Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як засіяти і висадити розсаду капусти: суглинки і "життя" після бобових

Капуста. Її розсаді потрібні прохолода і багато світла, а сама рослина дуже чуйно до підживлення

Здавалося б, капуста - культура настільки давно відома, невибаглива і проста в догляді, що її вирощування не має ніяких секретів. Однак це не зовсім так. Вирощування цього овоча, а особливо його розсади, вимагає великої уважності.

Про секрети успіху у вирощуванні розсади капусти нам розповіли власник київського господарства по вирощуванню розсади "МельнікСад" Олександр Мельник і агроном, кандидат біологічних наук Дмитро Майданюк.

ПОСІВ: ТЕРМІНИ І СХЕМИ

Капуста - типова культура з тривалим терміном вегетації, що вирощується через розсаду. Це пов'язано з тим, що насіння у неї дуже дрібні, і для розвитку повноцінних рослин, що запасають поживні речовини (для цвітіння в наступному році) в видозмінених нирках-качанах, потрібно багато часу. Посів капусти ранніх сортів проводять на початку березня, середніх - в середині-кінці березня, а пізніх - у квітні.

"Іноді пізні капусти вирощують навіть в розсадниках відкритого грунту, - розповідає Дмитро Майданюк. - Це пов'язано з тим, що від моменту появи сходів до висадки розсади в грунт має пройти 40-60 днів".

Пізню капусту, як правило, висівають в розсадники відкритого грунту на початку травня, висаджуючи 30-40 денну розсаду. Це стосується всіх капусти - білокачанної, червонокачанної, савойської, брюссельської, кольоровий, брокколі, кольрабі.

Як правило, першою сіють на розсаду ранню капусту, кольрабі та кольорову, потім - середню, брюссельську, савойську і краснокочанную. Пізніше всіх, на початку травня, висівають пізню білокачанну і цвітну капусту.

Її висівають за схемою 5х5 см в ящики, касети або таблетки. Вона легко переносить пересадку, тому при вирощуванні "для себе" можна висіяти її гущі, але потім, з появою справжніх листків, распикировать за схемою 5х5 або 7х7 см.

РОЗСАДНИК

Розсадником відкритого грунту, як правило, є грядка, укрита дугами з плівкою, відповідним чином підготовлена. Восени ділянку треба перекопати на глибину, бажано методом двох'ярусної перекопування. На квадратний метр гряди вносять 5-7 кг компосту або гною. Капуста взагалі позитивно реагує на органічні добрива і великі кількості азоту в ґрунті.

Гряду проливають і в борозенки глибиною 2 см через 5 см сіють насіння. При появі сходів їх проріджують, залишаючи рослини через 3-5 см один від одного. При підсиханні грунту їх поливають, одночасно видаляючи бур'яни. В таких умовах, максимально наближених до природних, при довгому травневому дні, високих температурах і великий освітленості розсада росте дуже швидко, наздоганяючи більш ранню. Власне, пізньої капусти і не потрібно "дорослішати", починаючи вирощувати качан, занадто рано - треба, щоб це відбувалося у вересні-листопаді, коли буде багато вологи, а температури - сприяти цьому процесу.

ОСОБИСТИЙ ДОСВІД

Перевагами власної розсади капусти ділиться досвідом Дмитро Майданюк:

  • Ідеальна приживлюваність: Свіжовикопані розсада значно легше переносить пересадку, ніж придбана. Варто пересаджувати капусту з кореневою грудкою, як розсаду з касет, викопуючи її прямо з ящика.
  • Самостійний вибір найкращого моменту для висадки.
  • Відсутність ризику зараження розсади килою. Один раз занесену на ділянку килу вкрай складно перемогти.
  • Можливість виростити рідкісні сорти і гібриди капусти, розсаду яких придбати практично неможливо.

При мінімальних витратах і зусиллях, особливо якщо у вас є порожня навесні не обігрівається теплиця або засклений балкон, ви зможете виростити таку розсаду капусти, яку ніколи не купите на ринку!

ПОТРІБНІ ПРОХЛАДА І БАГАТО СВІТЛА

На відміну від томатів і перцю, розсаді капусти потрібні прохолода і багато світла. Якщо до появи сходів ідеальною температурою для капусти є 18-22 ° С, то з появою перших петельок капусту потрібно перемістити в світле і прохолодне приміщення - засклений балкон, лоджію, не обігрівається теплицю. Не варто боятися, що капуста замерзне: рослини легко переносять заморозки в -2-3 ° С. Оптимальною для неї в цей час є денні температури в 15-16 ° С. При цьому в прохолоді розсада трохи сповільнює ріст і "товстішає". Саме тому раніше часто вирощували капусту в парниках на біопаливі, "заряджених" розкладається гноєм. У кімнатних умовах капуста часто сильно витягується, різко знижуючи качество.v

ПОГАНЕ ХАРЧУВАННЯ. Ознаки нестачі елементів живлення у розсади капусти:

  • Азоту - рослини дрібні, зростання слабкий. Молоде листя блідо-зелені, старі - яскраво-помаранчеві. Нижні листя засихають.
  • Фосфору - пригнічений розвиток рослин, особливо на молодому листі червонувато-фіолетове забарвлення.
  • Калію - листя темно-зелені, бронзовіють по краях і між жилками. Кромка листя може висихати, а на листових пластинках з'являтися коричневі плями.

Капуста в розсадний період дуже чуйна на підживлення - в фазі першого справжнього листка має сенс дати їй кореневу підгодівлю розчином сечовини 0,2%, а за два тижні до висадки - нітроамофоски в тій же концентрації. Ще краще використовувати сучасні комплексні добрива з мікроелементами, такі як "дженджик", "Майстер". За наскільки днів до неї квартирну розсаду виносять на сонце, поступово збільшуючи термін перебування на відкритому повітрі. Загартована розсада приживається значно краще.

Загартована розсада. Товстішає в прохолоді і краще приживається

ВИСАДКА: лунки і СХЕМА

Капуста воліє родючі суглинки: найкраще їй підходять щільні і важкі грунту. На одному і тому ж місці її можна вирощувати не частіше, ніж раз на три роки. Кращими попередниками для неї є бобові, оскільки вони підвищують вміст азоту в ґрунті. Дещо гірше вдається капуста після гарбузових і пасльонових культур. Ділянка перекопують, не руйнуючи грудок землі, потім розпушують культиватором і втоптують. За день до висадки розсаду рясно поливають, що полегшує вибірку культур і зменшує пошкодження коренів. Викопані рослини з відкритою кореневою системою до висадки прикривають плівкою або мішковиною, щоб коріння не пересохли. Але, звичайно, краще за все використовувати капусту, вирощену в таблетках або касетах. Ділянка за день до посадки також поливають водою з розрахунку 10-15 л на кв. м.

Садять капусту в лунки, зроблені кілочком. Грунт навколо рослин закладається руками і ущільнюється. Звичайна схема посадки - 40х60 для ранніх сортів і некочанних різновидів капусти і 80х80 для пізніх сортів, які формують більшу голівку. Розсада з касет або стаканчиків, як правило, робить справжній ривок в зростанні, отримавши простір і рясне харчування. Розсаду бажано притенить після висадки: для цього використовують агроволокно, гілки, ящики. Після приживання рослин, їх підгодовують гнойової бовтанку 1:20, настоєм бур'янів або компостом, що прискорює ріст. Така тактика дозволяє отримати якісну і здорову капусту в потрібні терміни.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

джерело: сьогодні
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама