Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вуличні ліхтарі на сонячних батареях

  1. Принцип дії
  2. Експлуатація та ефективність вуличних ліхтарів на сонячних батареях
  3. Плюси і мінуси вуличних ліхтарів на сонячних батареях
  4. мінуси
  5. Приклади вуличних ліхтарів
  6. Olym-LED OL-YDW-003
  7. Solar 10623-HA
  8. Jiahe
  9. Alishow W1068
  10. Solar Lamp

Після заходу сонця в неосвітлених місцях міст часом перебувати дуже небезпечно і некомфортно. Всюди поставити стовпи і протягнути до них електрику досить накладно і не завжди можливо. Зазвичай освітлення організовують тільки в центрі, а на околицях економлять. Тому було придумано економічне рішення ─ вуличні ліхтарі на сонячних батареях. Технологічний рівень використання альтернативних джерел енергії піднімається все вище. Тепер його використовують для освітлення вулиць. Такі автономні ліхтарі з'явилися вже в багатьох європейських містах. Їх встановлюють на магістралях, вулицях, в парках. Особливо вони затребувані там, де є труднощі при підводі електрики. Крім освітлювальної функції ліхтарі на сонячних батареях часто застосовують для декоративного підсвічування будівель на вулиці.

Зміст статті

Принцип дії

Сучасну людину вже не здивуєш сонячними батареями. Багато хто з вас напевно знають, як сонячна енергія може бути використана в господарській діяльності. Найпоширеніший спосіб використання сонячної енергії - це перетворення її в електричну. На цьому принципі і побудовані вуличні ліхтарі. У їх конструкції передбачена невелика сонячна батарея (розміри залежать від потужності світильника) і акумулятор. Фотоелектричні елементи в складі сонячних батарей виробляють електричний струм в денний час під дією сонячного світла. Вироблену електрику накопичується в акумуляторі і в нічний час витрачається для роботи вуличного ліхтаря.

Вироблену електрику накопичується в акумуляторі і в нічний час витрачається для роботи вуличного ліхтаря

Вуличний ліхтар із сонячною батареєю


Основне питання, яке у вас виникає, а як ці вуличні ліхтарі будуть включатися після заходу сонця.

Для цього в них є присутнім блок управління, автоматично включає їх в темний час доби. Отже, які основні елементи вуличного ліхтаря присутні для його нормальної роботи.

  • Сонячна батарея, яка перетворює світло сонця в електрику;
  • Керуючий блок;
  • Акумулятор для накопичення електричної енергії в денний час;
  • Світильник для освітлення.

Ліхтарі на сонячних батареях можна зустріти у багатьох на заміських ділянках. Однак вони відрізняються невеликою потужністю і сонячною батареєю малої площі. Крім того, у них акумулятор невеликої ємності. Вуличні ліхтарі для міського освітлення вимагають більшої потужності сонячної батареї.


Експлуатація та ефективність вуличних ліхтарів на сонячних батареях

На ефективність роботи вуличних ліхтарів з сонячними батареями сильно впливають погодні умови в тому чи іншому регіоні. Якщо світловий день короткий, то акумулятор зарядиться в повному обсязі. В результаті його енергії не вистачить для роботи всю ніч. Крім того, до збоїв в роботі вуличного ліхтаря можуть привести негативні температури.

Те ж саме можна сказати про тривалу спеку, яка викликає перегрів і поломку напівпровідників. Якщо планується встановлювати ліхтарі в жаркому кліматі, то в деяких випадках варто передбачити систему охолодження. Є і ще один неприємний момент. Захисне скло сонячної батареї на вулиці забруднюється, через що знижується ефективність її роботи.

Вуличне освітлення


Зі сказаного можна зробити наступний висновок. Ефективне використання вуличних ліхтарів можливо в регіонах з високою сонячною інсоляцією і при відповідному догляді за ними. Цей вид автономного освітлення встановлюється на високі стовпи. На них кріпиться світлодіодний ліхтар, сонячна батарея, блок управління (якщо він виконаний окремо). Стовпи ліхтарів вкопуються з подальшим закріпленням на твердій поверхні.

Стандартний набір для освітлення вулиць включає в себе:

  • Світлодіодний світильник;
  • Сонячну батарею;
  • Контролер зарядки акумулятора, а також керування включенням і вимиканням ліхтаря;
  • акумулятор;
  • Захисний блок (в ньому розміщений акумулятор і контролер);
  • Набір кріплень.

У конструкції вуличних ліхтарів передбачені датчики освітленості. За їх сигналу контролер вимикає ліхтар вдень і включає його вночі. Завдяки контролеру, збільшують споживання електроенергії витрачається раціонально. Часто ще існує додаткова схема для скидання надлишкової енергії. Наприклад, коли акумулятор вже заряджений, то виробляється електрику від сонячної батареї йде для харчування поруч розташованих об'єктів. Наприклад, рекламні конструкції або світлофор.

На ринку освітлювальних приладів є безліч різних виконань вуличних ліхтарів. Можливе додаткове оснащення світильника системою управління світловим потоком. Тобто, встановлюється режим очікування, в якому ліхтар світить на 20─50 відсотків від своєї потужності. А коли спрацьовує датчик руху, то світильник включається на повну потужність. В результаті економиться енергія акумулятора, і немає дискомфорту для перехожих і автомобілів. І також спостерігається тенденція щодо оснащення вуличних світильників більш потужними сонячними батареями. В результаті утворюється енергія понад ту, що потрібно для зарядки акумулятора. Вона використовується на забезпечення харчування знаходяться поруч об'єктів. Це дозволяє підвищити рентабельність таких систем.

Вуличні світильники отримують батареї більшої потужності


Такі системи на сонячних батареях можуть спеціально використовуватися для освітлення пішохідних переходів. У темний час доби в таких місцях створюється підвищена небезпека для життя пішоходів. Вуличні ліхтарі, сконцентровані в таких місцях, дозволяють знизити поліпшити видимість. При підході людини до пішохідного переходу спрацьовує датчик руху. Він включає світильники на час, необхідний для того, щоб перейти дорогу.

В результаті фігура пішохода видно водіям автомобілів здалеку і можна заздалегідь скинути швидкість. Крім того, додатковим сигналом про пішохідний перехід в темряві може бути світлофор, який також функціонує системи з сонячними батареями. Він може блимати в темряві, як попередження про те, що тут можуть бути пішоходи.

При проектуванні вуличних ліхтарів на сонячних батареях за спеціальною методикою прораховується їх число. Пріоритетом при розрахунках є максимальний світловий потік. Важливим фактором є висота стовпів для монтажу ламп. Надто низькі або високі ліхтарі можуть негативно позначитися на роботі системи. Якщо вони будуть занадто низькі, то будуть засліплювати перехожих. А якщо високі, то освітлення буде недостатньо.


Плюси і мінуси вуличних ліхтарів на сонячних батареях

плюси

  • Немає витрат на електроенергію. Це ключова перевага таких вуличних ліхтарів;
  • Цей тип вуличного освітлення добре підходить в тих місцях, де немає централізованої електромережі;
  • Світильники екологічні і легко утилізуються;
  • При монтажі не потрібно прокладати ліній електропередач і відповідну інфраструктуру;
  • Тривалий термін служби. В цьому плані найслабшою ланкою є акумулятор. Термін служби близько десяти років. Сонячна батарея прослужить приблизно 30 років, а ліхтар на світлодіодах близько 27 років.


мінуси

До мінусів подібного освітлення можна віднести:

  • Ефективність роботи залежить від клімату. Сонячна батарея може вловлювати розсіяне сонячне світло, але вироблення електрики при цьому знижується. Тому в регіонах з невеликою кількістю сонячних днів ефективність таких вуличних ліхтарів буде невеликою;
  • Потрібно періодичне обслуговування. Потрібно систематично чистити поверхню сонячних батарей від бруду. Пил і плями бруду знижують їх продуктивність.


Приклади вуличних ліхтарів

Давайте, розглянемо кілька прикладів вуличних світильників, що працюють від сонячних батарей. Зазначені моделі можуть використовуватися як в приватних будинках, так і на міських вулицях.

Olym-LED OL-YDW-003

Яскравість цієї моделі близько 15 лм. Акумулятор, який приймає енергія від сонячної батареї, має ємність 1000 мАг. Його номінальну напругу 1,2 вольти. Тип не повідомляється, але, швидше за все, це нікель─кадміевий акумулятор. Захист від пилу і вологи відповідає вимогам стандарту IP65.

Захист від пилу і вологи відповідає вимогам стандарту IP65

Olym-LED OL-YDW-003


Ціна цього пристрою складає 700─900 рублів. Ліхтар призначений для настінного розміщення. Він підійде для розміщення на стіні будинку, що виходить на вулицю.

Solar 10623-HA

Ця модель має акумулятор ємністю 1000 мАг з номіналом 1,2 вольта. Потужність сонячної батареї становить 0,25 ват. Solar 10623-HA відповідає нормам стандарту IP 55 по захисту від пилу і вологи. Орієнтовна вартість 500─700 рублів.

Орієнтовна вартість 500─700 рублів

Solar 10623-HA

У світильнику 6 світлодіодів. Потужність його невелика. Тому він не підійде для вуличного освітлення, а скоріше, для підсвічування фасаду, огорожі і т. П.

Jiahe

Ця модель захищена відповідно до вимог стандарту IP 65. Вартість ліхтаря становить 2,5─3 тисячі рублів. Сонячна батарея має потужність близько 1 Вт.

Сонячна батарея має потужність близько 1 Вт

Jiahe


Більше ніяких технічних подробиць про світильнику не повідомляється. Особливість моделі полягає в тому, що сонячна батарея знаходиться на шарнірі. Це дозволяє розташувати її до сонця так, щоб акумулятор заряджався повніше.

Alishow W1068

Яскравість цього стильного ліхтаря становить 60 лм. Акумулятор з номінальною напругою 1,2 вольта має ємність 900 мАг. Модель має стандарт захисту IP 33. Вартість 1,2─1,5 тисячі рублів.

Вартість 1,2─1,5 тисячі рублів

Alishow W1068

Ліхтар має середні показники по своїх характеристиках і ціні. Сонячні панелі в кількості 4 штук розташовані на козирку світильника.

Solar Lamp

Цікавий світильник, який підійде для підсвічування огорожі, вхідних дверей і т. П. Його яскравість становить близько 400 лм. Акумулятор має номінал 3,7 вольта і ємність 2000 мАг. Судячи з усього, літієвий типу.

Судячи з усього, літієвий типу

Solar Lamp

Сонячна батарея розрахована на потужність 2,5 Вт. Вартість світильника приблизно 2 тисячі рублів. Стандарт захисту від пилу і вологи IP 65. Ліхтар в режимі очікування має тьмяне світіння. Коли з'являється рух і спрацьовує датчик, він починає працювати на повну потужність.
Якщо стаття виявилася для вас корисною, розповсюдьте посилання на неї в соціальних мережах. Це допоможе розвитку сайту. Голосуйте в опитуванні нижче і оцінюйте матеріал! Виправлення і доповнення до статті залишайте в коментарях.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама