Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як виростити печериці в теплиці круглий рік: як ростуть, як збирати, технологія

  1. Субстрат для грибів
  2. Зростання міцелію печериці
  3. плодоношення грибів
  4. Хвороби, шкідники печериць

Останнім часом стає дуже популярним вирощування грибів в теплиці. Особливо часто в домашніх умовах розлучаються печериці, які відрізняються невибагливістю, високою врожайністю і відмінним смаком. Такі гриби поділяються на три групи: білі, кремові, коричневі, але для культивування найкраще підходить звична багатьом біла група. У рік можна досягти до трьох-семи оборотів, але гриби, при всій своїй невибагливості, досить чутливі до вологості і температурі, що цілком досяжно. Останнім часом стає дуже популярним вирощування грибів в теплиці

Вирощування шампіньйонів процес не складний, що приносить великий і смачний урожай.

Коричнева і кремова структура більш примхлива, врожайність їх менше, але смакові якості грибів і прибутковість вирощування не знижують інтерес до них. У теплиці можна вирощувати не тільки шампіньйони, але і такі види грибів, як білі і гливи, умови вирощування яких в загальних рисах схожі. При належному догляді урожай грибів в тепличних умовах можна отримати рясний, тому заняття це не тільки прибуткове, але ще і захоплююче.

Субстрат для грибів

Вирощування шампіньйонів в теплиці вимагає правильної підготовки субстрату.

Вирощуючи печериці в тепличних умовах, необхідно правильно підготувати субстрат, який вплине не тільки на врожайність, але і на можливість вирощування в цілому. Грунт для грибів повинна бути вологоємним, повітряною ємкістю, не містити надлишку аміаку і вуглекислого газу.

Дуже добре підходить для вирощування кінський гній, солома озимих культур з мінеральними і азотовмісними підгодівлею. Щоб дотримуватися необхідну кислотність, в субстрат додають крейда, гіпс, вапно. Сам субстрат повинен бути однорідним, в міру вологим, теплим.

посадка міцелію

Перед тим як починати підготовчі роботи по посадці, необхідно визначитися, яким чином буде посаджений міцелій. Все залежить від його виду:

  1. Компостний - це міцелій для печериць, при посадці його розрізають на шматочки розміром до 3 см. Розміщують їх на глибину до 5 см, при невисокій вологості це значення можна збільшити до семи сантимів. Відстань між окремими шматочками має становити 20-25 см. Після цього міцелій для печериць ущільнюють, щоб досягти повного прилягання.
  2. Зернистий міцелій перед початком посадки треба перетерти, щоб вийшла однорідна маса. Потім її перемішують з субстратом і розподіляють рівним шаром на глибині. Печериці при цьому будуть рости правильно, якщо дотримуватися такі норми: на квадратний метр має припадати 500 г грибниці зерновий і 700 г компостній. В цьому випадку вирощування сильно відрізняється від білих грибів, витрата і умови посадки міцелію інші.

Зростання міцелію печериці

При вирощуванні печериць важливо дотримуватися всі рекомендовані умови, особливо під час фази росту міцелію. Температура повітря при цьому повинна складати 22-24 градуси, а субстрат - 25-27 градусів при вологості в 90-95 відсотків. При таких умовах міцелій починає активно розвиватися протягом 10-14 днів, а період переходу посадженого міцелію з паутинистого стану в тяжистость - 7-12 днів.

При таких умовах міцелій починає активно розвиватися протягом 10-14 днів, а період переходу посадженого міцелію з паутинистого стану в тяжистость - 7-12 днів

Урожай печериць буде великим і смачним, якщо дотримуватися всі рекомендовані умови.

У цей час не можна знижувати температуру, так як грибниця може не просто загинути, вона починає гнити, заражаючи здорові ділянки.

У цей час необхідно приготувати покривний грунт, який буде потрібно для вирощування печериць. Для цього оптимально підходить такий грунтовий склад, як суміш крейди, торфу, великого очищеного піску, вапняку, суглинку, супіски в різних співвідношеннях. Перед використанням такої грунт обдають парою з температурою до 60-65 градусів протягом 6-12 годин. Температуру перевищувати не можна, так як загинуть не тільки всі шкідливі, але і корисні для грибів мікроорганізми.

Такі умови підходять і для вирощування білих грибів, порядок їх підготовки практично нічим не відрізняється. Вирощування гливи в теплиці відрізняється, але грунт готується майже так само, тільки розташовується в мішках, підвішених вертикально або покладених на спеціальні полиці.

Після того як грунт приготований, його необхідно протягом 7-8 днів поливати (кожні два дні). Перезволожувати або пересушать грунт не можна ні в якому разі.

плодоношення грибів

Грунт для печериць повинна бути зниженою до 16-18 градусів.

Печериці в теплиці починають плодоносити через три тижні після того, як здійснена посадка міцелію. Коли він проростає приблизно на половину шару, покривний грунт необхідно розпушити за допомогою грабель з довгими зубами.

Для ініціювання плодоношення зазвичай рекомендується зниження температури грунту до 16-18 градусів, а повітря - до 15-16. Якщо це вчасно не зробити, печериці почнуть розвиватися дуже швидко, але капелюшок їх буде дуже маленькою, а ніжка довгої. Треба при цьому і провітрювати приміщення, щоб звільнити його від вуглекислого газу, надлишки якого з'являються при бурхливому розвитку міцелію. Але протягів бути не повинно, вологість зберігається на рівні 85-90 відсотків, покривного грунту - 60-65 відсотків.

Виростити в парнику гриби досить просто, при дотриманні всіх умов незабаром з'являться перші печериці, які йдуть гніздами по 20-30 штук в кожному або рівним килимом по всій поверхні (якщо застосовувалася зернова грибниця). Плодоношення триває від 50 до 60 днів, йде воно хвилеподібно.

Кожна хвиля врожаю триває протягом десяти днів, після фаза активності змінюється короткою фазою спокою. Тобто, після того як були зібрані перші гриби, необхідно дати грибниці перепочити, після чого можна знімати урожай далі. Покривний грунт при цьому зволожується, на кожен квадратний метр ділянки знадобиться л води, пересушувати грибницю можна, так як плодоношення може різко припинитися.

Збирати печериці слід або кожен день, або через день до того, як капелюшок починає розгортатися. При зборі грибів в гніздах прибирати треба все: і великі, і маленькі. Це робиться тому, що після видалення одного або двох грибів інші припиняють розвиватися. Найбільшим урожаєм вважається прибирання другої і третьої хвилі.

Хвороби, шкідники печериць

Вирощування грибочків в теплиці вимагає уважного ставлення до їхнього стану, перевірки на наявність пошкоджень від комах, різних захворювань. Пропонуємо корисні поради, як визначити захворювання і вжити відповідних заходів.

Пропонуємо корисні поради, як визначити захворювання і вжити відповідних заходів

При виявленні захворювань, не рекомендується використовувати хімічні методи боротьби із захворюваннями.

  1. Якщо поверхню гриба покрилася сірими і коричневими плямами і сильно деформувалася, значить, гриб вражений гниллю. Запах при цьому неприємний, м'якоть - безбарвна. В цьому випадку всі пошкоджені печериці слід повністю видалити разом з міцелієм, ділянку рекомендується присипати свіжою землею.
  2. Якщо на поверхні печериць з'явилися сліди цвілі, то їх також треба прибрати разом з міцелієм, бажано також видалити всі розташовані поруч гриби, щоб уникнути загального зараження. Рекомендується присипати місце навколо таких ділянок кухонною сіллю. Але головне - визначити, чому це сталося, усунути причину, інакше подібна ситуація буде повторюватися знову і знову.
  3. При ураженні печериць слідами гнили, сіруватими і іржавими плямами хворі гриби видаляються і знищуються, найкраще їх спалити. Після того як це зроблено, необхідно ретельно вимити руки, інструменти та одяг продезінфікувати.
  4. Не можна використовувати хімічні методи боротьби із захворюваннями, так як згодом при вживанні грибів в їжу можна отруїтися. При вирощуванні печериць необхідно пам'ятати, що вони відмінно вбирають в себе будь-які речовини, накопичуючи їх в своїх тканинах!

Найкраще починати вживати профілактичні заходи, ніж позбутися врожаю повністю. До таких заходів належать:

  1. Утилізація одного разу використаного ґрунту. Не можна одну і ту ж землю застосовувати для вирощування грибів повторно, так як це може привести до різних хвороб та інших проблем.
  2. Між окремими культивациями приміщення слід ретельно вимити, просушити і провітрити, тільки після цього можна приступати до подальшого вирощування.
  3. Якщо були виявлені хворі гриби, то приміщення повинно піддатися дезінфекції, в якості якої відмінно використовуються вапняне молоко або розчин хлорного вапна.

Вирощування шампіньйонів в теплиці - заняття захоплююче, хоча іноді і досить складне. Але при дотриманні всіх рекомендацій і правил, спостереженні за станом грибів можна отримати рясний урожай в найкоротший час.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама