Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Датура, або дурман. Догляд та вирощування з насіння

  1. Догляд за Датура
  2. Вирощування датури з насіння

Вперше я побачила Датура на клумбі біля одного дуже красивого приватного будинку. Ще подумала: такі розкішні квіти можуть рости тільки в таких садибах; ймовірно, вони дуже рідкісні і вимогливі. Яке ж було моє здивування, коли з часом ця рослина стала зустрічати досить часто, та ще дізналася, що в догляді воно абсолютно невибаглива. Цікаво, що відноситься датура до сімейства пасльонових, а значить, є родичкою картоплі, помідорів, перцю і баклажанів. Ще одна особливість - всі її частини отруйні. Недарма друга її назва - дурман, і саме так її називають частіше. Вперше я побачила Датура на клумбі біля одного дуже красивого приватного будинку

Дурман, або Датура (Datura). © Annies Annuals

Квіти у датури дуже красиві: величезні (до 25 см в довжину і діаметром до 20 см), трубчасті, у деяких видів - ароматні. Найчастіше білі, але бувають жовті і бузково-фіолетові.

У наших квітниках датура з'явилася недавно, а ось в Австрії, де вона особливо популярна, її називають «труба архангела». Плоди - насіннєві коробочки, які завдяки колючках схожі на їжачків. До речі, назва «датура» походить від арабського «колоти», що пов'язано з наявністю шипів на плодах.

Догляд за Датура

Відводячи місце під Датура, не забувайте, що вона досягає великих розмірів, а значить, з часом захопить чималу територію. Чудово виглядає в поодиноких посадках, але дуже ефектні і групові. Розкішні білі квіти-грамофони дурману ніби роблять світліше простір навколо себе. В'януть швидко, але на одному кущі - величезна кількість квіток. Тому в цілому цвітіння тривале. І буде ще більш тривалим, якщо забезпечите Датура рясний полив, адже листя дуже великі, а значить, площа випаровування вологи чимала.

І буде ще більш тривалим, якщо забезпечите Датура рясний полив, адже листя дуже великі, а значить, площа випаровування вологи чимала

Дурман індійський (Datura metel). © Gwen Pini

Продовжити період цвітіння допоможе і видалення зів'ялих квіток. При гарному догляді цвітінням дурману можна насолоджуватися до пізньої осені.

Датура вирощують і як контейнерну культуру, але ємності під посадку повинні бути об'ємними. Контейнерні рослини будуть вимагати більш частих поливів і більш високої вологості повітря.

Контейнерні рослини будуть вимагати більш частих поливів і більш високої вологості повітря

Дурман, або Датура з рожевими квітками. © Graziano Arnetoli Дурман, або Датура з рожевими квітками Дурман, або Датура з білими квітками. © Kurt G Дурман, або Датура з жовтими квітками. © cosmusic

Вирощування датури з насіння

Грунт під посадку повинен бути родючим, добре удобреному, дренированной. Датура світлолюбна, тому їй відводять сонячні відкриті місця, захищені від вітру. Час від часу підгодовують комплексними мінеральними добривами.

Краще вирощувати Датура розсадою, тоді вона зацвіте раніше. Насіння в ящики висівають в лютому-березні. Швидкість проростання низька, тому перші сходи з'являються приблизно через 10 днів після висіву. Решта можуть проростати ще близько місяця. Щоб прискорити процес, насіння на ніч замочують в стимуляторе зростання, а потім висівають, присипавши шаром грунту товщиною 0,5 см.

Під час проростання насіння дурману грунт повинен бути вологим, температура повітря - не нижче 18-20 градусів. Коли на паростках датури з'явиться кілька пар листочків, їх розсаджують в окремі горщики. Рослина з перших тижнів заявляє про те, що з часом воно досягне чималих розмірів, - швидко зростає і розвиває потужну кореневу систему. Тому горщики для пікірування беруть не дуже маленькі.

Тому горщики для пікірування беруть не дуже маленькі

Дурман, або Датура (Datura). © Organic Slant

У відкритий ґрунт розсаду датури висаджують в травні, коли мине загроза заморозків. Відстань між рослинами - не менш 1 м, адже з часом вони перетворяться в розлогі кущі.

Насіння зазвичай дозрівають через 1,5-2 місяці після того, як зав'яжуться. На насіння краще брати плоди, які утворилися на місці перших квітів, тоді схожість буде краще. А щоб вони не падали на землю, на насіннєві коробочки надягають марлеві мішечки. Рослина дає самосів. Насіння дурману зберігає схожість дуже довго. Можна розмножувати Датура і за допомогою живців. Вони легко вкорінюються у воді і в грунті.

Вони легко вкорінюються у воді і в грунті

Розкрилася насіннєва коробочка дурману. © jay

Вирощують Датура і як багаторічну культуру. Тоді кущі з вулиці викопують і висаджують в контейнер, який заносять в приміщення.

Увага! Вся рослина отруйна, особливо насіння.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама