Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Правила поведінки при зустрічі з бурим ведмедем - полярно-альпійський ботанічний сад-інститут ім. Н.А. Аврорина

  1. Бурий ведмідь - великий хижак, надзвичайно сильний і, безумовно, небезпечний для людини. Велика ймовірність...
  2. Якщо Ви перебуваєте в місцевості, де мешкають ведмеді (загальні рекомендації)
  3. Якщо Ви побачили ведмедя з вікна машини
  4. Що робити зі сміттям і відходами?
  5. Якщо Ви несподівано зустріли ведмедя
  6. Якщо Ви побачили ведмедя сплячим або поїдає видобуток
  7. Якщо Ви зустріли групу ведмедів
  8. Якщо Ви знайшли цікавого ведмедика
  9. Якщо Ви зустрілися з ведмедем на полюванні (нема на ведмедя)
  10. Якщо ведмідь наближається до Вас
  11. Якщо це не допомагає і ведмідь нападає

Бурий ведмідь - великий хижак, надзвичайно сильний і, безумовно, небезпечний для людини. Велика ймовірність виникнення конфліктних ситуацій при зустрічі людини і ведмедя. Потрібно завжди пам'ятати, що в Мурманській області така зустріч може відбутися в будь-який час і в будь-якому місці, і морально треба бути до цього готовим.

Ця інструкція покликана допомогти уникнути таких ситуацій, а при їх виникненні - мінімізувати негативні наслідки. Звичайно ж, неможливо передбачити кожен конкретний випадок, що складається, як правило, зі складного збігу незалежних обставин, як не можна дати і єдиний рецепт або зведення рецептів з цього питання. Наші рекомендації не можна розглядати як якусь панацею, абсолютну гарантію від нещасного випадку під час нападу звіра. Але звести ймовірність конфліктної ситуації до мінімуму вони, безумовно, допоможуть.

ПАМ'ЯТАЙТЕ: кращий спосіб запобігти конфлікту при зустрічі з ведмедем - це уникнути зустрічі з ним!

Недарма навіть в рекомендаціях по виживанню в екстремальних умовах, які використовуються при підготовці диверсійних груп, що складаються з головорізів коммандос, завжди особливо підкреслюється: НІКОЛИ не зв'язуватися з ведмедем!

Якщо Ви перебуваєте в місцевості, де мешкають ведмеді (загальні рекомендації)

При пересуванні тримайтеся переважно відкритих місць і рідколісся, де наближення звіра можна помітити завчасно і вжити необхідних заходів для відлякування або іншим способом убезпечити себе від можливого нападу. Уникайте тривалого просування через густі зарості кедрового стланика, вільшняка і верболозу в місцях можливої ​​концентрації ведмедів. Під час пересування по тайзі і тундрі бажано не користуватися ведмежими стежками. Також слід уникати руху по берегах лососевих річок і вздовж нерестовищ в сутінки і на світанку, а також вночі. Пам'ятайте: ніч - час ведмедя!
Якщо навесні, коли ще лежить сніг, ви натрапите на слід бурого ведмедя, поверніть назад або постарайтеся обійти місце передбачуваного знаходження звіра по відкритих місцях. Ведмідь не робить тривалих переходів по глибокому снігу, тому зустрінутий слід, навіть досить старий, є хорошим індикатором його присутності в найближчих околицях. Щоб зменшити ймовірність нападу ведмедя, не виходьте в угіддя в поодинці. Імовірність агресії звіра по відношенню до групи людей набагато нижче. При зустрічах з бурим ведмедем постарайтеся не панікувати і непомітно піти. Ні в якому разі не біжіть! Пам'ятайте про те, що ведмідь має надзвичайно тонким нюхом, тому при відході необхідно враховувати напрям вітру. Якщо звір вас помітив і не кинувся навтіки, а навпаки, виявляє цікавість, слід спробувати відігнати його криком, ракетою, пострілом в повітря.
При близькій зустрічі з ведмедем ніхто не дивиться йому в очі пильно. Для будь-якого дикого звіра пильний погляд - ознака готується атаки. Він може атакувати, щоб, як він вважає, запобігти нападу з вашого боку.

Якщо Ви побачили ведмедя з вікна машини

Насолоджуйтесь видом! Зробіть кілька знімків на пам'ять, але ні в якому разі не виходьте з машини. Не намагайтеся пригостити ведмедя.
Пам'ятайте: привчаючи його жебракувати, ви підписуєте йому смертний вирок! Не затримуйтесь довго, проїдьте далі.

Що робити зі сміттям і відходами?

Бурі ведмеді - відчайдушні ненажери і ласуни. Для того, щоб ведмеді і люди могли безпечного співіснувати, у звірів не повинно виникати асоціацій між можливістю смачно поїсти і людським запахом. Відучити ведмедя-сміттяра від споживання харчових залишків зі столу людини майже неможливо: втрачаючи страх, він, як правило, стає мародером і вбивцею.
Щоб уникнути трагічних наслідків зміни харчової поведінки ведмедів, потрібно завжди дотримуватися принципу: ведмедю - ліс і лісову їжу, людині - житло і свій стіл.
Не створюйте навколо населених пунктів, рибалок, баз і таборів, польових партій, загонів, туристичних груп, на привалах і маршрутах смітників, смітників, складів харчових покидьків, які сприяють концентрації звірів. Ведмеді володіють добре розвиненим нюхом і легко виявляють і розкопують навіть захоронення на значній глибині органічні залишки. Харчові відходи рекомендується вивозити (в разі неможливості їх утилізації) на значну відстань від житла. Місце звалища має бути чітко позначено знаками, і про нього повинні бути попереджені місцеві жителі. Якщо вивезення сміття неможливий, харчові покидьки повинні знищуватися - спалюватися або топитися. Не зберігайте продовольство і їстівні припаси в місцях, легко доступних для розграбування: в неохоронюваних полотняних наметах, мішках і ящиках під відкритим небом. Упаковка повинна виключати легкий доступ до вмісту: найкраще підходять залізні бочки з-під пального з вирубаними днищами, які потім прикручуються дротом, а також ящики з міцних дощок, окантовані залізною стрічкою. При цьому бочки і ящики бажано піднімати на спеціально побудовані помости (Лабазов) або на гілки дерев і закріплювати там. Стовпи Лабазов або стовбур дерева рекомендується очистити від сучків на висоту до 4 м і по можливості обмотати колючим дротом.
Не залишайте біля свого житла або табору доступні для диких звірів продукти харчування і харчові відходи. Це смертельно небезпечно. Чистота і відсутність смітників вбереже вас від небажаних візитів!

Якщо Ви несподівано зустріли ведмедя

Увага! Якщо бурий ведмідь зацікавився вами, потрібно бути готовим відбити його можливий напад.

Всупереч поширеній думці, ведмідь, що стоїть на задніх лапах, не налаштований агресивно. Він просто піднімається для того, щоб гарненько оглянути навколишню місцевість і на власні очі переконатися в тому, про що вже повідомили йому гарний нюх і гострий слух. Найчастіше ведмеді зустрічаються в місцях, де вони, як і люди, зайняті добуванням їжі, тобто на рибалці, полюванні і при зборі ягід. На ягідниках ведмеді поводяться, як правило, спокійніше і не захищають території, особливо якщо ягід багато. У більшості випадків ви навіть не здогадаєтеся про його присутності, тому що нюх і слух попередять ведмедя про ваше наближення, і він покине це місце.
Місце, зручне для рибного лову, ведмідь залишає набагато більш неохоче - особливо, якщо він вже встиг наловити риби. На жаль, в азарті і за шумом води звір може не помітити вашого наближення. Тому для того, щоб уникнути небажаної зустрічі, зробіть ваше пересування досить гучним. Розмовляйте на повний голос, насвистуйте улюблену мелодію, постукивайте палицею по деревах і кущах. Однак якщо ви все-таки побачили ведмедя, то по можливості непомітно для нього підіть. А якщо він вас помітив, то спокійно відступите. Пам'ятайте, що несподівана і близька (менше 5-7 м) зустріч з ведмедем, часто провокує звіра на напад. Тому таких зустрічей краще уникати, свідомо оповіщаючи ведмедя про своє наближення.
Роль собак при зустрічі з ведмедями неоднозначна. З одного боку, ненавчених собака, виявивши ведмедицю з ведмежатами, може з переляку кинутися в вашу сторону в пошуках захисту, тим самим спровокувавши ведмедицю на напад вже на вас. З іншого боку, що супроводжує вас собака завжди попередить про наявність поблизу дикого звіра, а при необхідності гавкотом і укусами відверне ведмежу агресію на себе, дозволивши вам піти.

Якщо Ви побачили ведмедя сплячим або поїдає видобуток

Недарма кажуть: не буди лихо! Не намагайтеся розбудити клишоногого - нехай спить. Не варто затримуватися для спостережень і фотознімків, яким комічним не здавався б вам сплячий ведмідь. Тихо покиньте це місце.
Якщо ви несподівано натрапили на ведмедя у видобутку, то, перш за все, зберігайте спокій! Покажіть ведмедю, що ви прийшли не для того, щоб вкрасти його їжу. Випрямитеся на повний зріст і дайте знати про свою присутність, голосно розмовляючи. Ідіть повільно і обережно тим же шляхом, що і прийшли. При цьому краще не повертатися спиною до звіра. Тримайте його в поле зору і будьте готові до того, що в будь-який момент він може проявити агресію. Але ні в якому разі не біжіть, поки залишаєтеся в поле зору тварини!
У таких випадках розвиток ситуації сильно залежить від відстані. Якщо дистанція мала, то потривожений на видобутку ведмідь в більшості випадків переходить в напад!

Якщо Ви зустріли групу ведмедів

Як би не була для вас небажана зустріч на стежці з одиночним ведмедем, ще більш небажана зустріч з групою цих звірів. Справа в тому, що групи ведмеді утворюють зазвичай в трьох випадках:

  • під час гону;
  • в період, коли самка ходить з власними дитинчатами;
  • коли молоді звірі, відігнані самкою для самостійного життя, деякий час продовжують ходити парою.

На відміну від більшості великих тварин, гон у ведмедів відбувається навесні - практично з моменту виходу з барлогу і до початку липня. Ведмеді під час гону злісні, дратівливі і здатні до абсолютно неспровокованим агресивних дій. Причому це стосується звірів обох статей. Але великі самці в цей період поводяться часом зухвало агресивно. Вони готові атакувати будь-який великий об'єкт, що рухається, і часто не обмежуються демонстраціями. Однак самець в першу чергу реагує на поведінку самки, і в разі її виходу, ретирується слідом за нею.
Найменш небезпечне мати справу з молодими недосвідченими звірами. Це не означає, що вони точно не атакують вас, якщо виявляться дуже близько. Більш того, саме такі, молоді та недосвідчені, не навчилися боятися людини звірі, найчастіше виявляються руйнівний таборів. І цьому сприяє саме відчуття того, що вони не одні - дії одного ведмедя тільки розохочують іншого - як неповнолітніх хуліганів в зграї.

Якщо Ви знайшли цікавого ведмедика

Найкраще з того, що можна зробити - це якомога швидше піти. Не наводьте його, ні в якому разі не намагайтеся до нього доторкнутися. Це дикий звір, а не плюшева іграшка! Не забувайте, що мати, швидше за все, знаходиться поблизу і не розташована до жартів стосовно до свого чада.

Захищаючи ведмежат, ведмедиця не буде вас лякати - вона постарається вас вбити.

Якщо Ви зустрілися з ведмедем на полюванні (нема на ведмедя)

Мисливець, тихо пересувається по угіддях, піддає себе серйозному ризику несподіваної зустрічі з ведмедем. Якщо ведмідь вас не помітив, то краще так само непомітно піти. Якщо це з якихось причин неможливо, хлопніть в долоні або як-небудь "подшуміте" звіра. У цій ситуації добре допомагає постріл в повітря. Але саме в повітря - то, що у вас в руках зброю, не означає, що можна і потрібно стріляти в ведмедя.
Стрільба по звірові в такій ситуації - це найдурніше з того, що можна зробити. Майже всі нещасні випадки відбуваються, коли тварина поранена.

Якщо ведмідь наближається до Вас

Якщо ведмідь почав наближатися до вас, то це ще не означає агресії з його боку. Ведмеді підсліпуваті і часто звір підходять просто для того, щоб розглянути незрозумілий силует. Іноді вони заходять "під вітер", щоб відчути ваш запах. Як правило, ці підходи закінчуються тим, що ведмідь швидко віддаляється, як тільки зрозуміє, що перед ним людина.
Відігнати наближається або вперто наступного за вами на дистанції ведмедя можна гучними і різкими звуками - наприклад, ударами гуртки про казанок, а краще про металевий таз. Фальшфейери і ракетниця - вельми дієвий засіб для відлякування ведмедів. Можна стріляти в повітря. Хорошим засобом є їдкі перцеві аерозолі. На жаль, вони ефективні на дуже маленькій дистанції і лише за відсутності сильного вітру.

Увага! Проти ведмедів ефективні тільки спеціальні концентровані аерозолі на основі перцю. Будь-які інші склади (CS, CN і т.п.), а також перцеві склади малій концентрації, розраховані на оборону від людини, не роблять на великих хижаків майже ніякого впливу.

Необхідно знати, що ведмідь зазвичай теж не впевнений в необхідності нападати - він вас побоюється. Навіть кидки в вашу сторону - це найчастіше імітація нападу, покликана змусити вас піти. Чи не демонструйте ознак агресії по відношенню до ведмедя, що не кидайте в нього камінням або палицями. Повільно підіть з цього місця і ніколи не біжіть!

Пам'ятайте: поранений ведмідь смертельно небезпечний. До останньої можливості утримайтеся від стрільби по ведмедю!

Якщо це не допомагає і ведмідь нападає

Якщо ви не озброєні або у вас малопотужне зброю, то найкраще - це спробувати відвернути увагу ведмедя. Покладіть що-небудь перед собою: кошик з ягодами, рюкзак, мережа, інші рибальські снасті. Якщо у вас є балон з перцевим складом, то розпорошите його перед самою мордою ведмедя, бажано направляти струмінь в очі і пащу звіра. Якщо відвернути ведмедя не вдалося, а балона у вас немає, то лягайте на землю в позу ембріона або на живіт. Стуліть руки на шиї і захищайте голову. Прикиньтеся мертвим. Відомо багато випадків, коли атакуючі ведмеді втрачали всякий інтерес до нерухомо лежить людині. Чи не рухайтеся, навіть якщо вам здасться, що ведмідь на вас не дивиться або що він віддаляється. Він продовжує напружено за вами стежити. Краще дочекатися, коли він дійсно піде. Це станеться тим швидше, чим більш нерухомі ви будете. Таким ви здаєтеся йому менш небезпечним, а значить, в меншій мірі викликаєте у нього відповідну реакцію.
Якщо, незважаючи на всі ці заходи, ведмідь починає вас тріпати або гризти, то відбивайтеся. Не бійтеся болі, в цей момент ви її не будете відчувати. Головне - врятувати своє життя, а для цього треба зупинити атаку ведмедя. Постарайтеся нанести йому якомога більше болючі удари. Не розраховуйте на смертельний удар, бийте по очах. Якщо є ніж - бийте ножем, цільтеся в око. Головне пам'ятати, що в самій, здавалося б, відчайдушній ситуації є шанс, нехай і невеликий, і від того, як ви розпорядитеся цим шансом, залежить ваше життя.
Якщо у вас є вогнепальна зброя, то не поспішайте ним скористатися. Необхідно твердо знати, що для оборони від ведмедя можна використовувати тільки зброя, здатна зупинити нападника звіра. Для цього він повинен мати достатньою потужністю. Мінімально допустимими для цієї мети з поширених в Росії вважаються карабіни калібрів 7,62х51 (.308Win.), 7,62Х54R, 7,62X63 (30_06 Sprng), 8X57. Будь-які карабіни калібром 9 мм і більше набагато краще в такій ситуації. Бажано, щоб патрони були споряджені важкими емоційними кулями. Прекрасно себе зарекомендували в таких випадках гладкоствольні рушниці калібром не менше 16-го і 12-го, заряджені важкими каліберного кулями. Не вірте казкам про те, що ведмедя можна вбити з "мелкашки". Використання невідповідного зброї здатне лише посилити конфліктну ситуацію, а не врятувати вас.
Пам'ятайте: постріл - крайня міра під час зустрічі з бурим ведмедем. При цьому можна використовувати тільки зброю підходящої потужності.

У нападника ведмедя краще всього стріляти на найкоротшому відстані - не більше п'яти метрів, коли шанси промахнутися в нього зводяться до мінімуму. Ніколи не стріляйте в голову атакуючого звіра. Намагайтеся зберігати холоднокровність.

Пам'ятайте: холоднокровність врятує ваше життя!

Дана інструкція складена за матеріалами брошури,
підготовленої Всесвітнім фондом дикої природи (WWF)
«Бурий ведмідь і людина: як вижити разом».

Що робити зі сміттям і відходами?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама