Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як побудувати фундамент під банну піч своїми руками

  1. Зведення повноцінного фундаменту для металевої грубки
  2. Як правильно зробити фундамент під цегляну піч
  3. Залізобетонна плита зі пальовими опорами

На Русі слово «лазня» з'явилося, на думку більшості істориків, тільки в одинадцятому столітті. Споконвічно російські назви лазні - мовь, влазня, мигьня. Влазня - це землянка, невелика споруда або щось, що має вхід. Поняття ж обмивання і омив збереглися також в сучасній мові. Правда, сьогодні вони не пов'язані з парою. На відміну ж від перерахованих давньоруських назв слово «лазня» запозичене з латині: слово baineurr (означає купання) лягло в основу такого поняття, як «бальнеологія» (терапія водою). Слово «лазня» присутній в багатьох слов'янських мовах (словенський, болгарською, польською, сербсько-хорватська). Крім купання воно означало раніше також купол ( «церква з лазнею» - «церква зі склепінням»). Для лазні ж необхідна піч, а для печі - фундамент.

Зміст статті



Що цікаво, за старих часів у російській хаті лазня ставилася прямо на підлогу - для цього посилювалися статеві балки або ж закладалася ще одна допоміжна з них. А ось на сьогоднішній день банна піч без фундаменту - це нонсенс, тому що заради економії будівельники статеві балки стали врізати прямо в перший вінець, і попередній метод установки печі вже майже не підходить. Фундамент під банну піч необхідний не тільки для стійкості - саме він її захистить від пожежі, руйнування або тріщин. Проте, для кожної печі - свій окремий фундамент і свої конкретні вимоги до нього, добре розібратися в чому і допоможе вам наша спеціальна стаття.

Звичайний фундамент під банну піч роблять з буту на цементній основі або з бетону, при цьому обов'язково на 10 см більше всієї займаної піччю площі повністю на всі боки. Його висота повинна бути абсолютно такий, як і висота фундаменту власне лазні. А поверх вже повністю готового підстави укладають гідроізоляцію з руберойду або ж двох шарів толю, на які кладуть всуху цеглини і роблять з металевих куточків випуски щоб побудувати спеціальні протипожежні переділки.

А поверх вже повністю готового підстави укладають гідроізоляцію з руберойду або ж двох шарів толю, на які кладуть всуху цеглини і роблять з металевих куточків випуски щоб побудувати спеціальні протипожежні переділки

В ідеалі фундамент для майбутньої печі повинен проектуватися заздалегідь, а також реалізовуватися вже на етапі заливки всього загального фундаменту

Існує також деякі табу в будівництві фундаменту під піч: не можна, наприклад, добетоніровать по заздалегідь укладеному основи, так як обов'язково виникне непоправна нерівномірне осідання печі.

Тому і фундамент для печі в лазні разом з фундаментом парної теж не зв'язуються, однак, якщо вони обидва з яких-небудь причин будуть в безпосередній близькості, між ними необхідно влаштувати спеціальну піщану засипку приблизно в півметра товщиною.

Чи необхідний фундамент під піч і яких параметрів?

Габарити підстави печі більше залежать від характеристики грунту і ваги агрегату: наприклад, свіжа піч буде важити приблизно 8 тонн, а вже в висушеному стані - вполовину менше. Часто самостійний фундамент формується і під корінну димову трубу, через що нерівномірна усадка печі не відбувається.

Ну а наскільки глибоко фундамент для печі повинен бути закладений, залежить від безлічі факторів: міцності і сдимистості грунту, глибини його промерзання, рівня грунтових води, загальною глибини закладення фундаменту парної, а також того, закінчено чи сама баня на момент його будівництва. Наприклад, на сухих і піщаних грунтах такий фундамент необхідно робити приблизно на 80 см глибини, ну а на пучинистих - нижче так званої глибини промерзання, тобто на 1,5 м, і точно не менше.

Розрахувати ж точну вагу кладки з цегли можна за наступною спеціальною формулою: P = 1350xV, де V - загальний обсяг кладки (вимірюється в метрах).



Зведення повноцінного фундаменту для металевої грубки

Необхідно відзначити, що фундамент під піч потрібен навіть тоді, коли та - з тонкої надлегкої стали, і була куплена під відомим брендом в спеціальному будівельному магазині. Бо якщо вона виявиться трохи перекошеною в момент роботи, навіть якщо це буде практично непомітно для очей, то нічого з цього доброго взагалі не вийде.

Таким чином, під піч з листової сталі, вага якої становить не більше 150 кг, фундамент необхідно робити наступний:

  • Етап перший. Необхідно викопати котлован і добре засипати його щебенем, а після цього ретельно утрамбувати. Уже утрамбованим даний шар повинен бути не нижче всіх 30 см.
  • Етап другий. На утрамбований щебінь необхідно залити розчин звичайного цементу середньої консистенції і залишити все це так на добу - для того щоб застиг. Співвідношення приблизно наступне: частина цементу, чотири частини піску, а також вода на око. Це - так звана підошва фундаменту.
  • Етап третій. На добре висохлий цемент слід покласти кілька відрізків руберойду для повноцінної гідроізоляції.
  • Етап четвертий. Тепер котлован необхідно заповнити бетоном, який зроблений в такій пропорції: частина цементу, чотири - дрібного гравію, а також 2,5 частини піску і трохи води.
  • Етап п'ятий. Після виконаних робіт необхідно рівнем перевірити горизонтальність підстави зробленого фундаменту.

Після виконаних робіт необхідно рівнем перевірити горизонтальність підстави зробленого фундаменту



Як правильно зробити фундамент під цегляну піч

Ну а якщо замість конструкції з металу планується цегляна важка кладка, і фундамент під піч власними руками робити необхідно також солідний:

  • Етап перший. Потрібно вирити котлован на глибину трохи нижче рівня промерзання землі і шириною майже на 10 см ширше фундаменту - це треба для виключення різноманітних впливів переміщень грунту.
  • Етап другий. На дно котловану необхідно насипати пісок у 15 см завтовшки і залити його водою. Коли вода зійде, потрібно досипати піску ще раз до необхідного рівня, потім все знову заливається водою. Коли волога зійде знову, на дно слід покласти бита цегла або ж камінь - в 20 сантиметровий шар. Далі все це добре і ретельно утрамбовується, засипається знову піском і заливається водою - дану процедуру треба повторювати до тих пір, поки насипаний пісок не перестане осідати.
  • Етап третій. Тепер необхідно насипати шар щебеню приблизно в 10 см, добре утрамбовувати та всередині котловану зробити опалубку - щоб між нею і всіма боками фундаменту точно залишилося близько 10 см вільного простору, ну а всередині опалубки слід розташувати спеціальний армований каркас.
  • Етап четвертий. В опалубку необхідно покласти бетон, правда таким чином, щоб її висота не була нижче 15 см, ніж поверхня землі. Як тільки весь бетон висохне, опалубка повністю демонтується, ну а на боки наноситься спеціальний розтоплений гудрон в пару шарів.
  • Етап п'ятий. У створилося вільний простір необхідно засипати дрібний гравій і крупнозернистий пісок.

У створилося вільний простір необхідно засипати дрібний гравій і крупнозернистий пісок



Залізобетонна плита зі пальовими опорами

Ще один сучасний метод облаштування повноцінного фундаменту під піч в баню - її будівництво на залізобетонній плиті. Товщина такої плити може коливатися приблизно до 20 см. Вона встановлюється або на стовпчасті, або на пальові опори в повній залежності від того, яка глибина промерзання землі.

Однак, якою б саме конструкції б фундамент лазні під піч не був, він точно повинен бути абсолютно незалежний від головного фундаменту лазні - для того, щоб останній на нього не чинив ніякі осадові впливу. Тоді піч обов'язково буде радувати своїм м'якою парою і струнким зовнішнім виглядом ще дуже багато років.


Задавайте питання в коментарях, діліться своїм досвідом, так само приймається будь-яка конструктивна критика, готовий обговорювати. Не забувайте ділитися отриманою інформацією з друзями (соц кнопки вище).

Чи необхідний фундамент під піч і яких параметрів?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама