Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Сонячні батареї своїми руками: процес складання

  1. Сонячна батарея: що це і як працює
  2. Переваги і недоліки цього виду енергії
  3. Вибір місця і проектування
  4. проектування
  5. Покроковий процес складання
  6. збірка каркаса
  7. спайка пластин
  8. збірка панелі
  9. Сонячні батареї з підручних матеріалів
  10. Батарея з транзисторів
  11. Батарея з діодів
  12. Панель з фольги
  13. Відео:

Альтернативна енергетика стала доступнішою! У 2018 року можна купити полікристалічну сонячну панель потужністю в 150 Вт і напругою в 12 В приблизно за 115 доларів. Технології виготовлення панелей освоюються і вдосконалюються, тому вже кілька років поспіль спостерігається тенденція зниження їх вартості. Щоб використовувати енергію сонця в повній мірі, потрібно зібрати домашню СЕС. Профільні компанії пропонують готові комплекти і послуги з монтажу сонячної установки. З іншого боку, є менш витратне рішення - сонячна батарея своїми руками.

Сонячна батарея: що це і як працює

Сонячна батарея - це набір панелей, що перетворюють енергію світла, з'єднаних в конкретну схему, для досягнення потрібних електричних характеристик: напруги, струму і потужності. Кожна панель - це кремнієва пластина з металізованими доріжками для підключення до ланцюга. У готових рішеннях вони з'єднані на заводі, а монтажника потрібно зібрати схему з декількох, щоб забезпечити електропостачання об'єкта в необхідному обсязі.

Принцип дії заснований на фотоефекті. Посвітивши на кремній, ви нічого не доб'єтеся, тому в структуру пластини вносять пріместі - легируют. В результаті з'являється надлишок позитивних або негативних носіїв заряду, що залежить від типу домішки, формуються P і N області і pn-перехід - за типом найпростішого напівпровідникового діода. Коли на нього потрапляє світло, на висновках формується фото-ЕРС. Однак величина напруги діода досить мала - близько половини вольта. Тому в одному сонячному модулі знаходиться безліч таких осередків, а вихідна напруга батареї в цілому доходить до 12-24 В.

Альтернативна енергетика стала доступнішою

думка експерта

Олексій Бартош

Спеціаліст по ремонту, обслуговування електроустаткування і промислової електроніки.

Це цікаво: Насправді 12-вольтні сонячні батареї мають на виході напругу вполовину більше, залежне від кількості світла. За оптимальних умов воно може досягати 18 В і більше - це називається точка максимальної потужності (відрізок вольтамперної характеристики з найбільшим напругою і струмом). Промислові зразки зазвичай розраховані на роботу з напругою 12 і 24 В, використання останніх дозволяє знизити струми на первинній стороні перетворювача.

Так як сонячне світло не доходить до нас цілу добу - енергія буде вироблятися тільки вдень, щоб користуватися електрикою вночі, потрібно її накопичити. Для цього будуть потрібні акумулятори та контролер для їх заряду. Якщо ви збираєтеся користуватися не тільки 12-вольта обладнанням, а й звичними 220 В побутовими приладами, потрібен ще й інвертор.

Якщо ви збираєтеся користуватися не тільки 12-вольта обладнанням, а й звичними 220 В побутовими приладами, потрібен ще й інвертор

Принцип роботи сонячної батареї

Контролери заряду бувають різних типів:

Інвертор необхідний для перетворення постійної напруги величиною 12 В, в змінне 110, 220, 380 та інше. Зазвичай він розрахований під одне вихідна напруга.

до змісту ↑

Переваги і недоліки цього виду енергії

У кожній з галузей енергетики є сильні і слабкі сторони. Плюси отримання електрики з сонячного світла:

  • Не використовуються копалини, рідкі та газоподібні види палива.
  • Відсутні фактори забруднення навколишнього середовища.
  • Сонячне світло - безкоштовний джерело енергії.

Але і без мінусів не обійшлося:

  • Вартість батарей хоч і знижується, але все одно знаходиться на високому рівні.
  • Крім панелей, потрібні акумулятори та перетворювачі.
  • Термін окупності від 5 років.

Не забудьте врахувати ресурс роботи акумуляторів і їх періодичну заміну. Сонячна енергія не настільки дешева, як про це часто стверджують. Однак якщо немає інших варіантів - це відповідний спосіб електрифікації.

Найбільше поширені полікристалічні і монокристалічні панелі. Останні дорожче, оскільки виготовляються з однорідних кристалів кремнію, більший ККД (близько 15%). Полікристали виробляються з вторсировини, залишків від виготовлення монокристалів і продуктів переробки панелей. Коштують приблизно на 15% дешевше, мають ККД трохи нижче (8-12%), при цьому різні джерела сходяться на думці, що вони показують кращі результати в похмуру або хмарну погоду тому різниця в ціні не завжди виправдана. Аморфні батареї зустрічаються рідко.

Як відрізнити полікристалічну від монокристаллической сонячної панелі?

Дуже просто, у елементів монокристаллической структури кути заокруглені або сегментні, а колір її поверхні однорідний: від темно-синього до чорного. Полікристалічні елементи мають форму правильних прямокутників, а їх колір неоднорідний, злегка переливається: від синього до майже чорного, його текстура віддалено нагадує камуфляж.

Полікристалічний і монокристаллический модулі сонячної батареї до змісту ↑

Вибір місця і проектування

Для установки панелей підійде частина простору, на яку не падає тінь і освітлена сонячними променями. Якщо ви задалися питаннями побудови СЕС, швидше за все, живете в приватному будинку або збираєтеся електрифікувати дачу. Ось список місць, які підходять для установки батарей:

  • Дах будинків і господарських будівель.
  • Порожні місця на землі у дворі.
  • Південні стіни будівель.

Якщо дах має будь-яку конструкцію, в якій покрівля розташована під кутом до горизонту (двосхилий, фінська і т. Д.) Панелі можна укласти безпосередньо на неї. Для монтажу на горизонтальні і вертикальні, потрібна металева конструкція, щоб встановити кут падіння сонячних променів, наближений до прямого. Краще, коли металева конструкція для установки на стіни буде виконана з алюмінію або інших легковагих сплавів, щоб уникнути зайвого навантаження на фундамент і кладку.

ВАЖЛИВО! Ефективність установки знижується пропорційно куту падіння світла. Чим більше він відрізняється від 90 градусів, тим менше електроенергії ви отримуєте.

Приклад проектування батареї. Головне - щоб вона найчастіше дивилася на сонце до змісту ↑

проектування

Потрібно зробити правильний розрахунок потужності панелей, інвертора і ємності акумулятора. Для цього необхідно визначитися, для чого вам потрібна сонячна батарея ? Якщо як джерело резервного живлення, то розрахуйте, який час резервної роботи повинна забезпечувати станція, і яке обладнання буде підключено до резервної мережі.

Якщо потрібен основне джерело енергії, ви повинні порахувати, скільки часу за все в день працює кожен з ваших електроприладів, потім помножити число годин на їх потужність. В результаті ви дізнаєтеся, скільки кВт / год енергії в день вони споживають. Після чого додайте про запас 20-50%, т. Е. Помножити кількість кВт / год на 1,2-1,5. Якщо розділити це число на напругу АКБ (12 або 24 В) - ви отримаєте ємність (А / ч).

Кількість елементів панелі підбирається виходячи з їх потужності і середньодобової кількості годин, коли в ваших широтах світить сонце. Тобто якщо ви за день споживаєте 1 кВт / год, а сонячний день триває в середньому 10 годин, при цьому максимально яскраве світло падає протягом 4-5 годин, значить:

P = W / (Hs * k),

де P - загальна потужність батареї, W - споживана потужність, Hs - кількість сонячних годин, k - коефіцієнт максимальної яскравості світла, т. е. якщо з 10 годин сонце світить 4 години дуже яскраво, а решту часу йде на спад, то він дорівнює 4/10 або 0,4.

Інвертор підбирається виходячи з кількості працюючої техніки. У квартирах і будинках на розподільчих щитках встановлені вступні автомати на 16 А, це приблизно 3.5 кВт, значить і інвертора такої потужності вам вистачить з головою.

Останній крок це монтаж всієї установки. Найскладніше - це знайти оптимальний кут нахилу батареї. Потрібно досвідченим шляхом визначити кут, при якому найбільшу тривалість часу сонячні промені будуть максимально наближені до перпендикулярному положенню.

Потрібно досвідченим шляхом визначити кут, при якому найбільшу тривалість часу сонячні промені будуть максимально наближені до перпендикулярному положенню

Монтаж сонячної батареї до даху до змісту ↑

Покроковий процес складання

Щоб побудувати панель знадобиться:

  • Алюмінієві куточки.
  • Фанера, ДВП або ДСП.
  • Герметик.
  • Прозоре захисне покриття (оргскло або скло з низьким вмістом заліза, гартоване).
  • Сонячні батареї.
  • Шина для пайки СЕ (в ідеалі) або обплетення від проводу, провід.
  • Кабель.
  • Шуруповерт.
  • Саморізи, куточки та інші металовироби.
  • Ножовка по металу.

збірка каркаса

Коли ви визначилися, якого розміру повинна бути панель - виріжте шаблон з картону, розкладіть на ньому кремнієві елементи, залишаючи зазор між ними 3-5 мм. Кремній - дуже крихкий матеріал, цей зазор потрібний, щоб пластини не тріснули в процесі нагрівання і охолоджування. Потім обріжте шаблон за розмірами і приступайте до збірки алюмінієвого каркаса. Можна з'єднувати деталі внахлест або встик, але для останнього потрібно різати матеріал під 45 градусів, для цього зручно використовувати стусло. Не забудьте вклеїти захисне скло, перш ніж змонтуєте щит з сонячними елементами.

спайка пластин

На зворотному боці пластин завдано металевий шар сріблястого кольору. Він піддається лужению із застосуванням кислотного флюсу. Заздалегідь залудити провід або шину. Шина - це плоский провідник. Якщо такої немає, можна використовувати оплетку кабелю або тонкий дріт.

Якщо такої немає, можна використовувати оплетку кабелю або тонкий дріт

Спайка пластин між собою

Далі, потрібно пензликом нанести флюс на металевий шар на кремнії, швидкими рухами паяльника розмазати краплю припою, коли поверхня стане більш однорідною і блискучою - контакт залужен. Деякі використовують флюс-олівець. Чи не пробував, але їм, здається, буде зручно працювати. Припій ПОС-61 - підійде для пайки. Послідовне з'єднання пластин підвищує вихідну напругу, з'єднання груп у паралель - вихідний струм.

Тут є дві рекомендації:

  1. Чи не перегрів! Щоб не пошкодити пластину і контакт не можна довго затримуватися паяльником, для цього потрібен паяльник потужністю від 30 до 60 Вт, з теплоємний жалом (т. Е. Товстіший).
  2. Не розкол! Пластини дуже тонкі і крихкі. Під час пайки покладіть пластини на м'який товстий картон, пінопласт, пенофол, ганчірку, в кінці кінців. Це зменшить ймовірність відколу при натисканні паяльником або перевертанні елементів.

Додатково потрібно встановити діод Шотткі. Якщо ви хочете уникнути зворотного струму від акумулятора в темний час доби, то діод можна встановити між батареєю і акумулятором. Виробники не ставлять діодів зовсім.

збірка панелі

Задня кришка може бути виконана з пластика, фанери та інших листових матеріалів. Просвердлите по його площі отвори для циркуляції повітря, при цьому потрібно залити герметиком всі електричні з'єднання, щоб уникнути корозії. Після складання необхідно встановити її на несучу стаціонарну конструкцію. Краще передбачити можливість регулювання кута нахилу - це допоможе досягти оптимальної потужності в різні пори року, підлаштовуючи положення під сонце.

Краще передбачити можливість регулювання кута нахилу - це допоможе досягти оптимальної потужності в різні пори року, підлаштовуючи положення під сонце

Збірка саморобної сонячної панелі до змісту ↑

Сонячні батареї з підручних матеріалів

Якщо немає бажання вкладати великих грошей в панелі, але вам цікаво спробувати на що вони здатні, можна зібрати просту сонячну панель зі старих радіодеталей самостійно.

Батарея з транзисторів

Транзистор для батареї з спиляною кришечкою

Для складання потрібні старі радянські транзистори в залізних корпусах, типу КТ819 або МП21-МП43 і подібні. Їх корпус нагадує літаючу тарілку, дві половинки якої з'єднані між собою, а шов закатаний. Для розбору сточите поясок, і потягніть половини в різні боки. Усередині ви побачите кристал кремнію з двома електродами, помістіть його під яскраве світло і вольтметром визначте: між якими ніжками присутній саме висока напруга. Потужність одного саморобного фотоелемента мала, а напруга ледь доходить до 0,3-0,5 Вт, вам знадобиться близько 30-40 штук, щоб досягти бажаних 12 Вт, при цьому струми будуть маленькими.

Батарея з діодів

діоди Д223Б

Діоди типу Д223Б видають близько 0,35 В на яскравому сонці. Їх корпус виконаний зі скла, але покритий фарбою. Щоб вона зійшла, залийте діоди розчинником, і залиште на пару годин полежати, бажано в теплому, провітрюваному приміщенні, потім фарба легко зчищається. Ну а далі вам доведеться спаяти їх в батарею, як було описано вище, для досягнення потрібного напруги та струму.

Панель з фольги

Можна зробити батарею за допомогою мідної фольги. Для цього потрібно взяти два аркуші площею 45 см2, очистити від жиру оксидів за допомогою наждачного паперу, відмити в мильному розчині. Після потрібно розігріти один з них, наприклад, на електроплиті (більше кіловата) до червоно-оранжевого кольору, потім мідь почне чорніти - це з'явився оксид міді, тримаємо ще 30 секунд. Вимкніть плиту і нехай все плавно охолоне. На аркуші з'явиться шар оксиду чорного кольору. Промиваємо під проточною водою, щоб зійшли великі частки оксиду, повинна залишитися тонка плівка, не можна механічно впливати на поверхню - шкребти її, чистити і гнути.

Вийде один лист із шаром оксиду, а другий чистий, помістіть їх в ємність, відмінно підійде обрізана 5-л пляшка. Лист з окисом буде у нас «мінусом», а чистий «плюсом». Вони не повинні стикатися. Ємність наповнюємо сольовим розчином (приблизно 1 ложка солі на 1 літр води). Таким чином, ви отримаєте 1 осередок для сонячного елемента.

до змісту ↑

Відео:

Ще приклад збірки:

висновки

Сонячні батареї підходять для електропостачання, але термін окупності пристроїв досить великий, тому застосовувати як основне джерело харчування їх досить дорого. Саморобні фотоелементи малопридатні для практичного використання в якості джерела електроенергії, але як датчик світла вони працюють непогано. Можна застосувати пристрої в різних схемах фотореле. Домашня СЕС - відмінний варіант резервного електропостачання, як основний введення вона може використовуватися тільки в тому випадку, коли садовий ділянка розташована в НЕ електрифікованому районі.

Як відрізнити полікристалічну від монокристаллической сонячної панелі?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама