Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вуличні світильники на сонячних батареях

  1. Конструкція і особливості
  2. Плюси і мінуси
  3. Вибір світильника на сонячній батареї
  4. експлуатація
  5. Ліхтарі на сонячних батареях своїми руками

Заміський будинок вимагає пристойних фінансових вкладень, а прибутку від нього немає ніякої. Крім, звичайно, морального та фізичного задоволення від життя в заміській резиденції. Тому бажано максимально скоротити витрати на підтримку інфраструктури заміського будинку. В тому числі, це стосується освітлення будинку та прибудинкової території. Поряд з опаленням і кондиціонуванням, освітлення є однією з головних статей витрат. Особливо якщо ділянка має велику площу, і всю її потрібно підсвічувати. Безліч потужних ламп, які постійно «жеруть» електрику, накладне задоволення. Щоб такого не відбувалося, пора освоювати вуличні світильники на сонячних батареях.

Зміст статті

Конструкція і особливості

Пристрій і класифікація

Конструктивно вуличний світильник на сонячних батареях складається з наступних елементів:

  • Сонячна панель. Займається перетворенням енергії сонця в електричний струм;
  • Акумулятор. Накопичує вироблювану сонячною батареєю електроенергію;
  • Блок управління роботою лампочки на світлодіодах;
  • Контролер заряду;
  • Датчик руху. Призначений для економії заряду акумулятора. Дозволяє включати лампочку, тільки коли ви проходите поруч. Є вуличні світильники і без датчиків руху;
  • Корпус і кріплення.

Як акумулятора в більшості моделей вуличних світильників використовуються нікель-кадмієві акумуляторні елементи
Як акумулятора в більшості моделей вуличних світильників використовуються нікель-кадмієві акумуляторні елементи. Ємність акумуляторної батареї, якою оснащуються світлодіодні світильники на сонячних батареях для вулиці, приблизно 700 мАг. У верхній частині пристрою знаходиться сонячна батарея. Протягом світлового дня сонячна батарея, перетворюючи енергію Сонця в ток, заряджає нікель─кадміевий акумулятор. Таким чином, запасається електрична енергія для освітлення території вночі.

Всі вуличні світильники подібного типу оснащуються містить світлочутливі елементи. Завдяки цьому вони автоматично включають лампочку після заходу сонця.

Як можна класифікувати вуличні світильники? Для початку, на кшталт використовуваної сонячної панелі.

  • Бюджетні моделі. У них використовуються фотоелектричні панелі з полікристалічного або аморфного кремнію;
  • Дорогі моделі. У цьому випадку застосовуються фотоелектричні панелі з монокристалічного кремнію.

У першому випадку сонячна панель менш продуктивна при тій же величині площі. Крім того, полікристалічні і аморфні сонячні панелі мають термін служби менше монокристалічних. У дорогих якісних моделях вуличних світильників сонячна панель покривається надійним захисним шаром, який захищає її від агресивного впливу навколишнього середовища.

Також варто згадати ще один спосіб класифікації вуличних ліхтарів - за структурою скла плафона.

  • гладке;
  • структуроване;
  • Загартоване. Відрізняється високою надійністю, але коштує дорожче інших.


Відрізняється високою надійністю, але коштує дорожче інших

Принцип роботи вуличних світильників досить простий. В цілому він схожий на роботу сонячної електростанції для будинку, тільки в набагато меншому масштабі. Протягом дня на фотоелектричні панель світильника падає сонячне світло. Вона перетворює його в електричний струм, який заряджає нікель-кадмієвий акумулятор. З настанням темного часу доби фотоелемент замикає ланцюг, яка забезпечує роботу світлодіодної лампи від акумулятора.

В результаті з'являється розсіяне світло, який просвіщає територію до світанку. Якщо ємності акумулятора не вистачає на всю ніч, то при мінімальному допустимому заряді батареї спрацьовує датчик. В цьому випадку ланцюг розмикається і лампочка гасне. Якщо ж ємності акумулятора вистачає до світанку, то в світлий час доби ланцюг замкне фотоелемент. Після цього включитися інша ланцюг, в якій відбувається заряд акумулятора від фотоелемента.

Вуличні світлодіодні світильники на сонячних батареях оснащуються акумуляторної батарей невеликої ємності. Як правило, ємності акумулятора вистачає для роботи лампочки приблизно на термін 8─10 годин. Тому в осінньо-зимовий період, коли світловий день істотно скорочується, освітлення часто не вистачає до світанку. Щоб вирішити цю проблему, виробники випускають економічні Led світильники з низьким енергоспоживанням. А для того щоб освітлення не працювало марно, їх оснащують датчиками руху. Тоді вони будуть включатися тільки, коли людина до них підходить.

Плюси і мінуси

Світильники на сонячних батареях, як і будь-які інші речі, мають свої плюси і мінуси. Тому перед покупкою потрібно вивчити їх переваги і тим більше недоліки.

Тому перед покупкою потрібно вивчити їх переваги і тим більше недоліки

Садовий світильник на газоні


Що ж віднести до плюсів вуличних світильників?

  • Досконала безпеку. Ці світильники не вдарять струмом і не спровокують пожежу;
  • Економічність. Не потрібно платити за електрику і витрачати проводку для підведення живлення до цих світильників;
  • Автономність і автоматична робота. Ліхтарі працюють в повністю автоматичному режимі. Вам не доведеться контролювати зарядку акумулятора, а також включати або вимикати прилад;
  • Для установки цих пристроїв не потрібно спеціальних навичок.

Існує і ряд недоліків.

  • У похмурий день сонячна панель погано заряджає акумулятор і його не вистачить для підсвічування на всю ніч;
  • Багато подібних світильники дають збої в роботі при низьких температурах навколишнього середовища;
  • Вуличні світильники дають досить тьмяне приглушене світіння. Це проблема може бути виправлена ​​збільшенням світлодіодних ламп в пристрої, але тоді збільшується навантаження на акумулятор.


Вибір світильника на сонячній батареї

Вуличні ліхтарі, що працюють від сонячної енергії, вже давно перестали бути чимось дивовижним. За кордоном їх дуже часто можна зустріти на фасадах будинків, паркових доріжках, вуличних стовпах. У Росії використання подібних світильників в громадських місцях поки не поширене, але в приватному секторі їх уже активно використовують. Для багатьох росіян ці світильники стали буденним явищем на садових ділянках або на території заміських житлових будинків.

Найбільш поширеними сьогодні є настінні світильники на сонячних батареях
Найбільш поширеними сьогодні є настінні світильники на сонячних батареях. Також дуже популярні світильники на ніжках, які встромляються в землю, і призначені для підсвічування садових доріжок. Деякі люди на своїх ділянках встановлюють вуличний світильник на сонячних батареях на стовп. У продажу можна знайти великий вибір перерахованих моделей. При установці ліхтарів на своїй ділянці слід пам'ятати про те, що їм потрібно максимальний доступ сонячного світла. Це дуже критично для повноцінної зарядки акумуляторної батареї.

Незважаючи на те, що пристрій всіх садових світильників однакове, вони можуть мати різний дизайн і форми. Тому ви можете з їх допомогою зробити найрізноманітнішу підсвічування і світлові ефекти. Якщо площа вашої ділянки велика, то краще за все на ньому будуть виглядати вуличні світлодіодні світильники у вигляді великого ліхтаря. Можна знайти моделі, прикрашені ковкою.

У продажу можна знайти моделі висотою до 2,5 метра. Такий ліхтар дає великий радіус освітлення. До того ж, на такій висоті ніщо не буде заважати потрапляння сонячних променів на фотоелектричні панель. Такі моделі світильників на сонячній батареї найчастіше встановлюють уздовж алеї або дрібних доріжок.

Існують також світильники на сонячних батареях, які виконуються у вигляді світиться стовпа. Вони мають дещо меншу висоту, ніж вищеописані ліхтарі. Такі моделі менше людського росту і, як правило, має квадратну форму.

Варто також відзначити світильники кулі, які сьогодні поширені. Висота таких моделей близько 70 сантиметрів. Їх встановлюють по периметру галявини або уздовж доріжок. Іноді їх використовують в якості точкового підсвічування окремих місць на ділянці.

Великий ліхтар на сонячних батареях


Якщо на вашій ділянці є дитячий майданчик, то там краще всього виглядатимуть світильники на сонячних батареях, корпус яких виконаний у вигляді різних звіряток або персонажів з казок.

Сьогодні у багатьох на заміській ділянці є свій водойму. Виробники садових ліхтарів передбачили і цей варіант. У продажу можна знайти світильник на сонячних батареях, який може плавати по воді. Конструкція не дозволяє йому потонути, а при подиху вітру ліхтар починає рухатися по воді. Дуже часто власники дач і заміських котеджів використовують відразу декілька світильників різного дизайну.

експлуатація

Власники дач і заміських будинків зазвичай при установці світильників на сонячних батареях орієнтуються на красу, доглянутість і естетику. Але щоб ліхтарі працювали не один сезон, слід дотримуватися певних правил експлуатації.

Світильники для установки на газон мають досить слабкий корпус і вельми чутливі до механічного впливу. Так, що не слід їх забивати в землю, зайвий раз кидати, дряпати і трясти. Щоб сонячна панель приймала якомога більше сонячної енергії, регулярно протирати її чистою ганчіркою.

Щоб сонячна панель приймала якомога більше сонячної енергії, регулярно протирати її чистою ганчіркою

Якщо модель світильника не призначена для установки на водну поверхню, то не слід його використовувати у водоймах на своїй ділянці. І навіть поруч з водою їх не рекомендується встановлювати. Моделі, призначені для установки на водоймах, мають необхідну герметичність, якої немає у стандартних світильників.

Після закінчення дачного сезону, ще до настання холодів, приберіть світильники на зберігання приміщення, яке опалюється. З світильника слід вивільнити акумулятор і зберігати її окремо. Через деякий час може знадобитися заміна акумулятора. Ресурс нікель─кадміевих акумуляторів становить приблизно тисячу циклів заряду-розряду.


Ліхтарі на сонячних батареях своїми руками

Існує умільці, які самостійно розробляють і роблять такі світильники власними руками. Не можна сказати, що це дозволяє сильно заощадити, але цілком може бути приємним. В принципі, ліхтарик наповнюється з будь-яких підручних матеріалів. З тих прикладів, що є в мережі, можна виявити світильники з квіткових горщиків, пластикових пляшок, банок, ваз тощо. Для поліпшення зовнішнього вигляду використовується фарба або який-небудь декор.

Добрі відгуки надходять про використання оргскла в якості матеріалу для виготовлення вуличного світильника
Добрі відгуки надходять про використання оргскла в якості матеріалу для виготовлення вуличного світильника. Воно прозоре і забезпечує рівномірне розсіювання світлових променів. До того ж, оргскло добре піддається обробці. Деталі необхідного розміру можна відрізати звичайний ножівкою, а для з'єднання використовувати силіконовий клей.

Деякі умільці виготовляють світильники різноманітної форми зі старих бляшанок. Банку розрізають, а потім вставляють в розріз дерев'яне поліно. В жерстяній банці робляться отвори за допомогою цвяхів і молотка. Ці отвори можуть бути різними за своїм діаметром і формою вирізу. Можна навіть сформувати певний малюнок.

Після цього збирається сам світильник з окремих компонентів. А всередині встановлюються акумулятор, світлодіодні лампи, а також контролер заряду батареї. На зовнішній частині світильника встановлюється сонячна панель. Світильники, виконані своїми руками, можна також встановлювати вздовж стежок, алей, а також по периметру клумб. При певній вправності саморобні ліхтарі мають такий же функціонал і забезпечують підсвічування не гірше, ніж фабричні екземпляри.
Якщо стаття виявилася для вас корисною, розповсюдьте посилання на неї в соціальних мережах. Це допоможе розвитку сайту. Голосуйте в опитуванні нижче і оцінюйте матеріал! Виправлення і доповнення до статті залишайте в коментарях.

Як можна класифікувати вуличні світильники?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама