можна коптити його навіть без спеціальних пристосувань. Коптять зазвичай вже солоний таймень, але можна закоптити і свіжий, а потім солити, перчити і є - як кому подобається. Тонкі шматочки філе прикріплюють до дерев'яної дощечці - можна до обробній, і розташовують поблизу багаття - дим повинен огортати рибу повністю. У багаття добре додавати гілки ялівцю. Через годину з невеликим риба буде готова.


Таймень і струнка фігура

Яку роль відіграє таймень в схудненні? Тайменевую дієту ви навряд чи знайдете, хоча лососева дієта відома - наприклад, нею ділиться з широкою публікою голлівудська знаменитість Джулія Робертс. Страви з лосося допомагають зірці завжди бути в формі, а також не допускати обвисання шкіри і появи зморшок, що не дивно: високий вміст ПНЖК Омега-3, що призводять в норму рівень холестерину і захищають наші клітини, робить лосось прекрасним продуктом молодості і краси. У дієту входять мінеральна вода, вівсянка, зелений салат, яблука і лісові горіхи; лосось ж додається до кожного прийому їжі, у відварному вигляді, приготований на пару або на грилі: до сніданку та вечері - по 100 г, до обіду - 250 г. Відразу після пробудження треба випити мінеральну воду - не менше 350 мл.


Таймень - одна з найменш калорійних риб серед лососевих, так що її під час цієї дієти , Протягом 3-4 днів, можна їсти і більше, по 200-350 г - при бажанні. А свіжа зелень і салати з овочів підсилюють корисні властивості тайменя - таке харчування дозволяє назавжди забути про депресії і поганому настрої .

Автор: Гатаулина Галина
Стаття захищена законом про авторські та суміжні права. При використанні та передруці матеріалу активне посилання на жіночий сайт www.inmoment.ru обов'язкова!


Теги: риба таймень

Хто такий таймень?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама